fbpx

Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Blogi

Blogiarvio: Evitassa Tuhkimo päätyi lasiarkkuun

5.10.2020

Evita. Helena Rängman.

Evita-musikaali kertoo sadunhohtoisen tarinan köyhissä oloissa kasvaneesta lahjakkaasta naisesta, josta tulee Argentiinan presidentin puoliso ja maan ensimmäinen nainen. Eva Perón oli yhtä aikaa köyhien asianajaja ja vallanhimoinen poliittinen juonittelija. Hän pääsi asemaansa Juan Perónin puolisoksi ja maan ykkösnaiseksi paljolti oman radio-ohjelmansa myötä.

Luonnonvaroiltaan rikas Argentiina ajautui toisen maailmansodan jälkeen sekasortoon. Armeija ja yläluokka pitivät tiukasti valtaa. Eversti Juan Perón käytti suhdanteita hyväkseen ja kohosi johtopaikoille. Välillä armeija syrjäytti hänet, mutta Perón oli maan presidenttinä 1946-1955 ja uudelleen pitkän maanpaon jälkeen 1973-1974.

Perón tarjosi syrjäytetyille natseille piilopaikan. Tunnetuimpia heistä lienevät tohtori Josef Mengele ja holokaustin toteuttaja Adolf Eichmann. Perónia syytettiin myös natsien rahanpesusta.

Evita.

Andrew Lloyd Webber ja Tim Rice ovat muovanneet kiintoisalle historialliselle taustalle menestysmusikaalin Evita. Ryysyistä rikkauksiin noussut Eva Perón on tarinan ehdoton keskipiste. Helena Rängman säteilee valovoimaisena Evitana. Rängman on monitaitoinen musikaalitähti. Hän tekee nimiroolista määrätietoisen julkkishahmon, jonka todellisia vaikuttimia ei tiedä kukaan. Rängmanin Evita on vuoroin kova, herkkä, rakastettava ja jopa jumalainen. Vasta julma sairaus pystyi lannistamaan rautarouvan, joka lumoavilla ulkomaanvierailuillaan elvytti Argentiinan vientiä.

Evan ponnistelujen ansiosta maan naiset saivat äänioikeuden. Evan säätiö rahoitti muun muassa kouluja, orpokoteja ja sairaaloita. Kansan rakastama Evita oli silta Perónin ja kansan välillä.

Evita. Keskellä Marko Maunuksela, Helena Rängman ja Henna Sormunen.

Marko Maunuksela on joviaali ja jouheva Che, tarinan kertoja. Hän muuntautuu lukuisiin rooleihin kardinaalista hemaisevaksi tanssijaksi. Maunukselalla on koko ajan väkevää lavakarismaa, läsnäoloa.
 – Presaans!, huudahtaisi Edvin Laine.

Evita. Helena Rängman ja Esa Ahonen.

Presidentti Perónin roolin tekee vakuuttavasti Esa Ahonen. Hän on ylpeä, kopea ja tulkitsee läpilauletun tekstin kuin ohimennen. Jari Jaakonaho näyttää kykynsä tangolaulaja Magaldin monisärmäisessä roolissa.

Evita. Keskellä Helena Rängman.

Taajasta tanssijoiden ja kansalaisten joukosta erottuvat Mia Vuorelan ja Mari Pöytälaakson hienostonaiset ja sähäkät eukkoroolit. Henna Sormusen roolitulkinnat ovat herkkävivahteisia ja tulkinta keskittynyttä aina ilmeitä myöten.

Ohjaaja Tuomas Parkkinen on tehnyt tarkkaa ja tiukkaa työtä. Kokonaisuus on tarkasti hallinnassa ja esitys etenee määrätietoisesti ja jämäkästi. Lavastaja Marjatta Kuivasto on loihtinut jännittäviä ja yllättäviä näkymiä näyttämölle. Nostureilla väläytetään uusia maailmoja esille.

Evita.

Valosuunnittelija Hannu Raja-aho korostaa esityksen tunnelman vaihteluita monenlaisilla tehokeinoilla. Lavasteet, valot ja puvut muodostavat katsojalle maukkaan visuaalisen kattauksen.

Evitas

Pukusuunnittelija Leena Rintala on piirtänyt katsojille silmänruokaa. Evitan valkoista ja hopeaa hohkaavat puvut ovat upeita. Nopeilla asuvaihdoilla taustoitetaan tarinan etenemistä.

Koreografi Jukka Haapalainen täyttää tansseillaan ja joukkokohtauksillaan näyttämön. Tarkasti suunnitelluilla liikkeillä joukkoon saadaan voimaa ja volyymia.

Lloyd Webberin säveltämä musiikki on kertovaa. Kyyneleet pois Argentiina jää korviin pitkäksi aikaa. Kapellimestari Timo Ristilän johtama bändi on jälleen loistava.

RAIMO HAUTANEN
taidekriitikko

Kuvat: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Ohjelmistossa

Evita

Kommentit (7)

  Hannele Varso sanoo:

  Upea esitys joka jätti lähtemättömän jäljen

  Nimetön sanoo:

  Vaatii toisen kerran. Ehdottomasti!

  Mannaryyni sanoo:

  Upea esitys, mutta musiikki liian kovalla. Ei millään saa selvää laulajien sanoista, Evitalla menee osa lauluista kirkumiseksi.

  Marja-Leena Alanko sanoo:

  Aivan valtavan upea esitys ,kaikki esiintyjät olivat taitavia,erityisesti Eva Peronin suoritus oli suurta talenttia alusta loppuun ja Maunuksela oli myös upea.Puvustus,valot,musiikki ja koreografia olivat ihan kansainvälistä luokkaa!! Seinäjoelta ei tarvitse lähteä kauemmas koska täällä tehdään loistavaa teatteria,kiitos siitä!!

  teatterin tiedotus sanoo:

  Kaunis kiitos <3

  PK sanoo:

  Kiitos Seinäjoen teatteri, aivan upea esitys❣️Marko Maunuksela oli ihan huippu!

  teatterin tiedotus sanoo:

  Kiitos <3

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Näytä kaikki artikkelit

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
06.07.2024 klo 1800 TOOTSIE, Ensi-ilta Törnävän kesäteatteri Osta liput
10.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
11.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
11.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
12.07.2024 klo 1600 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
13.07.2024 klo 1600 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
17.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
18.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
19.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
20.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput

Katso aikataulut