fbpx

Teatterin verkkolehti

Blogi

Sohvakriitikolta: Evita hurmasi Juan Perónin, Argentiinan – ja teatteriyleisön

27.10.2020

Evita. Esa Ahonen, Helena Rängman ja Marko Maunuksela.

Argentiinan presidentin, eversti Juan Perónin karismaattisesta vaimosta Evasta kertova, tai oikeammin laulava, musikaali Evita on Seinäjoen kaupunginteatterilta huikea onnistuminen. Kaikki vuorosanat lauletaan, tarina etenee hengästyttävällä tempolla, mutta kyllä siinä mukana pysyy, nipin napin. Aina ei kaikista sanoista saanut selvää, varsinkin alkupuolella, mutta stoori ja tunnelma kuljettivat mukanaan. Äänenvoimakkuus oli aluksi aivan siinä rajalla, että korvat kestivät, mutta illan kuluessa volyymi hieman laski. Saattoi kuulua musikaalin draamaan, aluksi oltiin nuhjuisessa ja meluisassa laitakaupungin köyhälistökorttelissa, josta siirryttiin yläluokan ”sivistyneempään” miljööhin.

Aluksi vähän taustaa. Musikaalin tapahtumat sijoittuvat 1940–50-luvun Argentiinaan. Eva Duarten isällä on kaksi perhettä, toinen laillisen vaimonsa kanssa, ja toinen rakastajattarensa, Evan äidin, kanssa. Evan ollessa 6-vuotias hänen isänsä kuolee, ja äiti muuttaa lapsineen pikkukaupunkiin.  15-vuotiaana elämänjanoinen Eva lähtee Buenos Airesiin etsimään onneaan. Siellä hän tutustuu kuuluisaan tangolaulaja Magaldiin, joka puolestaan tutustuttaa Evan näyttelijä- ja radioporukoihin. Eva saa pieniä rooleja, onnistuu niissä ja etenee vuosien saatossa suositun radio-ohjelman vetäjäksi. Nuoren, kauniin ja vapaamielisen Evan elämä on vauhdikasta ja hän osaa käyttää viehätysvoimaansa edetäkseen urallaan.

Vuonna 1944 nuori Eva tapaa poliittista nousua tekevän, lähes 50-vuotiaan eversti Juan Perónin. Rakkaus roihahtaa äkkiä, pari muuttaa yhteen asumaan, Juan joutuu 1945 vankilaan poliittisten vastustajiensa toimesta, mutta Eva saa radio-ohjelmansa avulla nostatettua työläiskansan mielenosoituksiin, Juan vapautetaan ja pariskunta avioituu saman tien. Tuolloin alkaa nuoren Evan legenda Evitana. Juan on hallitsijana jäykkä ja päättämätön, Evita tukee häntä ja on karismaattinen, kaunis ja määrätietoinen. Evita käyttää valtaansa kansan hyvinvoinnin parantamiseksi, ja saa valtaisan suosion. 

Oliko Evita laskelmoiva pyrkyri vai pyyteetön köyhän kansan elinolojen parantaja? Tähän ei kukaan tiedä vastausta. Varmasti hän oli molempia. Hän sai paljon hyvää aikaan, kansan elämä kohentui huomattavasti, mutta hän osasi myös ”katsoa eteensä”, loistelias elämä tuli kalliiksi. Harmillisesti Evitan elämä päättyi jo 33-vuotiaana, kohtusyöpä lopetti ainutlaatuisen elämän. Mutta legenda jäi elämään.

Evitan voittokulku jatkuu nyt Seinäjoella!

Tästä elämästä musikaalimaailman kultakorva Andrew Lloyd Webber sävelsi ja kultasormi Tim Rice käsikirjoitti valtaisan suosion saaneen menestysmusikaalin. Kantaesitys oli Lontoossa 1978, seuraavana vuonna Broadwaylla. Ja nyt siis Seinäjoella. Ja millainen esitys! Aivan huikeaa teatteria, voisi sanoa että ei heikkoja lenkkejä, ei todellakaan. Koko esiintyjäkaarti suoriutuu hengästyttävästä urakastaan erinomaisesti.  

Evitaa esittävä Helena Rängman tavoittaa Evan sielunmaiseman suvereenisti, karkeasta iloluontoisesta tytönhupakosta aikuiseen yläluokkaiseen daamiin. Lavasäteily suorastaan häkellyttää, iso osa on tietysti myös Leena Rintalan sananmukaisesti loistavalla pukusuunnittelulla. Rängmanin taipuisa, eloisa ja voimakas ääni kuljettaa kuulijan tunnelmasta toiseen. Tanssit, välillä kiihkeän kuumat, kohta taas keinuvan viettelevät, seuraavat toisiaan vapaina, varmoina ja aistillisina. 

Tarinaa vie eteenpäin Che, Marko Maunuksela. Tangokuninkaan äänivarat ja puhtaan laulun jo tiedämmekin, samoin poikkeuksellisen selkeän artikuloinnin. Sanoista saa selvän. Mutta hänestä on kuoriutunut myös erinomainen näyttelijä. Luonteva, uskottava, hauska. Ja mikä muuntautumiskyky!  Hetkessä roolista toiseen, tuosta vaan.  Nautittavaa työtä, ja myös melkoista heittäytymistä. Ohjaaja Tuomas Parkkinen antaa Maunukselan Che’n loistaa ja irroitella. Ja yllättää – sittenpähän näette!

Juan Perónin vaikean roolin klaaraa Esa Ahonen suvereenisti. Oopperalaulutausta kuuluu, ja se sopii sotilaskoulutuksen saaneen Perónin rooliin. Eloisan ja tarmokkaan Evitan rinnalla Ahosen Perón on sopivan jäykkä ja jahkaileva. Toisaalta Ahonen ilmentää hyvin Perónin hämmennystä päällekäyvän nuoren Evitan liehitellessä häntä.

Erityismaininnan laulustaan ansaitsee vielä Petra Pääkkönen Perónin rakastajattarena. Upeaa! Ja hyvin vetää Jari Jaakonaho tangolaulaja Magaldina. Kapellimestari Timo Ristilän erinomainen seitsenjäseninen orkesteri ei juuri hengähtämään pääse. Soitto soi melkein taukoamatta, täyteläisenä, rytmikkäänä, muhkeana. Marjatta Kuivaston lavastus ja Hannu Raja-ahon valaistus hämmästyttivät ja hengästyttivät kenties eniten. Miten tämä kaikki on saatu rakennettua?  Ja miten kaikki toimi näin täsmällisesti. Näyttämö antaa näemmä mahdollisuuksia vaikka mihin osaavissa käsissä. Vauhtia oli, se on sanottava. Koreografi Jukka Haapalainen, kyllä, juuri hän, Tanssii tähtien kanssa -tuomari ynnä paljon muuta, piti esityksen jatkuvassa liikkeessä. Tanssinumerot, joita todella riitti, häikäisivät. 

Tiedättehän musikaalin nimimelodian Kyyneleet pois Argentiina, tai toiselta nimeltään Et itkeä saa Argentiina? Kyllä se soi hienosti, ja vielä pitkään esityksen jälkeen pääkopassa. Hieno melodia, hieno esitys! Tekisi mieli sanoa, että jos käytte kerran vuodessa teatterissa, ja jos pidätte musikaaleista, se on tässä. 

Musikaali alkaa Evitan arkun ääreltä, ja siihen se myös päättyy. Tarina kosketti, vei mukanaan, välillä nauratti, välillä nousi melkein kyyneleet silmiin. Onhan tämä valloittanut koko maailman, voittokulku jatkuu nyt Seinäjoella. Vuosikymmenten takaiseen alkuperäistekstiin oli osattu kivasti lisätä tämän ajan elementtejä, jotka vilahtivat silmiin ja korviin tuolloin tällöin. Ahaa-elämyksiä sai kokea monessa kohtaa.    

Mitenkähän osaisi viestittää englanniksi Webberille ja Ricelle, että tavallista yritetähän mutta priimaa vain pakkaa tulla!

JUSSI UUSIMÄKI 
Seinäjoen kaupunginteatterin sohvakriitikko v. 2020–2021


Sohvakriitikot ovat valikoitu joukko teatteritaiteen ystäviä, jotka katsovat Seinäjoen kaupunginteatterin esityksiä ja kirjoittavat niistä arvion teatterin blogiin.

Ohjelmistossa

Evita

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Näytä kaikki artikkelit

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
29.09.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
06.10.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
07.10.2023 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
07.10.2023 klo 1800 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
12.10.2023 klo 1815 Kekkosen Tytär, teosesittely Elissa-katsomo Osta liput
13.10.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
14.10.2023 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
14.10.2023 klo 1800 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
21.10.2023 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
21.10.2023 klo 1800 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut