Tiedotteet

Nuoret esittävät kaksi tarinaa nuorista

16.4.2018

Häräntappoase
Häräntappoase-näytelmä sekä Yöllisiä-trilleri nousevat lähiviikkojen ajaksi Seinäjoen kaupunginteatterin Verstasnäyttämölle. Esitykset ovat osa Seinäjoen kansalaisopiston Kurpitsateatterifestivaalien ohjelmistoa.

Nuorisoklassikoksi lukeutuvasta Anna-Leena Härkösen Häräntappoase-romaanista on ehditty vuosien mittaan tehdä monia näyttämöversioita.

15–18-vuotiasta teatteriharrastajista koostuva Kurpitsa 4 -teatteriryhmä esittää tarinan mahdollisimman tarkasti Härkösen kehyskertomusta noudattaen.
– Painottaen kuitenkin eri asioita kuin romaanin ilmestymisvuoden 1984 aikoihin. Mielestäni olisi ollut päälle liimattua tuoda tarina nykypäivään, koska silloin Allu ja Kerttu tapaisivat Tinderissä tai Snapchatissa, eivätkä sukulaisten maatilalla, kertoo näytelmän ohjaaja ja sovittaja Mikko Timonen.

Kertomus on ajaton koska niin ovat rakkaus, pettymys- ja kasvukivutkin.
– Tämä on valloittava kuvaus siitä, kuinka nuori ihminen ajattelee tai jättää ajattelematta. Allun, Kertun, Taalan, Rutasen ja muiden maailma elää sillä liekillä, joka vanhemmilta on sammunut.

Esitys on höystetty livebändin musiikilla ja koreografioilla.
– Lavastus ja puvustus ovat minimalistisia ja keskiössä ovat tarina itsessään, musiikki ja nuorten energia.

Häräntappoaseen seitsemän näytöstä nähdään Seinäjoen kaupunginteatterin Verstasteatterissa 19.–28. huhtikuuta.

Hurja draamatrilleri

Kurpitsa 3A esittää kahta näytelmää yhdessä paketissa vieden loppuun – ja alkuun – tarinan, jonka aloittivat näytelmässä Kasvot vasten taivasta. Nyt nähtävä hurja draamatrilleri Yöllisiä on tarinan itsenäinen jatko-osa.

Kuusi vuotta sitten seesteisen pikkukaupungin rauha järkkyi, kun oletettavasti skitsofreeninen 14-vuotias tyttö surmasi äitinsä ja isäpuolensa heidän aviovuoteeseensa. Tapauksesta julkaistun kirjan myötä tarinat tyttöä riivanneista painajaismaisista valveunista ovat levinneet ympäri maan. Tapauksen kuudentena vuosipäivänä vanhojen tapahtumien keskiössä ollut entinen terapeutti ja nyt jo aikuistuneet tytön ystävät kohtaavat jälleen. – Tarinan hahmot ovat fiktiivisiä, eivätkä mahdolliset yhtäläisyydet todellisten henkilöiden nimien kanssa ole tarkoituksellisia, kertoo näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Ville Orttenvuori.

Esitys sisältää psyykkisesti voimakasta sekä visuaalisesti häiritsevää materiaalia eikä sitä suositella alle 15-vuotiaille. Yöllisiä esitetään Verstasteatterissa neljästi 21.4.–5.5.2018.

Seinäjoen kansalaisopiston Kurpitsateatteri on yleisen oppimäärän mukaista, lapsille ja nuorille tarkoitettua, tasolta toiselle etenevää tavoitteellista teatteritaiteen perusopetusta.

Välähdyksiä esittelee jo Kolmas nainen -musikaaliakin

13.3.2018

Ensipalat Kolmas nainen -musikaalista ja muista näytelmistä saadaan ensi viikolla Välähdyksiä-esityksessä, jonne on vapaa pääsy kunhan noutaa itselleen lipun.

Tulevan syyskauden ohjelmisto esitellään tiistaina 20. maaliskuuta Välähdyksiä-esityksessä suurella näyttämöllä kello 18. Yleisöllä on tilaisuuteen vapaa pääsy, mutta paikkalippu tarvitaan. Jokainen katsomoon halajava voi varata sellaisen itselleen teatterin lippumyymälästä, puh. 010 416 2600.

Ainutlaatuisessa ja yllätyksellisessä Välähdyksiä-esityksessä kuullaan haastatteluja ja nähdään kohtauksia eri näytelmistä. Musiikkinumeroita kuullaan niin tulevista kuin käynnissä olevan näytöskaudenkin esityksistä. Muun muassa tulevassa Kolmas nainen -musikaalissa naispääroolin näyttelevä ja laulava Reeta Vestman esiintyy.

Välähdyksiä

 

 

 

Nimeni on Susanna kertoo ystävyydestä

13.3.2018

Syksyllä 2018 Seinäjoen kaupunginteatterissa ensiesitetään suomeksi tanskalaisnäytelmä Nimeni on Susanna. Se on koskettava draama neljästä ystävästä, joista yksi sairastuu Alzheimerin tautiin.

Nimeni on Susanna. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Kaupinmäki.Nimeni on Susanna kertoo kaiken kestävästä ystävyydestä. Suomen ensiesityksensä saavassa draamassa näyttelevät Mari Pöytälaakso (vas.), Maria Pere, Liisu Aurasmaa ja Mia Vuorela. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Kaupinmäki, Seinäjoen kaupunginteatteri.

”Ystävyys ei voi olla sellaista, että lasketaan, kuka auttaa enemmän” todettiin muistisairaudesta kärsivän julkisuuden henkilön haastattelussa hiljattain.

Juuri tästä on kyse ensi kertaa Suomessa nähtävässä Nimeni on Susanna -näytelmässä. Lempeä draama kertoo neljästä ystävästä, joista yhden kohtaloksi koituu sairastua Alzheimerin tautiin vain vähän yli viisikymppisenä. Se, mitä sairastumisesta seuraa, on kunnianosoitus kaiken kestävälle ystävyydelle, yhteenkuuluvuudelle ja elämälle.

Neljää, elämästään täysillä nauttivaa naista näyttelevät Liisu Aurasmaa, Maria Pere, Mari Pöytälaakso ja Mia Vuorela.

Näytelmä ensiesitettiin Tanskassa vuonna 2014. Sen on Seinäjoen kaupunginteatterille suomentanut Aino Piirola. Nimeni on Susanna saa ensi-iltansa 13. syyskuuta Elissa-näyttämöllä, jonne sen ohjaa Satu Linnapuomi.

Elissa-näyttämö on Seinäjoen kaupunginteatterin studionäyttämö (Alvar Aallon katu 12).

Sari Jokelin palaa vanhaan teatteriin hurmaajaseurassa

13.3.2018

Sarjahurmaajat. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Kaupinmäki.Syksyn Sarjahurmaajat-komediassa Sari Jokelin vuokraa huoneiston hurmaavalle herraviisikolle, jota esittävät Heikki Vainionpää (oik.), Pekka Hänninen, Esa Ahonen, Jani Johansson ja Jukka Puronlahti. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Kaupinmäki, Seinäjoen kaupunginteatteri

Näyttelijä Sari Jokelin tähdittää Seinäjoen kaupunginteatterin syyskauden 2018 ensimmäistä ensi-iltaa, hulvatonta Sarjahurmaajat-komediaa.

Seinäjoen kaupunginteatterin pitkäaikaisin näyttelijä Sari Jokelin ehti työskennellä vanhalla teatterilla parisen vuotta ennen kuin hartaasti odotettu muutto uuteen Alvar Aallon suunnittelemaan teatteriin koitti vuonna 1987.

Tulevana syksynä Jokelin palaa tuohon muistojen täyteiseen taloon, kun Sarjahurmaajat-komedia saa siellä ensi-iltansa heti syyskuun alussa. Miltä tuntuu palata Vanhalle?
– Ihan hirvittävän hyvältä! Vanha teatteri on minulle käänteentekevien muistojen talo. Tapasinhan siellä elämäni rakkauden ja kumppanini, silloisen ääni- ja valomestarin, nykyisen käyttöpäällikön Joppe Palovaaran. 

Toisenlainen elämää järisyttävä tapahtuma oli Jokelinin isän, näyttelijä Jaakko Jokelinin kuolema ennen Monte Criston kreivi -näytelmän esitystä tammikuussa 1985.
– Isä sai sairauskohtauksen pukuhuoneessaan. Olimme teatterinjohtaja Erkki Auran kanssa isän mukana teho-osastolla ja maskeerasin samalla tulevaa näytöstä varten. Sitten isä veti viimeisen henkäyksensä.
– Vaikka itse olisin ollut valmis nousemaan näyttämölle, esitys peruttiin. Kaikki ehti tapahtua reilussa tunnissa. Hänen poismenonsa iski tajuntaani vasta vaihdettuani roolivaatteet pois päältäni. Huomasin puristavani nyrkissäni – hädin tuskin sain sen avattua – isän vihkisormusta, jonka sairaanhoitaja oli kiireessä lyönyt kouraani.

Jokelin on kiitollinen, että ehti työskennellä isänsä kanssa samassa teatterissa edes vajaan vuoden.
– Isä sai toivomansa kaltaisen lähdön. On hienoa mennä aistimaan hänen läsnäolonsa, joka vanhalla teatterilla tuntuu edelleen. Isä tosin käy taputtamassa minua olkapäälle ennen jokaista ensi-iltaa täällä ”uudellakin” teatterilla.

Sarjahurmaajat on mustan komedian helmi. Jokelin esittää iäkästä leskirouvaa, jonka petollinen konnakopla yrittää saada päiviltä.
– Kyllä! Saan taas miettiä, minkälaisen vanhuksen roolin tällä kertaa teen. Niitä kun on alkanut kertyä hahmogalleriaani.  On mahtavaa päästä tekemään mehukas komedia teatterimme upeiden miesnäyttelijöiden kanssa!

Komedian konnakvintettiä näyttelee Heikki Vainonpää, Esa Ahonen, Pekka Hänninen, Jani Johansson ja Jukka Puronlahti. Sarjahurmaajat saa ensi-iltansa 5. syyskuuta. Komedian ohjaa Marika Vapaavuori. Näytelmän nerokkaan lavastuksen suunnittelee Juho Lindström.

 

Kolmas nainen -musikaali kertoo Emman ja Turon rakkaustarinan

13.2.2018

Seinäjoen kaupunginteatterin Tästä asti aikaa -suurmusikaalin rakastavaisina laulavat näyttelijät Reeta Vestman ja Olli Rahkonen. Musikaali nousee näyttämölle 26. lokakuuta 2018.

Kolmas nainen -laulujen maailmasta nouseva tarina kietoutuu liki kolmekymppisten Turon ja Emman ympärille. Hyväsydämisiä, vaikkakin hieman hapuillen aikuisuuteen suuntaavia ja itseään vielä etsiviä ihmisiä esittävät Olli Rahkonen ja Reeta Vestman.

Vestman ei muista, mutta Rahkonen kyllä, missä tulevan musikaaliparin tiet ensi kerran ristesivät.
– Olin 6-vuotias ja katsomassa perheen kanssa Tuppasuut-kansanmusiikkiyhtyeen keikkaa Rääkkylässä vuonna 1993.  Niin isosiskoni kuin Reetakin olivat mukana Mari Kaasisen vetämässä lauluryhmässä, Rahkonen muistelee.
– Nykyään toki tiedän Ollin ja hänen roolityönsä, nauraa Vestman.

Molemmilla upeasti laulavilla näyttelijöillä on kova roolikokemus pääomanaan.

Vestman on tehnyt naispääroolit muun muassa musikaaleissa The Rocky Horror Show, KAKOLA, The Saturday Night Fever ja The Sound of Music. Nyt hän kulkee New Yorkissa, missä tekee Maiden of Rainbow eli Pohjan neidon -roolia Kalevala The Musical -produktiossa. 

Vasta vajaa kaksi vuotta sitten Teatterikorkeakoulusta valmistunut Rahkonen on esittänyt Turun kaupunginteatterissa muiden roolien muassa Tom of Finlandin pääroolin Touko Laaksosena, Seitsemän veljeksen Aapoa sekä Viimeinen laiva -musikaalin pääroolin, jonka pääsi viime syksynä esittämään myös musikaalin säveltäneelle Stingille itselleen. Tämän kevään Taru Sormusten herrasta -näytelmässä Rahkonen on Legolas.

Haikean kaunista

Vestman ja Rahkonen ovat 1980-luvun lapsia, kuten Kolmas nainen -bändikin. Yhtyeen musiikki tuli jo varhain tutuksi hitusen vanhempien sukulaisten myötä.
– Kesämökin vintille linnoittautunut serkkuni kavereineen kuunteli Tästä asti aikaa -biisiä ja oli hirveän cool, Vestman muistelee lapsuuden kesää.

Vestman tuntee bändin hitit, vaikka kasvoi enneminkin soulin ja jazzin parissa.
– Vasta sittemmin olen tajunnut, miten mahtavaa on laulaa myös suomeksi. Pauli Hanhiniemen haikean kauniit kappaleet sopivat hyvin myös naisen laulettavaksi, hän kiittää samassa levy-yhtiössä tutuksi tulleen artistikollegansa lauluja.

Muun muassa Kolmas nainen -musiikkia keikoillaan esittänyt Rahkonen kokee palaavansa Tästä asti aikaa -musikaalin myötä juurilleen, Suomirockin ja -folkin pariin. Sanoilla on tärkeä rooli.
– Hanhiniemi on pohjalaisten sankari ja ylipäätään koko maassa suosittu kansanmies. En hetkeäkään epäröinyt, ettenkö ottaisi tätä musikaaliroolia vastaan, sanoo kurikkalaisjuuret äitinsä puolelta omaava Rahkonen.

Tästä asti aikaa -musikaalin ensi-ilta on 26. lokakuuta 2018Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Rahkosen ja Vestmanin rinnalla siinä esiintyvät Maria Pere, Mia Vuorela, Esa Ahonen, Anna Pukkila, Pekka Hänninen, Jani Johansson, Liisu Aurasmaa, Mari Pöytälaakso, Heikki Vainionpää, Sari Jokelin, Jenni Packalén ja Mikko Kesäniemi.

Tarinan on kirjoittanut Veera Tyhtilä. Musikaalissa soi Kolmas nainen -yhtyeen sekä Pauli Hanhiniemen muiden kokoonpanojen klassikkoja, jotka Pekka Siistonen sovittaa Timo Ristilän kipparoimalle viisihenkiselle bändille. Musikaalin ohjaa Christian Lindroos, koreografi on Osku Heiskanen. Lavastuksen suunnittelee Juho Lindström ja puvut Riikka Aurasmaa. Äänet suunnittelee Sakari Kiiski ja valot Timo Alhanen. Kampaus- ja maskeeraussuunnittelija on Johanna Uusitontti.

Musikaalin ennakkoliput ovat myynnissä vielä helmikuun loppuun saakka.

 

Näyttelijä Olli Rahkonen (s. 1987) on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2016. Hän on työskennellyt sekä lavalla että elokuvissa. Erityistaidokseen Rahkonen mainitsee laulamisen. Hän on opiskellut pop- ja jazz-laulua ja suorittanut asepalveluksensa Kaartin Soittokunnan solistina. Ollilla on myös kymmenen vuoden kokemus keikkailevana muusikkona. Turun kaupunginteatterin kiinnitys syksystä 2016 kevääseen 2018 on Rahkosen uran ensimmäinen. Keväällä 2017 hän esitti Touko Laaksosen roolin Tom of Finland -musikaalissa ja esiintyi Suoraa puhetta -puhe-esityksessä. Hänellä on rooli syksyllä 2017 ensi-iltaan tulleissa Viimeinen laiva -musikaalissa ja Seitsemässä veljeksessä sekä keväällä 2018 Taru sormusten herrasta -näytelmässä.

Reeta Vestman synt. 1983 on suomalainen näyttelijä (FIA), laulaja ja muusikko. Hän on valmistunut näyttelijäksi Lontoon Royal Academy of Musicin musiikkiteatterin osastolta sekä musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta. Vestman on tehnyt muun muassa naispääroolit musikaaleissa The Saturday Night Fever (Kotkan kaupunginteatteri), The Sound of Music (Kuopion kaupunginteatteri), The Rocky Horror Show ja KAKOLA (Turun kaupunginteatteri). Merkittävimpiin draamarooleihin kuuluvat Nuori Aliide Sofi Oksasen Puhdistuksessa ja Miss Bingleyn rooli Ylpeys ja ennakkoluulo -näytelmässä Kotkan kaupunginteatterissa, jossa hän oli kiinnityksellä 2016-2017. Vestman on kiertänyt maailmaa Husky Rescue -yhtyeen solistina ja keikkailee aktiivisesti eri kokoonpanojen kanssa, mm. Kaartin Combo, jonka solistina hän lauloi Linnanjuhlissa 2016. Vestman on myös kysytty lauluvalmentaja ja ääninäyttelijä.

Tuoreimmat otsikot

Tulevat tapahtumat

PvmKloNäyttämöNäytösLiput
23.05.18:00VanhaMimmi Lehmä ja VarisTilaa »
24.05.10:00VanhaMimmi Lehmä ja VarisTäynnä
24.05.12:00VanhaMimmi Lehmä ja VarisTäynnä
24.05.18:00VanhaMimmi Lehmä ja VarisTäynnä
25.05.10:00VanhaMimmi Lehmä ja VarisTäynnä
25.05.12:00VanhaMimmi Lehmä ja VarisTäynnä
06.06.18:00Mallaskosken teatteriterassiPäiväristeilyTilaa »
08.06.18:00Mallaskosken teatteriterassiPäiväristeilyTilaa »
09.06.13:00Mallaskosken teatteriterassiPäiväristeilyTilaa »
14.06.18:00Mallaskosken teatteriterassiPäiväristeilyTilaa »
15.06.18:00Mallaskosken teatteriterassiPäiväristeilyTilaa »
16.06.13:00Mallaskosken teatteriterassiPäiväristeilyTilaa »
04.07.19:00KesäteatteriRAKKAUDESTA ROKKIIN -PROVINSSIMUSIKAALITilaa »
05.07.18:00Mallaskosken teatteriterassiPäiväristeilyTilaa »
05.07.19:00KesäteatteriRAKKAUDESTA ROKKIIN -PROVINSSIMUSIKAALITilaa »

Katso aikataulut

Tiedotteet