fbpx

Tiedotteet

Elissa Aalto saattaa lavalle myös Alvarin

10.3.2023

Aalloilla. Mia Vuorela sekä Seinäjoki- ja Pohjanmaa-kvintetit. Kuva: Pauliina Salonius

Mia Vuorela sekä Seinäjoki- ja Pohjanmaa-kvintetit kuvattuna syksyllä 2021, jolloin harjoiteltiin Aalloilla-konsertin ensitulemista varten. Kuva: Pauliina Salonius

Seinäjoen kaupunginorkesteri ja kaupunginteatteri tuovat suurelle näyttämölle Seinäjokea rakentaneen arkkitehtipariskunnan, Elissa ja Alvar Aallon. Dramatisoitu konsertti kuullaan ja nähdään ensi viikon perjantaina ja lauantaina, 17. ja 18. maaliskuuta teatterin Alvar-salissa.  

Jo toistamiseen nousee Seinäjoen kaupunginteatterin päänäyttämölle arkkitehti Elissa Aalto, jonka syntymästä tuli 22.10.2022 kuluneeksi sata vuotta. Näyttelijä Mia Vuorela jatkaa Elissa Aallon roolissa, jonka hän teki alun perin puolitoista vuotta sitten kaupunginorkesterin kanssa esitetyssä Aalloilla-konsertissa. Seinäjoen kaupunginteatterin 60-vuotisjuhlavuotta varten orkesteri ja teatteri kasvattivat esitystä ja nyt on mukana myös Alvar-puoliso. Häntä esittää näyttelijä Jukka Puronlahti.

Vajaa kaksituntisessa konsertissa Seinäjoen kaupunginorkesteri kvintetteineen soittaa muun muassa Merikantoa, Melartinia, Malmsténia, Sibeliusta ja Vivaldia sekä pohjalaisia kansanlauluja. Koko Seinäjoen kaupunginteatterin näyttelijäkunta laulaa osassa musiikkinumeroita.

Elissa Aalto (aluperin Elsa Mäkiniemi) oli Alvar Aallon toinen puoliso. Alvarin aiempi puoliso arkkitehti Aino Marsio-Aalto menehtyi 1949. Kaikkien kolmen arkkitehdin mukaan on nimetty näyttämöt Seinäjoen kaupunginteatterissa, joka rakentui Elissa Aallon valvonnassa. 1987 valmistunut teatteritalo perustui Alvarin 60-luvun lopun suunnitelmiin. Alvar itse oli kuollut vuonna 1976. 

Aalloilla-esitys perustuu kirjoihin, lehtiartikkeleihin ja dokumenttiohjelmiin. Sen ovat käsikirjoittaneet Mia Vuorela ja Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Pauliina Salonius, joka myös ohjaa esityksen. Laulut on harjoittanut pianisti Raili Peltonen.  

Arkkitehdit Elissa ja Alvar Aalto. Kuva: Alvar Aalto -säätiö.

Arkkitehdit Elissa ja Alvar Aalto. Kuva: Alvar Aalto -säätiö.

Teatteri lämmittää sydämen ja nyt myös jalat

15.2.2023

Taito Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Marja Hemminki-Haapoja (vas.) ja Leena Olli.

Taito Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Marja Hemminki-Haapoja (vas.) ja Leena Olli esittelivät Seinäjoen kaupunginteatterin juhlavuodeksi suunnitellun Tunteiden tekijä –villasukkamallin. Kuva: Satu Keski-Valkama

Seinäjoen kaupunginteatteri kehitti 60-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi yhteistyössä Taito Etelä-Pohjanmaan kanssa villasukkamallin ja tekemispaketin. ”Teatterikatsomoon voi tulla vaikka villasukat jalassa!”

Teatterin juhlavuoden Tunteiden tekijä –sukkamalli julkistettiin 14. helmikuuta Kalevan Navetassa Sukkia ja teatteria –tapahtumassa.

TaitoEP:n ja teatterin yhteistyön tavoitteena on saattaa yhteen teatterista ja käsitöistä kiinnostuneet ja tarjota heille yhteisöllisiä tapahtumia jatkossakin.
– Onhan teatteri myös kädentaitojen ammattilaisten talo ja katsojissa runsaasti käsityön ystäviä. Harrastuksenakin käsitöissä ja teatterissa on paljon yhtenenäväisyyksiä, teatterin asiakkuusvastaava ja sukkaidean äiti Satu Keski-Valkama näkee.

Sukkamallin suunnitelleen Taito Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Marja Hemminki-Haapoja iloitsee uudenlaisesta yhteistyöstä.
– Omassa mallistossamme on korostunut eteläpohjalaisuus ja paikallisuus. Teatterisukat jatkavat luontevasti alueellista teemaa. Seinäjoen kaupunginteatterilla on logoineen inspiroiva aineisto, josta oli helppo päästä matkaan. Lopputulos on mielestämme tunnelmaltaan iloinen ja teatterin juhlavuoden henkinen.
– Ja ajatus katsojista kulkemassa Tunteiden tekijä –villasukat jalassa katsomoon on herkullinen. Meillä teatterissa saa jokainen olla oma itsensä, meille voi tulla vaikka villasukat jalassa, Keski-Valkama lisää.

Uuden villasukkamallin tekemispaketti tuli myyntiin 15. helmikuuta Taito Etelä-Pohjanmaan myymälässä ja verkkokaupassa sekä Seinäjoen kaupunginteatterin lippumyymälässä. 

Tunteiden tekijä -villasukkamalli juhlistaa Seinäjoen kaupunginteatterin 60-vuotisjuhlavuotta. Tunteiden tekijä -villasukkamalli juhlistaa Seinäjoen kaupunginteatterin 60-vuotisjuhlavuotta. Tunteiden tekijä -villasukkamalli juhlistaa Seinäjoen kaupunginteatterin 60-vuotisjuhlavuotta.

Nuoret teatteriopiskelijat tuovat näyttämölle Häräntappoaseen

13.2.2023

Häräntappoase. Amanda Saarenpää ja Tatu Niemi. Kuva: Iida Kasari

Amanda Saarenpää ja Tatu Niemi nähdään Häräntappoaseen päärooleissa. Kuva: Iida Kasari

Etelä-Pohjanmaan Opiston ja Seinäjoen kaupunginteatterin kolmas yhteistyöproduktio tuo klassisen kuvauksen nuoruudesta toukokuussa Elissa-näyttämölle.

Häräntappoase tarjoilee yleisölle raikkaan nostalgia-annoksen 80-luvun maalaismaisemaa nuorten tekijöiden vimmalla höystettynä. 

Anna-Leena Härkösen esikoisteos (1984) on väkevä kuvaus teinipojan tulisesta ensirakastumisesta. 16-vuotiaan Alpo “Allu” Korvan yläaste on jäänyt taakse ja tulevaisuus on lähinnä iso kysymysmerkki. Vaasan kuuma kesä vaihtuu varsinaiseen olkikuukkelin koloon, kun Allu matkustaa pakon sanelemana sukulaistensa luokse pieneen maalaiskylään. Torvenkylällä Allu tutustuu niin pikkuserkkuunsa Pasiin kuin omatoimiseen salapoliisiin Toivo Tuuhoseenkin. Yhtäkkiä Allun eteen hyppelehtii myös eräs tyttö, jolla on pienet hampaat ja jalat, eikä mikään ole enää niin kuin ennen. 

Kasvamisesta, rakkaudesta ja itsensä löytämisestä kertova teos herättää katsojan suurten kysymysten äärelle: Kuka minä olen? Mitä haluan? Missä näen itseni 10 vuoden päästä? Tykkäänkö keijukaisista? 

Häräntappoase saa ensi-iltansa lauantaina 6. toukokuuta Elissa-studiossa. Esityksiä on kaikkiaan seitsemän.

Allun ja Kertun rooleissa nähdään Tatu Niemi ja Amanda Saarenpää. Muita rooleja näyttelevät Nea Halmelinna, Erika Virpiö, Jari Hakala, Oona Mansikkamäki, Minka Liikala, Niko Lahdensuo, Tuukka Koivuaho, Kiti Kemppainen, Sade Juttuniemi, Jemina Pahikainen, Sara Setälä ja Annu Valtasaari.

Näytelmän ohjaa Salla Honkanen, koreografi on Johanna Stenroos. Äänet suunnittelee 1Tipe ja valot Lauri Virkkala Seinäjoen kaupunginteatterista. Lavastuksen suunnittelevat Riku Suvitie ja työryhmä.

Häräntappoase-näytelmän ovat dramatisoineet Juuso Nykänen ja Pinja Packalén.

