fbpx

Teatterin verkkolehti

Blogi

Sohvakriitikolta: Patruunatehdas on täynnä inhimillisyyttä

13.9.2022

Patruunatehdas. Jani Johansson ja Annika Junno.

Patruunatehdas-näytelmän isä ja tytär, Jani Johansson ja Annika Junno. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Patruunatehdas on sopiva paketti faktaa ja fiktiota. Se tarjoaa monelle uuttakin tietoa Lapuan patruunatehtaan vuoden 1976 räjähdysonnettomuudesta. Anne Koski-Woodin hieno teksti on saanut vähintään yhtä hienon tunnelman kaikkine iloineen ja suruineen ohjaaja Panu Raipian hyppysissä. Näytelmä tarjosi voimakkaan kokemuksen muutaman vuosikymmenen räjähdyksen jälkeen syntyneelle katsojalle ja räjähdyksen aikaan eläneelle se tarjoaa takuulla vielä voimakkaamman kokemuksen.

Ohjaaja Panu Raipia lupasi näytelmän avoimissa harjoituksissa, että ei mässäile niin sanotusti väärillä asioilla. Tämän lupauksen valmis näytelmä lunasti hienolla tavalla. Aihe on monelle, erityisesti lapualaiselle ja eteläpohjalaiselle, arka ja mahdollisesti vielä liiankin tuoreessa muistissa, jolloin hienotunteisuus on erityisen tärkeää. Kysymyksessä on vieläpä näytelmän kantaesitys, mikä vain lisää odotuksia sitä kohtaan.

Kuinka inhimillistä onkaan miettiä, olisiko jotakin voitu tehdä toisin?

Näytelmä kuvaa ainutlaatuisella tavalla niitä moninaisia tunteita, joita moni läheisensä menettänyt tuon onnettomuuden aikaan varmasti koki. Kuinka moni tuohon aikaan surikaan menetettyä läheistä ja kuinka moni samaan aikaan iloitsi, että omat läheiset tai oma henki säilyi. On vaikea edes kuvitella sitä tuskaa ja toivottomuutta, mitä tuon mittaluokan onnettomuus sai aikaan pienellä paikkakunnalla ja pienessä maassa. Liian moni joutui opetella elämään uutta arkea ilman äitiä tai isää tai muuta perheenjäsentä. Kuinka inhimillistä onkaan miettiä, olisiko jotakin voitu tehdä toisin. Lopulta jäljellä on kuitenkin toivo ja yhteisöllisyys. Näytelmä kuvasi varsin onnistuneesti tätä kaikkea.

Annika Junno hoitaa paikkansa hienosti keskeisessä Annin roolissa. Samoin Venla Niemistö / Kerttuli Kivimäki pikku-Annina on sydäntä raastavan sympaattinen ja kyynelkanavat avaava suoritus. Annin lapsuusmuistot uintireissusta saavat aikaan lämpimän läikähdyksen rinnassa.

Helenan (Mari Pöytälaakso) hahmon moni löytää takuulla lähipiiristään. Syvä tuttuuden tunne vain lisää hahmon traagisuutta. Heikki (Jani Johansson) löytyy niin ikään monen lähipiiristä. Kuinka vaikeaa meidän suomalaisten onkaan aina vaan sanoittaa tunteitamme. Helenan äitiä, Helviä (Marjut Sariola), olisi tehnyt mieli halata. On mahdotonta kuvitella, miten raastavaa on menettää oma lapsi.

Erityismaininnan ansaitsee ehdottomasti myös mm. onnettomuustutkija Raili Walleniuksen roolissa loistanut Mia Vuorela, jonka hämmästyttävän pitkät ja monimutkaiset tutkimusselostukset soljuivat kuin vettä vaan.

Patruunatehtaan jokaisessa hahmossa on kosketuspintaa ja uskottavuutta, jotenkin syvää inhimillisyyttä. Yleisössä tämä koettiin selvästi, sillä Alvar-salin pimeydessä nyyhkäyksiä kuului joka puolelta.

Hahmojen ulkoasu on viimeisen päälle ajan henkeen sopiva. Tästä on kiittäminen pukusuunnittelua sekä kampaus- ja maskeeraussuunnittelua, jonka ovat hoitaneet Elina Vättö ja Johanna Uusitontti. Upean lavastuksen on suunnitellut Teemu Loikas. Valot, äänet ja videot saivat tarinan tulemaan iholle asti. Hannu Raja-aho, Matti Pekkanen ja Sami Lust ovat saaneet aikaan hienoa jälkeä näiden parissa.

Etukäteen jännitystä aiheutti se, kuinka paljon murretta näytelmään olisi otettu mukaan, vai olisiko yhtään. Syntyperäisenä eteläpohjalaisena mietitytti myös, että kunpa murretta ei pakotettaisi niille näyttelijöille, joilta se ei luonnostaan tule. Murrekysymys oli ratkaistu mitä mainioimmalla tavalla. Sitä oli, mutta ei liikaa.

MOONA HAAPOJA 
Seinäjoen kaupunginteatterin sohvakriitikko v. 2022–2023


 

Sohvakriitikot ovat valikoitu joukko teatteritaiteen ystäviä, jotka katsovat Seinäjoen kaupunginteatterin esityksiä ja kirjoittavat niistä arvion teatterin blogiin.

 

Ohjelmistossa

Patruunatehdas

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
17.04.2024 klo 1900 Luolamies Alvar-sali Osta liput
18.04.2024 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
18.04.2024 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
19.04.2024 klo 1800 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
19.04.2024 klo 1915 Ei kertonut katuvansa Elissa-katsomo Osta liput
20.04.2024 klo 1300 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
20.04.2024 klo 1315 Ei kertonut katuvansa Elissa-katsomo Osta liput
20.04.2024 klo 1800 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
20.04.2024 klo 1815 Ei kertonut katuvansa Elissa-katsomo Osta liput
23.04.2024 klo 1900 Rosa Liksom Napakymppi Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut

Tiedotteet

Lue tiedotteita