Tiedotteet

Jännäri-ilta dekkarifaneille

9.11.2017

Murhaloukku-trilleri on ensimmäinen jännitysnäytelmä Seinäjoen kaupunginteatterissa piiiitkään aikaan. Sen kunniaksi järjestään kaikille dekkarien ystäville – joita aika moni suomalainen taitaa olla – oma teemailta.

Miten poliisi lähtee ratkomaan rikosta? Entä rikoskirjailija, mistä hän kehittää aiheet teoksiinsa? Miten fakta kohtaa fiktion?

Näiden kysymysten kautta sukeltavat jännäriteemaan tiistaina 14. marraskuuta dekkarikirjailija Tapani Bagge ja vanhempi konstaapeli evp. Raimo Mäki-Jaskari. Illan alkajaisiksi Bagge luennoi kirjoitusprosessista.

Ajatus teemaillasta syntyi jo silloin, kun Murhaloukku valittiin teatterimme ohjelmistoon, kertoo Seinäjoen kaupunginteatterin teatterikuraattori Jelena Jokelin-Muilu.
– Dekkarit kiehtovat meitä suomalaisia. Olemme tunnettuja siitä, että rakastamme rikoskirjallisuutta ja murhamysteerejä. Ahmimme kirjoja ja yritämme monesti olla nokkelampia kuin tarinan päähenkilö: haluamme ratkaista rikoksen ennen kuin se paljastetaan, arvata murhaajan ennen loppuratkaisua. Ja miten se tyydyttää, jos siinä onnistuu. Ja silti ilahtuu, jos kirjailija on kuitenkin pystynyt hämäämään lukijaa ja loppu yllättää.

Bagge on julkaissut toistasataa teosta. Hän kirjoittaa kaikenikäisille, etupäässä jännitystä ja huumoria: kirjoja, kuunnelmia, näytelmiä, sarjakuva- ja tv-käsikirjoituksia sekä laulutekstejä.
– Seinäjoen kaupunginteatteriin Bagge on kirjoittanut iloisen Villi 50-luku -musiikkiaikamatkan, joka on jatkoa suositulle, vuoden takaiselle Kultainen 60-luvulle. Villi 50-luku saa ensi-iltansa 28. helmikuuta 2018.

Raimo Yli-Jaskarin kanssa käsitellään poliisin arkea, erilaisia rikoksia, ja myös sitä tunnepuolta, jota poliisi työssään joutuu käsittelemään.  Illan juontaa ja keskustelua johtaa teatterikuraattori Jokelin-Muilu.

  • Tiistaina 14. 11. kello 18-20 Seinäjoen kaupunginteatterin ylälämpiössä (Aino-lava).
  • Fazer-ravintola on avoinna tapahtuman ajan.
  • Vapaa sisäänpääsy!

Joulupuurolle teatterin ystävät!

3.11.2017

Seinäjoen kaupunginteatterin perinteinen joulupuuro tarjoillaan yleisölle hyvissä ajoin ennen ruuhkaisinta joulunalusaikaa. Tervetuloa maanantaina 6.11. kello 17-19!

Tämä uskomattoman upea, Janne Katajankin himoitsema piparkakkutalo on pääpalkintona Seisty ry:n arpajaisissa. Lue eteenpäin, niin löydät tiedon, miten voit osallistua arvontaan.

Joulupuuroa on tarjolla Fazer-teatteriravintolassa heti kello 17:sta alkaen niin pitkälle kuin sitä riittää. Ohjelmallinen osuus ylälämpiön Aino-lavalla alkaa kello 18. Teatterimme näyttelijät Esa Ahonen, Maria Pere, Heikki Vainionpää ja Mia Vuorela esiintyvät kapellimestari Timo Ristilän säestyksellä. Heidän johdollaan myös lauletaan yhteisesti joululauluja.

Noin kello 18.15 saamme vieraaksemme 3-6-luokkalaisista lapsista koostuvan Preluri-kuoron, joka  esittää Suomi 100 -juhlakavalkadinsa. Kuoroa johtavat Riikka Kivisaari ja Johanna Rintamäki.

Kuvaan joulupukin kanssa!

Joulupukki muoreineen kunnioittaa puurojuhlaamme läsnäolollaan. Pariskunta tarjoaa lapsille karamelleja ja joulupukki myös poseeraa kaikkien halukkaiden kanssa viehättävässä, teatterin taitajien somistamassa Seppälän Valokuvaamon kuvauspisteessä. Kuvaus on maksuton. Oman kuvan voi noutaa myöhemmin valokuvaamon myymälästä, osoitteesta Kauppakatu 9, Seinäjoki.

Viime vuonna, joulun alla 2016 joulukuvauspiste näytti tällaiselta. Nyt jouluiseen nurkkaukseen asettuu asiakkaiden seurassa kuvattavaksi myös joulupukki!

Tarjouksia ja arpajaisia!

Joulupuurotapahtuman aikana on voimassa tarjouksia, jotka kannattaa hyödyntää. Osallistu myös Seinäjoen kaupunginteatterin lippupakettien arvontaan! Osallistuminen on maksutonta. Voittajat julkistetaan tapahtuman aikana noin kello 18.45.

 

Seinäjoen kaupunginteatterin teknisen henkilökunnan yhdistys Seisty ry. järjestää puurojuhlassa myös arpajaiset, jonka pääpalkintona on kertakaikkisen upea piparkakkutalo! Sen on leiponut ja koonnut kampaaja-maskeeraaja Johanna Uusitontti. Ja kuvan näyttelijä Janne Katajankin himoitsemasta piparkakkutalosta näit jo tuolla alussa. Upeat ovat lohdutuspalkinnotkin: herkkukori ja jouluasetelma. Seisty-arvat maksavat 5 euroa/kappale.

Lämpimästi tervetuloa rakkaat teatterin ystävät!

Tässä vielä muutamia kuvia viime vuoden joulupuurotapahtumastamme:

Saarnaaja sanoo suoraan Seinäjoen kaupunginteatterissa

2.11.2017

 

Saarnaaja. Jani Johansson.

Seinäjoen kaupunginteatterin uusi kotimainen näytelmä kertoo traagisia tarinoita, löytää puhdasta kauneutta ja osoittaa Jumalan rakkauden. Saarnaaja on uskonnollinen, mutta myös yhteiskunnallinen näytelmä.

Neljäkymmentä vuotta sitten laajan herätysaallon käynnistänyt pohjalaislähtöinen helluntailiikkeen evankelista Niilo Yli-Vainio oli totuuden torvi, joka tohti puhua suoraan.

Ari-Pekka Lahden ja Juha Luukkosen mukaan moinen rohkeus puuttuu nykypäivästä. Sen vuoksi he ovat kirjoittaneet Saarnaaja-näytelmän.
– Elämme aikaa, jossa käsitys oikeasta ja väärästä tuntuu olevan kateissa. Perustavanlaatuiset kysymykset siitä, millaista on hyvä elämä ja mitä hyvä elämä meiltä vaatii, ovat vaihtuneet turhuuden markkinoihin. Juoksemme hetken huumassa, fiiliksestä viehättyneinä trendistä ja muoti-ilmiöstä toiseen.
Kaiken naiiviuden ja saarnaamisen uhalla Luukkonen on sitä mieltä, että elämää ei saa heittää hukkaan.
– Ihmisten pitäisi pohtia elämän peruskysymyksiä ja yrittää ratkoa niitä.

Saarnaaja. Liisu Aurasmaa, Sari Jokelin, Mari Pöytälaakso, Seppo Kaisanlahti ja Jukka Puronlahti.

Fiktiiviset saarnaajat

Saarnaaja on näytelmä Jumalan kokemisesta, ristiriitaisuuksia unohtamatta. Sen inspiraationa on toiminut Yli-Vainion saarnat ja elämä mutta näytelmässä seurataan fiktiivisten saarnaajien tarinoita. Ne ovat syntyneet näytelmäkirjailijoiden, Lahden ja Luukkosen kynästä.
– Toivomme näytelmän tavoittavan jotain siitä kamppailusta ja kilvoittelusta, mitä Yli-Vainio  ja jotkut muutkin saarnaajat ovat käyneet raskaan ammattinsa harjoittamiseen ja Jumalaan liittyen, sanoo Lahti.

Saarnaaja on voimakas ja rohkea. Se ei kumartele eikä pyytele anteeksi, mutta se pyrkii kaikessa kunnioittamaan Jumalaa.
– Näytelmässä on olemassa rakkauden Jumala. Mutta Jumalaahan jotkut käyttävät räikeästi myös lyömäaseena, muistuttaa Luukkonen.

Saarnaajassa näyttelevät Liisu Aurasmaa, Jani Johansson, Sari Jokelin, Seppo Kaisanlahti, Jukka Puronlahti ja Mari Pöytälaakso. Kanttorina toimii Sami Silèn. Näytelmän on ohjannut Juha Luukkonen. Lavastuksen ja puvut on suunnitellut Juho Lindström, äänet ja musiikin Sami Silén, valot ja videot Juho Itkonen.

Saarnaaja kantaesitetään Seinäjoen kaupunginteatterin Elissa-näyttämöllä 8. marraskuuta 2017.

Näytelmätekstissä käytetään otteita Yli-Vainion mestarillisista saarnoista. Näytelmää on innoittanut myös Mauno Saaren Saarnaaja-kirja.

Unelmaroolit kaupunginteatterin lavalle

12.10.2017

Kuningasryhmän kolmas teatteriproduktio Kuningasroolissa suuntaa valokeilan neljääntoista ainutlaatuiseen esiintyjäänsä. Näytelmän ensi-ilta on 20. lokakuuta.

Kehitysvammaisten ja muiden teatteriharrastajien integroitu Kuningasryhmä tuo Seinäjoen kaupunginteatterin Verstas-näyttämölle melkoisen kattauksen erilaisia ja erittäin herkullisia roolihahmoja.  Lavalla nähdään niin salaperäinen Pentti Nuijanen, tuttu Tuhkimo kuin megatähti Madonnakin. Ryhmän toimintatavan mukaisesti esityskäsikirjoitus on luotu esiintyjäryhmän toiveiden ja unelmien pohjalta.

Kuningasryhmän toiminta on hyvin merkityksellistä osallistujilleen.
– Saan päästää luovuuteni valloilleen. Nautin joka ikisestä hetkestä, kertoo ohjaajan roolia esittävä Lari Fills.
– Kun mä saavun teatterille, tää on kuin toinen koti, jatkaa Tuhkimon roolissa säihkyvä Titta Asikainen.

Inklusiivisuuden ajatuksen mukaan jokainen produktioon osallistuva on tasa-arvoisessa asemassa suhteessa muuhun ryhmään. Tämän tavoitteen mukaisesti teatteriharjoitteet ja koko projekti ohjataan tukemaan osallistujien itsetunnon kehittymistä.

Vuonna 2013 ensimmäisen esityksensä tuottanut Kuningasryhmä tekee jälleen yhteistyötä Seinäjoen kaupunginteatterin kanssa.
– Yhteistyö kaupunginteatterin kanssa tuo esityksen samanarvoiseksi muiden teatterituotantojen kanssa. Kuningasryhmä tarjoaa kaikille tasavertaisen mahdollisuuden osallistua teatterin tekemiseen. Osallistujat ovat tekijöitä, he itse ideoivat roolihahmonsa ja luovat aktiivisesti esitystä. Teatteri toimii tällöin moninaisen ihmisyyden näyttämönä, avaa ohjaaja Venla Korja ryhmän toimintafilosofiaa.

Esityksen valmistusprosessia on dokumentoitu ja materiaalista kootaan Kuningasroolissa-menetelmäopas. Julkaisu on tarkoitettu teatteri- ja kehitysvamma-alan ammattilaisten käyttöön lisäämään tietoa teatterilähtöisten menetelmien käytöstä integroiduissa ryhmissä. Kulttuurikollektiivin Sillan yhteydessä toimiva Kuningasryhmä tiedottaa julkaisusta lisää alkuvuodesta 2018.
– Oppaan julkaiseminen on tärkeää ja tarpeellista, sillä vastaavanlaista opasta ei ole saatavilla kirjana eikä verkkojulkaisuna. Kuningasroolissa-­julkaisulla halutaan lisätä teatterialan ammattilaisten rohkeutta perustaa uusia kehitysvammaisille suunnattuja teatteriryhmiä sekä madaltaa kynnystä teatterilähtöisten menetelmien käyttöön kehitysvamma­-alalla valtakunnallisesti, kertovat oppaan laatijat Venla Korja ja sosionomi Marjaana Araneva.

Kuningasroolissa-esitys on Kuningasryhmän, Kulttuurikollektiivi Sillan sekä Seinäjoen kaupunginteatterin yhteistuotanto. Esityksen ja siihen liittyvän menetelmäoppaan toteuttamista ovat tukeneet mm. Opetus- ja Kulttuuriministeriö ja Taiteen Edistämiskeskus. Harjoitusvaiheeseen on kuulunut Seinäjoen kansalaisopiston Kuningasroolissa-kurssi. Kulttuurikollektiivi Sillan toimintaa tukee muun muassa Seinäjoen kaupunki.

Esityskuvat: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Uusi musiikkiaikamatka vie 50-luvulle, tanssilavakulttuurin kultakaudelle

11.10.2017

Yleisö rakastui Seinäjoen kaupunginteatterissa vuosi sitten kantaesityksensä saaneeseen Kultainen 60-luku -konserttiin. Jatko-osassa matkataan vuosikymmen taaksepäin, villille 50-luvulle. 

Iiks, kuinka moni suomalaisille edelleen rakas iskelmä tai rokkikappale onkaan 50-luvulta? Aika moni!

Valikoima tuon vuosikymmenen parhaita kotimaisia, ulkomaisia ja käännöskappaleita soi helmikuussa kantaesityksensä saavassa Villi 50-luku -konsertissa.

Edeltäjänsä tavoin se on iloisen nostalginen musiikkiaikamatka. Samalla Villi 50-luku on hiukan enemmän: huisin vikkelän rokkauksen ja sydäntä myllertävien balladien lomitse soljuu suloinen tarina. Se seuraa neljän 50-luvun nuoren varttumista aikuisiksi. Tuo vuosikymmen oli paitsi suomalaisen tanssilavakulttuurin kultakautta myös nuorisokulttuurin heräämisen aikaa.
– Esitys vie kesälavoille, joissa moni löysi tosirakkauden ja solmi läpi elämän kantavia ystävyyssuhteita. Kunhan ensin tanssittiin, rakastuttiin, riitaannuttiin, sovittiin ja rakastettiin taas. Taustalla Suomi elää sodanjälkeistä jälleenrakennuskauttaan, kertoo tarinan punonut Tapani Bagge.

Viisi on uusi neljä

Villi 50-luku -esitystä tähdittävät jo edellisessä osassa hurmanneet Marko Maunuksela, Liisu Aurasmaa, Esa Ahonen ja Maria Pere. Tarina kasvattaa esiintyjäryhmää ja mukaan tulee myös näyttelijä Sari Jokelin. Hän on puffetinpitäjä, joka tanssilavan viimeisen illan koittaessa muistelee niitä monia pienoisdraamoja, joita salissa on vuosien mittaan nähty.
– Esitystä kuvaa hyvin sanapari dramatisoitu konsertti, sanoo esityksen ohjaaja, teatterin taiteellinen johtaja Christian Lindroos.

Kahden miehen orkesterissa soittavat pianisti Timo Ristilä ja kitaristi Timo Luostari. Musiikin sovittaa ja uuden 50-lukua juhlistavan laulun säveltää Sofia Finnilä.

Villi 50-luku saa kantaesityksensä 28. helmikuuta 2018 Seinäjoen kaupunginteatterin Aino-näyttämöllä. Liput ovat myynnissä.

Maria Pere, Marko Maunuksela, Liisu Aurasmaa, Esa Ahonen ja Sari Jokelin johdattavat katsojat iloiselle ja nostalgiselle musiikkiaikamatkalle keväällä 2018. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Kaupinmäki, Seinäjoen kaupunginteatteri

Tuoreimmat otsikot

Tulevat tapahtumat

PvmKloNäyttämöNäytösLiput
25.11.13:00AlvarMurhaloukkuTilaa »
25.11.13:15ElissaSaarnaajaTilaa »
25.11.18:00AlvarMurhaloukkuTilaa »
25.11.18:15ElissaSaarnaajaTilaa »
26.11.14:00AlvarMurhaloukkuPeruttu
29.11.19:15ElissaSaarnaajaTilaa »
29.11.19:30VerstasteatteriSuomineidon taivalTilaa »
30.11.13:15ElissaSaarnaajaTilaa »
30.11.19:00AlvarMurhaloukkuTilaa »
30.11.19:15ElissaSaarnaajaTilaa »
01.12.11:00AlvarYksi mies, kaksi pomoaTäynnä
01.12.19:00AlvarYksi mies, kaksi pomoaTilaa »
01.12.19:30VerstasteatteriSuomineidon taivalTilaa »
02.12.13:00AlvarYksi mies, kaksi pomoaTilaa »
02.12.13:30VerstasteatteriSuomineidon taivalTilaa »

Katso aikataulut

Tiedotteet

Tästä asti aikaa -musikaalin ennakkoliput ovat myynnissä!LUE LISÄÄ