Tiedotteet

Päiväristeily-komedia herkuttelee Suomen ja Viron eroavaisuuksilla

31.5.2018

Päiväristeily. Juha Suihko, Laura Eriksson ja KatriinaSinisalo.

Kahden oudon kansan yhteinen vaellus kohti tuntematonta määränpäätä on ammattivirolaisen Antto Terraksen mukaan mitä houkuttelevinta maaperää komedialle. Päiväristeily on Seinäjoen kaupunginteatterin kesäkauden ensimmäinen ensi-ilta.

Uusi näytelmä näyttää suomalaisturistit itselleen vieraalla maaperällä, Virossa, jonka ovat luulleet tuntevansa.
– Ja nyt ei puhuta mistään suomalaisten humalasekoiluista vaan kulttuuri-, mielipide- ja yhteiskuntajärjestelmien eroista. Suomessa on vallalla sosialismi ja Virossa riistokapitalismi, pamauttaa molempia kansallisuuksia puoliksi edustava koomikko, käsikirjoittaja ja ohjaaja Antto Terras.

Hänen kirjoittamansa Päiväristeily-komedia saa ensiesityksensä Mallaskosken panimoravintolan teatteriterassilla ensi viikon keskiviikkona, 6. kesäkuuta. Kyseessä on ensimmäinen aihetta käsittelevä näyttämöteos Tallinnaan suuntautuvan päiväristeilytoiminnan 30-vuotistaipaleella.

Lukuisissa rooleissa nähdään laulavat koomikot Juha Suihko, Laura Eriksson ja Katriina Sinisalo. Suihko ja Sinisalo olivat mukana myös viime kesän suositussa Terras-komediassa, Myymälävarkaan käsikirjassa.
– Suurin muutos edelliseen esitykseen on se, että nyt emme mainitse Nurmoa kertaakaan. Tiukkaa tekee, mutta niin luvattiin taiteen jumalille, hulluttelee Terras ja alkaa googlata antiikin jumalien nimiä.

Komediayleisölle luvataan yli sata naurua kahdessa tunnissa.
– Tilanteet ovat suorastaan laittoman koomisia, kertoo Terras ja lisää pökkyä pesään:
– Huumoria on niin paljon, että Yleisradio eläisi sillä määrällä kymmenen vuotta ja kansallisteatterista jo soittivat, että saisivatko syksyksi edes vähän, mutta en luvannut. Tätä se on kun Etelä-Pohjanmaalla tehdään näytelmää. Miksi säästellä, kun kerran on!, trossaa Terras.

Kesäkomedia nähdään 6.6. – 23.8.2018 Mallas-näyttämöllä Seinäjoen vesitornin kupeessa, osoitteessa Vesitorninkatu 1.

Näytelmän lavastuksen ja puvut ovat suunnitelleet Riikka Aurasmaa ja Leena Rintala, äänet Sami Lust ja tarpeiston Airi Lakso.

– Hei seis! Se teatteritaiteen jumala, se on Dionysos, Terras huikkaa perään konsultoituaan Aurasmaata ja googlea.
– Mutta muusat ovat tärkeitä innoittajia ja innoituksen lähteitä, täydentää Aurasmaa.

Teatterin tehtävä on palvella alueen ihmisiä

31.5.2018

Teatteriyleisö koostuu nykyään tiiviistä ryhmistä ja yksittäisistä kävijöistä, jotka tulevat teatteriin viettämään aikaa yhdessä. Liki 80 prosenttia Seinäjoen kaupunginteatterin katsojista tulee Etelä-Pohjanmaan alueelta.

Seinäjoen kaupunginteatteri on tosielämän alueteatteri.
– Olemme, ja nimenomaan haluamme olla eteläpohjalaisten oma teatteri. Tämä on meidän tehtävämme, palvella kaupunkia ja lähialuetta. Siksi ohjelmisto on mahdollisimman monipuolinen, että jokaiselle oikeasti löytyisi katsottavaa, sanoo taiteellinen johtaja Christian Lindroos.

Myynti- ja markkinointipäällikkö Marjo Tamminen komppaa Lindroosia.
– Liki 80 prosenttia yleisöstämme on Seinäjoelta ja lähikunnista 150 kilometrin säteellä. Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan jälkeen teatteriimme tullaan eniten Pirkanmaalta, Satakunnasta ja Uudeltamaalta.

Kevätkauden 2018 ja syyskauden 2017 aikana Seinäjoen kaupunginteatterin esityksiä katsoi yhteensä 44 382 katsojaa. Omia ja vierailuesityksiä oli yhteensä 255. Kaikki teatteritilaisuudet mukaan luettuna Seinäjoen kaupunginteatteri tavoitti yhteensä 60 700 vierasta.

Kuin ensimmäistä päivää. Mari Pöytälaakso ja Maria Pere.

Maria Pere (oik.) näytteli lähihoitaja-Ritvan roolin ja Mari Pöytälaakso sairaanhoitaja-Minnan Kuin ensimmäistä päivää -näytelmässä.

Kuin ensimmäistä päivää. Pekka Hiltunen ja Liisu Aurasmaa.

Kuin ensimmäistä päivää esitteli hoitokodin arkea hyvin todentuntuisesti. Pekka Hiltunen oli Adam ja Liisu Aurasmaa Taimi Korpimaa.

Lempeä somekuume

Kevätkauden avasi vanhusten hoitokotiin sijoittuva, sen henkilökunnasta ja asukkaista kertova Kuin ensimmäistä päivää.
– Anna Krogeruksen näytelmällä tartuimme ajankohtaiseen ja jokaista koskevaan teemaan, jaksamiseen työssä ja elämässä ylipäätään. Koskettavuudesta kertoo paljon se, että juuri tämä näytelmä herätti mm. sosiaalisessa mediassa yllättävänkin paljon liikehdintää. Hetkeen emme ole saaneet niin paljon suoraa palautetta yleisöltä, kiittää Lindroos.

Villi 50-luku jatkoi menestysreseptiksi osoittautunutta musiikillista aikamatka -sarjaa ja täytti katsomot yli 90-prosenttisesti edeltäjänsä Kultainen 60-luku -esityksen tapaan.

Villi 50-luku. Esa Ahonen (vas.), Liisu Aurasmaa, Maria Pere ja Marko Maunuksela.

Villi 50-luku -esitys valloitti katsoja-kuulijoiden sydämet! Lavalla Esa Ahonen (vas.), Liisu Aurasmaa, Maria Pere ja Marko Maunuksela.

Villi 50-luku. Sari Jokelin ja Maria Pere.

Sari Jokelin (vas.) ja Maria Pere esittivät samaa henkilöä kahdella eri vuosikymmenellä, 70-luvulla ja 50-luvulla.

Osittainen evakkoaika alkoi

Toukokuun alussa käynnistynyt teatteritekniikan remontti mullisti arkea jo tammikuusta lähtien. Silloin muutettiin osaevakkoon Vanhalle teatterille, jossa maaliskuussa ensiesitettiin Pöyrööt-komedia.
– Sarjakuvaan perustuvan näytelmän kantaesitys oli meille uusi ja hieno kokemus. Ja muutenkin Vanhalle siirtyminen on sujunut kaikin puolin hyvin ja tila osoittautunut toimivaksi.

Pöyrööt. Jani Johansson ja Mia Vuorela.

Pöyrööt-komedia perustuu samannimiseen sarjakuvaan. Jani Johansson ja Mia Vuorela herättivät sarjakuvan pariskunnan ihanasti eloon.

Keväällä Seinäjoella vieraili mm. seinäjokelaislähtöisen Eeva Soivion ja KOM-teatterin Mustarastas sekä Teatteri Hevosenkengän Mimmi Lehmä ja Varis, joiden näytökset täyttivät katsomot liki 100-prosenttisesti.

Keväällä ohjelmistossa jatkoivat Yksi mies, kaksi pomoa, Murhaloukku ja Saarnaaja.
– Janne Kataja ja oma upea ensemblemme nostivat brittikomedian Taidetestaajat-arviointien kärkeen. Niin ikään Murhaloukku-dekkari houkutti nuoret ja nuoret aikuiset teatterin pariin. Saarnaaja oli taiteellinen voitto näytäntövuoden kiinnostavimpia näytelmiä valtakunnallisestikin.

Nuoret esittävät kaksi tarinaa nuorista

16.4.2018

Häräntappoase
Häräntappoase-näytelmä sekä Yöllisiä-trilleri nousevat lähiviikkojen ajaksi Seinäjoen kaupunginteatterin Verstasnäyttämölle. Esitykset ovat osa Seinäjoen kansalaisopiston Kurpitsateatterifestivaalien ohjelmistoa.

Nuorisoklassikoksi lukeutuvasta Anna-Leena Härkösen Häräntappoase-romaanista on ehditty vuosien mittaan tehdä monia näyttämöversioita.

15–18-vuotiasta teatteriharrastajista koostuva Kurpitsa 4 -teatteriryhmä esittää tarinan mahdollisimman tarkasti Härkösen kehyskertomusta noudattaen.
– Painottaen kuitenkin eri asioita kuin romaanin ilmestymisvuoden 1984 aikoihin. Mielestäni olisi ollut päälle liimattua tuoda tarina nykypäivään, koska silloin Allu ja Kerttu tapaisivat Tinderissä tai Snapchatissa, eivätkä sukulaisten maatilalla, kertoo näytelmän ohjaaja ja sovittaja Mikko Timonen.

Kertomus on ajaton koska niin ovat rakkaus, pettymys- ja kasvukivutkin.
– Tämä on valloittava kuvaus siitä, kuinka nuori ihminen ajattelee tai jättää ajattelematta. Allun, Kertun, Taalan, Rutasen ja muiden maailma elää sillä liekillä, joka vanhemmilta on sammunut.

Esitys on höystetty livebändin musiikilla ja koreografioilla.
– Lavastus ja puvustus ovat minimalistisia ja keskiössä ovat tarina itsessään, musiikki ja nuorten energia.

Häräntappoaseen seitsemän näytöstä nähdään Seinäjoen kaupunginteatterin Verstasteatterissa 19.–28. huhtikuuta.

Hurja draamatrilleri

Kurpitsa 3A esittää kahta näytelmää yhdessä paketissa vieden loppuun – ja alkuun – tarinan, jonka aloittivat näytelmässä Kasvot vasten taivasta. Nyt nähtävä hurja draamatrilleri Yöllisiä on tarinan itsenäinen jatko-osa.

Kuusi vuotta sitten seesteisen pikkukaupungin rauha järkkyi, kun oletettavasti skitsofreeninen 14-vuotias tyttö surmasi äitinsä ja isäpuolensa heidän aviovuoteeseensa. Tapauksesta julkaistun kirjan myötä tarinat tyttöä riivanneista painajaismaisista valveunista ovat levinneet ympäri maan. Tapauksen kuudentena vuosipäivänä vanhojen tapahtumien keskiössä ollut entinen terapeutti ja nyt jo aikuistuneet tytön ystävät kohtaavat jälleen. – Tarinan hahmot ovat fiktiivisiä, eivätkä mahdolliset yhtäläisyydet todellisten henkilöiden nimien kanssa ole tarkoituksellisia, kertoo näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Ville Orttenvuori.

Esitys sisältää psyykkisesti voimakasta sekä visuaalisesti häiritsevää materiaalia eikä sitä suositella alle 15-vuotiaille. Yöllisiä esitetään Verstasteatterissa neljästi 21.4.–5.5.2018.

Seinäjoen kansalaisopiston Kurpitsateatteri on yleisen oppimäärän mukaista, lapsille ja nuorille tarkoitettua, tasolta toiselle etenevää tavoitteellista teatteritaiteen perusopetusta.

Välähdyksiä esittelee jo Kolmas nainen -musikaaliakin

13.3.2018

Ensipalat Kolmas nainen -musikaalista ja muista näytelmistä saadaan ensi viikolla Välähdyksiä-esityksessä, jonne on vapaa pääsy kunhan noutaa itselleen lipun.

Tulevan syyskauden ohjelmisto esitellään tiistaina 20. maaliskuuta Välähdyksiä-esityksessä suurella näyttämöllä kello 18. Yleisöllä on tilaisuuteen vapaa pääsy, mutta paikkalippu tarvitaan. Jokainen katsomoon halajava voi varata sellaisen itselleen teatterin lippumyymälästä, puh. 010 416 2600.

Ainutlaatuisessa ja yllätyksellisessä Välähdyksiä-esityksessä kuullaan haastatteluja ja nähdään kohtauksia eri näytelmistä. Musiikkinumeroita kuullaan niin tulevista kuin käynnissä olevan näytöskaudenkin esityksistä. Muun muassa tulevassa Kolmas nainen -musikaalissa naispääroolin näyttelevä ja laulava Reeta Vestman esiintyy.

Välähdyksiä

 

 

 

Nimeni on Susanna kertoo ystävyydestä

13.3.2018

Syksyllä 2018 Seinäjoen kaupunginteatterissa ensiesitetään suomeksi tanskalaisnäytelmä Nimeni on Susanna. Se on koskettava draama neljästä ystävästä, joista yksi sairastuu Alzheimerin tautiin.

Nimeni on Susanna. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Kaupinmäki.Nimeni on Susanna kertoo kaiken kestävästä ystävyydestä. Suomen ensiesityksensä saavassa draamassa näyttelevät Mari Pöytälaakso (vas.), Maria Pere, Liisu Aurasmaa ja Mia Vuorela. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Kaupinmäki, Seinäjoen kaupunginteatteri.

”Ystävyys ei voi olla sellaista, että lasketaan, kuka auttaa enemmän” todettiin muistisairaudesta kärsivän julkisuuden henkilön haastattelussa hiljattain.

Juuri tästä on kyse ensi kertaa Suomessa nähtävässä Nimeni on Susanna -näytelmässä. Lempeä draama kertoo neljästä ystävästä, joista yhden kohtaloksi koituu sairastua Alzheimerin tautiin vain vähän yli viisikymppisenä. Se, mitä sairastumisesta seuraa, on kunnianosoitus kaiken kestävälle ystävyydelle, yhteenkuuluvuudelle ja elämälle.

Neljää, elämästään täysillä nauttivaa naista näyttelevät Liisu Aurasmaa, Maria Pere, Mari Pöytälaakso ja Mia Vuorela.

Näytelmä ensiesitettiin Tanskassa vuonna 2014. Sen on Seinäjoen kaupunginteatterille suomentanut Aino Piirola. Nimeni on Susanna saa ensi-iltansa 13. syyskuuta Elissa-näyttämöllä, jonne sen ohjaa Satu Linnapuomi.

Elissa-näyttämö on Seinäjoen kaupunginteatterin studionäyttämö (Alvar Aallon katu 12).

Tuoreimmat otsikot

Tulevat tapahtumat

PvmKloNäyttämöNäytösLiput
22.08.18:00Mallaskosken teatteriterassiPäiväristeilyTilaa »
23.08.18:00Mallaskosken teatteriterassiPäiväristeilyTilaa »
05.09.19:00VanhaSarjahurmaajatTilaa »
07.09.19:00VanhaSarjahurmaajatTilaa »
08.09.13:00VanhaSarjahurmaajatTilaa »
08.09.18:00VanhaSarjahurmaajatTilaa »
13.09.19:00ElissaNimeni on SusannaTäynnä
14.09.19:00VanhaSarjahurmaajatTilaa »
15.09.13:00VanhaSarjahurmaajatTilaa »
15.09.13:00ElissaNimeni on SusannaTilaa »
15.09.18:00ElissaNimeni on SusannaTilaa »
15.09.18:00VanhaSarjahurmaajatTilaa »
21.09.19:00VanhaSarjahurmaajatTilaa »
21.09.19:00ElissaNimeni on SusannaTilaa »
22.09.13:00ElissaNimeni on SusannaTilaa »

Katso aikataulut

Tiedotteet

Kesäkomedia vie Tallinnaan, tere tulemast!PÄIVÄRISTEILY