Tiedotteet

Prinssirooleja tehnyt Juha Hostikka on vihdoin kuningas, kuningas Arthur

13.3.2019

Monty Python -koomikkoryhmän Spamalot-musikaalissa kuljetaan ritareita värväävän kuningas Arthurin matkassa. Törnävän kesäteatterin Suomen kantaesityksessä kuningasroolin tekee laulaja Juha Hostikka.

Spamalot-musikaalin kuningas Arthur on hyvin ylevä ja kovin tosissaan ratsastaessaan maitaan ympäri ja etsiessään ritareita hoviinsa. 

Oikeasti kuningas tulee olleeksi hirmuisen koominen kun hän loikkii laukka-askelein ja hevosen roolissa oleva Toope-apulainen juoksee perässä kookospähkinän kuoria yhteen kopsutellen.

Näin on, koska Spamalot on hupaisa väännös Camelot-mytologiasta. Ja varsinkin, koska Spamalot on yhden koomikkoryhmistä merkittävimmän, brittiläisen Monty Pythonin Holy Grail -elokuvaan pohjautuva parodiamusikaali.
– Hauskuutta ei saa koskaan näytellä, koomisuus tulee tässä muuta kautta, juuri siitä tosissaan olosta. Sehän pelkästään on jo farssi, kun meikäläinen tanssii, nauraa laulaja Juha Hostikka, joka on valittu tekemään kuningas Arthurin rooli ensi kesänä Törnävän kesäteatterissa.

Hostikka on pestistä innoissaan. Spamalot on oopperarooleja laulaneen ja myös teatterin lavalla esiintyneen Hostikan ensimmäinen kesäteatterirooli.
– Prinssinäytöksiä on jo riittävästi tehtynä. Nyt on arvokasta ja jo korkea aika siirtyä kuningasten luokkaan. Sitä paitsi Monty Pythonilla on ollut itsellenikin iso merkitys. Luvassa on taattua, hieman kieroa siis, Python-huumoria.

Miten aiot valmistautua rooliin, käymällä kenties ratsastustunneilla?
– Ei ole tarpeen, tunnen hevoset läheisesti: yksi puri minua kerran takamukseen ja toinen myöhemmin käteen. Ratsastanutkin olen kahdesti, Hostikka kuittaa.

Hostikka johtaa Dallapé-orkesteria

Tenori Juha Hostikka (s. 1971) on suurelle yleisölle tutuin legendaarisen Dallapé-orkesterin johtajana ja solistina. Hän on vetänyt liki vuosikymmenen tuota Euroopan iäkkäintä viihdeorkesteria ja palauttanut sen 30-luvun loistoon.  Ensi vuonna Dallapé viettää 95-vuotisjuhliaan.

Hostikka on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa ja laulanut muun muassa Kansallisoopperassa ja useissa kotimaisissa kantaesityksissä ympäri maata. Hänen ensimmäinen teatteriroolinsa oli Helsingin kaupunginteatterin Les Misérables’ssa 20 vuotta sitten. Hostikka on nähty myös Turun kaupunginteatterin sekä Linnateatterin näyttämöillä.

Suomen kantaesitys 6. heinäkuuta

Monty Python -ryhmän jäsenen Eric Idlen käsikirjoittama sekä John Du Prez’n kanssa säveltämä Spamalot perustuu Monty Pythonin Hullu maailma (The Holy Grail) -elokuvaan. Pähkähullussa broadway-musikaalissa hullunkuriset hahmot sekä odottamattomat käänteet sekoittuvat mytologiseen Graalin maljan etsintään. Kaiken kruunaa glamööriä tihkuvilla musikaalikliseillä leikittely sekä Mikko Koivusalon hulvaton suomennos.

