fbpx

Tiedotteet

”Törnävän kesäteatteri ansaitsee aplodit!” – Jälleen Broadway-musikaalin ensiesitys

20.6.2022

Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille. Mikael Saari sekä pikkukuvissa Tuomas Uusitalo. Kuva: Emilia Boulevard ja Jukka Kontkanen

Mikael Saari on rikkauksia havitteleva Monty Navarro, jonka uhreiksi ovat vaarassa päätyä Tuomas ”Tume” Uusitalon esittämän aristokraattisuvun lordit ja ladyt. Kuva: Jukka Kontkanen, Emilia Boulevard

Törnävän kesäteatterissa Seinäjoella nähdään jälleen Broadway-musikaalikomedian Suomen kantaesitys. Tänä vuonna kansalle esitellään hilpeän hurmaava Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille. Ensi-ilta on 9. heinäkuuta.

Nimekäs ja hyväntuulinen joukko musiikkiteatterin ammattilaisia on harjoitellut neljän viikon ajan Seinäjoen kesässä Suomen kantaesityksen saavaa musikaalikomediaa.
Tekijöidensä taidot haastava Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille –musikaali valmistuu huippuvauhtia. Rooleissa laulavat ja näyttelevät Mikael Saari ja Tuomas ”Tume” Uusitalo sekä Linda Hämäläinen, Reeta Vestman, Katriina Sinisalo, Helena Puukka, Marika Huomolin, Sonja Pajunoja, Antti LJ Pääkkönen, Arne Nylander ja Julius Martikainen.
– Tässä jutussa on paljon monipuolista musiikkia ja tässä porukassa valtavasti lauluvoimaa, suitsuttaa ohjaaja Mikko Kouki.

”Teatteri ansaitsee
aplodit!”

Kouki on kesätyöstä Seinäjoella mielissään.
– Törnävän kesäteatteri ansaitsee aplodit. Harvassa nimittäin ovat ne kesäteatterit, jotka tarjoavat katsojille kantaesityksenä maailmanluokan musikaaleja. Ohjaajana koen olevani onnekas, kun saan tehdä tämän varsin vaativan teoksen erittäin taitavan tekijäjoukon kanssa.
Kesäteatterin tekemisessä on aivan oma fiiliksensä.
– Tunnelma työryhmän kesken on tiivis ja niin on koko tuotantokin. Harjoitellaanhan kesäesitys hyvin lyhyessä ajassa ja esitetäänkin puolessatoista kuukaudessa. Jo se, että ollaan ulkona, on erityistä.

Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille. Linda Hämäläinen (vas.), Mikael Saari ja Reeta Vestman. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard

Upeasti laulavat näyttelijät Linda Hämäläinen ja Reeta Vestman asettuvat 1900-luvun englantilaisleidien rooliin. Mikael Saaren Monty Navarro päätyy paikoin pinteeseen. Kuva: Jukka Kontkanen, Emilia Boulevard

Juonikas tarina ja
mustaa huumoria

Musikaalikomedia kertoo nuoresta miehestä, joka äitinsä kuoltua saa tietää tämän olleen aristokraattisen englantilaissuvun jäsen. Mies tahtoo saada osansa suvun rikkauksista ja nousta jaarliksi asti. Sen saavuttaakseen hänen tulisi hankkiutua eroon edellään olevista perijöistä.
– Tarinassa tavoitellaan rahaa ja rakkautta, mutta ainakaan toista niistä ei tässä musikaalissa saada murhaamatta. Luvassa on mustaa huumoria, ihmissuhdekiemuroita ja jännitystä hauskasti, reipastempoisesti ja viimeisen päälle hiotusti kerrottuna, lupaa Kouki.

Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille sai Broadway-ensi-iltansa 2013 ja palkittiin muun muassa parhaana musikaalina 2014. Terävän juonikkaan tarinan sekä laulujen sanat on Törnävän kesäteatterille suomentanut edelliskesien musikaalien tapaan Mikko Koivusalo.

Lauantaina 9. heinäkuuta ensi-iltansa saavan musikaalin esitykset jatkuvat 20. elokuuta saakka. Näytöksiä on kolmesta viiteen viikossa, keskiviikosta lauantaihin.

Huippuvierailut
tuovat lisäväriä

Kesän aikana teatterissa nähdään myös Ismo Leikolan Stand Up -show, Diandran Kesä yhdessä -konsertti sekä Niko Kivelän, Ali Jahnagirin ja Ilari Johanssonin Komediafestivaali On The Road -show.

Törnävän kesäteatterin toimintaa pyörittää Seinäjoen kaupunginteatteri. Kesäteatterin katetussa katsomossa on liki 700 istumapaikkaa. Kesäkahvila palvelee esitykseen saapuvia asiakkaita. Lippumyymälä palvelee Seinäjoen kaupunginteatterissa keskiviikosta perjantaihin sekä Törnävän kesäteatterissa tunnin ajan ennen esityksen alkua. Verkkokauppa on avoinna ympäri vuorokauden.

Edelliskesinä amfiteatterin lavalla on kantaesitetty Broadway-musikaalit Something Rotten! – Jotain mätää! (2021) ja Monty Pythonin Spamalot! (2019).

Musikaalikomedian harjoitukset käynnistyivät täydellisessä kesäsäässä Seinäjoella

24.5.2022

Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille -musikaalikomedian tekijöitä.

Kesä on täällä! Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille -musikaalikomedian tekijöitä asettui ryhmäkuvaan näyttämöharjoitusten alkamisen kunniaksi. Ensi-ilta 9. heinäkuuta Törnävän kesäteatterissa Seinäjoella.

Törnävän kesäteatterissa nähdään jo kolmas Broadway-musikaalin Suomen kantaesitys. Tänä vuonna kansalle esitellään hilpeän hurmaava Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille. Ensi-ilta on 9. heinäkuuta.

Nimekäs ja hyväntuulinen joukko musiikkiteatterin ammattilaisia kokoontui tänään tiistaina Törnävän kesäteatteriin Seinäjoelle. Uuden musikaalikomedian näyttämöharjoitukset alkoivat.
– On kuin kesäleirille tulisi, sanoi moni levitellessään samalla aurinkovoidetta käsivarsiin ja nenänpäähän.  

Ohjaaja Mikko Koukin mukaan kesäteatterin tekemisessä on aivan oma fiiliksensä.
– Tunnelma työryhmän kesken on tiivis ja tiivis on koko tuotantokin. Harjoitellaanhan kesäesitys hyvin lyhyessä ajassa ja esitetäänkin puolessatoista kuukaudessa. Jo se, että ollaan ulkona, on erityistä. Mutta nyt ei tarvita pilkkihaalareita, niin kuin usein kesäharjoitusten käynnistyessä.

Huimaa
lauluvoimaa

Musikaalin rooleissa kuullaan ja nähdään esiintymässä Mikael Saari ja Tuomas ”Tume” Uusitalo sekä Linda Hämäläinen, Reeta Vestman, Katriina Sinisalo, Helena Puukka, Marika Huomolin, Sonja Pajunoja, Antti LJ Pääkkönen, Arne Nylander ja Julius Martikainen.

Ensimmäiset yhteiset tahdit laulettiin pääsiäisviikolla. Kouki kehuu esiintyjäkaartia.
– Tässä jutussa on paljon musiikkia ja tässä porukassa valtavasti lauluvoimaa. Kaikki ovat hyviä laulajia.

Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille avasi Broadwaylla 2013 ja palkittiin muun muassa parhaana musikaalina. Terävän juonikkaan tarinan sekä laulujen sanat on Törnävän kesäteatterille suomentanut edelliskesien tapaan Mikko Koivusalo.

1900-luvun alun Lontooseen sijoittuva musikaali kertoo nuoresta miehestä, joka äitinsä kuoltua saa tietää tämän olleen aristokraattisen englantilaissuvun jäsen. Mies tahtoo saada osansa suvun rikkauksista ja nousta jaarliksi asti. Sen saavuttaakseen hänen tulisi hankkiutua eroon edellään olevista perijöistä.
– Luvassa on ihmissuhdekiemuroita, komediaa ja jännitystä hauskasti, viihdyttävästi, reipastempoisesti ja viimeisen päälle hiotusti esitettynä, lupaa Kouki.

Musikaalin kapellimestari on Jussi Vahvaselkä, koreografi Jouni Prittinen, lavastuksen on suunnitellut Jani Uljas, puvut Elina Vättö ja naamioinnin Petriina Suomela. Musikaalin ovat kirjoittaneet ja säveltäneet Robert L. Freedman ja Steven Lutvak. Tarina perustuu Roy Hornimanin romaaniin Israel Rank

 

Törnävän kesäteatterin toimintaa pyörittää Seinäjoen kaupunginteatteri. Kesän aikana teatterissa nähdään myös Ismo Leikolan Stand Up -show, Diandran Kesä yhdessä -konsertti sekä Niko Kivelän, Ali Jahnagirin ja Ilari Johanssonin Stand Up -vierailu.

Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille. Linda Hämäläinen (vas.), Mikael Saari ja Reeta Vestman. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard

”Menen kanssanne naimisiin” laulavat Sibella (Linda Hämäläinen, vas.) ja Phoebe (Reeta Vestman) kisaillessaan hurmaavan Montyn (Mikael Saari) suosiosta. Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille Törnävän kesäteatterissa heinäkuusta elokuuhun. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard

Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille. Mikael Saari sekä pikkukuvissa Tuomas Uusitalo. Kuva: Emilia Boulevard ja Jukka Kontkanen

Aatelissuvun arvovaltaisia jäseniä, joita jokaista esittää Tuomas ”Tume” Uusitalo, joutuu hurmaavan Montyn (Mikael Saari) käsittelyyn Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille -musikaalikomediassa. Kuva: Emilia Boulevard ja Jukka Kontkanen

Ismo Leikola – Ei mitään vakavaa

Ismo Leikola tuo Ei mitään vakavaa -shownsa Törnävän kesäteatteriin maanantaina 18. heinäkuuta.

Diandra

Diandran Kesä yhdessä -kiertue kaartaa Seinäjoelle Törnävän kesäteatteriin keskiviikkona 17. elokuuta.

Komediafestivaali On The Road. Ali Jahangiri, Ilari Johansson ja Niko Kivelä.

Tutut ja taitavat Stand Up -koomikot torstaina 18. elokuuta Törnävän kesäteatterissa.

Seinäjoen kaupunginteatteri hakee SohvaKriitikoita kaudeksi 2022-2023

4.5.2022

Teatterikuraattori Jelena Jokelin.

Teatterikuraattori Jelena Jokelin hakee viittä uutta SohvaKriitikkoa siipiensä suojaan. Teatterin ystävä, hae mukaan toimintaan!

Oletko kiinnostunut teatterista? Haluatko oppia enemmän teatterin arjesta? Tahdotko kertoa oman mielipiteesi näkemistäsi näytelmistä? Tähän kaikkeen avautuu kanava Seinäjoen kaupunginteatterin sohvakriitikkona!

Tarjoamme valituille sohvakriitikoille lipun Seinäjoen kaupunginteatterin omiin näytöksiin sekä mahdollisuuden tutustua teatteriimme pintaa syvemmältä. Toiminta kestää kaksi teatterikautta (syyskuusta 2022 toukokuulle 2023), eikä vaadi omaa blogialustaa tai aiempaa kokemusta teatterista tai bloggaamisesta. Tyyli ja mielipiteet ovat omiasi, olethan teatterin yleisöääni ja meille tärkeä katsoja. Seinäjoen kaupunginteatteri julkaisee blogit teatterin verkkosivuilla parhaaksi katsomanaan ajankohtana.

Hae mukaan, jos
– olet kiinnostunut teatterista ja sinulla on halu kirjoittaa
– olet vähintään 16-vuotias, yläikärajaa ei ole
– voit sitoutua sohvakriitikkotoimintaan kaudeksi 2022–2023. Sinun ei tarvitse olla seinäjokelainen, mutta Seinäjoen kaupunginteatteri ei korvaa vierailuista koituvia mahdollisia matkustus- tai majoituskuluja.

Tarjolla kokemusrikas vuosi
Seinäjoen kaupunginteatterin SohvaKriitikko-toiminnasta vastaa teatterikuraattori Jelena Jokelin. Hän perehdyttää valitut bloggaajat teatteriesitysten kriittiseen katsomiseen ja siitä kertomiseen. Yhteisiä tapaamisia on kaksi syyskauden aikana ja kerran kevätkaudella. SohvaKriitikkona saat vapaalipun näytelmiimme ja pääset tutustumaan teatterin tekemiseen. Sohvakriitikot osallistuvat myös kaikkien näytelmien teosesittelyihin, joista saavat ensiarvoista tietoa itse tekijöiltä kulloisestakin produktiosta.

Lähetä hakemuksesi
Lähetä vapaamuotoinen hakemus perjantaihin 20.5.2022 mennessä  osoitteeseen jelena.jokelin-muilu@seinajoki.fi otsikolla ”SohvaKriitikkohaku”. Kerro itsestäsi ja suhteestasi teatteriin A4-liuskan verran. Ilmoitamme valituille SohvaKriitikoille toukokuun loppuun mennessä.

Tervetuloa mukaan!

ps. Voit lukea kausien 2020-2022 Sohvakriitikoiden kirjoituksia Väliaika-verkkojulkaisustamme tunnisteella Sohvakriitikolta. 

Eero Huovisen Äitiä ikävä on syksyn kotimainen kantaesitys Seinäjoen kaupunginteatterissa

20.4.2022

Äitiä ikävä. Esa Ahonen. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Näyttelijä Esa Ahonen on Äitiä ikävä -näytelmän Eero Huovinen. Näytelmä saa ensi-iltansa lokakuussa 2022 Seinäjoen kaupunginteatterissa. Kuva: Jukka Kontkanen

Emerituspiispa Eero Huovinen oli pikkupoika kun perheen äiti menehtyi vakavaan sairauteen. Ikänsä äitiä ikävöinyt Huovinen kirjoitti kaipauksesta kirjan, joka ilmestyi kaksi vuotta sitten. Nyt tarina nousee Seinäjoen kaupunginteatterin näyttämölle.

Äitiä ikävä on kerronnaltaan ainutlaatuinen kuvaus ikävästä, herkkä ja koskettava.
– Teoksen asetelma on kiinnostava: yli 70-vuotias mies kuvaa ikäväänsä nuorena menehtynyttä äitiään kohtaan. Huovinen oli vain 9-vuotias, kun hänen äitinsä Aili Huovinen menehtyi, Pauliina Salonius, Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellinen johtaja kertoo.
Hän luki kaksi vuotta sitten ilmestyneen Huovisen omaelämäkerrallisen teoksen tuoreeltaan heti sen ilmestyttyä.
Äitiä ikävä jäi mieleeni resonoimaan ja mietin, että se olisi näyttämölläkin ainutkertainen jo aiheensa puolesta. Mutta suurimman vaikutuksen teki Huovisen tapa kirjoittaa, elämänmyönteisesti, lämpimästi ja toivorikkaasti. Teos oli mielestäni äärimmäisen kaunis ja täynnä rakkautta, en voinut enää päästää siitä irti.

Salonius dramatisoi ja ohjaa kantaesityksen. Helsingin emerituspiispa Eero Huovinen on lukenut näytelmätekstin ja kommentoinut sitä sen eri vaiheissa.
– Eero on kannustanut koko prosessin ajan. Käsikirjoitus on myös herätellyt uusia muistoja ja ajatuksia matkan varrella ja olen pyrkinyt toteuttamaan Eeron toiveita parhaani mukaan, Salonius kiittää.
Huovisen mukaan näytelmä on hieno tapa kuvata kaipuuta ja rakkautta.
– Se tekee kokemukset eläviksi.

Huovinen oli Saloniuksen yhteydenotosta yllättynyt, lähes häkeltynyt.
– Olin otettu. Mieleeni ei ollut tullut, että tarina päätyisi näytelmäksi. Tuntuu kiehtovalta, että olen yhtäkkiä näytelmäkirjailija.
Hän nostaa dramatisoijalle hattua.
– Salonius on tavoittanut kirjan hengen sekä äidin ikävän ja poikalapsien hauskuuden. Tragedia ja komedia ovat tasapainossa, kuten hyvässä näytelmätekstissä tulee ollakin.
Huovinen odottaa jännittyneenä lokakuussa koittavaa ensi-iltaa.
– Seinäjoki on minulle tärkeä paikka, onhan vaimoni sieltä kotoisin. Ja isäni oli Vaasasta.

Näytelmässä Eero Huovista näyttelee Esa Ahonen. Hänen äitiään ja isäänsä nuorena pariskuntana näyttelevät Inka Reyes ja Jussi Jätinvuori. Mia Vuorela näyttelee muun muassa Helgaa, Aili Huovisen äitiä sekä Lauri Huovisen myöhempää, toista puolisoa.

Äitiä ikävä saa ensi-iltansa lokakuussa 2022 Elissa-näyttämöllä.

Suomen ensiesitys: Huipputekijöiden uusi komedia johdattaa luokkakokoukseen asti

6.4.2022

Groan Ups. Antti LJ Pääkkönen (vas.), Mari Pöytälaakso, Liisu Aurasmaa, Mika Piispa ja Jani Johansson.

Miten kohtaavat aikuisuuden haasteet nämä ekaluokkalaiset aikanaan? Rooleissa Antti LJ Pääkkönen (vas.), Mari Pöytälaakso, Liisu Aurasmaa, Mika Piispa ja Jani Johansson. Kuva: Jukka Kontkanen, Emilia Boulevard

Groan Ups on komedia ekaluokkalaisista, jotka kasvavat yläkoululaisiksi ja kokoontuvat nelikymppisinä luokkakokoukseen. Mutta aikuistuvatko he koskaan oikeasti?

Näytelmä, joka menee pieleen ja Tämä on ryöstö! –komedioiden tekijät, Henry Lewis, Jonathan Sayer ja Henry Shields, ovat jälleen luoneet jotain pienesti erilaista: Groan Ups on hulvaton oppitunti aikuiseksi kasvamattomuudesta. Vuonna 2019 Lontoon West Endissä kantaesitetty komedia saa Suomen kantaesityksensä marraskuussa Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

Komedia seuraa viittä luokkakaverusta ja sitä, miten heidän välisensä suhteet muuttuvat vuosien mittaan. Jokainen meistä muistaa, ettei koulumaailma aina päästä helpolla. Kiusatutkin ”valitaan” sattumanvaraisesti.
– Näytelmä näyttää, miten kouluaikana valttia olleet ominaisuudet ja ihmissuhdetaidot eivät riitäkään aikuisten maailmassa. Esimerkiksi yksi saa huomata, ettei nuoruuden kauneuskuningattaren titteli lämmitä työelämässä, ohjaaja Olka Horila kertoo.
Toisaalta, nuoruuden rooleista on mahdollista pyristellä irti. Horila lähettää terveisiä nykykoululaisille:
– Jaksakaa, elämä ei jatku samanlaisena ja kaikki kyllä helpottuu, kun aikaa kuluu ja pääsette elämään aikuisuutta omien parissa.
Groan Ups – Komedia kypsymisestä yltää näihin päiviin, jolloin tarinan viisikko kokoontuu luokkakokoukseen. Roolihahmoilla on sen suhteen omat jännitteensä – ja niin on oikeassakin elämässä.
– Luokkakokous on paikka, jonne mennään esittämään itseä, ja sitä ollaan siellä enemmän kuin ehkä muissa oman elämän tilanteissa, Horila on havainnut.

Komedia ihmettelee, kasvammeko me koskaan todella aikuisiksi? Valitsemmeko itse, mitä meistä tulee isona vai onko elämämme tarina valmiiksi kirjoitettu?
Esitys sopii kaikille, jotka ovat tai ovat olleet lapsia ja nuoria.
– Näytelmän ylöspano ja musiikki tihkuvat pieteetillä toteutettua nostalgiaa, joka lämmittää jokaista ja erityisesti takuulla kasarilapsia ja ysärinuoria.

Rooleissa nähdään Mari Pöytälaakso, Jani Johansson, Liisu Aurasmaa, Mika Piispa ja Antti LJ Pääkkönen sekä Henrik Hammarberg ja Katriina Sinisalo. Komedian on suomentanut Mikko Koivusalo, lavastuksen suunnittelee Juho Lindström, puvut Riikka Aurasmaa ja valot Hannu Raja-aho.

Groan Ups – Komedia kypsymisestä ensi-ilta on 12. marraskuuta 2022 Alvar-näyttämöllä.

Tuoreimmat otsikot