fbpx

Tiedotteet

Seinäjoen kaupunginteatteri hakee SohvaKriitikoita kaudeksi 2022-2023

4.5.2022

Teatterikuraattori Jelena Jokelin.

Teatterikuraattori Jelena Jokelin hakee viittä uutta SohvaKriitikkoa siipiensä suojaan. Teatterin ystävä, hae mukaan toimintaan!

Oletko kiinnostunut teatterista? Haluatko oppia enemmän teatterin arjesta? Tahdotko kertoa oman mielipiteesi näkemistäsi näytelmistä? Tähän kaikkeen avautuu kanava Seinäjoen kaupunginteatterin sohvakriitikkona!

Tarjoamme valituille sohvakriitikoille lipun Seinäjoen kaupunginteatterin omiin näytöksiin sekä mahdollisuuden tutustua teatteriimme pintaa syvemmältä. Toiminta kestää kaksi teatterikautta (syyskuusta 2022 toukokuulle 2023), eikä vaadi omaa blogialustaa tai aiempaa kokemusta teatterista tai bloggaamisesta. Tyyli ja mielipiteet ovat omiasi, olethan teatterin yleisöääni ja meille tärkeä katsoja. Seinäjoen kaupunginteatteri julkaisee blogit teatterin verkkosivuilla parhaaksi katsomanaan ajankohtana.

Hae mukaan, jos
– olet kiinnostunut teatterista ja sinulla on halu kirjoittaa
– olet vähintään 16-vuotias, yläikärajaa ei ole
– voit sitoutua sohvakriitikkotoimintaan kaudeksi 2022–2023. Sinun ei tarvitse olla seinäjokelainen, mutta Seinäjoen kaupunginteatteri ei korvaa vierailuista koituvia mahdollisia matkustus- tai majoituskuluja.

Tarjolla kokemusrikas vuosi
Seinäjoen kaupunginteatterin SohvaKriitikko-toiminnasta vastaa teatterikuraattori Jelena Jokelin. Hän perehdyttää valitut bloggaajat teatteriesitysten kriittiseen katsomiseen ja siitä kertomiseen. Yhteisiä tapaamisia on kaksi syyskauden aikana ja kerran kevätkaudella. SohvaKriitikkona saat vapaalipun näytelmiimme ja pääset tutustumaan teatterin tekemiseen. Sohvakriitikot osallistuvat myös kaikkien näytelmien teosesittelyihin, joista saavat ensiarvoista tietoa itse tekijöiltä kulloisestakin produktiosta.

Lähetä hakemuksesi
Lähetä vapaamuotoinen hakemus perjantaihin 20.5.2022 mennessä  osoitteeseen jelena.jokelin-muilu@seinajoki.fi otsikolla ”SohvaKriitikkohaku”. Kerro itsestäsi ja suhteestasi teatteriin A4-liuskan verran. Ilmoitamme valituille SohvaKriitikoille toukokuun loppuun mennessä.

Tervetuloa mukaan!

ps. Voit lukea kausien 2020-2022 Sohvakriitikoiden kirjoituksia Väliaika-verkkojulkaisustamme tunnisteella Sohvakriitikolta. 

Eero Huovisen Äitiä ikävä on syksyn kotimainen kantaesitys Seinäjoen kaupunginteatterissa

20.4.2022

Äitiä ikävä. Esa Ahonen. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Näyttelijä Esa Ahonen on Äitiä ikävä -näytelmän Eero Huovinen. Näytelmä saa ensi-iltansa lokakuussa 2022 Seinäjoen kaupunginteatterissa. Kuva: Jukka Kontkanen

Emerituspiispa Eero Huovinen oli pikkupoika kun perheen äiti menehtyi vakavaan sairauteen. Ikänsä äitiä ikävöinyt Huovinen kirjoitti kaipauksesta kirjan, joka ilmestyi kaksi vuotta sitten. Nyt tarina nousee Seinäjoen kaupunginteatterin näyttämölle.

Äitiä ikävä on kerronnaltaan ainutlaatuinen kuvaus ikävästä, herkkä ja koskettava.
– Teoksen asetelma on kiinnostava: yli 70-vuotias mies kuvaa ikäväänsä nuorena menehtynyttä äitiään kohtaan. Huovinen oli vain 9-vuotias, kun hänen äitinsä Aili Huovinen menehtyi, Pauliina Salonius, Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellinen johtaja kertoo.
Hän luki kaksi vuotta sitten ilmestyneen Huovisen omaelämäkerrallisen teoksen tuoreeltaan heti sen ilmestyttyä.
Äitiä ikävä jäi mieleeni resonoimaan ja mietin, että se olisi näyttämölläkin ainutkertainen jo aiheensa puolesta. Mutta suurimman vaikutuksen teki Huovisen tapa kirjoittaa, elämänmyönteisesti, lämpimästi ja toivorikkaasti. Teos oli mielestäni äärimmäisen kaunis ja täynnä rakkautta, en voinut enää päästää siitä irti.

Salonius dramatisoi ja ohjaa kantaesityksen. Helsingin emerituspiispa Eero Huovinen on lukenut näytelmätekstin ja kommentoinut sitä sen eri vaiheissa.
– Eero on kannustanut koko prosessin ajan. Käsikirjoitus on myös herätellyt uusia muistoja ja ajatuksia matkan varrella ja olen pyrkinyt toteuttamaan Eeron toiveita parhaani mukaan, Salonius kiittää.
Huovisen mukaan näytelmä on hieno tapa kuvata kaipuuta ja rakkautta.
– Se tekee kokemukset eläviksi.

Huovinen oli Saloniuksen yhteydenotosta yllättynyt, lähes häkeltynyt.
– Olin otettu. Mieleeni ei ollut tullut, että tarina päätyisi näytelmäksi. Tuntuu kiehtovalta, että olen yhtäkkiä näytelmäkirjailija.
Hän nostaa dramatisoijalle hattua.
– Salonius on tavoittanut kirjan hengen sekä äidin ikävän ja poikalapsien hauskuuden. Tragedia ja komedia ovat tasapainossa, kuten hyvässä näytelmätekstissä tulee ollakin.
Huovinen odottaa jännittyneenä lokakuussa koittavaa ensi-iltaa.
– Seinäjoki on minulle tärkeä paikka, onhan vaimoni sieltä kotoisin. Ja isäni oli Vaasasta.

Näytelmässä Eero Huovista näyttelee Esa Ahonen. Hänen äitiään ja isäänsä nuorena pariskuntana näyttelevät Inka Reyes ja Jussi Jätinvuori. Mia Vuorela näyttelee muun muassa Helgaa, Aili Huovisen äitiä sekä Lauri Huovisen myöhempää, toista puolisoa.

Äitiä ikävä saa ensi-iltansa lokakuussa 2022 Elissa-näyttämöllä.

Suomen ensiesitys: Huipputekijöiden uusi komedia johdattaa luokkakokoukseen asti

6.4.2022

Groan Ups. Antti LJ Pääkkönen (vas.), Mari Pöytälaakso, Liisu Aurasmaa, Mika Piispa ja Jani Johansson.

Miten kohtaavat aikuisuuden haasteet nämä ekaluokkalaiset aikanaan? Rooleissa Antti LJ Pääkkönen (vas.), Mari Pöytälaakso, Liisu Aurasmaa, Mika Piispa ja Jani Johansson. Kuva: Jukka Kontkanen, Emilia Boulevard

Groan Ups on komedia ekaluokkalaisista, jotka kasvavat yläkoululaisiksi ja kokoontuvat nelikymppisinä luokkakokoukseen. Mutta aikuistuvatko he koskaan oikeasti?

Näytelmä, joka menee pieleen ja Tämä on ryöstö! –komedioiden tekijät, Henry Lewis, Jonathan Sayer ja Henry Shields, ovat jälleen luoneet jotain pienesti erilaista: Groan Ups on hulvaton oppitunti aikuiseksi kasvamattomuudesta. Vuonna 2019 Lontoon West Endissä kantaesitetty komedia saa Suomen kantaesityksensä marraskuussa Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

Komedia seuraa viittä luokkakaverusta ja sitä, miten heidän välisensä suhteet muuttuvat vuosien mittaan. Jokainen meistä muistaa, ettei koulumaailma aina päästä helpolla. Kiusatutkin ”valitaan” sattumanvaraisesti.
– Näytelmä näyttää, miten kouluaikana valttia olleet ominaisuudet ja ihmissuhdetaidot eivät riitäkään aikuisten maailmassa. Esimerkiksi yksi saa huomata, ettei nuoruuden kauneuskuningattaren titteli lämmitä työelämässä, ohjaaja Olka Horila kertoo.
Toisaalta, nuoruuden rooleista on mahdollista pyristellä irti. Horila lähettää terveisiä nykykoululaisille:
– Jaksakaa, elämä ei jatku samanlaisena ja kaikki kyllä helpottuu, kun aikaa kuluu ja pääsette elämään aikuisuutta omien parissa.
Groan Ups – Komedia kypsymisestä yltää näihin päiviin, jolloin tarinan viisikko kokoontuu luokkakokoukseen. Roolihahmoilla on sen suhteen omat jännitteensä – ja niin on oikeassakin elämässä.
– Luokkakokous on paikka, jonne mennään esittämään itseä, ja sitä ollaan siellä enemmän kuin ehkä muissa oman elämän tilanteissa, Horila on havainnut.

Komedia ihmettelee, kasvammeko me koskaan todella aikuisiksi? Valitsemmeko itse, mitä meistä tulee isona vai onko elämämme tarina valmiiksi kirjoitettu?
Esitys sopii kaikille, jotka ovat tai ovat olleet lapsia ja nuoria.
– Näytelmän ylöspano ja musiikki tihkuvat pieteetillä toteutettua nostalgiaa, joka lämmittää jokaista ja erityisesti takuulla kasarilapsia ja ysärinuoria.

Rooleissa nähdään Mari Pöytälaakso, Jani Johansson, Liisu Aurasmaa, Mika Piispa ja Antti LJ Pääkkönen sekä Henrik Hammarberg ja Katriina Sinisalo. Komedian on suomentanut Mikko Koivusalo, lavastuksen suunnittelee Juho Lindström, puvut Riikka Aurasmaa ja valot Hannu Raja-aho.

Groan Ups – Komedia kypsymisestä ensi-ilta on 12. marraskuuta 2022 Alvar-näyttämöllä.

Teatteri tahtoo ylläpitää toivoa ja tukee sodan uhreja

25.3.2022

Järjen ja tunteen tyttäret. Sari Jokelin, Henna Sormunen ja Veera Herranen.

Historiamme myötä me suomalaiset osaamme asettua ukrainalaisten asemaan. Järjen ja tunteen tyttäret –näytelmässä Suomi on matkalla kohti itsenäisyyttä. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Myös Seinäjoen kaupunginteatteri on tukemassa Ukrainan sodan uhreja ja tarjoaa niin ikään asiakkaille mahdollisuuden antaa apua.  

Järjen ja tunteen tyttäret –näytelmän kevään esityksiin voi ostaa Tue Ukrainaa -teatterilipun.
– Valittavana on kolmen hintaisia tukilippuja, joista tuen osuus tilitetään lyhentämättömänä SPR:n katastrofirahastolle, toimitusjohtaja Milla Hautala kertoo.

Järjen ja tunteen tyttäret -näytelmä kertoo Suomesta sortovuosien alla ja kuvaa taistelua vapaudesta ja itsemääräämisoikeudesta. Historiaa, joka onkin jälleen kovin ajankohtaista.
– Oman menneisyytemme kautta voimme kokea yhteyttä ja ymmärrystä Ukrainan kansaa ja heidän sortoaan kohtaan. Näytelmä on myös kasvutarina kohti toivoa ja parempaa huomista.

Seinäjoen kaupunginteatteri on jo usean vuoden ajan osoittanut ensi-iltalahjoihin tarkoitetut varat eri hyväntekeväisyysjärjestöille.
– Lapsille ja perheille suunnatun, ensi viikolla ensi-iltansa saavan Tippukivitapaus-musikaalin osalta nämä lahjavarat lisäämme Unicefille osoittamaamme lahjoitukseen.

Tukilipun voi ostaa Seinäjoen kaupunginteatterin verkkokaupasta ja lippumyymälästä, puh. 010 416 2600.

Tue Ukrainaa kanssamme

 Järjen ja tunteen tyttäret -näytelmään on mahdollista ostaa myös Tue Ukrainaa -teatterilippu:

Peruslippu + Tue Ukrainaa 20 €
Peruslippu + Tue Ukrainaa 50 €
Peruslippu + Tue Ukrainaa 100 €

Varat lahjoitetaan Punaisen Ristin katastrofirahastoon.

Tippukivitapaus tarjoaa lapsikatsojille parasta – nyt mennään täysillä!

22.3.2022

Tippukivitapaus. Kuva: Jukka Kontkanen

Tippukivitapaus marssittaa suurelle näyttämölle huikean satumaisia hahmoja ja tarjoaa monia yllätyksiä. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Tippukivitapaus-musikaalissa kaikki on maksimaalista: satumaiset hahmot, aidot tunteet, iiisot lavasteet, riemukas sanailottelu ja huikea musiikki! Koko perheen musikaali saa ensi-iltansa viikkoa aiottua myöhemmin, eli lauantaina 2. huhtikuuta Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

Tippukivitapaus-musikaali on ehditty palkita moneen kertaan ja sitä esitetään nyt muissakin teattereissa. Mihin uutuusmusikaalin menestys perustuu, kirjailija ja ohjaaja Laura Ruohonen?
– Halusimme luoda uutta kotimaista musiikkiteatteria, jossa oma runoperinteemme yhdistyy kansamusiikin herkkuihin –  tarjota sanailottelun juhlaa, maailmanmusiikkia ja kansainvälistä tasoa olevan visuaalisen rikkaan maailman. Emme halunneet varovaista hissuttelua vaan ladata lavan täydeltä suuria tunteita, mahtavaa musiikkia ja unohtumattomia hahmoja.

Svengaavan ja paikoin riipaisevan kauniin musiikin mielikuvitukselliseen seikkailuun on säveltänyt Anna-Mari Kähärä.
– Vauhdikkaan menon muassa näytelmässä käsitellään aitoja tunteita, ilon ja riemun rinnalla uskaltaudumme syvillekin vesille. Vaatii rohkeutta olla rehellinen ja tosi, uskaltaa kiintyä ja antaa anteeksi – ihan kaikenikäisiltä. Luotamme lasten ja kaikkien katsojien kykyyn ymmärtää ja unelmoida, Ruohonen sanoo.

Tippukivitapauksessa tavataan myös TV:n Pikkukakkosen Yökyöpelit-sarjasta tuttuja hahmoja. Yökyöpelit sekä Allakkapullakka ja syksyllä ilmestyvä uusi runokuvakirja Kummalla kammella edustavat perinteestä nousevaa modernia kerrontaa.
– Leikille, nonsenselle ja ilolle on tässä ajassa tarvetta ja se puhuttelee myös nykylapsia, joille ja joiden vanhemmille Tippukivitapaus on tehty.

Ruohonen ohjaa käsikirjoittamansa Tippukivitapaus-musikaalin nyt toistamiseen. Kansallisteatterin kantaesitys vuonna 2017 oli teatteritapaus. Hän myöntää, että toinen ohjauskerta on erilainen.
– Kerrankin tiedän, mitä teen, Ruohonen nauraa ja jatkaa: Ja uskon, että hulluimmatkin ideat tulevat toimimaan.  Tippukivitapaus on nimittäin poikkeuksellinen tuotanto. Musikaali on panostukseltaan ja kooltaan iso, remustelua, sanailottelua ja absurdismin juhlaa.
– Tässä musikaalissa ei ole mitään minimaalista vaan kaikki on maksimaalista.
Ruohonen ylistää Seinäjoen kaupunginteatterin näyttelijöitä.
– Me ohjaajat aina kehumme uutta työryhmää, mutta on oikeasti ällistyttävää, miten hyvin Seinäjoen kaupunginteatterissa harjoitellaan. On ihanaa työskennellä kekseliäitten ja ilmiömäisen monipuolisten näyttelijöiden kanssa. Heidän omaa erityisosaamistaan tuodaan näyttämölle tässäkin musikaalissa.

Rooleissa nähdään Heidi Ajanto, Mia Vuorela, Marko Maunuksela, Jussi Jätinvuori, Henna Sormunen, Jani Johansson, Mari Pöytälaakso, Ville Orttenvuori, Esa Ahonen, Heikki Vainionpää sekä ilma-akrobaatti Marianne Katila/Katja Palmu. Videoroolin näytelmässä tekee Martti Suosalo.

Näytelmän hahmot pukuineen on suunnitellut runokirjatkin kuvittanut Erika Kallasmaa ja mittasuhteilla leikittelevän lavastuksen Antti Mattila. Valot on suunnittelut Hannu Raja-aho ja äänet Riku Metsä-Ketelä.

Koko perheen musikaali saa ensi-iltansa lauantaina 2. huhtikuuta Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä ja on ohjelmistossa toukokuun lopulle saakka.

 

 

Tuoreimmat otsikot