Tiedotteet

Maailman teatteripäivän julistus 2020

27.3.2020

Maailman teatteripäivän julistuksen on tänä vuonna kirjoittanut pakistanilainen Shahid Nadeem. 

Teatteri pyhäkkönä

Suufi-runoilija Bulleh Shah’sta kertovan esityksen jälkeen vanha mies ja nuori poika lähestyivät suurta suufia esittänyttä Adžoká-teatterin näyttelijää. ”Lapsenlapseni on sairas, voisitko siunata hänet?” Näyttelijä hämmästyi ja sanoi: ”Minä en ole Bulleh Shah. Olen vain näyttelijä, joka esittää häntä.” Vanhus sanoi: ”Poikani, sinä et ole näyttelijä. Sinä olet jälleensyntynyt Bulleh Shah, hänen avattarinsa.”  Äkkiä olimme täysin uuden teatterikäsityksen äärellä: näyttelijästä on tullut roolihahmonsa reinkarnaatio.  

Tutustumalla eri kulttuureista löytyviin tarinoihin – kuten Bulleh Shah – voimme rakentaa siltoja meidän teatterintekijöiden ja teatteriin tottumattomien mutta innokkaiden katsojien välille. Kun näyttelemme, uppoudumme toisinaan omaan teatterifilosofiaamme, rooliimme yhteiskunnallisten muutosten airueina ja sivuutamme suuren joukon ihmisiä. Kiinnittyessämme nykyhetken haasteisiin suljemme itseltämme pois mahdollisuudet syvästi liikuttavaan, henkiseen kokemukseen, jonka teatteri voi antaa.

Maailmassa, jossa kiihko, viha ja väkivalta ovat kasvussa ja planeettamme hukkumassa ilmastokatastrofiin, meidän on koottava uudelleen henkinen vahvuutemme. Meidän on taisteltava apatiaa, voimattomuutta, pessimismiä, ahneutta ja piittaamattomuutta vastaan, maailmamme ja planeettamme puolesta. Teatterilla on tehtävä, jalo tehtävä ihmiskunnan innostajana ja liikkeelle panevana voimana estää meitä vajoamasta kohti pohjatonta kuilua.    

Teatteri voi kohottaa näyttämön, esitystilan joksikin pyhäksi. Etelä-Aasiassa taiteilijat koskettavat kunnioittaen näyttämön pintaa ennen kuin astuvat sille. Tämä perinne on ajalta, jolloin henkinen ja kulttuurinen olivat toisiinsa kietoutuneita. On aika saattaa taiteilija ja yleisö, menneisyys ja tulevaisuus jälleen symbioottiseen yhteyteen. Teatterin tekeminen voi olla pyhä teko ja näyttelijöistä voi todellakin tulla roolihahmojensa avattaria. Teatteri voi tulla pyhäköksi ja pyhäkkö esitystilaksi.

(Suomennos: TINFO)

Shahid Nadeem (s. 1947) on pakistanilainen näytelmäkirjailija ja Adžoká-teatterin johtaja. Adžokán ohjelmisto on yhteiskunnallista ja teatteri yhdistää perinteistä muotoa nykyaikaiseen ajatteluun ja keinoihin. Nadeemin laajasta, yli 50 näytelmän tuotannosta on esitetty teoksia erityisesti Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa, mutta myös Pohjoismaissa.

***

Suufilaisuus on islamin mystinen suuntaus, jossa korostetaan suoran, henkilökohtaisen jumalasuhteen saavuttamista ja Jumalan henkisen totuuden tavoittamista jumalalliseen rakkauteen perustuvien harjoitusten kautta. Syntyi Lähi-idässä 700-luvulla. Suufilaisuus on muista islamilaisista perinteistä poiketen korostetun esoteerinen perinne. Yleisin vertauskuva puhuu suufilaisuudesta tienä tai matkana. Käsitettä suufilaisuus käytetään hyvin monenlaisista näkemyksistä ja käytännöistä. Suufilaisuuden piirissä on syntynyt laaja kirjallinen ja muu kulttuurinen perintö, joka sisältää muun muassa runoutta ja qawwali-musiikkia. (Wikipedia)

Bulleh Shah (1681-1757): Vaikutusvaltainen punjabi-suufi-runoilija, joka kirjoitti monimutkaisista filosofisista aiheista yksinkertaisella kielellä. Oli vahva uskonnollisen ortodoksisuuden ja hallitsevan eliitin kriitikko. Suosittu mm. kansanlaulajien keskuudessa. Ihailtu yli uskonnollisten jakolinjojen.

Lue Hanna Helavuoren tekemä haastattelu! Shahid Nadeem: Teatteri auttaa myötäelämään

Katso ja kuuntele julistus näyttelijä Mia Vuorelan lukemana:

Seinäjoen kaupunginteatteri lomauttaa henkilökuntaansa kesällä

26.3.2020

Lomautus johtuu koronaepidemian aiheuttamasta poikkeustilanteesta.

Lomautuksen pituus on keskimäärin neljä viikkoa ja se toteutetaan pääosin kesäkauden aikana.

Teatterin viimeinen esitys kevätkaudella oli Peppi Pitkätossun ensi-ilta 14. maaliskuuta. Kaikki sen jälkeiset esitykset on peruttu epidemian hillitsemiseksi. Myös teatteriravintolan toiminta on keskeytetty.

Esitysten peruminen aiheuttaa Seinäjoen kaupunginteatterille mittavat tappiot.
– Lomautuksilla pyrimme turvaamaan teatterimme toiminnan jatkumisen taas kesän jälkeen. Syksyn ensimmäinen ensi-ilta on Evita-musikaali 19. syyskuuta ja uskomme että koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on jo siihen mennessä ohi, sanoo toimitusjohtaja Markko Heinonen.

Peppi Pitkätossu palaa Seinäjoen kaupunginteatteriin kevätkaudella 2021. Minna Rytisalon romaaniin perustuva Rouva C. saa ensi-iltansa marraskuussa. Lisää ensi-iltoja julkistetaan jo ensi viikolla.

Rouva C. on rakkaudentäyteinen draama Minna Canthin nuoruudesta

19.3.2020

Seinäjoen kaupunginteatterin Rouva C. on näyttelijä Heidi Ajanto. Kuva: Jukka Kontkanen

Seinäjoen kaupunginteatterin Rouva C. on näyttelijä Heidi Ajanto. Kuva: Jukka Kontkanen

Seinäjoen kaupunginteatterin Elissa-näyttämön syyskauden avaa Rouva C. Nuoresta ja rohkeasta aviovaimosta kertova draama pohjautuu Minna Rytisalon palkittuun menestysromaaniin.

Liki jokainen suomalainen tuntee kirjailija Minna Canthin. Vähintään nimeltä, ehkä jonkin hänen teoksistaankin.

Jokunen vuosi sitten kirjailija ja äidinkielen lehtori Minna Rytisaloa ei jättänyt rauhaan ajatus siitä, miksi Minna Canthista – toisin kuin monista muista kotimaisista merkkihenkilöistä – ei ollut kirjoitettu ensimmäistäkään romaania. Tutkimuksia kylläkin.
– Minua ei kiinnostanut niinkään se patsas ja ihanteeksi nostettu ihminen. Halusin kirjoittaa niistä Minna Canthin vuosista, joista ei tiedetä paljoa ja selvittää minkälaisista silmuista puhkeaa niin rohkea ihminen.

Rytisalon kirjoittama fiktiivinen, monista dokumenteista innoituksensa saanut romaani Rouva C. ilmestyi syksyllä 2018. Nyt Rytisalo itse on monien kirjaystävien tuntema, ja palkittu kirjailija.

Tasa-arvoinen avioliitto

Maia Häkli sovittaa ja ohjaa Seinäjoen kaupunginteatteriin tanssin ja musiikin pyörteisen Rouva C:n.  Se on kuvaus taiteilijaksi ja vaikuttajaksi kasvamisesta.

Pumpulikauppiaan ja piian tytär, Minna Johnson, ei halua naimisiin vaan seminaariin ja opettajaksi. Vanhemmat taipuvat.
– Minnan saama lupa aloittaa opiskelu on  tilaisuus, jota monella muulla 1800-luvun loppupuolen tytöllä ei ollut, muistuttaa Häkli.

Seminaarissa kaikki on ihanaa: tarjolla on niin sivistystä kuin vapauttakin. Mutta siellä on myös eräs hyvin älykäs ja kiinnostava luonnontieteiden lehtori: Ferdinand Canth. Minna menee naimisiin ja seminaari jää kesken.

Perhe kasvaa, mutta samalla kasvaa halu tehdä paljon enemmän. Minna alkaa vimmaisena ja ympäröivän yhteiskunnan sovinnaisuudesta piittaamatta ajaa tärkeäksi näkemiään asioita. Edistyksellinen aviomies Ferdinand kannustaa ja tukee Minnaa antamalla tämän vapaasti kehittää ajatuksiaan tyttöjen koulutuksesta, köyhien auttamisesta ja yhdistystoiminnan tärkeydestä.  

Kuka tulee kuulluksi?

Näytelmä piirtää vastauksen kysymykseen, miten syntyi ”Minna Canth”?
– Vaikka aika on eri, kysymys on edelleen sama: ketkä saavat äänensä kuuluviin? Saati: keiden äänet jäävät historiaan?, kysyy Häkli.

Minnan roolissa nähdään Seinäjoen kaupunginteatterin uusi näyttelijä, vuonna 2019 Teatterikorkeakoulusta valmistunut Heidi Ajanto. Myös hän on pohtinut kuulluksi tulemista.
– Kaikille on tärkeää tulla näkyväksi ja kuulluksi. Minut se on johdattanut teatterialalle ja ammattiin asti. Teatteri tarjoaa paitsi tilaa ilmaista itseä myös yhteisöllisyyttä. Niiden arvojen ja tavoitteiden äärellä myös Minna Canth teki työtä.

Rooliin Ajanto valmistautuu kiitollisena ja kiinnostuneena.
– Onko hienompaa naista, kuin Minna Canth! Hän on tehnyt paljon meidän kaikkien hyväksi.

Näytelmän rooleissa nähdään myös Henna Sormunen, Joonas Snellman, Mari Pöytälaakso ja Esa Ahonen. Lavastuksen suunnittelee Maija Louhio, puvut Riikka Aurasmaa, musiikin ja äänet Riku MetsäKetelä ja kampaukset ja maskeerauksen Petriina Suomela. Romaanin on näytelmäksi dramatisoinut Heini Tola.

Rouva C. -näytelmän ensi-ilta on 19. marraskuuta. Liput tulevat myyntiin tänään Minna Canthin päivänä, torstaina 19.3.2020 kello 10.

Näyttelijä Heidi Ajanto. Kuva: Jukka Kontkanen

Näyttelijä Heidi Ajanto. Kuva: Jukka Kontkanen

Rouva C. -näytelmän lavastussuunnittelija Maija Louhio (vas.), ohjaaja Maia Häkli ja pukusuunnittelija Riikka Aurasmaa. Kuva: Anna Valtari

Rouva C. -näytelmän lavastussuunnittelija Maija Louhio (vas.), ohjaaja Maia Häkli ja pukusuunnittelija Riikka Aurasmaa. Kuva: Anna Valtari

Kirjailija Minna Rytisalo. Kuva: Anna Valtari

Kirjailija Minna Rytisalo vieraili Seinäjoella helmikuun alussa. Kuva: Anna Valtari

Seinäjoen kaupunginteatteri peruu kevään ja kesän 2020 esitykset ja aloittaa yt-neuvottelut

16.3.2020

Kaikki esitykset perutaan heinäkuun loppuun saakka.

Seinäjoen kaupunginteatterin kevätkauden Peppi Pitkätossu ja Komisario Palmun erehdys -näytökset sekä vierailuesitykset perutaan. Peppi ehti saada ensi-iltansa lauantaina 14. maaliskuuta.
– Tämä on raskas päätös. Olemme pahoillamme ennen kaikkea lapsikatsojien, koko yleisön sekä tietysti työntekijöidemme puolesta, toteaa toimitusjohtaja Markko Heinonen.

Törnävän kesäteatteriin tekeillä ollut Tangopojat-kantaesitys ei niin ikään toteudu heinäkuussa 2020.

Seuraava ensi-ilta Seinäjoen kaupunginteatterissa on Evita-musikaali 19. syyskuuta. Muut syyskauden ensi-illat julkistetaan lähiviikkoina. Heinonen tähyilee myös jo ensi kevääseen.
– Nyt keskeytynyt Peppi Pitkätossu palaa suurelle näyttämölle kevätkaudella 2021.

Lomake helpottaa asiointia

Asiakkaat voivat vaihtaa Seinäjoen kaupunginteatterin kevätkauden ja Törnävän kesäteatterin näytelmiin ostetut liput tuleviin esityksiin tai lahjakorttiin, joka on voimassa vuoden ajan. Seinäjoen kaupunginteatterin verkkosivuilta löytyy lomake, jonka täyttämällä vaihto sujuu joustavasti: https://seinajoenkaupunginteatteri.fi/koronavirus/.
– Olemme yhteydessä asiakkaisiimme ja vastaamme kyselyihin aktiivisesti, mutta pyydämme kärsivällisyyttä. Toistaiseksi teatterin lippumyymälä palvelee ainoastaan puhelimitse (puh. 010 416 2600) ja sähköpostin välityksellä (teatteri.myynti@seinajoki.fi).

Yt-neuvottelut käynnistyvät

Seinäjoen kaupunginteatteri aloittaa koko henkilökuntaa koskevat yt-neuvottelut.
– Kevään osalta saamatta jäävät lipputulot aiheuttavat merkittävän loven teatterin talouteen. Aloitamme neuvottelut mahdollisista lomautuksista. Näillä toimilla pyritään turvaamaan tulevan kauden esitystoiminta, sanoo Heinonen.

Viikonlopun esitykset toteutuvat Seinäjoen kaupunginteatterissa – jatko arvioidaan maanantaina

13.3.2020

Vallitsevat viranomaislinjaukset huomioiden Seinäjoen kaupunginteatterin hallitus päätti perjantaina ylimääräisessä kokouksessaan saattaa Peppi Pitkätossu -näytelmä ensi-iltaan lauantaina.  

Myös perjantai-illan Peppi Pitkätossun kenraalinäytös sekä Mika Eirtovaara Live Stand Up -show toteutuvat.
– Luvassa on hieno Peppi-esitys, jonka haluamme tuoda yleisölle iloksi, sanoo toimitusjohtaja Markko Heinonen.

Päätös on Seinäjoen kaupungin linjauksen mukainen. Esimerkiksi uimahalli ja kirjasto ovat auki normaalisti ja muu kaupungin kulttuuritoiminta jatkuu.

Esitysiltana yleisön ja teatterin henkilökunnan yhteenlaskettu lukumäärä pysyy aluehallintoviraston ohjeistuksen mukaisena.  

Seinäjoen kaupunginteatteri on varautunut monin eri keinoin siihen, että vierailu teatterissa ei lisää koronaviruksen leviämisriskiä. Siivousta on tehostettu ja koko henkilökuntaa ohjeistettu toimimaan erityinen hygienia huomioiden.
– Esimerkiksi naulakon kaikki numerolaput desinfioidaan ennen jokaista esitystä.

Asiakkaita ohjeistetaan kuulutuksin, videoin ja muin tiedottein noudattamaan hyvää käsihygieniaa pesemällä käsiä, välttämällä kättelyä ja yskimällä hihaan.
– Erityisen tärkeää on, että kukaan ei tule teatteriin flunssaisena, ei asiakkaat saati työntekijät.

Liput voi vaihtaa
tuleviin esityksiin

Asiakkaat voivat vaihtaa kevätkauden näytelmiin ostetut liput myöhempiin esityksiin tai Seinäjoen kaupunginteatterin lahjakorttiin, joka on voimassa vuoden ajan. Seinäjoen kaupunginteatterin verkkosivuilta löytyy lomake, jonka täyttämällä vaihto sujuu joustavasti: https://seinajoenkaupunginteatteri.fi/koronavirus/.
– Vastaamme asiakkaittamme kyselyihin aktiivisesti, mutta pyydämme kärsivällisyyttä.

Tuoreimmat otsikot

Tulevat tapahtumat

PvmKloNäyttämöNäytösLiput
28.03.12:00AlvarPeppi PitkätossuPeruttu
28.03.18:00AlvarKomisario Palmun erehdysPeruttu
02.04.12:00AlvarPeppi PitkätossuPeruttu
02.04.18:00AlvarPeppi PitkätossuPeruttu
03.04.19:00AlvarKomisario Palmun erehdysPeruttu
04.04.13:00AlvarKomisario Palmun erehdysPeruttu
04.04.18:00AlvarKomisario Palmun erehdysPeruttu
15.04.10:00AlvarPeppi PitkätossuPeruttu
16.04.10:00AlvarPeppi PitkätossuPeruttu
17.04.19:00AlvarKomisario Palmun erehdysPeruttu
17.04.19:15ElissaAli IhmemaassaPeruttu
18.04.12:00AlvarPeppi PitkätossuPeruttu
18.04.17:00AlvarPeppi PitkätossuPeruttu
22.04.10:00AlvarPeppi PitkätossuPeruttu
22.04.18:00AlvarPeppi PitkätossuPeruttu

Katso aikataulut

Tiedotteet