fbpx

Tiedotteet

Haussa uudet SohvaKriitikot

15.5.2024

Seinäjoen kaupunginteatteri etsii uusia SohvaKriitikoita kaudelle 2024-2025

Oletko kiinnostunut teatterista? Haluatko kuulla enemmän teatterimme arjesta? Oletko valmis kirjoittamaan näytelmistä Seinäjoen kaupunginteatterin omille verkkosivuille blogiartikkelien muodossa?

 

Mukaan valitut sohvakriitikot saavat yhden lipun kuhunkin Seinäjoen kaupunginteatterin omaa tuotantoa olevaan näytelmään sekä mahdollisuuden tutustua teatteriin pintaa syvemmältä. Toiminta kestää teatterivuoden syksystä 2024 kevääseen 2025 eikä edellytä omaa blogialustaa tai aiempaa kokemusta teatterista tai bloggaamisesta. Tyyli ja mielipiteet ovat omiasi, olethan teatterin yleisöääni ja meille tärkeä katsoja. Teatteri julkaisee artikkelit teatterin omilla verkkosivuilla parhaaksi katsomanaan ajankohtana.

Hae mukaan, jos olet

– kiinnostunut teatterista ja halukas kirjoittamaan
– vähintään 16-vuotias, yläikärajaa ei ole
– valmis sitoutumaan sohvakriitikkotoimintaan teatterivuodeksi 2024–2025. Sinun ei tarvitse olla seinäjokelainen mutta tiedoksesi, että Seinäjoen kaupunginteatteri ei korvaa teatterikäynneistä koituvia mahdollisia matkustus- tai majoituskuluja.

Kokemusrikas vuosi

Seinäjoen kaupunginteatterin Sohvakriitikkotoiminnasta vastaa teatterikuraattori Jelena Jokelin. Hän perehdyttää valitut bloggaajat teatteritaiteen analysoivaan katsomiseen ja siitä kertomiseen. Yhteisiä tapaamisia on kauden aikana muutama. Sohvakriitikot saavat vapaalipun näytelmiimme ja pääsevät kurkistamaan teatteriin pintaa syvemmältä. Sohvakriitikot osallistuvat myös kaikkien näytelmien teosesittelyihin, joista saavat ensiarvoista tietoa kulloisenkin produktion tekijöiltä itseltään.

Näin haet:

Lähetä vapaamuotoinen hakemus osoitteeseen jelena.jokelin@seinajoki.fi otsikolla ”SohvaKriitikkohaku” ma 3.6.2024 mennessä. Kerro itsestäsi ja suhteestasi teatteriin A4-liuskan verran. Ilmoitamme valinnasta viimeistään tiistaina 11.6.2024.

Hae mukaan!

Ei kertonut katuvansa nähdään Tampereen teatterikesän pääohjelmistossa

7.5.2024

Ei kertonut katuvansa. Jari-Pekka Rautiainen, Liisa Peltonen, Ulla Koivuranta, Mari Turunen, Tiina Winter ja Mari Pöytälaakso.

Ei kertonut katuvansa -näytelmässä nähdään Jari-Pekka Rautiainen, Liisa Peltonen, Ulla Koivuranta, Mari Turunen, Tiina Winter ja Mari Pöytälaakso. Kuva: Moe Mustafa

Mikko Roihan dramatisoima ja ohjaama, seitsemän teatterin yhteistyönä toteutettu Ei kertonut katuvansa -draama on valittu Tampereen teatterikesän pääohjelmistoon. Näytelmä esitetään kahdesti, 7. ja 8. elokuuta Hällä-näyttämöllä, tanssiteatteri MD:n tiloissa Tampereella.

Näytelmä sai ensiesityksensä Berliinissä heinäkuussa 2023, jolloin se esitettiin myös Kajaanin runoviikoilla. Syyskaudella Ei kertonut katuvansa sai ensi-iltansa Kouvolan teatterissa sekä Turun ja Lahden kaupunginteattereissa. Kevätkaudella 2024 vuorossa olivat ensi-illat Tampereen teatterissa, Seinäjoen kaupunginteatterissa ja Hämeenlinnan teatterissa.

Seinäjoen 20 näytöstä oli loppuunmyytyjä. Viimeisin Seinäjoen näytös 2. toukokuuta oli samalla tuotannon 100. esitys.
– Onhan tämä nyt aivan tavattoman hienoa. Viime viikolla iloitsin siitä, että näytelmä sai 100. esityksensä Seinäjoen kaupunginteatterissa ja on todennäköisesti esitetyin yksittäinen draamaproduktio Suomessa. Ihan kaikki ei siis koko ajan lopu ja kuki vain kerran. Tästäkin syystä iloitsen tästä kutsusta, Mikko Roiha kommentoi.

Näytelmä valmistettiin kuudessa viikossa kesän 2023 alkupuolella Berliinissä, jonne yhteistyöteattereista kustakin matkasi yksi näyttelijä. Seinäjoen kaupunginteatteria produktiossa edusti näyttelijä Mari Pöytälaakso. Hän näyttelee Veeran roolin.

Näytelmä pohjautuu Tommi Kinnusen Finlandia-ehdokkaana olleeseen samannimiseen romaanin vuodelta 2020.

Liput esityksiin Tampereen teatterikesän verkkokaupasta. 

Mainio vierailuvalikoima Seinäjoen kaupunginteatterin syksyssä

24.4.2024

Monipuoliset vierailuesitykset tuovat lisäkatsottavaa Seinäjoen kaupunginteatterin yleisölle. Vierailuliput ovat ostettavissa tästä päivästä, 24. huhtikuuta alkaen.

Seinäjoen kaupunginteatterin syyskauden Seili-musikaalin ja Eikä yksikään pelastunut -trillerin lomassa näyttämöillä on sijaa myös vierailuesityksille.
– Meille tarjotaan vuosittain toistasataa esitystä ja määrä on vain kasvussa. Nyt syyskauden vierailuohjelmisto on pääosiltaan valmistunut, lisääkin on luvassa, taiteellinen johtaja Pauliina Salonius lupaa.

Heti syyskuussa Seinäjoelle saapuvat Miitta Sorvali, Sanna Stellan ja Anu Sinisalo. Heidän esityksensä Kaikki ystäväni nähdään peräti kahdesti, torstaina ja perjantaina 19. ja 20. syyskuuta Alvar-näyttämöllä.
Ihmisiltä kerättyihin tositarinoihin perustuva näytelmä juhlii ystävyyttä elämän kantavana voimana, mutta pohtii myös ystävyyssuhteiden kipukohtia ja yksinäisyyttä. Kaikki ystäväni riemastuttaa, lämmittää ja liikuttaa kuin sydänystävän seurassa vietetty ilta. Se on itsenäinen jatko-osa Kaikki äitini, kaikki tyttäreni ja Kaikki mieheni -esityksille.

Torstaina 26. syyskuuta synnyinsijoilleen vierailemaan saapuu Stand Up -koomikko Niko Kivelä. Alvar-näyttämöllä nähtävän Iso riski 2 -esityksen suositusikäraja on +15.
– Edellisellä kiertueella tuli mitattua missä suomalaisen yleisön sietoraja menee, joten on aika ottaa toinen riski. Tässä ei haasteta pelkästään katsojaa vaan koko maailma, Kivelä uhoaa.

Pienemmille katsojille sopiva teatterielämys on Mauri Kunnaksen kuvakirjaan perustuva Pippendorfin kirjavat kummituksetesitys tiistaina ja keskiviikkona 1. ja 2. lokakuuta Elissa-studiossa.
Esityksen kummitusbongarikaksikon (Kalle Tulander ja Nestori Kyyrä) matka kummittelun hauskaan maailmaan vie Pippendorfin kartanon ullakolla, jossa he kohtaavan Luuranko-Leon, Mäkisen Papan Mörön ja muita iloisen värikkäitä haamuhahmoja.

Suositut Stand Up -vierailut saavat jatkoa Ilari Johanssonin tuodessa uuden Someoletettu-esityksensä keskiviikkona 13. marraskuuta Alvar-näyttämölle. Nykyilmiöistä eniten sosiaalinen media hämmentää ilman internetiä kasvanutta Johanssonia. Hän pohtii, onko ihmistä olemassakaan, jos ei ole somessa? Esityksen ikäraja on +18.

ShoWhatin 25-vuotisjuhlien kunniaksi rakennettu Turbojuhlashow kimaltaa 4. – ja 5. joulukuuta Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Suomen drag-viihteen kuninkaalliset Osku Heiskanen ja Jarkko Valtee lupaavat show’n, joka viihdyttää ja kiihdyttää kovempaa kuin koskaan. Lavalla nähdään myös ShoWhatin tanssijat Antton Laine, Lasse Muuronen, Pasi Mäkelä ja Jari Peltola. Esityksen suositusikäraja on +12.

Martti Suosalon, Lotta Kuusiston ja pianisti Iiro Rantalan Neljä pientä annosta -musiikkikomediassa nähdään Illallinen yhdelle ja kolme muuta ratkiriemukasta elämystä keskiviikkona 11. joulukuuta Alvar-näyttämöllä. Suosalo venyy hovimestarista ja nuotinkääntäjästä suomalaiseksi perusmieheksi ja Rantala Iironin pianokoulun pedagogista sankarisolistiksi. Kuusisto on muun muassa illallisklassikon iäkäs syntymäpäiväsankari, neiti Sofie.

Ennen syksyä

Vielä ennen syyskautta nähdään Seinäjoen kaupunginteatterin keväässä Ronja ryövärintyttären lisäksi sunnuntaina 19. toukokuuta Nuori näyttämö -festivaali, jossa Tanssiteatteri TilleriTalleri Haapavedeltä esittää uuden teoksen Meistä, kärpäsistä sekä Etelä-Pohjanmaan Opiston teatterilinja uuden näytelmän Kakkua jaettavaksi. Myös tanssiopisto Miloff vierailee jokakeväiseen tapaansa teatterissa. Sunnuntaina 26. toukokuuta nähdään Liisa ihmemaassa fantasiatanssi- ja balettiteos.

Ja 15. elokuuta Törnävän kesäteatterissa vierailee tuttu ja suosittu Stand Up -jengi Niko Kivelä, Ali Jahangiri ja Ilari Johansson Komediafestivaali On The Road -kiertue-esityksellään, nyt jo kuudetta kertaa!

Kaikki ystäväni. Sanna Stellan (vas.), Anu Sinisalo ja Miitta Sorvali.

Sanna Stellan, Anu Sinisalo ja Miitta Sorvali tulkitsevat ystävyyden eri puolia Kaikki ystäväni -esityksessä.

Stand Up -koomikko Niko Kivelä haastaa katsojien lisäksi koko maailman. Kuva: Mira Tiinanen

Pippendorfin kirjavat kummitukset. Kalle Tulander ja Nestori Kyyrä.

Mauri Kunnaksen kuvakirjaan pohjautuvassa lastennäytelmässä näyttelijät Kalle Tulander ja Nestori Kyyrä bongaavat kummituksia.

Someoletettu. Ilari Johansson.

Stand Up -koomikko Ilari Johansson pohtii, onko ihminen olemassakaan, jollei hän ole somessa?

ShoWhat Turbozhow 2.0 Feat. StepUp Dancers

Osku Heiskanen ja Jarkko Valtee tuovat tanssijoineen suurelle näyttämölle ShoWhat-turboshown.

Neljä pientä annosta. Martti Suosalo ja Iiro Rantala. Kuva: Jari Kivelä

Neljä pientä annosta -musiikkikomedia sisältää mm. Martti Suosalon ja pianisti Iiro Rantalan hulvattoman Nuotinkääntäjä-sketsin. Kuva: Jari Kivelä

Tuttu ja suosittu Stand Up -jengi Niko Kivelä, Ilari Johansson ja Ali Jahangiri naurattavat jälleen Törnävän kesässä.

Rakastetun Agatha Christien tunnetuin murhamysteeri Seinäjoen kaupunginteatteriin

10.4.2024

Eikä yksikään pelastunut. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Kaupinmäki

Agatha Christien Eikä yksikään pelastunut -klassikkotrillerin ilmestymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 85 vuotta. Kuva: Jukka Kontkanen, Emilia Boulevard

Agatha Christien Eikä yksikään pelastunut -romaanin sanotaan olevan historian luetuin dekkari. Marraskuussa 2024 hyytävän jännittävä klassikko saa ensi-iltansa Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

Kymmenen vierasta on houkuteltu hulppeaan kartanoon eristetyllä englantilaissaarella, Devonin jylhällä rannikolla. Heti ensimmäisenä iltana he kuulevat viestin, jossa kaikkia talossa olijoita syytetään murhista.