Etelä-Pohjanmaan Opisto on Ilmajoella sijaitseva kansanopisto, jossa on mahdollisuus opiskella päätoimisesti tanssia, teatteria, maskeerausta tai kirjoittamista. Lisäksi opisto tarjoaa peruskoulun päättäneille oppivelvollisille mahdollisuuden opiskella taideaineita vuoden verran Opistovuosi ilmaisulinjalla, joka sisältää laajat teatterin, tanssin, maskeerauksen tai kirjoittamisen opinnot. Opinnot toteutetaan tiiviissä yhteistyössä opiston taideopintolinjojen kanssa. 

 

Musikaalikomedia muistuttaa: Sä oot hyvä, niin kuin sä oot!

9.2.2023

The Addams Family.

The Addams Family -musikaalissa Addamsin huonetta ja sukua edustavat Jani Johansson (Fester-setä), Sanni Lehto (Wednesday), Jukka Puronlahti (Lurch), Esa Ahonen (Gomez), Mia Vuorela (Morticia), Jussi Jätinvuori (Pugsley) ja Mari Pöytälaakso (Mumma). Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard

The Addams Family on isosydäminen musikaalikomedia, joka sykkii koko perheelle. Esitys on Seinäjoen kaupunginteatterin 60-vuotisjuhlavuoden ensimmäinen ensi-ilta.

Kahden eri maailman kohtaaminen on tuttu asetelma monesta klassikkotarinasta.

Seinäjoen kaupunginteatterin The Addams Family –musikaali esittää aiheesta omanalaisensa version.
– Meidän “normaalien ihmisten” mielestä The Addams Familyssa maailmaa katsotaan “noiden toisten, erilaisten ihmisten” näkökulmasta, ohjaaja Jermo Grundström kuvailee.
Itselle arkiset asiat eivät aina merkitse kaverille samaa.
– “Normaalin” tavoittelu ei ole kauhean hyvä asia, koska sen vuoksi ei välttämättä uskalla käydä kohti todellisia unelmiaan. Tällä esityksellä on iso sydän, ja se muistuttaakin, että on hyvä olla niin kuin sä oot.

Kaunis tarina
perheestä

Synkeähköjä perinteitä vaaliva Addamsin suku saa vieraakseen toisella tavalla konservatiivisen perheen. Sisäiset liitokset alkavat natista ja pinnan alla kytevät jännitteet paljastua.
– Teos on omanlaisensa kasvutarina, mutta ei välttämättä sille, jolle odotamme.
Ennen kaikkea musikaali kertoo rakastavasta perheestä ja kuvaa osuvasti myös yhteiselon käännekohtia: mitä esimerkiksi lasten itsenäistyminen merkitsee vanhemmille?

Seinäjoen kaupunginteatterissa toteutuu Grundströmin ja koreografi Jyri Nummisen pitkäaikainen haave saada tehdä juuri tämä musikaali.
– The Addams Family kertoo niin kauniin tarinan. Karikatyyrimäiset roolihahmot eivät ole erilaisuutensa vankeja, vaan heistä löytyy aitoa ihmisyyttä, humaaniutta – ja meistä jokainen. Koko perheen musikaalina sen hahmogalleria tarjoaa joka ikäluokalle oman suosikkihahmon, johon samastua, Numminen uskoo.

Ajankohtainen
Wednesday

Musikaali itsessään pelaa suurten ja näyttävien numeroiden sekä pienten ja intiimien kohtausten välillä. Näyttämöllä on parikymmenpäinen esiintyjäkaarti.

Addamsin perheen jäseninä laulavat ja tanssivat Esa Ahonen, Mia Vuorela, Jussi Jätinvuori sekä tämänkin ajan hittihahmon, Wednesdayn roolissa Sanni Lehto. Addamsien huonetta ja sukua ovat myös Jani Johansson, Mari Pöytälaakso ja Jukka Puronlahti.

Toista maailmaa edustavan Beineken perheen muodostavat Heikki Vainionpää, Hanna Kaila ja Antti LJ Pääkkönen. Henna Sormunen nähdään kolmessa roolissa.

Ensemblen muodostavat musikaalissa työharjoittelunsa suorittavat, Tampereen Ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjalla opiskelevat Laura Eskola, Elizabeth Hiltunen, Kreetta Kiviniemi, Maija Mustonen, Riikka Mäkinen, Kreetta Sihvola, Essi Särkijärvi, Kaisu Säynevirta ja Titta Toivanen.
– He ovat valtavan taitavia laulajia ja tanssijoita ja kovia tulevia ammatilaisia, jotka löytävät takuulla töitä Suomen teattereista, Grundström ja Numminen hehkuttavat.

Musikaalikomedian komea lavastus- ja pukusuunnittelu on Riikka Aurasmaan, musiikin johtaa ja laulut on harjoittanut Pekka Siistonen. Valot on suunnitellut Hannu Raja-aho, äänet Riku Metsä-Ketelä ja videot Toni Haaranen.

Marshall Brickmanin ja Rick Elicen käsikirjoittama ja Andrew Lippan säveltämä musikaalikomedia pohjautuu Charles Addamsin luomiin hulvattomiin ja karrikoituihin hahmoihin, joita hän kehitteli sarjakuvissaan jo 1930-luvulla. Televisiosarjana tarinaa esitettiin 1960-luvulla. Menestystä seurasivat Hollywood-elokuvat vuosina 1991, 1993 ja 1998 sekä Broadway-musikaali vuonna 2010. Suomen kantaesitys nähtiin syksyllä 2013 Tampereen Työväen teatterissa, jonne tarinan suomensi Tiina Puumalainen ja laulut Ilpo Tiihonen.

Addamsien tarina on saanut maailmanlaajuisesti uutta jatkoa, huomiota ja suosiota Jenna Ortegan Wednesdayna tähdittämän Netflix-sarjan myötä.  

The Addams Family saa ensi-iltansa 22. helmikuuta suurella näyttämöllä ja se on ohjelmistossa 20. toukokuuta saakka. Musikaalin suositusikä on +7.

Lisätietoja: taiteellinen johtaja Pauliina Salonius, puh. 040 732 0278

Uusi yhteistyössä tehty teatteritulkinta kotimaisesta romaanista

7.2.2023

Ei kertonut katuvansa. Mari Turunen (vas.), Liisa Peltonen, Mari Pöytälaakso, Tiina Winter ja Ulla Koivuranta. Kuva: Moe Mustafa

Ei kertonut katuvansa -näytelmässä näyttelevät Mari Pöytälaakso Seinäjoen kaupunginteatterista (kesk.), Mari Turunen Tampereen Teatterista (vas.), Liisa Peltonen Hämeenlinnan Teatterista, Tiina Winter Kouvolan Teatterista ja Ulla Koivuranta Turun Kaupunginteatterista sekä Lahden Kaupunginteatterin Jari-Pekka Rautiainen, joka ei ole kuvassa. Kuva: Moe Mustafa

Taiteilijaprofessori Mikko Roiha dramatisoi ja ohjaa Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa -romaanin seitsemän teatterin yhteistyönä.  

Keväällä 1945 sota Lapissa on ohi.

Viisi naista kävelee poltetun maan halki. Heidän ainoa päämääränsä on säilyä hengissä ja palata takaisin elämään jonka he luulivat jättäneensä taakseen.
Ei kertonut katuvansa on kuvaus elämänjaksosta josta ei koskaan enää puhuttu.
– Koteihinsa käveleviä naisia yhdistää vain häpeä ja tieto vastassa olevasta vihasta, Mikko Roiha kuvaa.

Esitys pohjautuu Tommi Kinnusen vuonna 2020 julkaistuun samannimiseen romaaniin, joka kertoo saksalaisarmeijalle työskennelleiden suomalaisnaisten paluusta Norjasta Suomeen.

Kinnusta aihe kiinnosti, sillä hän kuuli Kuusamossa tarinoita näistä vankileirin välttääkseen kotiinsa karanneista naisista. Virallista tietoa heistä löytyy kuitenkin niukasti. Kinnusen teos oli ilmestyessään Finlandia-ehdokkaana.

Seinäjoen ensi-ilta
tammikuussa 2024

Mukana produktiossa ovat Kouvolan Teatteri, Turun kaupunginteatteri, Lahden Kaupunginteatteri, Tampereen Teatteri, Seinäjoen kaupunginteatteri, Hämeenlinnan Teatteri sekä suomalais-berliiniläinen Vapaa Teatteri.

Näytelmä harjoitellaan Berliinissä, jossa se saa myös ensi-iltansa 1. heinäkuuta 2023 Heimathafen Neukölln-teatterin Pier 9 -näyttämöllä. Tämän jälkeen produktio siirtyy Suomeen, missä ensimmäinen ensi-ilta nähdään 15. syyskuuta Kouvolan Teatterissa. Seuraavat ensi-illat ovat 20. syyskuuta Turun Kaupunginteatterissa ja 28. syyskuuta Lahden Kaupunginteatterissa.

Keväällä 2024 esitys saa ensi-iltansa 18. tammikuuta Tampereen Teatterissa ja 1. helmikuuta Hämeenlinnan Kaupunginteatterissa.

Siinä välissä, 25. tammikuuta, on ensi-illan vuoro Seinäjoen kaupunginteatterin Elissa-näyttämöllä.

Näiden lisäksi produktio nähdään heti Berliinin jälkeen ennakkoesityksenä Eino Leinon päivänä 6.7.2023 Kajaanin Runoviikoilla.

Näyttelijät kiertävät
joka talossa

Teatterit antavat produktioon yhden näyttelijänsä vuoden ajaksi. Esityksiä kussakin kaupungissa on 20, yhteensä näytöksiä produktiolle kertyy siis yli 120.

Produktiossa mukana ovat näyttelijät Mari Pöytälaakso Seinäjoen kaupunginteatterista, Tiina Winter Kouvolan Teatterista, Ulla Koivuranta Turun Kaupunginteatterista, Jari-Pekka Rautiainen Lahden Kaupunginteatterista, Mari Turunen Tampereen Teatterista ja Liisa Peltonen Hämeenlinnan Teatterista.

Ei kertonut katuvansa -näytelmä kuljettaa näyttelijä Mari Pöytälaaksoa ensi vuonna kuuden suomalaisteatterin näyttämöille. Kuva: Moe Mustafa

Ei kertonut katuvansa -näytelmä kuljettaa näyttelijä Mari Pöytälaaksoa ensi vuonna kuuden suomalaisteatterin näyttämöille. Kuva: Moe Mustafa

Naisten vaiettua
historiaa

Mari Pöytälaakso odottaa mielenkiinnolla uudenlaista työvuotta.
– Olen äärimmäisen iloinen tällaisesta mahdollisuudesta tässä vaiheessa työuraani. Pääsen harjoittelemaan uusissa maisemissa, uusien ihmisten kanssa ja oppimaan uutta itsestänikin. Edessä on antoisa mutta rankka reissu, sillä harjoitusaikana mikään ei tule valmiina toisin kuin normaalisti teatterissa, Pöytälaakso viittaa esimerkiksi näyttämötekniikkaan.

Seuraavalla teatterikaudella Pöytälaakso esiintyy vain tässä näytelmässä mutta viidessä eri teatterissa.
– Esityksiä on yhden viikonlopun aikana parissakin kaupungissa. On mahtavaa päästä näkemään sekä kollegoita eri puolilla Suomea että miten toisissa teattereissa toimitaan. Saan myös ylpeästi esitellä muualta tuleville näyttelijöille, millaista meillä täällä Seinäjoen kaupunginteatterissa on.

Tommi Kinnusen teos puhuttelee Pöytälaaksoa.
– Se on hurja tarina, vaiettua historiaa. Sodassa naisten kohtalo on ollut kova. Tarinan naiset eivät olisi lyöttäytyneet yhteen tavallisemmissa olosuhteissa, hän pohtii.

Ei kertonut katuvansa -teoksen dramatisoinnista, lavastuksesta ja ohjauksesta vastaa Mikko Roiha, pukusuunnittelusta Taina Sivonen, ääni- ja videosuunnittelusta sekä graafisesta suunnittelusta Moe Mustafa.

Seinäjoen kaupunginteatteri on aiemmin ollut mukana Mikko Roihan ohjaamassa yhteistuotannossa vuonna 2010, jolloin esitettiin tanssillinen sovitus Juhani Ahon Juhasta
– Yhteistyöproduktiot ovat nykypäivää. Ne lisäävät kaivattua vuorovaikutusta teatteritalojen välillä ja tarjoavat mahdollisuuden tarkastella taiteen tekemistä laajemmin, taiteellinen johtaja Pauliina Salonius sanoo.

Tuoreimmat otsikot

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
22.03.2023 klo 1100 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
22.03.2023 klo 1900 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
23.03.2023 klo 1900 Patruunatehdas (tuoksuton näytös) Alvar-sali Osta liput
24.03.2023 klo 1800 The Addams Family Alvar-sali Osta liput
25.03.2023 klo 1300 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
25.03.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
25.03.2023 klo 1800 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
25.03.2023 klo 1815 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
28.03.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
29.03.2023 klo 1000 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut