fbpx

Tiedotteet

Törnävän kesäteatteriin haetaan ensemblenäyttelijöitä kesäksi 2021

9.9.2020

Seinäjoen kaupunginteatteri tuottaa musikaalikomedian Törnävän kesäteatteriin kesälle 2021. Suomen kantaesityksenä nähtävä musikaali julkistetaan lokakuussa.

Törnävän kesäteatterin musikaalikomedian ensembleen etsitään laulu- ja tanssitaitoisia näyttelijöitä.

Musikaalin harjoitukset alkavat toukokuussa 2021 ja ensi-ilta on la 10.7.2021. Esitykset jatkuvat 21.8.2021 asti. Musikaalin ohjaa Pekka Laasonen.

Mukaan hakevien tulee lähettää vapaamuotoinen hakemus, joka sisältää sekä ansioluettelon että valokuvan (max. yksi A4-kokoinen arkki) sekä lyhyen laulunäytteen pe 18.9.2021 kello 12 mennessä sähköpostitse osoitteeseen audition.teatteri@seinajoki.fi. Viestin otsikoksi: Törnävä-audition.

Seinäjoen kaupunginteatteri kutsuu hakemusten perusteella osan hakijoista audition-tilaisuuteen, joka pidetään

Seinäjoen kaupunginteatterissa sunnuntaina 27.9. kello 12. Kutsu auditioniin valituille lähetetään 22.9. mennessä.

Lisätietoja antaa Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Pauliina Salonius, puh. 040 732 0278, pauliina.salonius@seinajoki.fi

Spamalot. Aku Hirviniemi (vas.), Jyri Numminen, Lauri Ketonen, Juha Hostikka, Henrik Hammarberg, Olli Rahkonen ja Ville Orttenvuori.

Kesällä 2019 Törnävän kesäteatterissa esitettiin Suomen kantaesityksenä suuren suosion saanut  Monty Pythonin Spamalot-musikaali. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Uusi podcast avaa lämpiöelämää Seinäjoen kaupunginteatterissa

8.9.2020

Mielenkiintoisten vieraiden kanssa käydyt keskustelut avaavat raikkaasti teatterin tekemistä ja taustoittavat tulevia tuotantoja.

Seinäjoen kaupunginteatterin yleisötyö tarjoaa teatterin ystäville uutta ohjelmaa teatteripodcastin muodossa.

Teatterikuraattori Jelena Jokelinin studiovieraaksi käy kolmesti kaudessa uudet, ajankohtaiset vieraat.
– Keskustelemme kuin suorassa lähetyksessä, mitään ei leikata pois ennen ohjelman julkaisua. Se merkitsee pientä kihelmöivää jännitystä ja edellyttää hyvää valmistautumista itseltäni, Jokelin kertoo.

Jokelin kutsui ensimmäisiksi vieraikseen Evita-musikaalin ohjaajan Tuomas Parkkisen ja koreografi Jukka Haapalaisen.

Kolmikko keskustelee reilun kolmen vartin pituisessa avausjaksossa epidemian ylipyyhkäisystä ja naisikoneiden kirjosta.
– Olemme kaikki erityisen iloisia siitä, että teatterit saivat avata vihdoin ovensa, vaikkakin erityisrajoituksin.

Lämpiöelämää-podcast julkaistaan Seinäjoen kaupunginteatterin verkkosivuilla kolmesti teatterikaudessa. Ensimmäinen jakso on kuunneltavissa tiistaina 8. syyskuuta. Ensimmäisen jakson löydät täältä.

Lämpiöelämää-podcast. Jelena Jokelin-Muilu, Jukka Haapalainen ja Tuomas Parkkinen.

Evita-musikaalin ohjaaja Tuomas Parkkinen (oik.), koreografi Jukka Haapalainen ja teatterikuraattori Jelena Jokelin lämmittelivät nauruhermojaan Seinäjoen kaupunginteatterin upouudessa ja likivalmiissa studiossa ennen ensimmäisen podcastin nauhoitusta. Kuva: Anna Valtari

Evita-musikaalin harjoitusglamouria tarjolla Seinäjoen kaupunginteatterin ystäville

24.8.2020

Evita. Helena Rängman ja Eva Perón.

Seinäjoen kaupunginteatterin Evita, Helena Rängman, on aito kuin Eva Perón. Kuva: Jukka Kontkanen

Seinäjoen kaupunginteatteri tarjoaa yleisölle pääsyn avoimeen Evita-harjoitukseen lauantaina 12. syyskuuta. Maksuton lippu tilaisuuteen tulee lunastaa etukäteen lippumyymälästä.

Evita-musikaalin työryhmä on hehkuttanut niin ohjaaja Tuomas Parkkista ja koreografi Jukka Haapalaista kuin keskinäistä yhteishenkeäänkin.
– Tässä jengissä on mieletön määrä osaamista ja jokainen on tulevasta esityksestä innoissaan. Musikaalista tulee upea!, sanovat päärooleissa esiintyvät Helena Rängman ja Marko Maunuksela

Nyt yleisö saa kokea tuon hengen itsekin päästessään seuraamaan musikaalin harjoituksia. Avoin harjoitus järjestetään lauantaina 12. syyskuuta. Tunnin mittaiseen tilaisuuteen on lunastettava lippu etukäteen lippumyymälästä (Alvar Aallon katu 12, puh. 010 4126 2600). Liput ovat maksuttomia.

Avoimessa harjoituksessa on voimassa samat turvarajoitukset kuin tulevan näytöskauden esityksissäkin. Katsomopaikat Alvar-salissa on rajattu puoleen. Teatteri vetoaa yleisöön, että paikalle ei tultaisi flunssaoireisena.

Teatterin koronarajoituksiin voi tutustua osoitteessa seinajoenkaupunginteatteri.fi/turvallisesti-teatteriin.

Lipputarjouksia

Lippumyymälä on syyskuusta lähtien jälleen avoinna myös lauantaisin kello 12-17.

Päivän aikana katsojat voivat ostaa edullisemman lipun Pelkkänä korvana -komediaan ja Rouva C. -draamaan.

Lippumyymälä on tutusti Seinäjoen kaupunginteatterissa, osoitteessa Alvar Aallon katu 12. Puhelinnumero on 010 416 2600.

Seinäjoen kaupunginteatteri hakee sohvakriitikoita kaudelle 2020-2021

21.8.2020

Sohvakriitikot. Teatterikuraattori, yleisötyöntekijä Jelena Jokelin-Muilu.

Teatterikuraattori Jelena Jokelin-Muilu on innoissaan uudesta yleisötyötoiminnasta. Hän odottaa pääsevänsä lukemaan SohvaKriitikko-hakemuksia. Kuva: Anna Valtari

Innokkaat teatterinystävät ja katsomopenkkien aktiiviset kuluttajat saavat uudenlaisen mahdollisuuden osallistua Seinäjoen kaupunginteatterin toimintaan.

Teatterikuraattori ja yleisötyöntekijä Jelena Jokelin-Muilu perehdyttää mukaan valittavat SohvaKriitikot kriittiseen katsomiseen ja siitä kertomiseen. Mukaan voi hakea kuka vain.
– Valitsemme hakijoista viisi katsojaa, kertoo Jokelin-Muilu.

Kriteerejä kriitikkojen valintaan ei ole monta.
– Oletuksena toki on, että teatterista kiinnostuneella hakijalla on halu kirjoittaa. Hänen tulisi olla täyttänyt 16 vuotta ja sitoutua sohvakriitikkotoimintaan syyskuusta 2020 keväälle 2021.

Kriitikoksi voi hakeutua mistä päin vain, mutta Seinäjoen kaupunginteatteri ei korvaa vierailuista mahdollisesti aiheutuvia matka- ja majoituskuluja. 

Kokemusrikas vuosi
luvassa

Sohvakriitikot tapaavat teatterilla kerran kuukaudessa teatterikuraattorin johdolla. Toiminta muotoutuu valitun joukon toiveiden mukaan.
– He pääsevät tutustumaan tekijöihin ja kurkkaamaan teatterin kulisseihin. Jokainen luonnollisesti saa lipun teatterimme omiin esityksiin.

