fbpx

Tiedotteet

Evita-musikaalin Marko Maunuksela: Meidän kaikkien rinnalla pitäisi kulkea oma Che

25.4.2020

Evita. Marko Maunuksela on Che. Kuva: Anna Valtari
Marko Maunuksela sovitti laulutreenin päätteeksi teatterin puvustossa rekillisen verran Leena Rintalan suunnittelemia, tekeillä olevia rooliasuja. Kuva: anna valtari

Marko Maunuksela juhlii laulajauransa kymppisynttäreitä Seinäjoen kaupunginteatterin Evita-musikaalissa. Maunuksela on Che, Helena Rängmanin esittämän Evitan omatunto ja vastavoima. Tuomas Parkkisen ohjaama musikaali saa ensi-iltansa syyskuussa 2020.

Tähän on päästävä mukaan, ajatteli laulaja Marko Maunuksela kuultuaan Evitan tulevan Seinäjoen kaupunginteatteriin syksyllä 2020.
– Tämä on juuri sitä, mitä urani 10. juhlavuodelta halusinkin: tehdä teatteria suurella tunteella! Seinäjoen kaupunginteatterilla on iso paikka sydämessäni. Sen kautta olen lavoille ponnistanut aikoinaan ja onhan se minun kotiteatterinikin, sanoo vuonna 2010 tangokuninkaaksi kruunattu, nykyisin Seinäjoella asuva Maunuksela.

Andrew Lloyd Webberin ja Tim Ricen Evita-musikaali kertoo argentiinalaisesta Eva Duarte de Perónista, joka kuoli vain 33-vuotiaana 1952. Köyhistä oloista lähtöisin ollutta Evaa pidettiin pyrkyrinä, ja pitkälle hän pääsikin: kansankuningattareksi ja Argentiinan presidentin Juan Perónin ikoniseksi puolisoksi, kuolemattomaksi Evitaksi.

Joskus saamme kihelmöidä hyvästä tunteesta,
joskus palaute satuttaa lujasti ja laittaa meidät miettimään.

Evita on Maunukselan mukaan yksi suurista klassikoista.
– Odotan jo sitä hetkeä kun iso orkesteri täräyttää teoksen käyntiin ja koko Seinäjoen kaupunginteatterin uudistettu Alvar-sali vavahtelee Webberin upean musiikin napatessa katsojan otteeseensa.

Hän uskoo tarinan olevan monille tuttu.
– Onhan siitä menetysleffakin tehty, mutta kyllä varmasti pystymme Evitan mystisyyden verhoa raottamaan uudellakin tavalla ja tuomaan palan historiaa tähän päivään.

Totuus kirpaisee

Helena Rängmanin esittämän Evitan ympärillä musikaalissa on lukuisa määrä oikeasti eläneisiin henkilöihin perustuvia hahmoja. Toisin kuin Che. Hän on musikaalin kertoja ja kommentoija; missä-vaan-kohtauksessa näkyvä hahmo, joka voi ottaa erilaisia rooleja.

Ohjaaja Tuomas Parkkinen näkee Che:n hahmossa jokamiehen.
– Ennen kaikkea Che on Evitan omatunto ja vastavoima. Peili, jonka kautta myös katsojat tarkastelevat ristiriitaista päähenkilöä, sanoo Parkkinen.

Maunuksela pitää Che:n roolia monipuolisena herkkupalana.
– Saan laulaa laajalla skaalalla, tunnelmoiden ja täysillä tykittäen. Meidän kaikkien rinnalla pitäisi kulkea oma Che, joka laukoisi meille suoria totuuksia ja kyseenalaistaisi tekemisiämme.  Joskus saisimme kihelmöidä ja hekumoida hyvästä tunteesta, joskus tuo palaute satuttaisi lujasti ja pistäisi meidät miettimään. Sellaistahan se totuuden kuuleminen usein on.

Paluu Alvar-näyttämölle

Musikaalin lauluharjoitukset kapellimestari Timo Ristilän johdolla käynnistyivät Seinäjoella pääsiäisen jälkeen – turvasuositukset huomioiden. Maunukselalla oli Che:n melodiat jo opeteltuina.
– No joo, olen sellainen, että haluan ottaa asiat haltuun. Minulla on rennompi olo, kun osaan sooloni valmiiksi ulkoa. Mutta, kyllä tässä musiikissa silti harjoiteltavaa riittää. Ja koreografi Jukka Haapalaisen tanssitreenejä hieman jännitän, tunnustaa Maunuksela.

Hän on aiemmin näytellyt ja laulanut Seinäjoen kaupunginteatterissa mm. 100 kesää 1000 yötä -musiikkinäytelmässä, Titanic-musikaalissa sekä Kultainen 60-luku ja Villi 50-luku -musiikkiesityksissä.
– On upeaa palata taas pienen tauon jälkeen tutun teatterin lavalle. Nyt vielä täysin uudistetulle ja remontoidulle isolle näyttämölle. Se antaa teknisestikin erittäin hyvät lähtökohdat tällaiselle suurmusikaalille.

Mahtipontinen musikaali
tämän päivän katsojalle

Evita-musikaalin Juan Perón on Esa Ahonen, Heikki Vainionpää on tangolaulaja Magaldi. Rakastajattaren roolin laulaa Petra Pääkkönen, joka esitti Sofiaa suomenkielisessä Mamma Mia -musikaalissa vuonna 2018. Muissa rooleissa nähdään Mia VuorelaMari Pöytälaakso, Heidi Ajanto, Henna Sormunen, Jani Johansson, Jussi Jätinvuori, Ville Orttenvuori, Vendela Nylund, Ingrid Gräsbeck, Julius Martikainen, Jari Jaakonaho, Elina Haikka ja Ella Snellman. Yhteensä näyttämöllä on kolmattakymmentä esiintyjää sekä kahdeksanhenkinen orkesteri. 

Lavastuksen suunnittelee Marjatta Kuivasto, puvut Leena Rintala, äänet Sakari Kiiski, valot Hannu Raja-aho ja naamioinnin Johanna Uusitontti. Seinäjoella nähtävän Evitan tarkistettu suomennos on Mikko Koivusalon.
– Lähdemme työryhmäni kanssa tekemään Evitaa suuntaan, jonka haluamme vaikuttavan tämän päivän katsojaan: herättävän ajatuksia ja suuria tunteita, lupaa Parkkinen. 

Evita saa ensi-iltansa 19.9.2020 Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Musikaali on ohjelmistossa kevääseen 2021 saakka.

Evita sai kantaesityksensä Lontoossa 1978. Broadwaylla se tuli ensi-iltaan seuraavana vuonna.

Lue lisää Evita-musikaalista täältä!


Ohjelmistossa

Evita

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

Näytä kaikki artikkelit

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
01.02.2023 klo 1800 The Addams Family, teosesittely ja avoin harjoitus Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1200 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
02.02.2023 klo 1915 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1000 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
03.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1900 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1300 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1800 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
07.02.2023 klo 1800 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput

Katso aikataulut