Spamalot saa ensi-iltansa ja Suomen kantaesityksensä 6. heinäkuuta Törnävän kesäteatterissa Seinäjoella. Musikaalin ohjaa tv:stä tuttu stand up -koomikko ja ohjaaja Mika Eirtovaara ja muissa rooleissa nähdään Aku Hirviniemi, Anna Victoria Ericksson, Olli Rahkonen, Henrik Hammarberg, Lauri Ketonen, Pihla Pohjolainen, Jyri Numminen, Annina Rubinstein, Eeva Markkinen ja Ville Orttenvuori.  

Musiikin sovittaa Pekka Siistonen, koreografi on Jyri Numminen. Upean linnalavastuksen Törnävän kesäteatteriin suunnittelee Juho Lindström ja loisteliaat, lukuisat puvut Riikka Aurasmaa.

Laulaja Juha Hostikka nähdään ensi kesänä Spamalot-musikaalin kuningas Arthurin roolissa Törnävän kesäteatterissa. Kuva: Marek Sabogal

Matti Suokonautio valmistui näyttelijäksi legendaariselta kurssilta

8.3.2019

Esitämme osanottomme nopeasti edenneeseen sairauteen tiistaina menehtyneen näyttelijä Matti Suokonaution omaisten suruun. Muistamme lämmöllä ja kiitollisuudella työtoveriamme ja hänen hienoja roolitöitään.

Matti Suokonautio jäi eläkkeelle Seinäjoen kaupunginteatterista tammikuussa 2015. Jäähyväisnäytelmänä oli Matin omasta toiveesta Kultalampi. Viimeisten näytösten alla (12.1.2015) hän muisteli pitkää taiteilijauraansa:

Tiistaina 20. tammikuuta 2015 juhlitaan viimeisen Kultalampi-näytöksen ohessa näyttelijä Matti Suokonaution eläkkeelle siirtymistä.

Minusta tulee näyttelijä, oli Matti Suokonautio todennut pienenä poikana tietämättä lainkaan mitä se oli. Nyt sama mies on jäämässä näyttelijän työstä eläkkeelle, yli 160 roolin jälkeen.
Menikö se nopeasti, Matti Suokonautio?
– Kyllä! On ollut niin paljon tekemistä ja yhtäkkiä olenkin tässä pisteessä. Kun mieli on nuori, on vaikea käsittää olevansa eläkeiässä.

Suokonautio on työskennellyt Seinäjoen kaupunginteatterissa vuodesta 1979, muutamaa vuotta, muuta teatterikiinnitystä sekä tv- ja elokuvarooleja lukuun ottamatta. Hän tuli Seinäjoelle lähes suoraan Suomen Teatterikoulusta (teatterikorkeakoulu), jossa opiskeli vuodet 1973-1977. Suokonaution kurssitovereita olivat muun muassa Matti Pellonpää, Kari Väänänen, Eija Ahvo, Jukka-Pekka Palo ja Kari Sorvali. He tapaavat edelleen säännöllisesti.
– Ensi kesänä menemme J-P Palon kesämökille. Kaikki ovat yleensä mukana, paitsi edesmenneet Pellonpää ja Harri Hyttinen.

Legendaarisena pidetty kurssi opiskeli sukupolvien välisessä saumassa, jolloin kotimaisen teatteri-ilmaisun rakenteet olivat murenemassa ja tulevaisuuden tekijöillä oli kova näyttämisen halu. Heidän valmistumisensa aikaan muutoksen merkit olivat yhä selvemmin nähtävissä.
Oliko tilanne sama silloisessa pikkukaupungin teatterissa?
– Minulle Seinäjoelle tulo merkitsi uutta, käytännön teatterikoulua. Pääohjaajana oli Anu Nieminen ja hän vaati kaikilta sataprosenttista panostusta. Sen aikaiset kiertuenäytelmät Kaislikossa suhisee, Maailman ympäri 80 päivässä ja Erään hevosen tarina, olivat mahtavia kokemuksia. Moni katsoja muistaa ne varmasti.

Viimeinen näytös

Jukka Keinosen ohjaama Kultalampi-näytelmä sai ensi-iltansa Seinäjoella viime vuoden helmikuussa. Näytelmää teatterin ohjelmistoon ehdotti Suokonautio.

Roolissaan 79-vuotiaana perheenpäänä, Norman Thayerina, Suokonautio toteaa elämänsä olevan loppusuoralla. Norman haluaa puhua läheistensä kanssa asiat selviksi ja hyvästelee perheen kesähuvilan.

Toivoitko näytelmää juuri sen käsittelemien luopumisen teemojen vuoksi?
– Jäähyväisten jättö ei ollut motiivina, vaan se, että Kultalampi on hyvä, perinteinen puhenäytelmä. Niiden arvostus ei ole ollut aina kohdallaan. Kaiken lisäksi näytelmän päähenkilö tuntui kovin tutulta, kysykää vaikka vaimoltani, Norman on kuin minä, Suokonautio nauraa.

Kultalampi saa viimeisen esityksensä tiistaina 20. tammikuuta. Eläkkeelle siirtyviä juhlitaan niin ennen kuin jälkeenkin esityksen.

Suokonaution rooleja

Noin 160:sta roolistaan Suokonautio vaali mieluisimpinaan Vilfrid Bondia Kvartetissa (2009), Tevjeä musikaalissa Viulunsoittaja katolla (2004), Paavo Ruotsalaista Joonas Kokkosen Viimeisissä kiusauksissa (1997), Zdanovia David Pownallin Mestariluokassa (1992) ja Muhradia Aladdinin taikalampussa (1991).

Hänen viime vuosien roolejaan olivat muiden muassa Harri Tapper (Urheat 2010–2011), Johan Ludvig Heiberg (Nainen muotokuvassa 2011), Reino Ala-Kulju (Väärä väri 2011), Isak Jacobi (Fanny ja Alexander 2012–2013) ja Norman Thyer (Kultalampi 2014–2015). Työuransa aikana Suokonautio myös ohjasi sekä Seinäjoen kaupunginteatterissa että harrastajateattereissa.

Kultalampi. Matti Suokonautio.

Näyttelijä Matti Suokonautio. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Satuseikkailu, jossa kaikki on mahdollista

11.2.2019

Seinäjoen kaupunginteatterin kevätkauden kimaltava kruunu on helmeilevä ja jännittävä koko perheen seikkailunäytelmä. Tuhannen ja yhden yön satuihin perustuvaa Aladdin ja taikalamppua esitetään toukokuun lopulle saakka Vanhalla teatterilla.

Aladdin ja taikalamppu. Kalle Kurikkala.

Vanhan teatterin näyttämö on laitettu jälleen uuteen uskoon. Mystisesti maustettu lavastus vie itämaiseen maisemaan: basaareihin, hiekkaluoliin ja loisteliaisiin palatseihin. Näyttämöllä nähdään eri kansanluokkia edustavia ihmisiä mutta myös kuin tyhjästä ilmestyviä henkiolentoja ja varjoteatteria.
– Tässä näytelmässä yhdistyy satu ja seikkailu. Kaikki on mahdollista, sanoo dramatisoija ja ohjaaja Christian Lindroos.

Aladdin-tarinasta on olemassa monta eri versiota.
– Alunperin Tuhannen ja yhden yön tarinat on kokoelma intialaisia, persialaisia ja arabialaisia satuja ja tarinoita. Ne ovat perustuneet kansantaruihin, joihin jokainen lisäsi aina jotain uutta. Olihan turuilla ja toreilla aikoinaan sadunkertojia, joilta sai tilata tarinoita. Kertomuskokoelman menestys Euroopassa alkoi jo 1700-luvulla, kun Antoine Galland käänsi syyrialaisen käsikirjoituksen ranskaksi, kertoo Lindroos.

Seinäjoen kaupunginteatterin Aladdin-pojan moraalikäsitys hyppii vähän ”sinne ja tänne”.
– Hän on ihan hyvä poika, mutta sortuu tyhmyyksiin ja vanhemmat katsovat hänen tempauksiaan läpi sormien. Tarinan edetessä Aladdin tekee kuitenkin parannuksen. Tai tekee edes jotain, mikä saa meidät antamaan hänelle anteeksi, vihjaa Lindroos.

Aladdinia näyttelee vieraileva näyttelijä Kalle Kurikkala. Varsinainen yberkingi on Heikki Vainionpään esittämä Sulttaani. Viekasta Velhoa esittää Esa Ahonen, Aladdinin äidin roolissa vuorottelevat Sari Jokelin ja Mari Pöytälaakso. Jukka Puronlahti on niin Aladdinin isä kuin Suurvisiirikin, Pekka Hänninen näyttelee Sokeaa sekä prinssi Zemurania. Liisu Aurasmaa on kuvankaunis prinsessa Bedrulbudur sekä sadunkertoja Sheherazade. Ja sitten on tietysti vielä öljylampusta esiin pompahtava ja löytäjänsä huikeitakin toiveita toteuttava Henki, Jani Johansson.
– Luvassa on jännittävä ja humoristinen seikkailu, Lindroos lupaa.

Satumaailmalavastuksen Vanhalle on suunnitellut Kati Lamppu, puvut Riikka Aurasmaa, musiikin ja äänet Sami Lust, valot Hannu Rajaaho, maskeeraukset ja kampaukset Johanna Uusitontti sekä tarpeiston Airi Lakso.

Aladdin ja taikalamppu saa ensi-iltansa 14. helmikuuta ja sitä esitetään Vanhalla teatterilla (Nuorisokeskus Puskantiellä) 23. toukokuuta saakka. Näytelmää suositellaan 6 vuotta täyttäneille.

Puolet näytelmän lipuista on jo myyty. Parhaiten tilaa löytyy huhti- ja toukokuun päiväesityksistä. Vanhan katsomoon sopii 191 katsojaa.

Kuvassa Aladdin-poikaa näyttelevä Kalle Kurikkala. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Katso lisää kuvia kuvapankissamme ja näytelmän verkkosivulla.

Monty Python -koomikko iloitsee videolla. Eric Idle: Spamalot pääsee vihdoin kotiin, Suomeen

1.2.2019

Monty Python -koomikko Eric Idle.

Brittiläinen koomikkoryhmä Monty Python täyttää 50 tänä vuonna. Juhlavuoden kunniaksi ryhmän kulttielokuviin perustuva broadway-musikaali Spamalot tuodaan Suomeen Törnävän kesäteatteriin Seinäjoelle.

Monty Pythonin Eric Idle ilahtui uutisesta ja lähetti videotervehdyksen, jossa toivottaa yleisön tervetulleeksi Suomen ensiesitykseen ja kehottaa hankkimaan nopeasti liput.
– Monty Python saapuu Suomeen, vihdoinkin! Suomella on ponivaellusten ja tv:n katselun muassa nyt kaikki – myös Spamalot, Idle kehaisee videolla.

Eric Idlen käsikirjoittama ja John Du Prez’n kanssa säveltämä Spamalot perustuu Monty Pythonin Hullu maailma (The Holy Grail) -elokuvaan. Pähkähullussa broadway-musikaalissa mielestään hyvinkin ylväät ja vakavasti otettavat ritarit, muut hullunkuriset hahmot sekä odottamattomat käänteet sekoittuvat mytologiseen Graalin maljan etsintään. Kaiken kruunaa glamööriä tihkuvilla musikaalikliseillä leikittely sekä Mikko Koivusalon hulvaton suomennos.

Spamalot esitetään Törnävän kesäteatterissa kesällä 2019. Ensi-ilta ja Suomen kantaesitys on 6. heinäkuuta. Musikaalin ohjaa tv:stä tuttu stand up -koomikko ja ohjaaja Mika Eirtovaara ja rooleissa nähdään muun muassa Aku Hirviniemi, Anna Victoria Ericksson, Juha Hostikka, Olli Rahkonen, Henrik Hammarberg, Lauri Ketonen, Pihla Pohjolainen, Jyri Numminen, Annina Rubinstein, Eeva Markkinen ja Ville Orttenvuori.  

Musiikin sovittaa Pekka Siistonen, koreografi on Jyri Numminen. Lavastuksen suunnittelee Juho Lindström ja puvut Riikka Aurasmaa.

Osta liput täältä.

Katso video täällä.

Lataa video täältä.

”Selviytyjät olisivat niitä, joilla on sosiaalista pääomaa, eivät ne, joilla on aseet”

28.1.2019

Epäkuolleet. Pekka Johansson ja Mia Vuorela.

Epäkuolleet-näytelmän käsikirjoittaja Ville Koskivaara kehottaa katsojia pohtimaan, mistä epätoivossa löytää toivon? Maailmantuhon jälkeistä elämää kuvaavan zombinäytelmän Seinäjoen kantaesitys nähdään torstaina 31. tammikuuta Verstas-näyttämöllä.

Maaliskuisessa työpajassa Koskivaara opettaa selviytymistaitoja, jotka kasvattavat luottoa itseen arkisissakin tilanteissa.

Tuntematon virus on iskenyt ihmiskuntaan ja muuttaa ihmisiä verenhimoisiksi zombeiksi. Kaksi toisilleen ennestään tuntematonta selviytynyttä kohtaa sattumalta. He epäilevät olevansa viimeiset elossa olijat ja käyvät epätoivoisessa tilanteessa yhteiselle taipaleelle. Elävien kuolleiden lisäksi heidän olisi selvittävä paitsi toisistaan myös itsestään.

Tästä tilanteesta käynnistyy Seinäjoen ja Kokkolan kaupunginteatterien yhteistuotanto, kotimainen kantaesitys Epäkuolleet.

Vaikka apokalypsi-fantasiassa taistellaankin zombeja vastaan, Ville Koskivaaran näytelmässä on yhteiskunnallinen taso, jossa hän on halunnut tarkastella millaisia uhan kohdanneet ihmiset ovat toisiaan kohtaan. Löytävätkö he keskinäisen luottamuksen, pystyvätkö toimimaan yhdessä?

Miten tuollaisessa tilanteessa voisi ylipäätään selviytyä, käsikirjoittaja Koskivaara?
– Voisi luulla, että ne selviytyisivät, joilla on aseet ja bunkkerit, joihin suojautua. Mutta ei, selviytyjät olisivat niitä, jotka tulevat toimeen keskenään ja joilla on sosiaalista pääomaa. 

Näytelmän Koskivaara kirjoitti dramaturgiaopiskelijana Teatterikorkeakoulussa muutama vuosi sitten. Häntä on aina kiinnostanut tuho ja romahdus. Jo lapsena Koskivaara näki unia, joissa ihmiset olivat kadonneet maailmasta. Ne eivät olleet pelkästään painajaisia, vaan kuvastivat tilannetta, jossa luonto saa rehottaa vapaana.
– Syvempää innostusta aiheeseen ruokkivat elokuvat ja merkittävät kirjat, esimerkiksi Cormac McCarthyn Tie, jossa yhteiskuntajärjestys on romahtanut ja kaikki on muuttunut. Zombimaailmaan vei mm. klassikkoelokuva Elävien kuolleiden yö ja sen jatko-osat.

Vaikutusta oli myös omilla ahdistuneisuuden kokemuksilla. Koskivaara muistuttaa, ettei yksikään yhteiskunta ole kestänyt ikuisesti, loppu saattaa koittaa ennemmin tai myöhemmin. Epätoivoa hän ei kuitenkaan kylvä.
– Toivon katsojien pohtivan, missä kunkin toivo on epätoivon keskellä. On ratkaisevaa, tarkasteleeko maailmaa etsien toivoa vai nähden epätoivoa.

Kahden kaupungin kantaesitys

Näytelmän on Seinäjoen kaupunginteatterin Verstas-näyttämölle sovittanut ja ohjannut Ossi Koskelainen. Rooleissa näyttelevät Mia Vuorela Seinäjoelta ja Pekka Johansson Kokkolasta. Playstation 4-dramaturgia Joel Slotte, lavastuksen suunnittelu Ari Auvinen, Ossi Koskelainen, pukusuunnittelu Katri Tuukkanen, Ossi Koskelainen, kampaukset ja maskeeraus Anniina Takala, ääni-, valo- ja videosuunnittelu Ossi Koskelainen, Tomas Jakobsson, Ari Auvinen, tarpeisto Airi Lakso.

Epäkuolleet saa Seinäjoen ensi-iltansa 31. tammikuuta. Viimeinen esitys on 4. huhtikuuta. Kokkolassa yhteistuotanto ensiesitettiin 24. tammikuuta.  Näytelmä nähdään identtisissä lavastuksissa vuorotellen molemmissa kaupunginteattereissa.

Näytelmän ensi-ilta Seinäjoella käynnistyy jo kello 17, jolloin seinäjokelainen SeiGa ry järjestää kaikille avoimen zombie-aiheisen, kaksi ja puoli tuntia kestävän peli-illan teatteriravintolassa. Luvassa loistavia zombie-pelejä niin lautapeleinä, korttipeleinä kuin PC:lläkin.

Seinäjoki Gaming -yhdistyksen tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää video-, lauta- ja miniatyyripelaamista Suomessa sekä edistää sosiaalisen pelaamisen kulttuuria ja vaikuttaa myönteisesti pelaamisen kuvaan.

Selviytymistyöpaja

Vaellusta ja selviytymistä luonnossa sekä parkouria kaupunkitilassa harrastava käsikirjoittava Ville Koskivaara on koulutukseltaan myös muinaistekniikan artesaani.

21. maaliskuuta järjestettävässä kolmituntisessa työpajassa Koskivaara opettaa valmiustaitoja poikkeustilan varalle. Illan aiheita ovat leiriytyminen, perustarpeet, suojautuminen ja puolustautuminen urbaanissa ympäristössä. Kolmetuntisessa tilaisuudessa sovelletaan matalateknologisia erätaitoja kaupunkiin ja yhteiskunnalliseen poikkeustilaan ryhmässä toimien.

Kaikille avoimeen työpajaan mahtuu mukaan 60 ensiksi ilmoittautunutta. Ilmoittautumiset ottaa vastaan teatterikuraattori os. jelena.jokelin-muilu@seinajoki.fi. Teatterissa järjestettävä yleisötyöpaja on maksuton.

Katso esityskuvia täällä.

Tuoreimmat otsikot

Tulevat tapahtumat

PvmKloNäyttämöNäytösLiput
21.03.12:00VerstasteatteriEpäkuolleetTilaa »
21.03.18:00VanhaAladdin ja taikalamppuTilaa »
21.03.20:00VerstasteatteriEpäkuolleetTilaa »
22.03.19:00AlvarTästä asti aikaa -musikaaliTilaa »
23.03.12:00VanhaAladdin ja taikalamppuTäynnä
23.03.17:00AlvarSolina-kuoro esittää Puuhun ja takaisinTäynnä
24.03.13:00AlvarSolina-kuoro esittää Puuhun ja takaisinTäynnä
24.03.17:00AlvarSolina-kuoro esittää Puuhun ja takaisinTäynnä
25.03.19:00VerstasteatteriLuovaamoteatteri 5 esittää: Kerran ElämässäTilaa »
26.03.10:00VanhaAladdin ja taikalamppuTäynnä
27.03.10:00VanhaAladdin ja taikalamppuTäynnä
28.03.10:00VanhaAladdin ja taikalamppuTäynnä
28.03.18:00VanhaAladdin ja taikalamppuTilaa »
30.03.12:00VanhaAladdin ja taikalamppuTilaa »
30.03.18:00AlvarTästä asti aikaa -musikaaliTilaa »

Katso aikataulut

Tiedotteet