fbpx

Tiedotteet

Teatterin puurojuhlan voi katsoa suorana Ilkka-Pohjalaisen verkkosivuilla

23.11.2020

Seinäjoen kaupunginteatterin perinteinen puurojuhla järjestetään maanantaina 23. marraskuuta. Jouluisen juhlaohjelman voi katsoa maksutta verkossa.

Ilkka-Pohjalainen ja Seinäjoen kaupunginteatteri haluavat jakaa iloista joulumieltä ja tarjoavat kaikille mahdollisuuden osallistua puurojuhlaan vaikka kotisohvalta käsin.
– Teatterin puurojuhla on kaupunkilaisten suosima, jo perinteeksi muodostunut joulunavaus. Tänä vuonna koronarajoitukset vaikuttavat järjestelyihin ja saatoimme myydä vain puolet katsomopaikoista. Liput menivät nopeasti ja moni halukas jäi rannalle. LIvelähetys tuo juhlaohjelman joka kotiin, iloitsee teatterin taiteellinen johtaja Pauliina Salonius.

Puurojuhlan ohjelmallinen osuus on katsottavissa suorana lähetyksenä Ilkka-Pohjalaisen verkkosivuilla maanantaina 23. marraskuuta kello 18-19. Juhlatallenne on katsottavissa viikon ajan.  

Tilaisuudessa esitetään katkelmia Seinäjoen kaupunginteatterin ohjelmistossa olevista Pelkkänä korvana ja Rouva C. -näytelmistä, kuullaan haastatteluja, näyttelijöiden esittämiä joululauluja ja joulurauhan julistus. Myös Evita-musikaalin Helena Rängman sekä Peppi Pitkätossu eli näyttelijä Henna Sormunen esiintyvät.
– Kaiken tämän lisäksi luvassa on yllätysnumeroita. Koko komeuden juontavat itse joulupukki ja hänen muorinsa.

Puurojuhlaan lipun ostaneet, paikalle teatteriin tulevat asiakkaat nauttivat teatteriravintolassa joulupuuron kello 17 alkaen.    

Rouva C. -ohjaaja: ”Unohdamme helposti, kuinka moni meitä auttaa”

17.11.2020

Rouva C. Joonas Snellman ja Heidi Ajanto.

Joonas Snellman (Ferdinand Canth) ja Heidi Ajanto (Minna Johnson, tuleva Canth). Kuva: Jukka Kontkanen

Rakkaudentäyteinen Rouva C. -näytelmä saa torstaina ensi-iltansa Seinäjoen kaupunginteatterissa. Kuvitteellinen ja tanssipyörteinen tarina piirtää vastausta kysymykseen miten syntyi vaikuttaja Minna Canth.

”Minä tiedän, mitä minä haluan!”, sanoo nuori aviovaimo Minna Canth Rouva C. -näytelmässä.

Vuosina 1844-1897 eläneen Canthin aikalaisista monikaan nainen, varsinkaan nuori, ei välttämättä päässyt toteuttamaan omia tavoitteitaan. Minnalla voi todeta olleen tuuria.
– Minnan isä tarjosi tyttärelleen poikkeuksellisen mahdollisuuden päästäessään tämän opiskelemaan opettajaksi, sanoo ohjaaja Maia Häkli.

Seminaari jäi kuitenkin kesken, kun Minna (os. Johnson) meni naimisiin lehtori Ferdinand Canthin kanssa.

Lapset alkavat syntyä. Samalla kasvaa Minnan halu tehdä paljon enemmän. Hän alkaa vimmaisena ja ympäröivän yhteiskunnan sovinnaisuudesta piittaamatta ajaa tärkeäksi näkemiään asioita. ”Sähikäinen!”, kuiskaa Ferdinand vaimolleen.
– Aviomies kannustaa ja tukee Minnaa antamalla tämän vapaasti kehittää ajatuksiaan tyttöjen koulutuksesta, köyhien auttamisesta ja yhdistystoiminnan tärkeydestä.

Minnan roolin näyttelee Heidi Ajanto, Joonas Snellman on Ferdinand.

Moni muovaa
Minnaa – ja meitä

Kotonaan Minnalla on näkymättömältä vaikuttava perheenjäsen, korvaamaton apu, piika Riika.
– Cantheilla Riikalle avautuu täysin uusi maailma: mieskin osallistuu kasvatukseen ja perhearkeen kun vaimo synnyttää, häärää eri suunnilla ja rakennuttaa jopa talon, kuvailee näyttelijä Mari Pöytälaakso Riika-roolinsa hämmästystä.

Eri taustoista tulevat naiset oppivat – paitsi tuntemaan toisensa – myös toisiltaan.
– Riika kehottaa Minnaa tarjoamaan köyhälle väelle ennemmin töitä kuin almuja, sanoo Pöytälaakso.
Ja löytävät toisesta lopulta ystävän.
– Hädän hetkellä Minna tajuaa, kuka on pysynyt hänen rinnallaan, pohtii Ajanto.

Häklin mukaan ihminen unohtaa helposti, miten monelta saa apua.
– Omassa elämässä läsnä olevien ihmisten virta luo rihmaston, joka muokkaa meitä. Minnan identiteetin rakentumiseen vaikuttaa rypäs ihmisiä.

Rouva C. perustuu Minna Rytisalon samannimiseen, fiktiiviseen ja dokumenteista innoituksensa saaneeseen menestysromaaniin vuodelta 2018. Näytelmäksi sen on dramatisoinut Heini Tola.

Ajannon, Pöytälaakson ja Snellmanin rinnalla näytelmän rooleissa nähdään Henna Sormunen Flora-ystävänä, Esa Ahonen Minnan isänä, rehtori Cygnauksena ja rakennusmies Niemenä sekä Katri Rintala Minnan äitinä.

Seinäjoen kaupunginteatteriin näytelmän on sovittanut ohjaaja Maia Häkli. Lavastuksen on suunnitellut Maija Louhio, puvut Riikka Aurasmaa, valot Sanna Alasaari, musiikin ja äänet Riku Metsä-Ketelä, koreografian Sari Palmgren sekä kampaukset ja maskeerauksen Petriina Suomela.

Rouva C. -näytelmän ensi-ilta Elissa-studiossa on torstaina 19.11.2020.

Poikkeusaikana myynnissä on vain puolet katsomopaikoista. Seinäjoen kaupunginteatterin korona-ajan turvaohjeisiin voi tutustua verkkosivuilla os. seinajoenkaupunginteatteri.fi/turvallisesti.

Rouva C. Esa Ahonen ja Heidi Ajanto.

Esa Ahonen (tässä Minnan isän roolissa) ja Heidi Ajanto (Minna Johnson, tuleva Canth). Kuva: Jukka Kontkanen

Rouva C. Heidi Ajanto ja Katri Rintala.

Minna Johnson ja Minnan äiti, Heidi Ajanto ja Katri Rintala. Kuva: Jukka Kontkanen

Rouva C. Heidi Ajanto ja Henna Sormunen.

Minna Canth ja hänen ystävänsä Flora, Heidi Ajanto ja Henna Sormunen. Kuva: Jukka Kontkanen

Rouva C. Mari Pöytälaakso ja Heidi Ajanto (oik.).

Mari Pöytälaakso (vas.) on Riika, Canthin perheen apulainen, Heidi Ajanto on Minna Canth. Kuva: Jukka Kontkanen

Teatterin puurojuhlaa vietetään taas, nyt rajoituksia noudattaen

9.11.2020

Seinäjoen kaupunginteatterin perinteinen puurojuhla järjestetään maanantaina 23. marraskuuta. Tilaisuuteen pääsee tänä vuonna rajattu määrä yleisöä.

Viiden euron hintaiset puurojuhlaliput tulevat myyntiin tiistaina 10. marraskuuta.
– Tapahtumaan voidaan koronarajoitusten vuoksi ottaa 219 katsojaa. Lippu sisältää puuroannoksen ja paikan Alvar-katsomossa, kertoo teatterikuraattori Jelena Jokelin-Muilu.

Puuro on tarjolla kello 17 alkaen. Tunnin mittainen ohjelmallinen osuus Alvar-salissa alkaa kello 18.
– Esitämme herkullisia otteita tämänhetkisestä ja tulevasta ohjelmistostamme. Luvassa on myös pari spesiaalia yllätysnumeroa.

Turvallisesti
teatterissa

Puurojuhlassa noudatetaan Seinäjoen kaupunginteatterin poikkeusajan turvaohjeita.
– Suosittelemme kasvomaskien käyttöä katsomossa sekä kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Tarjoilu järjestetään teatteriravintolan kahdessa kerroksessa, että riittävät turvavälit toteutuvat.

Teatterikiskalle
tarjousostoksille

Lipputarjoukset ovat odotettu osa joulun alla järjestettävää yleisötilaisuutta. Lippumyymälä on avoinna koko maanantain kello 12-19.30. Illan aikana voi tulla tarjousostoksille, vaikka ei pääsisikään osallistumaan itse puurojuhlaan.
– Otamme ensimmäisen kerran vuosien jälkeen käyttöön teatterin pääovien läheisyydessä sijaitsevan lippumyymälän sivuoven. Kulku teatterikiskan ovesta on tarkoitettu ensisijaisesti tarjouslippujen ostajille. Aulahenkilökunta päästää asiakkaita porrastetusti ostoksille.

Näytelmä siitä, miten uusi pelottaa ja lopulta mullistaa kaiken hyväksi

2.11.2020

Pikkukylän ainaiset rutiinit uusiutuvat kerralla kun syrjäiseen majataloon majoittuu ”muukalainen”. Pelkkänä korvana -komedia leikkaa tähän päivään ja koskettaa meistä jokaista. Ensi-ilta Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä tänä lauantaina, 7. marraskuuta.

Pelkkänä korvana -tarinassa on sama lähtökohta kuin useissa länkkäreissä.
– Pienessä kaupungissa on totuttu elämään tietyllä tavalla. Muukalainen saapuu ja pistää kaiken sekaisin, oikaisee paremmaksi, kertoo ohjaaja Pekka Laasonen.

Yhdysvaltalaisen Larry Shuen kirjoittama komedia vuodelta 1983 ammentaa erilaisuudesta ja ennakkoluuloista. Globaalien teemojensa myötä se on edelleen ajankohtainen ja Teemu Kaskisen vastikään uusima suomennos tuo tarinan tähän aikaan.
– Jokin uusi, jota ei hallitse, saattaa aiheuttaa pelkoa. Reaktio kumpuaa omasta epävarmuudesta, sanoo Laasonen.  

Toiveikas
komedia

Komedian keskiössä on brittiläinen Charlie (Jani Johansson), joka suostuu kaverinsa houkuttelemana pikkulomalle. Masentunut mies kokee itsensä tarpeettomaksi ja tylsäksi. Koko reissu kaduttaa ja häntä kauhistuttaa ajatus joutua seurustelemaan majatalon muiden asukkaiden kanssa.

Jukka Puronlahden esittämä kaveri keksii hätäisen ratkaisun: esittäkööt Charlie kieltä ymmärtämätöntä ulkomaalaista, niin hänet jätetään rauhaan.

Mutta vieraanvaraisen emännän (Mia Vuorela) majatalo on kylän keskus ja pian kaikki ovat ihmettelemässä tulijaa. Kyläläisten elämää seuratessaan Charlie pääsee kuulemaan asioita, joita ei ole tarkoitettu ylimääräisille korville. Hän päättää puuttua tapahtumien kulkuun.
– Sitä herkistyy kuulemaan aidosti, kun oma puheenvuoro jää pitämättä, kuvailee Johansson.

Ryhtyessään lopulta puhumaan itsekin päästelee Charlie outoa kieltä – käsikirjoitettua siansaksaa! – ja löytää sen myötä oman kielensä, itsensä.

Työn alla oleva näytelmä pääsi yllättämään ohjaaja Laasosen.
Pelkkänä korvana on aito komedia, mutta siinä jotain on tavanomaista syvällisempää. Sävyjä saadessaan näytelmä on tullut läheiseksi. Ei näin aina käy komediaa työstäessä. Tarinassa on toiveikkuutta.

Amerikan etelävaltioiden leveä puhetapa kuuluu näytelmässä eri suomalaismurteina. Johanssonin, Puronlahden ja Vuorelan rinnalla näyttämöllä nähdään näyttelijät Jussi JätinvuoriHeikki Vainionpää, Ville Orttenvuori ja MaijuRiina Huttunen.

Lavastuksen on suunnitellut Oskari Löytönen, puvut Tiina Valkama, valot Hannu Raja-aho ja äänet Tomi Rintamäenpää. Kampaus- ja maskeeraussuunnittelija on Johanna Uusitontti.

Pelkkänä korvana eli Ulkomaalainen saa ensi-iltansa 7. marraskuuta 2020 Alvar-näyttämöllä.

Pelkkänä korvana. Maiju-Riina Huttunen (vas.), Jussi Jätinvuori, Jani Johansson ja Mia Vuorela.

Pelkkänä korvana. Maiju-Riina Huttunen (vas.), Jussi Jätinvuori, Jani Johansson ja Mia Vuorela. Kuva: Jukka Kontkanen

Lue lisää täältä

Katso lisää kuvia täällä

 

Aalto Aesthetics Seinäjoen kaupunginteatterissa

23.10.2020

Seinäjoen kaupunginteatteri on mukana Aalto-keskukseen pyhäinpäivänä 31.10.2020 levittäytyvässä video-, valo- ja äänitaidetta yhdistävässä Aalto Aesthetics -tapahtumassa.

Teatteriravintolassa esiintyy illan aikana kolme kokoonpanoa:  paikallinen Laitakaupungin orkesteri sekä ambientmusiikkia esittävät Rasmus Hedlund ja Lau Nau.

Kuhunkin esitykseen pääsee sisään 50 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä (linkit alla). Keikoilla on voimassa maskisuositus. Tutustu Seinäjoen kaupunginteatterin turvasuosituksiin täällä.

Esitysten aikataulut ja linkki ilmoittautumislomakkeeseen:

Lauantai 31.10.2020
Kello 17-18 Laitakaupungin Orkesteri, ilmoittaudu täällä
Kello 18.15-19.15 Rasmus Hedlund, ilmoittaudu täällä
Klo 19.45-20.45 Lau Nau, ilmoittaudu täällä

Esitykset streamataan Seinäjoen kaupungin youtube-kanavalla.

Tapahtuman järjestää/tuottaa Selmu ry.

Aalto Aesthetics. Laitakaupungin orkesteri.

Aalto Aesthetics. Rasmus Hedlund.

Aalto Aesthetics. Lau Nau.

Aalto Aesthetics.

Tuoreimmat otsikot

Tulevat tapahtumat

Teatteriliput yli kahden hengen seurueille myydään poikkeusaikana ainoastaan teatterin lippumyymälästä. Samassa taloudessa asuvat tai päivittäin toistensa kanssa tekemisissä olevat henkilöt voivat ostaa vierekkäiset paikat.

PvmKloNäyttämöNäytösLiput
28.11.13:00AlvarPelkkänä korvana eli UlkomaalainenTilaa »
28.11.13:15Elissa, studionäyttämöRouva C.Täynnä
28.11.18:00AlvarPelkkänä korvana eli UlkomaalainenTilaa »
28.11.18:15Elissa, studionäyttämöRouva C.Täynnä
30.11.19:00AlvarSaikkua, kiitos! OSA 3Tilaa »
01.12.19:00AlvarSaikkua, kiitos! OSA 3Tilaa »
03.12.13:15Elissa, studionäyttämöRouva C.Tilaa »
03.12.19:15Elissa, studionäyttämöRouva C.Tilaa »
04.12.19:00AlvarPelkkänä korvana eli UlkomaalainenTilaa »
04.12.19:15Elissa, studionäyttämöRouva C.Täynnä
05.12.13:00AlvarEVITATilaa »
05.12.18:00AlvarEVITATilaa »
09.12.13:00AlvarEVITATilaa »
09.12.19:00AlvarEVITATilaa »
10.12.13:15Elissa, studionäyttämöRouva C.Tilaa »

Katso aikataulut

Tiedotteet