fbpx

Teatterin verkkolehti

Blogi

Blogiarvio: Tuttua, hauskaa ja ärhäkkää Palmua

26.1.2020

Mika Waltarin kirjoittamat Komisario Palmu -elokuvat kuuluvat suomalaiseen kansalliskuvastoon. Elokuvien roolihahmot ja niiden voimakkaan persoonalliset tulkitsijat ovat jokaiselle varttuneemmalle suomalaiselle tuttuja kuin kotiväki. Siksi Seinäjoen kaupunginteatterin versiota Komisario Palmun erehdyksestä seurattiin tarkalla silmällä ja korvalla.

Panu Raipian ohjaamassa esityksessä edetään reipasta tahtia. Murhamysteeriin saadaan selkeyttä onnistuneesti toteutettujen takaumien avulla. Vaikuttaa aivan kuin elokuvaa katsoisi. Kati Lampun suunnittelema lavastus toimii ja on tyylikästä 30-luvun epookkia, kuten Elina Vätön suunnittelemat puvutkin. Hannu Raja-ahon rakentamalla valaistuksella siirrytään hämärästä porvariskodista hurjan punaiseen vampyyrihehkuun.

Sami Lustin äänimaisema taustoittaa ja johdattelee kerrontaa. 30-luvun iskelmät lavastavat hienosti ajankuvaa. Johanna Uusitontin kampauksilla ja maskeerauksella on keskeinen osa henkilöhahmojen tyypittelyssä.

Rikas elostelija Bruno Rygseck löydetään kuolleena kellumassa kylpyaltaassa. Suku on innokas tekemään Brunon poismenosta tapaturman. Esa Ahosen pontevan narisevasti tulkitsema komisario Palmu esikuntineen haistaa tapauksessa murhan. Nykydekkareiden tapaan rikas suku koettaa painostaa rikostutkijoita. Huithapelin tapaturmainen kuolema sopisi mainiosti suvun pirtaan.

Teatterin näyttelijäkaartista on löydetty osaava tyyppigalleria tarinaa kertomaan. Eino Heiskanen on vireä nuori etsivä Virta. Jani Johansson tekee etsivä Kokista omanlaisen tulkintansa, jossa elokuvan Leo Jokela ei kummittele taustalla.

Esityksessä päästään Kämpin iloisen huuruiseen tunnelmaan. Ja tuleehan sieltä Kokin reippaasti laulama foksi Silimät tummat. Ilman tätä viisua olisi esitys jäänyt torsoksi.

Jukka Puronlahti jäykistelee hienovireisesti hovimestarina. Heikki Vainionpää tekee erittäin moni-ilmeisen tulkinnan Erik Vaaran osassa. Mari Pöytälaakso on kipakka Airi Rygseck.

Nuoret näyttelijät Sanni Lehto (Airi Rykämö), Joonas Snellman (Aimo Rykämö), Ville Orttenvuori (kirjailija Laihonen) ja Henna Sormunen (Irma Vanne) tuovat esitykseen tuoreutta ja raikkautta. Pekka Hänninen nousee takaumissa moneen kertaan kuolleista inhan Bruno Rygseckin roolissa. Hänninen suorastaan revittelee Brunona.

Jari Jaakonaho vierailee tärkeissä pikkurooleissa lääkärinä, paarinkantajana ja tarjoilijana.

Murhastoorin keskiöön hiipii hiljakseen ja lopulta vakuuttavalla vyöryllä vanhaneiti Amalia Rygseck. Mia Vuorelasta on maskeerattu lujan itsetietoinen ja päättäväinen mummeli, joka pyörittää koko sukusirkusta.

Vuorelan Amalia ja Ahosen Palmu mittelevät voimiaan hyvän ja pahan kamppailussa. Kamppailijoiden välinen sähkö ja sihinä välittyvät katsomoon.

Seinäjoen kaupunginteatteri on Panu Raipian johdolla tomuttanut ja raikastanut hauskan ja jännittävän näytelmäklassikon perinteitä kunnioittaen.

Raimo Hautanen

kriitikko

 

Ohjelmistossa

Komisario Palmun erehdys

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
21.05.2024 klo 1200 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
22.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
23.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
23.05.2024 klo 1800 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
24.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
26.05.2024 klo 1300 Miloff Tanssiopisto: Liisa Ihmemaassa / Alice in Wonderland Alvar-sali Osta liput
26.05.2024 klo 1700 Miloff Tanssiopisto: Liisa Ihmemaassa / Alice in Wonderland Alvar-sali Osta liput
11.06.2024 klo 1815 TOOTSIE, Teosesittely ja avoin harjoitus Törnävän kesäteatteri Osta liput
06.07.2024 klo 1800 TOOTSIE, Ensi-ilta Törnävän kesäteatteri Osta liput
06.07.2024 klo 1800 Tootsie, tarjoilut väliajalle Törnävän kesäteatteri Osta liput

Katso aikataulut