Tunnelma vieraiden kesken sähköistyy.

Pian ensimmäinen kutsutuista kuolee. Sitten, kammottavaa lastenlorua mukaillen, toinen. Aina samalla rikkoutuu yksi kartanon kymmenestä posliinisotilaasta, kunnes koristefiguureista ei ole yhtäkään jäljellä.

Mielikuvituksen
leikkikenttä

Eikä yksikään pelastunut -tarinassa on psykologisen trillerin piirteitä.
– Kymmenen toisilleen tuntematonta henkilöä suljetaan samaan tilaan, tässä tapauksessa saarelle, josta ei ole poistumismahdollisuutta, kertoo jo kolmannen Agatha Christie -jännärinsä ohjaava Pekka Laasonen.

Hän lupaa Seinäjoelle kirkastetun, eräänlaisen 2.0-version, joka flirttailee kauhugenrellä.
– Yleisön mielikuvitus laitetaan laukkaamaan tuomalla mukaan kauhuelementtejä nykyaikaisella klangilla. Kaikki perustuu alkuperäiseen tekstiin, juoneen ja sinne rakennettaviin jännitteisiin.

Romaanin ilmestymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 85 vuotta. Agatha Christiellä oli tapana kirjoittaa jokaiseen tarinaansa, tähänkin, iso porukka.
– Hahmot edustavat läpileikkausta brittiläisestä yhteiskunnasta. Jokaisessa on jotain samastuttavaa – ja jokaisessa on hyvää mutta myös pahaa. 

Eikä yksikään pelastunut. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Kaupinmäki

Eikä yksikään pelastunut -klassikkotrillerin pääparina nähdään Seinäjoen kaupunginteatterin uudet näyttelijät Kristiina Karhu ja Tomi Turunen. Kuva: Jukka Kontkanen, Emilia Boulevard

Uudet
näyttelijät

Trillerissä nähdään Seinäjoen kaupunginteatterin uudet näyttelijät, seinäjokelaislähtöinen Kristiina Karhu sekä Tomi Turunen. He näyttelevät jo alkusyksystä myös Seili-musikaalissa. 

Tarinan muita mehukkaita rooleja näyttelevät Jukka Puronlahti, Mia Vuorela, Jussi Jätinvuori, Jani Johansson, Mari Pöytälaakso, Esa Ahonen sekä vierailijoina Seinäjoen kaupunginteatterin näyttämölle palaavat Jussi Lampi ja Mika Piispa.

Näytelmän lavastuksen suunnittelee Teemu Loikas, puvut Leena Rintala, valot Lauri Virkkala, äänet Sami Lust ja naamioinnin Johanna Uusitontti. Näytelmän on suomentanut Aino Piirola.

Eikä yksikään pelastunut saa ensi-iltansa lauantaina 9. marraskuuta 2024 Alvar-näyttämöllä. Liput tulevat myyntiin tänään keskiviikkona 10. huhtikuuta. 

Ronjan luontopäivä lapsiperheille äitienpäivän aattona Aalto-keskuksessa

20.3.2024

Öttis-Aalto. Kuva: Emilia Boulevard

Seinäjoen kaupunginteatteri järjestää lapsiperheille yhdessä alueen eri toimijoiden kanssa innostavan ja monipuolisen Öttis-Aalto-ympäristötapahtumapäivän toukokuussa. Kuva: Emilia Boulevard

Luontokokemuksiin innostava Öttis-Aalto-tapahtuma levittäytyy Seinäjoen kaupunginteatterin sisätiloista Aalto-keskuksen pihamaille.

Seinäjoen kaupunginteatteri järjestää yhdessä alueen eri toimijoiden kanssa lapsiperheille tekemisen ja kokemisen luontopäivän lauantaina 11. toukokuuta.

Tapahtuman innoittajana on toiminut keväällä teatterissa nähtävä Ronja ryövärintytär -näytelmä. Ronjan seikkailuihin kuuluvat luontokokemukset, luonnon arvostaminen ja outojen ilmiöiden ja ötököiden ihmettely.
– Opetuksellisia näkökulmia ovat ympäristökasvatus, ystävyys, oman tien löytäminen ja tasapainoilu oikean ja väärän välillä. Ronjan filosofian mukaisesti aikuisten kannattaisi oppia lapsilta näitä asioita, teatterin myynti- ja markkinointipäällikkö Satu Keski-Valkama sanoo.

