Tiedotteet

Christian Lindroos jatkaa teatterin johdossa vielä puolitoista vuotta

23.5.2019

Seinäjoen kaupunginteatteri avaa teatterinjohtajahaun elokuussa.

Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellisen johtajan Christian Lindroosin viisivuotiskausi päättyy vuoden 2020 lopussa.

Lindroos on kertonut teatterin henkilökunnalle ja hallitukselle, että hän ei käytä työsopimuksensa mukaista kaksivuotista optiotaan, vaan siirtyy taiteelliseksi johtajaksi Porin teatteriin, jonka nykyinen johtaja on jäämässä eläkkeelle.
– Haikein mielin olen, koska olen viihtynyt Seinäjoen kaupunginteatterissa hyvin ja tiedän, että työkavereita tulee vielä ikävä. Mutta on uskallettava tarttua uusiin haasteisiin kun mahdollisuus tulee.

Lindroosin johtajakaudella teatterin katsojaluvut ovat lähteneet nousuun. Hän aloitti tehtävässä tammikuussa 2016.
– Teatterilla on hyvin aikaa etsiä ja valita uusi johtaja, sillä Lindroos on ohjaimissa vielä puolisentoista vuotta ja ohjelmistosuunnittelukin on jo edennyt pitkälle, sanoo teatterin toimitusjohtaja Markko Heinonen.

Teatterin hallitus on nimennyt työryhmän uuden teatterinjohtajan löytämiseksi. Haku avataan elokuussa.

Christian Lindroos.

Christian Lindroos. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Seinäjoen kaupunginteatteri palkkaa kaksi

15.5.2019

Seinäjen kaupunginteatteri etsii teatteriteknikkoa sekä määräaikaista järjestäjää.

Katso työpaikkailmoitus sekä hakuohjeet täältä.

 

 

”Listaykkönen” jälleen mukana Taidetestaajissa

9.5.2019

Seinäjoen kaupunginteatterin syyskauden toinen ensi-ilta, Näytelmä joka menee pieleen, on osa ensi vuoden kasiluokkalaisille suunnattua Taidetestaajat-hanketta.

Valtakunnallisen Taidetestaajat-hankkeen viimeistä lukuvuotta vietetään 2019-2020. Tuolloin korkeatasoisia taide-elämyksiä kaikille maan kahdeksasluokkalaisille tarjoaa 55 eri taideorganisaatiota eri puolilla Suomea.

Seinäjoen kaupunginteatterin valinta nuorisolle on kansainvälinen hittikomedia Näytelmä joka menee pieleen. Sen ohjaa mm. TV:n Posse-ohjelmasta tuttu koomikko, näyttelijä ja ohjaaja Kalle Lamberg.
– Osa kahdeksasluokkalaisista saattaa tulla teatteriin ensimmäistä kertaa elämässään ja haluamme heidän saavan taidelajistamme hauskan ja sitä myöden positiivisen kokemuksen, sanoo teatterinjohtaja Christian Lindroos.

Taidetestaajat

Edellisen kerran Seinäjoen kaupunginteatteri oli hankkeessa mukana 2017-2018. Tuolloin nuorille tarjottiin Yksi mies, kaksi pomoa -komedia. Se on kerännyt kaikista eniten taidetestaajien jakamia arvostelutähtiä (katso täällä). Myös Seinäjoen kaupunginteatteri pitää edelleen hallussaan vierailukohteiden ykkössijaa, vaikka ei ollut edes mukana viime vuoden hankkeessa (katso täällä).

Näyttelijät näyttelevät näyttelijöitä

Brittikomedian kehyksissä häärää innostuneista teatteriharrastajista koostuva Etelä-Pohjanmaan Polytekninen Draamaseura. Ryhmän aikeena on saattaa ensi-iltaan murhamysteeri.

Harrastajahahmoissa uskomattomiin roolisuorituksiin ja mahdottomilta tuntuviin tilanteisiin venyvät Seinäjoen kaupunginteatterin näyttelijät Mia Vuorela, Jani Johansson, Heikki Vainionpää, Pekka Hänninen, Natalil Lintala, Joonas Snellman sekä Jarmo Ikola ja vieraileva näyttelijä Eino Heiskanen.

Oma roolinsa on myös Marjatta Kuivaston suunnittelemalla, toiminnallisella lavastuksella. Komedian puvut suunnittelee Riikka Aurasmaa.

Näytelmä joka menee pieleen saa ensi-iltansa 23. lokakuuta suurella näyttämöllä Alvar-salissa.

Kalle Lamberg.

Näytelmä joka menee pieleen -komedian ohjaa Seinäjoen kaupunginteatteriin Kalle Lamberg. Kuva: Anna Valtari

Näytelmä joka menee pieleen. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Kaupinmäki.

Näytelmä joka menee pieleen -komedian harrastajanäyttelijöitä esittävät Heikki Vainionpää (ed.), Joonas Snellman (vas.), Eino Heiskanen, Jani Johansson, Pekka Hänninen, Natalil Lintala, Jarmo Ikola (ylh. vas.) ja Mia Vuorela. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Kaupinmäki.

Lue Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton tiedote täältä.

Spamalot-suomentaja Mikko Koivusalo Arto Nyberg -ohjelman vieraaksi äitienpäivänä

6.5.2019

Brittiperinteeseen pohjaavan, englanninkielellä leikittelevän ja nykypäivänkin ilmiöillä hulluttelevan Monty Pythonin Spamalot-musikaalin tuominen ensi kertaa näyttämölle Suomessa edellyttää loistavaa suomennosta.

Sellaisen on Seinäjoen kaupunginteatterille tehnyt Mikko Koivusalo.

Koivusalo tunnetaan paitsi kirjailijana, säveltäjänä ja sanoittajana myös nimenomaan monien huippumusikaalien kääntäjänä. Hänen töitään ovat mm. Helsingissä, Turussa, Tampereella, Seinäjoella teatterissa esitetyt Billy Elliot, Viimeinen laiva, Sugar, Cats, Evita, Lainahöyhenissä, Hairspray.

Sanaseppo Koivusalon monipuolisuudesta kielii myös se, että juuri hänen tekemänsä on yksi Suomen suosituimmista lautapeleistä, Alias-sanapeli.

Seinäjokelaissyntyinen Koivusalo puhuu mm. Spamalotista ja Monty Pythonista TV1:llä tv-toimittaja Arto Nybergin kanssa tämän nimikko-ohjelmassa sunnuntaina 12. toukokuuta kello 18.45.

Musikaalin ensi-ilta ja Suomen ensiesitys on 6. heinäkuuta Törnävän kesäteatterissa.

Spamalot Suomeen Monty Pythonin 50. juhlavuonna

(Artikkeli jatkuu kuvan alla)

Spamalot. Mikko Koivusalo ja Mika Eirtovaara.

Spamalot-suomentaja Mikko Koivusalo (vas.) ja musikaalin ohjaaja Mika Eirtovaara. Kuva: Sami Kilpiö

Spamalot on palkittu Broadway-musikaali, jossa tarujen kuningas Arthur sekä hänen pyöreän pöydän ritarinsa kopsuttelevat keskiajan Englannista meidän päiviimme saakka. Pähkähullu parodia sekoittaa mytologisen tarinan ja glamööriä tihkuvat musikaalikliseet odottamattomiin käänteisiin ja hullunkurisiin, mutta upeasti laulaviin hahmoihin.

Loisteliaan isosti kesänäyttämölle tuotavan Monty Pythonin Spamalot-musikaalin rooleissa nähdään Aku Hirviniemi, Olli Rahkonen, Juha Hostikka, Anna Victoria Eriksson, Henrik Hammarberg, Pihla Pohjolainen, Jyri Numminen, Lauri Ketonen, Annina Rubinstein, Eeva Markkinen ja Ville Orttenvuori. Musikaalin ohjaa Mika Eirtovaara. Tällä viikolla Törnävälle rakentumaan alkavan lavastuksen on suunnitellut Juho Lindström ja puvut Riikka Aurasmaa. Koreografi on Jyri Numminen, musiikin on sovittanut ja harjoittanut Pekka Siistonen, maskeeraukset ja kampaukset suunnitellut Karoliina Mäki.

Spamalot-musikaalikomedia perustuu vuoden 1975 Monty Pythonin Holy Grail -elokuvaan, jonka käsikirjoitukseen osallistui koko kuusihenkinen MP-ryhmä. Musikaalin on Eric Idlen kanssa säveltänyt John du Prez. Ensiesityksensä Broadwaylla Spamalot sai helmikuussa 2005. Musikaali sai 14 Tony-ehdokkuutta, joista se voitti kolme kategoriaa, mm. parhaan musikaalin palkinnon. Lontoon ensiesityksen lokakuussa 2006 jälkeen Spamalot on nähty likipitäen kaikkialla muualla – paitsi Suomessa.

Monty Python’s Flying Circus -sarjaa tehtiin vuosina 1969–1974. Sitä alettiin esittää Suomessa 1972, mutta hyllytettiin pian 20 vuodeksi. Monty Python and the Holy Grail -elokuva (1975) nähtiin suomeksi 1982. Lisäksi Monty Python on tehnyt muun muassa elokuvat Life of Brian (1979) ja The Meaning of Life (1983). Monty Pythonin muodostivat Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones ja Michael Palin.

Liput täältä!

Törnävänsaaren linnasta rakentuu spamauttava kesäteatterikokemus

2.4.2019

Spamalot. Havainnekuva.

Havainnekuva Spamalot-musikaalin keskiaikaisesta ja moniulotteisesta linnoituksesta, josta paljastuu monia yllätyksellisiä toiminnallisuuksia.

Seinäjoen kaupunginteatteri uutisoi aprillipäivänä Törnävälle toteutettavasta massiivisesta linnahankkeesta. Ja kyllä! Ihan oikeasti Törnävänsaareen rakennetaan kesäksi linna.

Linnan pihapiirissä näyttelijä Aku Hirviniemen esittämä sir Lancelot ja muut Pyöreän pöydän ritarit toikkaroivat etsiessään Graalin maljaa. Linna tulee houkuttelemaan turisteja pähkähullun Spamalot-musikaalin näyttämönä. Tosin, linnan rakentamisesta ei ole kiistelty kaupunginvaltuustossa tai viranomaisten pöydissä, vaan suunnittelutyötä on tehty rauhallisin elkein yhteistyössä paikallisen painotalon, I-printin kanssa.
– Suomessa on ollut ja on nykyäänkin useita linnoja, mutta kesällä 2019 niitä on yksi enemmän, julistaa lavastaja Juho Lindström.

Rakkaus linnoja ja erityisesti niiden torneja kohtaan on inspiroinut Lindströmiä jo pienestä.
– Olen lapsena piirrellyt kaikenlaisia linnoja, rakennellut niitä lumesta, savesta, legoista, kaisloista ja puisista rimoista. Nyt kolme vuosikymmentä myöhemmin pistin taas tikkua ristiin ja rakensin pienoismallin linnoituksesta, joka on toteutumassa Seinäjoen kaupunginteatterin verstaalla sen oikeissa mitoissa. Siitähän tulee valtava!

Tämän Broadway-musikaalin komiikka syntyy eri elementtien ristiriidasta. Ritarien vakava suhtautuminen tärkeään tehtäväänsä sekoittuu paljetein kuorrutettuun pukuloistoon ja ylimitoitettuihin musikaalikliseisiin. Matkan varrella kärvistellään ruton kourissa, nostetaan kannat kattoon tanssityttöjen kanssa ja käydään eeppisiä taistoja vihollisia vastaan.

Ennennäkemättömän komeaa kesäteatteria

Lindströmin lavastus on viimeinen silaus huutonaurun reseptissä.
– Linnaa suunnitellessani halusin säilyttää lapsuuteni leikkimielisyyden, se ei saa olla liian vakava ja siinä pitää olla monta korkeaa tornia ja jokaisessa tornissa tuulessa liehuva lippu. Niin – ja vallihauta! Linnojen ympärillä pitää aina olla vallihauta. Mikä voisikaan olla parempi paikka linnalle kun Törnävänsaari, jossa – tadaa – vallihauta on jo valmiiksi!

Lindström odottaa malttamattomana linnan valmistumista.
– Lavastuselementtien rakentuessa verstaalla polte nähdä kokonaisuus valmiina kasvaa kokoajan. Vielä joudun odottelemaan pitkään ennen kuin linnantornit kohoavat ulkona kohti pilviä, Lindström tuskailee.

Onneksi suunnittelija Lindströmillä ja muilla tiedonjanoisilla on mahdollisuus saada makupala Törnävänsaaren Spamalot-linnasta hieman pienemmässä koossa jo tällä viikolla Helsingin Kevätmessuilla. Pikkulinna kohoaa messukeskuksessa I-Printin osastolle. Kevätmessuja vietetään 4.-7.4.2019.

Koko lavastukomeus paljastuu viimein 6. heinäkuuta, jolloin Monty Pythonin Spamalot-musikaalikomedia saa ensi-iltansa Törnävän kesäteatterissa Seinäjoella. Esitykset jatkuvat elokuun lopulle saakka.

Mikko Koivusalon oivallisesti suomentaman Spamalot-musikaalin ohjaa Mika Eirtovaara.

Rooleissa nähdään Aku Hirviniemi, Olli Rahkonen, Juha Hostikka, Anna Victoria Eriksson, Henrik Hammarberg, Pihla Pohjolainen, Lauri Ketonen, Jyri Numminen, Annina Rubinstein, Eeva Markkinen ja Ville Orttenvuori.

Spamalot perustuu Monty Pythonin hullu maailma -elokuvaan vuodelta 1975. Broadway-ensi-iltansa musikaali sai 2005 ja Tony-palkittiin vuolaasti. Musikaalin on elokuvakäsikirjoituksen pohjalta kirjoittanut kuusipäisen Monty Python -ryhmän jäsen Eric Idle. Hän on myös säveltänyt pääosan lauluista. Näyttämömusiikki ja orkesterisovitukset ovat John DuPrez’n käsialaa. Komediaryhmän tutuista lauluista musikaalissa kuullaan muun muassa Life of Brian -elokuvan Always Look On The Bright Side Of Life sekä vuodelta 1980 Finland, Finland, Finland.

Lue lisää: https://seinajoenkaupunginteatteri.fi/ohjelmisto/spamalot/

Juho Lindström.

Lavastussuunnittelija Juho Lindström.

Tuoreimmat otsikot

Tulevat tapahtumat

PvmKloNäyttämöNäytösLiput
06.07.18:00Törnävän kesäteatteriMonty Pythonin SPAMALOTTilaa »
11.07.13:00Törnävän kesäteatteriMonty Pythonin SPAMALOTTilaa »
11.07.18:00Törnävän kesäteatteriMonty Pythonin SPAMALOTTilaa »
12.07.18:00Törnävän kesäteatteriMonty Pythonin SPAMALOTTilaa »
13.07.13:00Törnävän kesäteatteriMonty Pythonin SPAMALOTTilaa »
13.07.18:00Törnävän kesäteatteriMonty Pythonin SPAMALOTTilaa »
18.07.13:00Törnävän kesäteatteriMonty Pythonin SPAMALOTTilaa »
18.07.18:00Törnävän kesäteatteriMonty Pythonin SPAMALOTTilaa »
20.07.13:00Törnävän kesäteatteriMonty Pythonin SPAMALOTTilaa »
20.07.18:00Törnävän kesäteatteriMonty Pythonin SPAMALOTTilaa »
21.07.12:00PaviljonkiHerra Hakkaraisen seitsemän ihmettäTilaa »
21.07.14:00PaviljonkiHerra Hakkaraisen seitsemän ihmettäTilaa »
25.07.13:00Törnävän kesäteatteriMonty Pythonin SPAMALOTTilaa »
25.07.18:00Törnävän kesäteatteriMonty Pythonin SPAMALOTTilaa »
26.07.18:00Törnävän kesäteatteriMonty Pythonin SPAMALOTTilaa »

Katso aikataulut

Tiedotteet