fbpx

Tiedotteet

Tulossa kotimainen kantaesitys: ”On aika tehdä Patruunatehtaasta näytelmä”

13.8.2021

Patruunatehdas-näytelmän ohjaaja Panu Raipia ja käsikirjoittaja Anne Koski-Wood.

Patruunatehdas-näytelmän käsikirjoittaja Anne Koski-Wood ja ohjaaja Panu Raipia työstivät näytelmää heinäkuussa Lapualla. Kuva: Pauliina Salonius

Patruunatehtaan räjähdys huhtikuussa 1976 muutti lukuisten lapualaisten elämän. Se jätti jälkensä myös suomalaisten kollektiiviseen muistiin. Nyt tapahtumista valmistellaan näytelmää Seinäjoen kaupunginteatteriin, jossa se kantaesitetään syyskuussa 2022.

Seinäjoen kaupunginteatterin tuleva taiteellinen johtaja Pauliina Salonius ei ollut uskoa silmiään luettuaan saamansa sähköpostiviestin myöhään illalla tammikuussa 2020. Lontoossa asuva pohjalaislähtöinen käsikirjoittaja Anne Koski-Wood ehdotti teatterille uutta näytelmää, jonka aiheena olisi Lapuan patruunatehdas.
Aiemmin samaisena päivänä Salonius oli ollut Lapualla katsastamassa pohjalaistaloa mahdolliseksi tulevaksi kodiksi perheelleen ja päätynyt vierailemaan patruunatehtaan museossa.
– Tuhon mittakaava järkytti ja ihmisten tarinat koskettivat. Hämmästyin, ettei koko kansaa vavisuttaneesta tragediasta oltu koskaan tehty näytelmää, Salonius muistelee.
Ja sitten, samana iltana Koski-Wood kirjoitti viestissään: ”…on aika tehdä Patruunasta näytelmä.” Sillä hetkellä Salonius tiesi, mikä tulisi olemaan hänen johtajakautensa ensimmäisiä avauksia.

Teatterin tehtävä
kuvata omaakin seutua

Patruunatehtaalla tapahtunut räjähdys on Suomen rauhanajan kohtalokkaimpia onnettomuuksia. 40 ihmistä sai surmansa ja useita kymmeniä loukkaantui. Lapuan patruunatehdas on ollut merkittävä työllistäjä Etelä-Pohjanmaalla ja sen tapahtumat ovat vaikuttaneet koko seudun identiteettiin.
Samalla, kun kuvaa tragediaa, uusi näytelmä henkii pohjalaisittain uskoa elämään ja puhuttelee nykyihmistä: vasta ymmärtämällä oman tarinansa ihminen voi löytää oman paikkansa historiassa. 
– Teatterin tärkeä tehtävä on kuvata myös oman alueen ihmisiä, elämää ja kulttuuria sekä kertoa paikallisista historiallisista tapahtumista, etteivät ne unohtuisi, Salonius muistuttaa.

Teatterin keinoin
ymmärrystä ja lohtua

Patruunatehdas-näytelmää on työstetty puolitoista vuotta ja se valmistuu tämän syksyn aikana. Näytelmä käsittelee kohtalokkaita tapahtumia ennen räjähdystä ja sen jälkeen, vuodesta 1973 aina nykyhetkeen saakka.
Kirjoittaessaan Koski-Wood on tutustunut saatavilla olleeseen aineistoon laajalti, muun muassa tutkijalautakunnan tapaturmaraporttiin vuodelta 1978, valtakunnallisiin ja alueellisiin lehtiartikkeleihin sekä haastatellut eri henkilöitä.  
– Käsikirjoitus perustuu tosiasioihin. Tarinan hahmot sen sijaan ovat fiktiivisiä. He ovat läpileikkaus tragedian läpikäyneistä ihmisistä, Koski-Wood kertoo.
Näytelmän ohjaa Panu Raipia. Tekijäkaarti uskoo ajan olevan valmis aiheen käsittelylle, tapahtumista tulee ensi-illan koittaessa kuluneeksi yli 46 vuotta.
– Teatteri voi omine keinoineen tuoda ymmärrystä, lohtua ja samalla auttaa näkemään asioiden eri puolia, Salonius sanoo.

Patruunatehdas-näytelmän liput tulevat myyntiin helmikuussa 2022.

 


Ohjelmistossa

Patruunatehdas

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
01.02.2023 klo 1800 The Addams Family, teosesittely ja avoin harjoitus Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1200 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
02.02.2023 klo 1915 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1000 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
03.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1900 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1300 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1800 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
07.02.2023 klo 1800 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput

Katso aikataulut