Tiedotteet

Helena Rängman: Evita on unelmarooli

20.2.2020

Seinäjoen kaupunginteatterin syksyn 2020 avaa Tuomas Parkkisen ohjaama Evita-musikaali. Evitan roolin laulava Helena Rängman ylistää säveltäjä Andrew Lloyd Webberin taitoa kuvata musiikilla tunteita. Marko Maunuksela on musikaalin Che.

Evita. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard.

Helena Rängman on Seinäjoen kaupunginteatterin Evita. Musikaali saa ensi-iltansa 19. syyskuuta 2020. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard, Seinäjoen kaupunginteatteri

Kyyneleet pois Argentiina, en hylkää mä teitä koskaan, laulaa näyttelijä Helena Rängman kapellimestari Timo Ristilän säestäessä pianolla ja kahden kuvaajan tallentaessa ensimmäistä lauluharjoitusta Seinäjoen kaupunginteatterin pommisuojan väliaikaisessa äänitysstudiossa.

Musikaalin koko päivän kestäneiden mainoskuvausten jälkeen Rängman pulppuaa iloa.
Evita on isoin ja haastavin juttu urallani kaikin puolin. Andrew Lloyd Webberin musiikki on melodisen kuulijaystävällistä ja tunnistettavaa, mutta se vaatii laulajalta paljon. Tarjolla on paitsi kunnon tykityspaikkoja myös lämmintä laulettavaa.

Evitan roolissa on kaikki.
– Siinä on herkän, heikon ja vilpittömän sekä vahvan ja tulisen ihmisen koko elinkaari, kuolemakin. Webber osaa kehittää jännitteitä, jotka odottavat purkautumistaan kunnes tietyllä soinnulla padot aukeavat, Rängman levittää kätensä.

Hän aikoo imeä kaiken tiedon argentiinalaisesta Eva Perónista (1919–1952), Argentiinan presidentin Juan Perónin puolisosta. Vaikka Eva oli eliitin solvaama ja pyrkyrinä pidetty, uskoo Rängman hänen olleen vilpitön halussaan auttaa kansaa.
– Eva oli kotoisin köyhyydestä. Ei sellainen varhaislapsuuden kokemus lähde ihmisestä rikkauksienkaan keskellä.

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen.) Evita. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard.Helena Rängman on Seinäjoen kaupunginteatterin Evita. Musikaali saa ensi-iltansa 19. syyskuuta 2020. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard, Seinäjoen kaupunginteatteri

Teatterikorkeakoulusta (2002) näyttelijäksi valmistunut, tanssiva ja koulutettu laulaja Rängman on tunnettu mm. tv-sarjoista Uusi päivä ja Kimmo sekä isoista rooleistaan muun muassa Tampereen Teatterissa (mm. Cats, Sugar – Piukat paikat). Parhaillaan hän esiintyy Tampereen teatterin Notre Dame -musikaalissa.

Marko Maunuksela on
Evitan vastavoima Che

Tähän on päästävä mukaan, ajatteli laulaja Marko Maunuksela kuultuaan Evitan tulevan Seinäjoelle.
– Hakupaperit sisään, prosessi eteni pala palalta ja tässä ollaan, mahtava fiilis! Tämä on juuri sitä, mitä urani 10. juhlavuodelta halusinkin: tehdä teatteria suurella tunteella!

Evita on Maunukselan mukaan yksi suurista klassikoista.
– Odotan jo sitä hetkeä kun iso orkesteri täräyttää teoksen käyntiin ja koko Seinäjoen kaupunginteatterin uudistettu Alvar-sali vavahtelee Evita-musikaalin napatessa katsojan otteeseensa.

Evitan ohjaaja Tuomas Parkkinen näkee Che:n hahmossa jokamiehen.
– Che on musikaalin kertoja ja kommentoija; missä-vaan-kohtauksessa näkyvä hahmo, joka voi ottaa erilaisia rooleja. Mutta ennen kaikkea Che on Evitan omatunto ja vastavoima. Peili, jonka kautta myös katsojat tarkastelevat ristiriitaista päähenkilöä, sanoo Parkkinen.

Mahtipontinen musikaali
tämän päivän katsojalle

Evita-musikaalin Juan Perón on Esa Ahonen, Heikki Vainionpää on tangolaulaja Magaldi. Rakastajattaren roolin laulaa Petra Pääkkönen, joka esitti Sofiaa suomenkielisessä Mamma Mia -musikaalissa vuonna 2018. Muissa rooleissa nähdään Mia Vuorela, Mari Pöytälaakso, Heidi Ajanto, Henna Sormunen, Jani Johansson, Jussi Jätinvuori, Ville Orttenvuori, Vendela Nylund, Ingrid Gräsbeck, Julius Martikainen, Jari Jaakonaho, Elina Haikka ja Ella Snellman. Timo Ristilä johtaa kahdeksanhenkistä musikaaliorkesteria.

Musikaalin koreografi on Jukka Haapalainen. Lavastuksen suunnittelee Marjatta Kuivasto, puvut Leena Rintala, äänet Sakari Kiiski, valot Hannu Raja-aho ja naamioinnin Johanna Uusitontti. Seinäjoella nähtävän Evitan tarkistettu suomennos on Mikko Koivusalon.
– Lähdemme työryhmäni kanssa tekemään Evitaa suuntaan, jonka haluamme vaikuttavan tämän päivän katsojaan: herättävän ajatuksia ja suuria tunteita, lupaa Parkkinen. 

Evita saa ensi-iltansa 19.9.2020 Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Musikaali on ohjelmistossa kevääseen 2021 saakka.

Evita on Andrew Lloyd Webberin ja Tim Ricen menestysmusikaali, joka sai kantaesityksensä Lontoossa 1978. Broadwaylla se tuli ensi-iltaan seuraavana vuonna.

Lue lisää:
Ohjaaja Tuomas Parkkinen: Evita tulee todempana kuin koskaan 20.11.2019
Seinäjoen kaupunginteatterin Evita-musikaali
Helena Rängman
Marko Maunuksela

Helena Rängman. Kuva: Henri Mattila
Helena Rängman. Kuva: Henri Mattila

 

Marko Maunuksela. Kuva: Tom Lahti
Marko Maunuksela. Kuva: Tom Lahti

Petra Pääkkönen. Kuva: Fanny Carolina
Petra Pääkkönen. Kuva: Fanny Carolina

Näyttelijä Sari Jokelinille Artturi Leinosen palkinto

24.1.2020

Etelä-Pohjanmaan Lehtiseura ry ja sanomalehti Ilkka myönsivät Seinäjoen kaupunginteatterin pitkäaikaiselle näyttelijälle Sari Jokelinille Artturi Leinosen palkinnon tunnustuksena eteläpohjalaisen kulttuurin hyväksi tehdystä työstä. 

Palkinto luovutettiin perjantaina Seinäjoen kaupunginteatterissa järjestetyssä juhlassa.

46-vuotisesta teatteriurastaan Sari Jokelin on työskennellyt 36 vuotta Seinäjoen kaupunginteatterissa.
– Pitkä ura merkitsee sitä, että Jokelin tunnetaan hyvin Etelä-Pohjanmaalla. Hän on piirtänyt vahvan jäljen rooleillaan, sanoi palkinnon jakanut lehtiseuran puheenjohtaja Lasse Hautala.

Ennen siirtymistään Seinäjoelle vuonna 1984, Jokelin työskenteli Riihimäen, Oulun, Kemin ja Kuopion teattereissa.

Sari Jokelin arvostaa saamaansa tunnustusta. Puheessaan hän kiitti palkintotoimikuntaa sekä työnantajaansa Seinäjoen kaupunginteatteria hyvistä ohjelmistovalinnoista, hyviä ohjaajia matkan varrella, lahjakkaita kollegoitaan, teatterin teknistä henkilökuntaa ja perhettään:
– Lapsenlapseni sanoi, että mummi, sä olet maailman paras näyttelijä.

Artturi Leinosen palkinto on jaettu vuodesta 1978 lähtien.

Parhaillaan Seinäjoen kaupunginteatterin ohjelmistossa olevan Ingmar Bergmanin Syyssonaatin Charlotte on Jokelinin jäähyväisrooli ennen eläkkeelle siirtymistä tänä keväänä.

Näyttelijä Sari Jokelin.
Näyttelijä Sari Jokelinin jäähyväisrooli ennen eläkkeelle siirtymistä on Syyssonaatin Charlotte.

Mikä tekee Palmun? Knalli, viikset, kävelykeppi – ja asenne!

14.1.2020

Komisario Palmun erehdys -näytelmän ikonista etsiväkolmikkoa näyttelevät Seinäjoen kaupunginteatterissa Eino Heiskanen, Esa Ahonen ja Jani Johansson. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Seinäjoen kaupunginteatterin kevätkauden ensimmäinen ensi-ilta on Mika Waltarin Komisario Palmun erehdys -dekkarikomedia. Luvassa on tyylikäs ja viihdyttävän jännittävä murhatutkinta, joka nykyteknologialla olisi ohi viidessä minuutissa.

Onneksi käytössä ovat kuitenkin 30-luvun lopun menetelmät ja tutkinta teatterinäyttämöllä kestää reilut kaksi tuntia. Muuten eivät katsojat ennättäisi nauttia mystisestä ylöspanosta, visaisesta tarinasta ja rönsyävästä epäiltyjen joukosta.
– Kuka vain voi olla murhaaja, kun talo on täynnä ahneita ihmisiä. Jokaisella heistä on salattavaa, vihjaa näytelmän ohjaaja Panu Raipia.

Palmu-tarinat ovat suomalaisten silmissä ikonisia teoksia. Legendaarisen etsiväkolmikon Palmu-Kokki-Virta-rooleissa nähdään Esa Ahonen, Jani Johansson ja Eino Heiskanen.
– Palmu on Seinäjoellakin hörähtelevä ja vähän äreähkö vanhempi mies. Kokki ja Virta ovat hänen apulaisetsiviään. Ja koska lopputuloksen pitää olla sellainen, joka yleisön on helppo ostaa, on toinen heistä pidempi kuin toinen, kuten elokuvassa.

”Mielettömän hyvät
roolit kaikilla!”

Heti tarinan alussa selviää, että rikas raikulipoika, Bruno Rygseck on kuollut epäilyttäviltä vaikuttavissa olosuhteissa juhlien jälkeen kotonaan.

Brunon roolissa nähdään Pekka Hänninen. Hänen palvelijaansa Batleria näyttelee Jukka Puronlahti ja leskeään Alli Rygseckiä Mari Pöytälaakso.  Heikki Vainionpää on Rykämö-konsernin apulaisjohtaja Erik Vaara. Brunon tätiä Amalia Rygseckiä näyttelee Mia Vuorela, ja serkkujaan Airi ja Aimo Rykämöä Sanni Lehto ja Joonas Snellman. Soppaa hämmentämässä ovat myös Brunon ystävä Irma Vanne, jota näyttelee Henna Sormunen sekä Ville Orttenvuoren näyttelemä kirjailija Laihonen. Jari Jaakonaho näyttelee muun muassa lääkäriä.

Näytelmä sijoittuu talvisodan kynnykselle, jolloin ihmisillä oli vielä varallisuutta. Ja Rygseck-Rykämön-suvulla sitä vasta piisaakin.
– Romanttiseen aikakauteen kuului tyylikäs pukeutuminen, jolloin miehet eivät milloinkaan olleet huoneessa ilman pikkutakkia naisen läsnäollessa.

Näytelmän puvut on suunnitellut Elina Vättö. Tapahtumat keskittyvät Brunon kotiin, jonne lavastussuunnittelija Kati Lamppu on luonut mystisen ilmapiirin.
– Brunon erikoinen persoona näkyy hänen varakkaassa kodissaan, jota kutsunkin haureuden temppeliksi, valaisee Lamppu.

Tunnelmaa tukee Hannu Raja-ahon suunnittelema valaistus. Äänet on suunnitellut Sami Lust ja naamioinnin Johanna Uusitontti.

Komisario Palmun erehdys saa ensi-iltansa 25. tammikuuta Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Dekkarikomediaa esitetään toukokuun alkupäiviin saakka.

Kirjasta valkokankaan
kautta näyttämölle

Komisario Palmun erehdys perustuu Mika Waltarin romaaniin vuodelta 1940. Kaikkien tuntemaksi tarinan teki Matti Kassilan ohjaama filmatisointi vuodelta 1960. Se on valittu kaikkien aikojen parhaaksi suomalaiseksi elokuvaksi vuonna 2012.

Teatterilavoille Palmu-tarinat nousivat vuonna 2016. Näytelmät on dramatisoinut Joel Elstelä, joka myös ohjasi ensimmäisen Palmu-näytelmän Helsingin kaupunginteatteriin. Seuraavista Palmuista neljä on tamperelaisen Panu Raipian ohjauksia.
– Kävi sellainen onnenkantamoinen, että Waltarin perikunta pyysi minua Palmu-näytelmien ohjaajaksi, Raipia kertoo.

Komisario Palmun erehdys -dekkarikomedian näyttelijät. Rygseck-Rykämöiden huonetta ja sukua epävirallisessa yhteispotretissa etsivien kera. Eturivissä Esa Ahonen (vas.), Mari Pöytälaakso, Mia Vuorela ja Eino Heiskanen. Takana Jukka Puronlahti (vas.), Henna Sormunen, Joonas Snellman, Sanni Lehto, Heikki Vainionpää, Ville Orttenvuori, Pekka Hänninen ja Jani Johansson.

Kolme teatterikorttia lainattavaksi kirjastoon

10.1.2020

Seinäjoen pääkirjastosta voi tästä päivästä lähtien lainata teatterikortin, jolla pääsee katsomaan Seinäjoen kaupunginteatterin omia näytöksiä.

Seinäjoen kaupunginteatteri haluaa mahdollistaa kaikille pääsyn teatteriesityksiin.
– Ajatus lainattavasta teatterikortista eli mielessä jonkin aikaa. Syksyllä olimme asiasta yhteydessä Seinäjoen kaupunginkirjastoon ja asia alkoi edetä, kertoo teatterin toimitusjohtaja Markko Heinonen.

Teatterikortin laina-aika on viikko. Kortilla voi lunastaa yhden lipun saman päivän näytökseen. Toimintaohjeet tulevat teatterikortin mukana.
– Edellyttäen, että halutussa näytöksessä on tilaa. Lipun voi lunastaa teatterimme omiin esityksiin.

Aluksi teatterikortti on lainattavissa toukokuun loppuun asti.
– Kesäkaudella se ei ole näillä näkymin käytössä ja syksyä pohditaan, kun näemme miten lainauksia keväällä kertyy.

Vs. kirjastotoimenjohtaja Kirsti Länsikallio ja palvelupäällikkö Elina Kortesmäki ottavat kortit iloisina vastaan muiden palveluntarjoajien kausikorttien joukkoon.
– Asiakkaat ovat odottaneet teatterikorttia. Sitä on kyselty tosi paljon, päivittäin. Olemme sanoneet, että perjantaina teatterikortit tulevat, saa nähdä, kuka ehtii lainaamaan ensimmäisenä.

Teatterikortit kirjastoon. Markko Heinonen ja Kirsti Länsikallio.

Vs. kirjastotoimenjohtaja Kirsti Länsikallio vastaanotti kolme lainattavaa teatterikorttia Seinäjoen kaupunginteatterin toimitusjohtajalta Markko Heinoselta. Kuva: Anna Valtari

Palkkaamme lavastevalmistajan

30.12.2019

Seinäjoen Kaupunginteatteri Oy hakee lavastevalmistajaa toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen. 

Tehtävä edellyttää puusepän ja metallimiehen soveltuvaa koulutusta, työkokemusta sekä tietoteknisiä perustaitoja. Tehtävä vaatii tarkkuutta, paineensietokykyä, organisointi- ja ryhmätyöskentelytaitoja, luovuutta ja sopeutumista nopeisiin muutoksiin sekä vaihtuviin työtehtäviin. Pintakäsittelytaidot katsotaan eduksi.

Lavastevalmistajan tehtäviin sisältyvät mm. lavasteiden puu- ja metallityöt.

Valinnassa korostuvat ensisijaisesti henkilön sopivuus ja jo hankittu osaaminen kyseiseen tehtävään. Haku päättyy perjantaina 17.1.2020.

Tehtävän palkkaus on teatterialan työehtosopimuksen mukainen. Työsuhde on kokoaikainen ja sisältää 6 kuukauden koeajan.
Tehtävään valitun on toimitettava terveystodistus teatterille viimeistään 30 päivän kuluttua valitsemispäätöksen tiedoksisaannista. Työsuhde alkaa 1.4.2020.

Vapaamuotoiset kirjalliset hakemukset ansioluetteloineen pyydämme lähettämään sähköpostitse 17.1.2020 mennessä osoitteeseen: rekry.teatteri@seinajoki.fi. Kirjoita aihekenttään: lavastevalmistaja 
Lisätietoja tehtävästä antaa sähköpostitse toimitusjohtaja Markko Heinonen, markko.heinonen@seinajoki.fi

Seinäjoen kaupunginteatterin viidellä näyttämöllä on 6-7 ensi-iltaa vuodessa. Kaikkiaan esityksiä on noin 250. Teatterin näytöksissä käy vuosittain noin 50 000 katsojaa. 
Seinäjoen kaupunginteatterissa työskentelee vuosittain yli 100 ihmistä. Teatterin toimintaa ohjaavat arvot ovat ammattitaito, laadukkuus ja jatkuva kehittyminen.

Tuoreimmat otsikot

Tulevat tapahtumat

PvmKloNäyttämöNäytösLiput
27.02.19:00AlvarPate Mustajärvi - Teatterin Kummitus VOL. 2Täynnä
05.03.13:00AlvarKomisario Palmun erehdysTilaa »
05.03.19:00AlvarKomisario Palmun erehdysTilaa »
06.03.19:00AlvarNäytelmä joka menee pieleenTilaa »
06.03.19:15ElissaSyyssonaattiTilaa »
07.03.13:15ElissaSyyssonaattiTäynnä
13.03.19:15ElissaMika Eirtovaara Live - SeinäjokiTäynnä
14.03.16:00AlvarPeppi PitkätossuTilaa »
18.03.12:00AlvarPeppi PitkätossuTilaa »
19.03.13:00AlvarKomisario Palmun erehdysTilaa »
19.03.19:00AlvarKomisario Palmun erehdysTilaa »
20.03.19:00AlvarKomisario Palmun erehdysTilaa »
21.03.12:00AlvarPeppi PitkätossuTilaa »
21.03.17:00AlvarPeppi PitkätossuTilaa »
25.03.12:00AlvarPeppi PitkätossuTilaa »

Katso aikataulut

Tiedotteet