fbpx

Teatterin verkkolehti

Blogi

Panu Raipia on virallinen Komisario Palmu -ohjaaja

5.12.2019

Panu Raipia.

Ohjaaja Panu Raipia.

Komisario Palmun erehdys avaa uuden vuosikymmenen Seinäjoen kaupunginteatterissa. Ensi-ilta on 25. tammikuuta 2020.

Rikkaan raikulipojan kuolemantapauksessa on jotain epäilyttävää. Monella ihmisellä tuntuu olevan salattavaa. Mitä on tapahtunut? Komisario Palmu kutsutaan tutkimaan tapausta.

Suomalaisten rakastama klassikko Komisario Palmun erehdys nähdään Seinäjoen kaupunginteatterissa kevätkaudella 2020. Kirjailija Mika Waltarin perikunta on pyytänyt ohjaaja Panu Raipiaa ottamaan päävastuun Komisario Palmu -näytelmien ohjauksesta.

Raipia on vieraillut Seinäjoen kaupunginteatterissa ennenkin. Hän ohjasi vuonna 2007 suurelle näyttämölle Linjat kuumina -farssin, joka sai erinomaiset arviot ja keräsi suuren yleisön.
– On hienoa palata Seinäjoelle, jossa on hyvätasoinen teatteri, tuttuja näyttelijöitä ja jossa kaikki toimii hyvin.

Raipia on 18 vuoden jälkeen jättänyt Tampereen komediateatterin toimitusjohtajan tehtävät ja keskittyy ohjaamiseen. Teatterin taiteellinen johtajuus mahdollistaa tämän.
– Tänä vuonna olen vieraillut Komisario Palmun ohjaajana myös Turun kaupunginteatterissa ja Porin teatterissa.

Ohjaaja lupaa viihteellisen ja intensiivisen jännärikomedian, jossa näyttelijät pääsevät näyttämään parastaan.
– Tuttu elokuva vaikuttaa näytelmään jonkin verran, mutta jokainen näyttelijä ratkaisee roolin oman henkilökohtaisen persoonansa kautta. Ei lähdetä imitoimaan. Niinkuin kaikessa roolityössä, roolihenkilössä pitää olla jotain näyttelijästä itsestään.

Legendaarinen etsiväkolmikko

Komisario Palmun roolin tekee Esa Ahonen ja hänen alaisiaan näyttelevät Kokin roolissa Jani Johansson ja Virtana Eino Heiskanen. Jotkut ulkoiset ominaisuudet myötäilevät Matti Kassilan vuonna 1960 ohjaaman elokuvan hahmoja, mutta Raipia ei pyri taikomaan näytelmään Joel Rinnettä, Leo Jokelaa tai Matti Raninia. Hän haluaa kuitenkin, että teatterikokemus on yleisölle vaivaton.
– Lopputuloksen pitää olla sellainen, joka yleisön on helppo ostaa. Palmu on tässä näytelmäversiossakin vanha äreä mies. Kokki ja Virta ovat hänen apulaisetsiviään, toinen on pidempi kuin toinen, kuten elokuvassa. Muuta yhteistä henkilöhahmoilla ei tarvitse olla.

Eletään romanttista aikaa, jolloin miehet eivät milloinkaan olleet huoneessa ilman pikkutakkia naisen läsnäollessa.

Näytelmä tehdään epookkiin eli 1930-40-lukujen vaihteeseen. Eletään romanttista aikaa, jolloin miehet eivät milloinkaan olleet huoneessa ilman pikkutakkia naisen läsnäollessa. Aikakauteen kuuluu tyylikäs pukeutuminen. Ollaan talvisodan syttymisen kynnyksellä, jolloin ihmisillä oli vielä varallisuutta.
– Paikalla on rikasta Rygseckin sukua. Poliiseista Kokki ja Palmu edustavat rahvasta ja työväenluokkaa. Virta taas on paremmasta porvariskodista, hän on parempi käytökseltään ja pukeutuu hienommin.

Raipia kehuu näyttämökuvaa erittäin hienoksi.
– Näyttämölle luodaan mystinen ilmapiiri. Lavastaja Kati Lamppu on aiemminkin vieraillut Seinäjoella. Pukusuunnittelijana on Elina Vättö Tampereelta.

Kyseessä on rikostutkinta, joka nykyteknologialla tuottaisi viiden minuutin näytelmän. Mutta tuohon aikaan tutkinta oli hidasta.

Tarina keskittyy kuolemantapauksen tutkintaan.
– Kyseessä on rikostutkinta, joka nykyteknologialla tuottaisi viiden minuutin näytelmän. Tuohon aikaan rikostutkinta oli hidasta: ei ollut esimerkiksi dna-tutkimuksia. Kuka vain voi olla murhaaja, kun talo on täynnä ahneita ihmisiä. On rahaongelmia, alkoholiongelmia, mielisairautta ja leski, joka perii ison omaisuuden miehensä kuoltua.

Raipian mukaan Mika Waltarin kirjoittamat Komisario Palmu -tarinat ovat Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan veroisia klassikkoja. Komisario Palmu on ilmiö, koska tarinat ovat niin kiinnostavia.
– Lähtökohtana on yksi taitavimmista kirjailijoista, monen suomalaisen mielestä taitavin. Hyvä näytelmä perustuu hyvään tarinaan. Yleisön pitää ajatella lopussa, että nytkö tämä jo loppui.

Komisario Palmun erehdys -näytelmän ensi-ilta on 25.1.2020 Seinäjoen kaupunginteatterin Alvar-näyttämöllä. Lisää näytelmästä täällä.

Outi Rantala, teksti
Anna Valtari, kuva

 

 

 

Ohjelmistossa

Komisario Palmun erehdys

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
01.02.2023 klo 1800 The Addams Family, teosesittely ja avoin harjoitus Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1200 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
02.02.2023 klo 1915 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1000 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
03.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1900 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1300 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1800 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
07.02.2023 klo 1800 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput

Katso aikataulut