Luonnossa liikkumisen
iloa ja opastusta

Lauantaina 11. toukokuuta kello 15-18 teatterin ympäristössä on tarjolla monenlaista ohjelmallista tekemistä.

  • Suunnistusseura Rasti-Jussien Luonnosta liikettä -hanke järjestää kirjaston ympäristöön salapoliisisuunnistusradan, jossa pääsee ratkaisemaan kadonneen kompassin mysteeriä nokkeluutta kysyvien tehtävien myötä.
  • Partiolippukunta Tasangon Talvikkien tapahtumapisteen löydät seuraamalla nuotion savuista tuoksua. Partiolaiset pystyttävät teatterin edustalle puolijoukkueteltan, jossa pääsee tunnelmoimaan metsäretken hengessä. Partiolaisten pisteellä voi myös kokeilla perinteisiä partiotaitoja kuten solmujen solmimista ja nuotioherkkujen valmistamista. Pisteellä on myynnissä rajoitettu erä tikkupulla-aineksia edulliseen hintaan (maksu käteisellä tai MobilePaylla). Tarjolla myös tietoa partion harrastamisesta. Tervetuloa tutustumaan partion maailmaan!
  • Lakeuden Elämysliikunta esittelee metsän myönteisiä terveysvaikutuksia ja osoittaa Elissa-saliin lauantaipäiväksi pystyttämällään kevätluontokollaasilla, miten luonto hoitaa ihmistä. Pisteellä kannustetaan aktivoimaan aistit pysähtymällä hetkeksi kuuntelemaan ääniä, nuuskimaan tuoksumaailmaa ja tunnustelemaan luontoa. Tutkimusten mukaan jo kahdenkymmenen minuutin oleskelulla metsässä on hyvinvointivaikutuksia kehoon ja mieleen. 
  • Lakeuden Etappi tarjoaa lapsille interaktiivisen Jätejengi kadonneen jäljillä -nukketeatteriesityksen. Ohjelmassa on myös kierrätysaiheista ongintaa, jossa lapset saavat lajitella ongitun jätteen oikeaan paikkaan ja oppivat näin kierrättämistä. 
  • Seinäjoen 4H-yhdistyksen pisteellä teatterin lämpiössä pääsee askartelemaan ikioman eläinystävän. 
  • Seinäjoen seurakunta puolestaan tarjoaa tapahtuman aikana pääsyn Lakeuden Ristin torniin, josta kiikaroidaan ympäristöä ja bongataan luomakunnan ihmeitä. 
  • Seinäjoen Apila-kirjasto järjestää tapahtumapäivälle peräti kahden viikon etkot. Kirjaston aukioloaikojen puitteissa viikoilla 18 ja 19 eli maanantaista 29.4. alkaen aina lauantaille 11.5. saakka lastenosasto Piilomaassa voi suorittaa luontoaiheisen tehtäväradan.

Tapahtumapäivänä, lauantaina 11. toukokuuta koko perheen Ronja ryövärintytär -näytelmä esitetään Seinäjoen kaupunginteatterissa kahdesti, kello 13 ja kello 18. Näytelmän suositusikä on +7 vuotta. Teatterin lippumyymälä myy näytelmään perhelippuja. Luontopäivätapahtumaan pääsee osallistumaan näytösten lomassa kello 15-18. Seinäjoen teatteriravintola on avoinna tapahtuman ajan.

Öttis-Aalto on kaikille avoin ja maksuton tapahtuma. 

Yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan metsänhoitoyhdistys ja Visit Seinäjoki

Tuoreimmat otsikot

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
18.05.2024 klo 1315 Kekkosen Tytär Elissa-katsomo Osta liput
18.05.2024 klo 1815 Kekkosen Tytär Elissa-katsomo Osta liput
19.05.2024 klo 1200 Päivälippu, molemmat esitykset Alvar-sali Osta liput
19.05.2024 klo 1200 Nuori näyttämö: Meistä kärpäsistä Alvar-sali Osta liput
19.05.2024 klo 1500 Nuori näyttämö: Kakkua jaettavaksi - kuusi viipaletta oikeudenmukaisuudesta Alvar-sali Osta liput
21.05.2024 klo 1200 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
22.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
23.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
23.05.2024 klo 1800 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
24.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut