fbpx

Tiedotteet

Helena Rängman: Evita on unelmarooli

20.2.2020

Seinäjoen kaupunginteatterin syksyn 2020 avaa Tuomas Parkkisen ohjaama Evita-musikaali. Evitan roolin laulava Helena Rängman ylistää säveltäjä Andrew Lloyd Webberin taitoa kuvata musiikilla tunteita. Marko Maunuksela on musikaalin Che.

Evita. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard.

Helena Rängman on Seinäjoen kaupunginteatterin Evita. Musikaali saa ensi-iltansa 19. syyskuuta 2020. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard, Seinäjoen kaupunginteatteri

Kyyneleet pois Argentiina, en hylkää mä teitä koskaan, laulaa näyttelijä Helena Rängman kapellimestari Timo Ristilän säestäessä pianolla ja kahden kuvaajan tallentaessa ensimmäistä lauluharjoitusta Seinäjoen kaupunginteatterin pommisuojan väliaikaisessa äänitysstudiossa.

Musikaalin koko päivän kestäneiden mainoskuvausten jälkeen Rängman pulppuaa iloa.
Evita on isoin ja haastavin juttu urallani kaikin puolin. Andrew Lloyd Webberin musiikki on melodisen kuulijaystävällistä ja tunnistettavaa, mutta se vaatii laulajalta paljon. Tarjolla on paitsi kunnon tykityspaikkoja myös lämmintä laulettavaa.

Evitan roolissa on kaikki.
– Siinä on herkän, heikon ja vilpittömän sekä vahvan ja tulisen ihmisen koko elinkaari, kuolemakin. Webber osaa kehittää jännitteitä, jotka odottavat purkautumistaan kunnes tietyllä soinnulla padot aukeavat, Rängman levittää kätensä.

Hän aikoo imeä kaiken tiedon argentiinalaisesta Eva Perónista (1919–1952), Argentiinan presidentin Juan Perónin puolisosta. Vaikka Eva oli eliitin solvaama ja pyrkyrinä pidetty, uskoo Rängman hänen olleen vilpitön halussaan auttaa kansaa.
– Eva oli kotoisin köyhyydestä. Ei sellainen varhaislapsuuden kokemus lähde ihmisestä rikkauksienkaan keskellä.

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen.) Evita. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard.Helena Rängman on Seinäjoen kaupunginteatterin Evita. Musikaali saa ensi-iltansa 19. syyskuuta 2020. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard, Seinäjoen kaupunginteatteri

Teatterikorkeakoulusta (2002) näyttelijäksi valmistunut, tanssiva ja koulutettu laulaja Rängman on tunnettu mm. tv-sarjoista Uusi päivä ja Kimmo sekä isoista rooleistaan muun muassa Tampereen Teatterissa (mm. Cats, Sugar – Piukat paikat). Parhaillaan hän esiintyy Tampereen teatterin Notre Dame -musikaalissa.

Marko Maunuksela on
Evitan vastavoima Che

Tähän on päästävä mukaan, ajatteli laulaja Marko Maunuksela kuultuaan Evitan tulevan Seinäjoelle.
– Hakupaperit sisään, prosessi eteni pala palalta ja tässä ollaan, mahtava fiilis! Tämä on juuri sitä, mitä urani 10. juhlavuodelta halusinkin: tehdä teatteria suurella tunteella!

Evita on Maunukselan mukaan yksi suurista klassikoista.
– Odotan jo sitä hetkeä kun iso orkesteri täräyttää teoksen käyntiin ja koko Seinäjoen kaupunginteatterin uudistettu Alvar-sali vavahtelee Evita-musikaalin napatessa katsojan otteeseensa.

Evitan ohjaaja Tuomas Parkkinen näkee Che:n hahmossa jokamiehen.
– Che on musikaalin kertoja ja kommentoija; missä-vaan-kohtauksessa näkyvä hahmo, joka voi ottaa erilaisia rooleja. Mutta ennen kaikkea Che on Evitan omatunto ja vastavoima. Peili, jonka kautta myös katsojat tarkastelevat ristiriitaista päähenkilöä, sanoo Parkkinen.

Mahtipontinen musikaali
tämän päivän katsojalle

Evita-musikaalin Juan Perón on Esa Ahonen, Heikki Vainionpää on tangolaulaja Magaldi. Rakastajattaren roolin laulaa Petra Pääkkönen, joka esitti Sofiaa suomenkielisessä Mamma Mia -musikaalissa vuonna 2018. Muissa rooleissa nähdään Mia Vuorela, Mari Pöytälaakso, Heidi Ajanto, Henna Sormunen, Jani Johansson, Jussi Jätinvuori, Ville Orttenvuori, Vendela Nylund, Ingrid Gräsbeck, Julius Martikainen, Jari Jaakonaho, Elina Haikka ja Ella Snellman. Timo Ristilä johtaa kahdeksanhenkistä musikaaliorkesteria.

Musikaalin koreografi on Jukka Haapalainen. Lavastuksen suunnittelee Marjatta Kuivasto, puvut Leena Rintala, äänet Sakari Kiiski, valot Hannu Raja-aho ja naamioinnin Johanna Uusitontti. Seinäjoella nähtävän Evitan tarkistettu suomennos on Mikko Koivusalon.
– Lähdemme työryhmäni kanssa tekemään Evitaa suuntaan, jonka haluamme vaikuttavan tämän päivän katsojaan: herättävän ajatuksia ja suuria tunteita, lupaa Parkkinen. 

Evita saa ensi-iltansa 19.9.2020 Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Musikaali on ohjelmistossa kevääseen 2021 saakka.

Evita on Andrew Lloyd Webberin ja Tim Ricen menestysmusikaali, joka sai kantaesityksensä Lontoossa 1978. Broadwaylla se tuli ensi-iltaan seuraavana vuonna.

Lue lisää:
Ohjaaja Tuomas Parkkinen: Evita tulee todempana kuin koskaan 20.11.2019
Seinäjoen kaupunginteatterin Evita-musikaali
Helena Rängman
Marko Maunuksela

Helena Rängman. Kuva: Henri Mattila
Helena Rängman. Kuva: Henri Mattila

 

Marko Maunuksela. Kuva: Tom Lahti
Marko Maunuksela. Kuva: Tom Lahti

Petra Pääkkönen. Kuva: Fanny Carolina
Petra Pääkkönen. Kuva: Fanny Carolina


Ohjelmistossa

Evita

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

Näytä kaikki artikkelit

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
29.09.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
06.10.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
07.10.2023 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
07.10.2023 klo 1800 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
12.10.2023 klo 1815 Kekkosen Tytär, teosesittely Elissa-katsomo Osta liput
13.10.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
14.10.2023 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
14.10.2023 klo 1800 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
21.10.2023 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
21.10.2023 klo 1800 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut