Tiedotteet

Mikä tekee Palmun? Knalli, viikset, kävelykeppi – ja asenne!

14.1.2020

Komisario Palmun erehdys -näytelmän ikonista etsiväkolmikkoa näyttelevät Seinäjoen kaupunginteatterissa Eino Heiskanen, Esa Ahonen ja Jani Johansson. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Seinäjoen kaupunginteatterin kevätkauden ensimmäinen ensi-ilta on Mika Waltarin Komisario Palmun erehdys -dekkarikomedia. Luvassa on tyylikäs ja viihdyttävän jännittävä murhatutkinta, joka nykyteknologialla olisi ohi viidessä minuutissa.

Onneksi käytössä ovat kuitenkin 30-luvun lopun menetelmät ja tutkinta teatterinäyttämöllä kestää reilut kaksi tuntia. Muuten eivät katsojat ennättäisi nauttia mystisestä ylöspanosta, visaisesta tarinasta ja rönsyävästä epäiltyjen joukosta.
– Kuka vain voi olla murhaaja, kun talo on täynnä ahneita ihmisiä. Jokaisella heistä on salattavaa, vihjaa näytelmän ohjaaja Panu Raipia.

Palmu-tarinat ovat suomalaisten silmissä ikonisia teoksia. Legendaarisen etsiväkolmikon Palmu-Kokki-Virta-rooleissa nähdään Esa Ahonen, Jani Johansson ja Eino Heiskanen.
– Palmu on Seinäjoellakin hörähtelevä ja vähän äreähkö vanhempi mies. Kokki ja Virta ovat hänen apulaisetsiviään. Ja koska lopputuloksen pitää olla sellainen, joka yleisön on helppo ostaa, on toinen heistä pidempi kuin toinen, kuten elokuvassa.

”Mielettömän hyvät
roolit kaikilla!”

Heti tarinan alussa selviää, että rikas raikulipoika, Bruno Rygseck on kuollut epäilyttäviltä vaikuttavissa olosuhteissa juhlien jälkeen kotonaan.

Brunon roolissa nähdään Pekka Hänninen. Hänen palvelijaansa Batleria näyttelee Jukka Puronlahti ja leskeään Alli Rygseckiä Mari Pöytälaakso.  Heikki Vainionpää on Rykämö-konsernin apulaisjohtaja Erik Vaara. Brunon tätiä Amalia Rygseckiä näyttelee Mia Vuorela, ja serkkujaan Airi ja Aimo Rykämöä Sanni Lehto ja Joonas Snellman. Soppaa hämmentämässä ovat myös Brunon ystävä Irma Vanne, jota näyttelee Henna Sormunen sekä Ville Orttenvuoren näyttelemä kirjailija Laihonen. Jari Jaakonaho näyttelee muun muassa lääkäriä.

Näytelmä sijoittuu talvisodan kynnykselle, jolloin ihmisillä oli vielä varallisuutta. Ja Rygseck-Rykämön-suvulla sitä vasta piisaakin.
– Romanttiseen aikakauteen kuului tyylikäs pukeutuminen, jolloin miehet eivät milloinkaan olleet huoneessa ilman pikkutakkia naisen läsnäollessa.

Näytelmän puvut on suunnitellut Elina Vättö. Tapahtumat keskittyvät Brunon kotiin, jonne lavastussuunnittelija Kati Lamppu on luonut mystisen ilmapiirin.
– Brunon erikoinen persoona näkyy hänen varakkaassa kodissaan, jota kutsunkin haureuden temppeliksi, valaisee Lamppu.

Tunnelmaa tukee Hannu Raja-ahon suunnittelema valaistus. Äänet on suunnitellut Sami Lust ja naamioinnin Johanna Uusitontti.

Komisario Palmun erehdys saa ensi-iltansa 25. tammikuuta Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Dekkarikomediaa esitetään toukokuun alkupäiviin saakka.

Kirjasta valkokankaan
kautta näyttämölle

Komisario Palmun erehdys perustuu Mika Waltarin romaaniin vuodelta 1940. Kaikkien tuntemaksi tarinan teki Matti Kassilan ohjaama filmatisointi vuodelta 1960. Se on valittu kaikkien aikojen parhaaksi suomalaiseksi elokuvaksi vuonna 2012.

Teatterilavoille Palmu-tarinat nousivat vuonna 2016. Näytelmät on dramatisoinut Joel Elstelä, joka myös ohjasi ensimmäisen Palmu-näytelmän Helsingin kaupunginteatteriin. Seuraavista Palmuista neljä on tamperelaisen Panu Raipian ohjauksia.
– Kävi sellainen onnenkantamoinen, että Waltarin perikunta pyysi minua Palmu-näytelmien ohjaajaksi, Raipia kertoo.

Komisario Palmun erehdys -dekkarikomedian näyttelijät. Rygseck-Rykämöiden huonetta ja sukua epävirallisessa yhteispotretissa etsivien kera. Eturivissä Esa Ahonen (vas.), Mari Pöytälaakso, Mia Vuorela ja Eino Heiskanen. Takana Jukka Puronlahti (vas.), Henna Sormunen, Joonas Snellman, Sanni Lehto, Heikki Vainionpää, Ville Orttenvuori, Pekka Hänninen ja Jani Johansson.

Kolme teatterikorttia lainattavaksi kirjastoon

10.1.2020

Seinäjoen pääkirjastosta voi tästä päivästä lähtien lainata teatterikortin, jolla pääsee katsomaan Seinäjoen kaupunginteatterin omia näytöksiä.

Seinäjoen kaupunginteatteri haluaa mahdollistaa kaikille pääsyn teatteriesityksiin.
– Ajatus lainattavasta teatterikortista eli mielessä jonkin aikaa. Syksyllä olimme asiasta yhteydessä Seinäjoen kaupunginkirjastoon ja asia alkoi edetä, kertoo teatterin toimitusjohtaja Markko Heinonen.

Teatterikortin laina-aika on viikko. Kortilla voi lunastaa yhden lipun saman päivän näytökseen. Toimintaohjeet tulevat teatterikortin mukana.
– Edellyttäen, että halutussa näytöksessä on tilaa. Lipun voi lunastaa teatterimme omiin esityksiin.

Aluksi teatterikortti on lainattavissa toukokuun loppuun asti.
– Kesäkaudella se ei ole näillä näkymin käytössä ja syksyä pohditaan, kun näemme miten lainauksia keväällä kertyy.

Vs. kirjastotoimenjohtaja Kirsti Länsikallio ja palvelupäällikkö Elina Kortesmäki ottavat kortit iloisina vastaan muiden palveluntarjoajien kausikorttien joukkoon.
– Asiakkaat ovat odottaneet teatterikorttia. Sitä on kyselty tosi paljon, päivittäin. Olemme sanoneet, että perjantaina teatterikortit tulevat, saa nähdä, kuka ehtii lainaamaan ensimmäisenä.

Teatterikortit kirjastoon. Markko Heinonen ja Kirsti Länsikallio.

Vs. kirjastotoimenjohtaja Kirsti Länsikallio vastaanotti kolme lainattavaa teatterikorttia Seinäjoen kaupunginteatterin toimitusjohtajalta Markko Heinoselta. Kuva: Anna Valtari

Palkkaamme lavastevalmistajan

30.12.2019

Seinäjoen Kaupunginteatteri Oy hakee lavastevalmistajaa toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen. 

Tehtävä edellyttää puusepän ja metallimiehen soveltuvaa koulutusta, työkokemusta sekä tietoteknisiä perustaitoja. Tehtävä vaatii tarkkuutta, paineensietokykyä, organisointi- ja ryhmätyöskentelytaitoja, luovuutta ja sopeutumista nopeisiin muutoksiin sekä vaihtuviin työtehtäviin. Pintakäsittelytaidot katsotaan eduksi.

Lavastevalmistajan tehtäviin sisältyvät mm. lavasteiden puu- ja metallityöt.

Valinnassa korostuvat ensisijaisesti henkilön sopivuus ja jo hankittu osaaminen kyseiseen tehtävään. Haku päättyy perjantaina 17.1.2020.

Tehtävän palkkaus on teatterialan työehtosopimuksen mukainen. Työsuhde on kokoaikainen ja sisältää 6 kuukauden koeajan.
Tehtävään valitun on toimitettava terveystodistus teatterille viimeistään 30 päivän kuluttua valitsemispäätöksen tiedoksisaannista. Työsuhde alkaa 1.4.2020.

Vapaamuotoiset kirjalliset hakemukset ansioluetteloineen pyydämme lähettämään sähköpostitse 17.1.2020 mennessä osoitteeseen: rekry.teatteri@seinajoki.fi. Kirjoita aihekenttään: lavastevalmistaja 
Lisätietoja tehtävästä antaa sähköpostitse toimitusjohtaja Markko Heinonen, markko.heinonen@seinajoki.fi

Seinäjoen kaupunginteatterin viidellä näyttämöllä on 6-7 ensi-iltaa vuodessa. Kaikkiaan esityksiä on noin 250. Teatterin näytöksissä käy vuosittain noin 50 000 katsojaa. 
Seinäjoen kaupunginteatterissa työskentelee vuosittain yli 100 ihmistä. Teatterin toimintaa ohjaavat arvot ovat ammattitaito, laadukkuus ja jatkuva kehittyminen.

Teatterintekijät-sarjassa: näyttämömestari Heikki Mäkynen esittelee pyrotekniikkaa

2.12.2019

Näyttämömestari Heikki Mäkynen.

Näyttämömestari Heikki Mäkynen pistää tulen turvaisasti liekehtimään. Mäkynen esittelee teatterin erikoistehosteita Teatterintekijät-tilaisuudessa 11. joulukuuta. Kuva: Anna Valtari

Seinäjoen kaupunginteatterin yksi pitkäaikaisimmista työntekijöistä, näyttämömestari Heikki Mäkynen on siirtymässä eläkkeelle. Teatterintekijät-tilaisuudessa 11. joulukuuta hän esittelee pyrotekniikan ja erikoistehosteiden käyttöä teatteriesityksissä.

Elokuusta 1981 Seinäjoen kaupunginteatterin palveluksessa työskennellyt Heikki Mäkynen on nähnyt taiteenalan kehityksen vuosikymmenien aikana.
– Paljon on muuttunut. Teatteritekniikka on enenevässä määrin nykyään langatonta.

Muutosta on tapahtunut muutenkin, esimerkiksi pyrotekniikassa, jota Mäkynen esittelee keskiviikkona 11. joulukuuta Elissa-studiossa. Työtään varten hän on suorittanut mm. räjäyttäjätutkinnon.
– Turvallisuus on lisääntynyt ja laki tiukentunut. Tulihommat tulivat 90-luvulla luvanvaraisiksi, jonka myötä on kouluttauduttu paljon ja suoritettu tutkintoja.

Näyttämömestari Mäkysen viimeinen näytelmä ennen eläkkeelle siirtymistä on Syyssonaatti, jota esitetään maaliskuun 2020 alkupäiviin saakka.

Teatterintekijöitä esittelevät tilaisuudet ovat osa Seinäjoen kaupunginteatterin yleisötyötä ja avoimia kaikille kiinnostuneille (Elissa-saliin mahtuu 100 katsojaa). Heikki Mäkysen osuus alkaa kello 16.30. Sitä ennen, kello 16, voi halutessaan tulla kahvittelemaan Fazer-teatteriravintolaan, jossa tarjoamme pullakahvit ensimmäiselle parille-kolmellekymmenelle.

Ohjaaja Tuomas Parkkinen: ”Evita tulee todempana kuin koskaan”

20.11.2019

Tuomas Parkkinen. Kuva: Markku Ojala, Compic-Photos
Ohjaaja Tuomas Parkkinen tuo Seinäjoen kaupunginteatteriin tunteita herättävän ja mahtipontisen Evita-musikaalin. Kuva: Markku Ojala, Compic-Photos

Seinäjoen kaupunginteatterin syyskauden 2020 suurella näyttämöllä avaa mahtipontinen Evita-musikaali. ”Evita on Andrew Lloyd Webberin musikaaleista kaikkein mielenkiintoisin.”

Tim Ricen ja Andrew Lloyd Webberin Evita resonoi hyvin omaa aikaamme, sanoo musikaalin Seinäjoen kaupunginteatteriin ohjaava Tuomas Parkkinen.
– Musikaalin pääroolissa on nainen ja keskiössä hänen tarinansa. Kun tarkastelee ihmisen historiaa, voi huomata naisen roolin olevan juuri nyt murroksessa monellakin rintamalla.

Eva ja Juan Perónia pidetään ensimmäisenä populistipoliitikkopariskuntana. Vaikka Eva ei ollut poliitikko, hän näki itsensä poliitikon vaimoa merkittävämpänä. Hän halusi olla kansan kuningatar.
– Joku voisi sanoa, että populistit lupaavat kansalle liikaa. Kun Evita laulaa kansalle, ettei hylkää heitä ja tulee rakastamaan kansaa ikuisesti, se on sellainen lupaus, mitä ei joka poliitikon suusta kuule, sanoo Parkkinen.

Evita kertoo
myös meistä

Eva Duarte de Perón (1919-1952) kuuluu viime vuosisadan naisikoneihin Marilyn Monroen, Grace Kellyn ja prinsessa Dianan tavoin.
– He nousivat monien idoleina ja muoti-ikoneina niin valtavaan kuuluisuuteen, että se jopa tuhosi heidät. Ja kuolemalla suhteellisen nuorina heistä tuli kuolemattomia.

Seinäjoella tullaan näkemään hyvin viihdyttävä, tunteisiin vetoava, yllätyksellinen ja mahtipontinen Evita-musikaali. Parkkinen aikoo näyttää ryysyistä rikkauksiin edenneestä Evasta ennennäkemättömiä puolia.
– Mukana on myös komiikkaa ja satiiria suhteessa siihen, miten hänet on perinteisesti nähty. En kohtele Evaa silkkihansikkain vaan uskon saavani hänestä ja teoksesta enemmän ja paremmin irti kuin aiemmin nähdyissä Evita-produktioissa.  

Evita kertoo myös aikamme ihmisestä, oli tämä sitten mies tai nainen.
– Eva pelasi koko elämänsä ajan omaan pussiinsa. Hän on härskin laskelmoiva, tunteeton ja käyttäytyy kuin mies. Evita on tarinan pahis.

Kirjallisuudessa ja näytelmäkirjallisuudessa naista ei ole tavattu nähdä siinä valossa.
– Vahvoja naisia toki on, kuten Minna Canthilla tai muun muassa Niskavuori-sarjassa, mutta niissä päättäväiset ja kovatkin naiset ovat lopulta hyvällä asialla ja pitävät kunnian puolta, vertaa Parkkinen.

Uusitun teatteritekniikan
koko potentiaali käyttöön

Parkkisen mukaan Andrew Lloyd Webberillä on mahdottoman hienojen melodioiden tekijänä jumalan lahja.
– Läpisävelletyn Evitan legendaariset laulut tulevat soimaan vaikuttavasti Seinäjoen kaupunginteatterin remontoidussa suuressa salissa, jonka uusi soundscape-järjestelmä edustaa alan viimeisintä äänitekniikkaa. Se antaa esityksille aivan uusia mahdollisuuksia, sanoo monille areenoille ohjannut Parkkinen.

Evita-musikaalissa näyttämöllä on kolmattakymmentä esiintyjää sekä yhdeksänhenkinen orkesteri.
– Seinäjoen kaupunginteatterin oman ensemblen lisäksi rooleissa nähdään vierailevia näyttelijöitä.

Evitan, Chen, Juan Perónin ja muiden roolien laulavat näyttelijät julkistetaan helmikuussa 2020. Musikaalin ensi-ilta on 19.9.2020 Alvar-näyttämöllä.

Musikaalin koreografian suunnittelee Jukka Haapalainen, lavastuksen Marjatta Kuivasto ja puvut Leena Rintala. Kapellimestarina toimii Timo Ristilä. Kampaukset ja maskeerauksen suunnittelee Johanna Uusitontti, äänet Sakari Kiiski (Wavemark Oy) ja valot Hannu Raja-aho.
– Lähdemme työryhmäni kanssa tekemään Evitaa suuntaan, jonka haluamme vaikuttavan tämän päivän katsojaan: herättävän ajatuksia ja suuria tunteita, sanoo Parkkinen.

Musikaalin ennakkoliput ovat nyt myynnissä!

Tuoreimmat otsikot

Tulevat tapahtumat

PvmKloNäyttämöNäytösLiput
25.01.18:00AlvarKomisario Palmun erehdysTäynnä
31.01.19:00AlvarNäytelmä joka menee pieleenTilaa »
31.01.19:15ElissaSyyssonaattiTilaa »
01.02.13:00AlvarKomisario Palmun erehdysTilaa »
01.02.18:00AlvarKomisario Palmun erehdysTilaa »
06.02.19:00AlvarNäytelmä joka menee pieleenTilaa »
07.02.19:00AlvarNäytelmä joka menee pieleenTilaa »
07.02.19:15ElissaSyyssonaattiTilaa »
08.02.13:00AlvarKomisario Palmun erehdysTilaa »
08.02.18:00AlvarKomisario Palmun erehdysTilaa »
13.02.19:00AlvarKomisario Palmun erehdysTilaa »
14.02.19:00AlvarNäytelmä joka menee pieleenTilaa »
15.02.13:00AlvarNäytelmä joka menee pieleenTilaa »
15.02.13:15ElissaSyyssonaattiTäynnä
15.02.18:00AlvarNäytelmä joka menee pieleenTilaa »

Katso aikataulut

Tiedotteet