Sohvakriitikoiden kirjoitukset julkaistaan Seinäjoen kaupunginteatterin blogissa.
– Tyyli ja mielipiteet ovat jokaisen kirjoittajan omia, korostaa Jokelin-Muilu.

Mukaan voi hakea kirjoittamalla vapaamuotoinen, korkeintaan a4-liuskan mittainen esittely itsestään ja suhteestaan teatteriin. Hakemukset tulee postittaa teatterikuraattorille osoitteeseen jelena.jokelin-muilu@seinajoki.fi 6. syyskuuta mennessä varustettuna SohvaKriitikkohaku-otsikolla. Kriitikoille ilmoitetaan valinnasta 18. syyskuuta mennessä.

Seinäjoen kaupunginteatterin syyskaudessa ensi-iltansa saavat Evita-musikaali 19.9.2020, Pelkkänä korvana eli Ulkomaalainen -komedia 7.11.2020 ja Rouva C. -draama 19.11.2020.

Kevätkaudella ensi-iltaan tulee Humiseva harju -tragedia 6.2.2021 ja Peppi Pitkätossu 25.2.2021.

Lisätietoa löytyy verkkosivuiltamme, os. seinajoenkaupunginteatteri.fi

Lisätietoja: Teatterikuraattori Jelena Jokelin-Muilu, puh. 044 554 1901

Humiseva harju -tragedia tuo tuhoon tuomitun rakkauden suurelle näyttämölle

19.8.2020

Humiseva harju. Kuva: Emilia Boulevard

Humiseva harju on luonnonvoimainen tragedia rakkaudesta ja kostosta. 

Seinäjoen kaupunginteatterin kevätkauden 2021 avaa Emily Brontën mestariteokseen perustuva, luonnonvoimainen Humiseva harju. Tragedia on uuden taiteellisen johtajan, Pauliina Saloniuksen ensiohjaus Seinäjoen kaupunginteatteriin.

Murhenäytelmät ovat tekemässä paluun teatterilavoille. Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellinen johtaja, Pauliina Salonius on siitä mielissään.
– Olemme teatterin synnyn ja merkitysten alkulähteillä. Aristoteles määritteli tragedian tärkeimmäksi tehtäväksi katharsiksen ja tunteiden tuulettamista jos jotakin kaivataan tässä meidän ajassamme. Tragedia on yksi lempilajeistani ja on hienoa päästä aloittamaan näytelmällä, jossa on mukana koko talon näyttelijäkaarti.

Emily Brontën ainoaksi jäänyt romaani on yksi merkittävimpiä teoksia länsimaisessa kirjallisuudessa. Ilmestyessään vuonna 1847 Humiseva harju (Wuthering Heights) aiheutti pahennusta ja sai ristiriitaisen vastaanoton. Brontë kirjoitti romaaninsa salanimellä Ellis Bell välttääkseen naiskirjailijoita koskevia ennakkoluuloja.
– Aikalaiskriitikot epäilivät, ettei näin julma ja realistinen teos voisi olla naisen kirjoittama.  Romaanin maailma on synkkä ja henkilöt rujoja ja kompleksisia.

Onnen tavoittelu
johtaa harvoin onneen

1700-luvun lopulle sijoittuvan tarinan myrskyisä ydin piilee tuhoon tuomitussa rakkaudessa. Päähenkilöiden, eri yhteiskuntaluokista tulevien Cathyn ja Heathcliffin rakkaus on kaiken alulle paneva ja samalla kaiken tuhoava voima.
– Rakastuneet pettävät toisensa ja samalla myös itsensä, ja valinnoillaan hylkäävät oman luontonsa: Cathy tekee tuon ajan naiselle varsin sovinnaisen ratkaisun valitsemalla helpon ja turvatun elämän avioliiton kautta. Heathcliff taasen tarinan antisankarina rakentaa elämänsä kostolle.

Brontën aikana naisen ja lapsen asema oli heikko. Naisen paikka oli kotona ja oli harvinaista, että naisella oli omaisuutta. Naisten oletettiin olevan lempeitä ja velvollisuudentuntoisia.
– Cathy on villi ja vapaa, tasa-arvoinen – täysin epäsovinnainen tuon ajan naiskuvaan. Juuri vahvan naiskuvansa johdosta Humiseva harju onkin sittemmin innoittanut erityisesti populaarikulttuurin tekijöitä. Romaanista on tehty lukuisia näyttämösovituksia ja filmatisointeja, ja Kate Bushin kappale Wuthering Heights nousi aikanaan kansainväliseksi suurmenestykseksi.

Ihminen ei ole muuttunut tarinan ajoista, yhteiskunta kylläkin.
– Ihmisellä on ikuinen kompleksi. Meillä on tarve tavoitella onnea, ja onnellisuuden tavoittelu johtaa hyvin harvoin onnellisuuteen. Onnesta on tullut jonkinlainen kultainen vasikka, jonka eteen ollaan valmiita tekemään uhrauksia. Entä kun se uhraus onkin onni itse?

Syvään päätyyn

Tarinassa on havaittavissa teollinen vallankumous, joka oli tuohon aikaan käynnissä Britanniassa.
– Kun aiemmin oli pitänyt syntyä ylemmän luokan perheeseen voidakseen tulla herrasmieheksi, nyt ihminen pystyi nostamaan sosiaalista asemaansa hankkimalla varallisuutta, kuten näytelmän päähenkilö Heathcliff tekee.

Humiseva harju toteutetaan Seinäjoella fyysisen väkevästi.
– Tarinan hahmot kulkevat ison kaaren, jossa noustaan ryysyistä rikkauksiin ja toisaalla rikkauksista syöksytään syvälle, kertoo pukusuunnittelija Riikka Aurasmaa.

Näytelmän lavastuksen suunnittelee Juho Lindström, äänet Riku Metsä-Ketelä ja valot Hannu Raja-aho. Kampaukset ja maskeerauksen suunnittelee Johanna Uusitontti. Näytelmän suomennos on Ville Koskivaaran. Romaanin on näytelmäksi sovittanut Jo Clifford.

Cathyn roolin näyttelee Heidi Ajanto, Heathcliff on Jussi Jätinvuori. Muissa rooleissa nähdään Esa Ahonen, Jani Johansson, Mia Vuorela, Mari Pöytälaakso, Heikki Vainionpää, Ville Orttenvuori, Henna Sormunen ja Jukka Puronlahti.

Näytelmän ensi-ilta on 6. helmikuuta 2021 suurella näyttämöllä.

Humiseva harju. Jussi Jätinvuori ja Heidi Ajanto.

Seinäjoen kaupunginteatterin uudet näyttelijät Jussi Jätinvuori ja Heidi Ajanto ovat Humisevan harjun Heathcliff ja Cathy. 

 

Pauliina Salonius.

Taiteellinen johtaja Pauliina Salonius ohjaa Humisevan harjun.

Humiseva harju. Riikka Aurasmaa.

Riikka Aurasmaa suunnittelee Humisevan harjun puvut. 

Humiseva harju. Juho Lindström.

Humisevan harjun lavastussuunnittelu on Juho Lindströmin. 

Tuoreimmat otsikot

Tulevat tapahtumat

Teatteriliput yli kahden hengen seurueille myydään poikkeusaikana ainoastaan teatterin lippumyymälästä. Samassa taloudessa asuvat tai päivittäin toistensa kanssa tekemisissä olevat henkilöt voivat ostaa vierekkäiset paikat.

PvmKloNäyttämöNäytösLiput
25.09.19:00AlvarEVITATilaa »
26.09.13:00AlvarEVITATäynnä
26.09.18:00AlvarEVITATilaa »
01.10.19:00AlvarEVITATilaa »
02.10.19:00AlvarEVITATilaa »
03.10.13:00AlvarEVITATilaa »
03.10.18:00AlvarEVITATilaa »
08.10.19:00AlvarEVITATilaa »
09.10.19:00AlvarEVITATilaa »
10.10.13:00AlvarEVITATilaa »
10.10.18:00AlvarEVITATilaa »
16.10.19:00AlvarIhan SeelanaTilaa »
17.10.13:00AlvarEVITATilaa »
17.10.18:00AlvarEVITATilaa »
22.10.19:00AlvarEVITATilaa »

Katso aikataulut

Tiedotteet