Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Blogi

Lapuan räjähdys sai vakoiluteoriatkin vauhtiin

7.9.2022

Kirjoja Lapuan patruunatehtaasta. Kuva: Raimo Hautanen

Lapuan Paukun räjähdyksestä on tehty useita kirjoja. Kuva: Raimo Hautanen

Lapuan patruunatehtaalla räjähti 13.4.1976. Onnettomuudessa sai surmansa 40 lataamon työntekijää ja 69 henkilöä loukkaantui. 

Lapuan tapahtumat ovat jälleen ajankohtaisia, sillä aiheesta on tulossa näytelmä ja elokuva.

Alkusysäyksenä onnettomuuteen on todennäköisesti ollut pulttipistoolipatruunoiden lataukseen käytetty robotti ja siinä esiintyneet ongelmat. Syntyi kipinä, joka sytytti latauskoneeseen kuuluvassa ruutisuppilossa olleen ruudin. Ruutipalo levisi salamannopeasti lataamon toisen kerroksen ruutisuppiloihin ja aiheutti massiivisen räjähdyksen.

Vimpeliläinen kirjailija Olavi Järvelä ilmestyi kotini ovelle Alajärvelle vuonna 1979 ja kaupitteli tuoretta kirjaansa. Tottahan kaupat syntyivät. Lapuan paukku kertasi kuvitteellisesti 30-luvun patruunatehtaan johtajan salamurhaa ja veti linkin tuosta tapahtumasta kevääseen 1976.

Järvelän kirjassa mieleltään sekava neuvostoagentti Usko aiheuttaa Lapuan räjähdyksen. Usko oli 30-luvulla myrkyttänyt patruunatehtaan johtajan. Nyt seniili konna kehittelee uuden tihutyön.

”Hitaasti hän ottaa taskustaan dynamiittinallin ja asettaa sen koneeseen. Työ on tehty, ja nopeasti Usko käveli pois koneen luota. Hän kiihdyttää askeleitaan puolijuoksuun, hän tuntee ihmisten ihmettelevät katseet niskassaan, mutta ei lopeta kiivasta kulkua. Yhtäkkiä voimakas paineaalto heittää hänet nurin.”

Järvelä saneli ja vaimo kirjoitti

Vimpelissä elänyt Olavi Järvelä (1913–81) julkaisi omakustanteena kaikkiaan viisi teosta. Ensimmäinen oli Kohtalon kourissa vuonna 1970. Lapuan paukun lisäksi Olavi Järvelä kirjoitti toisen suuronnettomuudesta kertovan teoksen Haaksirikko Näsijärvellä.

Lapuan tapaus kiinnosti Järvelää kovasti. Räjähdysonnettomuuden tutkijalautakunta sai raporttinsa valmiiksi maaliskuussa 1978. Järvelän kirja ilmestyi pian sen jälkeen.
– Isä saneli tekstinsä ja äiti naputti ne paperille vanhanaikaisella kirjoituskoneella, kirjailijan poika Matti Järvelä kertoo.
Mies oli isänsä kuollessa niin nuori, etteivät teosten historialliset taustat häntä kiinnostaneet. Nyt kiinnostaisivat. Lapuan tapahtumien Järvelä uskoo olevan kirjailijan mielikuvituksen tuotetta. 
– Isä kustansi itse omat kirjansa. Hän kulki polkupyörällä niitä kaupitellen ympäri Järviseutua.

Jenny myrkytti patruunatehtaan everstin

Huhtikuussa 1932 elettiin Lapuan patruunatehtaalla jännittäviä aikoja. Tehtaan johtaja jääkärieverstiluutnantti Volter Asplund oli kuollut nopeasti edenneeseen sairauteen. Kuolinsyyksi diagnosoitiin molemminpuolinen keuhkokuume. Eversti oli kuollessaan vain 39-vuotias.

Myöhemmin paljastui, että everstin taloudenhoitaja Jenny Anttila oli sekoittanut isäntänsä juomaan pulverin, jonka hän oli saanut paikkakunnalle ilmestyneeltä salaperäiseltä ihailijaltaan ”herra Steniltä”. Jenny vei everstin pöytälaatikosta asekehittelyyn liittyviä salaisia asiakirjoja herra Stenin kuvattaviksi.

Salamurha paljastui vasta parin vuoden kuluttua. Jenny tuomittiin 12 vuodeksi vankilaan. Herra Sten oli jo kadonnut maasta. Murhan takana oli Neuvostoliiton ohjailema vakoilurengas.

Olavi Järvelän Lapuan paukun liitteenä on tiivis kertomus Volter Asplundin murhasta ja sitä seuranneista oikeudenkäynneistä.

Räjähdys näyttämölle ja valkokankaalle

Toimittaja ja kirjailija Pentti Pirhonen (1928–94) julkaisi 1981 teoksen Arsenikkia Lapuan patruunatehtaalla. Se kuvaa eversti Asplundin myrkytystapahtumaa. Pirhonen määritteli teoksensa todellisuuteen pohjautuvaksi romaaniksi. Kuvaliitteessä esitellään aikakauden lehtiotsikoita ja tarinan päähenkilöt. 

Kirjailija Arto Juurakko julkaisi vuonna 2006 perusteellisen dokumentin.

Kirjailija Antti Tuuri tarttui samaan aiheeseen näytelmässään Punakantiset kirjat. Lapuan harrastajanäyttelijät esittivät everstin myrkytyksen vaiheet Rauli Jokelinin ohjaamana vuonna 2003. 

Kirjailija Arto Juurakko julkaisi vuonna 2006 perusteellisen dokumentin nimeltä Patruunatehtaan räjähdys, historiaa ja muistikuvia. Juurakko selostaa tapahtuneen käymällä läpi arkistolähteet ja muun syntyneen kirjallisen materiaalin. Haastateltuja löytyi toistakymmentä ympäri Suomen.

Tuorein aihetta käsittelevä teos on Ralf Henrikssonin Lapuan tulilanka (2021). Tulvivasta Kyrönjoesta löytyy Lapuan räjähdyksen jälkeen venäläisagentin ruumis. Tapahtumiin kytkeytyvät patruunatehtaalta varastettu ruutiresepti ja kansainvälinen vakoilu.

Seinäjoen kaupunginteatterissa saa 10. syyskuuta ensi-iltansa Anne Koski-Woodin kirjoittama ja Panu Raipian ohjaama näytelmä Patruunatehdas. Toni Kurkimäen ohjaama ja Tuukka Haapamäen käsikirjoittama elokuva Lapua 1976 tulee elokuvateattereihin ensi vuonna.

RAIMO HAUTANEN
Artikkeli on alun perin julkaistu 7.9.2022 Epari-lehdessä.

 

Ohjelmistossa

Patruunatehdas

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
11.12.2024 klo 1900 Neljä pientä annosta Alvar-sali Osta liput
12.12.2024 klo 1900 Erja Lyytinen & Friends: Blue Christmas 2024 Alvar-sali Osta liput
13.12.2024 klo 1900 Eikä yksikään pelastunut, (tuoksuton näytös) Alvar-sali Osta liput
14.12.2024 klo 1300 Eikä yksikään pelastunut Alvar-sali Osta liput
15.12.2024 klo 1300 Miloff Tanssiopisto: Cipollino - Pikku Sipuli Alvar-sali Osta liput
15.12.2024 klo 1700 Miloff Tanssiopisto: Cipollino - Pikku Sipuli Alvar-sali Osta liput
16.12.2024 klo 1900 Leipää, lempee ja lämpöö 35 v! Alvar-sali Osta liput
03.01.2025 klo 1800 SEILI Alvar-sali Osta liput
04.01.2025 klo 1300 SEILI Alvar-sali Osta liput
10.01.2025 klo 1800 Eikä yksikään pelastunut Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut