fbpx

Eero Huovinen Pauliina Salonius

Äitiä ikävä

Ensi-ilta
29.10.2022

Liput
34 €

Näyttämö
Elissa

sis. väliajan
2 h

Kotimainen kantaesitys kysyy, voiko mikään täyttää äidin jättämää aukkoa?

Helsingin emerituspiispa Eero Huovinen (s. 1944) oli yhdeksänvuotias, kun hänen äitinsä kuoli. Suru mykisti isän, äidistä ei puhuttu, ja Eero ja hänen kaksi nuorempaa veljeään jäivät vastauksia vaille. Kun ei muistella, niin ei myöskään muisteta. Äiti haaleni surulliseksi kuvaksi olohuoneen seinälle, samoin kuin ajatukset äidistä, mutta tunteet ja ikävä jäivät kaihertamaan pinnan alle.

Kun Lauri-isä kuoli vuonna 1994, Eero sai haltuunsa vanhempiensa kirjeitä, päiväkirjoja sekä monenlaisia lappusia, jotka olivat täynnä kuvauksia perheen iloista ja suruista. Niiden kautta avautui uusi yhteys menneeseen ja alkoi aikamatka äidin luo. Samalla oli palattava myös koko elämän kestäneen kivun syntyhetkeen. Kirjeitä lukiessa muistot heräsivät eloon ja alkoi tutustuminen todelliseen äitiin. Rakentui kuva onnellisesta ja elämänmyönteisestä nuoresta naisesta, rakastavasta vaimosta ja äidistä, Aili Huovisesta, ja perheen yhteisistä hetkistä, luopumisesta – ja lähdön hetkestä.

Äitiä ikävä on henkilökohtainen ja herkkä, riipaisevan kaunis muistelmateos, jossa Huovinen palaa lapsuutensa maisemiin ja 34-vuotiaana kuolleen äitinsä muistoon. Kaipauksen taival on pitkä. Nyt Huovinen on 78-vuotias, ja hänellä on yhä äitiä ikävä. Voiko äidin löytää uudelleen, ja jos voi, helpottaako ikävä koskaan?

Mieli tekisi keskustella äidin kanssa,
kysyä elämästä, kulkea käsikynkkää,
katsoa silmiin, silittää hiuksia ja halata,
olla lähellä kuin pikkupoika. Vierellä, sylissä.
– Eero Huovinen

Esitykset jatkuvat 21.4.2023 saakka.

Helsingin emerituspiispa Eero Huovinen (s. 1944) on tullut tunnetuksi älykkäänä keskustelijana ja loistavana kirjoittajana, joka panee myös itsensä likoon. Äitiä ikävä ilmestyi vuonna 2020. Kotimaa-lehden lukijat valitsivat sen vuoden kirjaksi. Huovisen aiempia teoksia ovat muun muassa Pappi? (2001), Lähdön aika (2011), Enkeli taivaan (2012), Saarna? (2015) ja Parhain päin (2017)

Lue näytelmästä verkkolehdestä

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tekijät

Eero Huovinen 78-vuotiaana Esa Ahonen Lauri Huovinen Jussi Jätinvuori Aili Huovinen Inka Reyes Helga, Ailin äiti / Sairaanhoitaja / Eira, Laurin toinen puoliso Mia Vuorela 

Dramaturgia ja ohjaus Pauliina Salonius Lavastussuunnittelu Riku Suvitie Pukusuunnittelu Taija Jokilehto Valosuunnittelu Lauri Virkkala Äänisuunnittelu Riku Metsä-Ketelä

Äitiä ikävä. Inka Reyes ja Jussi Jätinvuori.

Äitiä ikävä. Inka Reyes ja Jussi Jätinvuori.

Äitiä ikävä. Esa Ahonen.

Äitiä ikävä. Esa Ahonen.

Teatterin verkkolehti