fbpx

Tiedotteet

Spamalot! Seinäjoen kaupunginteatteri tuo kesäteatteriin suuren maailman musikaalin

6.6.2019

Törnävän kesäteatterissa nähdään heinä- ja elokuussa poikkeuksellisen suuri ja näyttävä musikaali. Spamalot tekee kunniaa 50 vuotta täyttävälle Monty Python -ryhmälle. Kolmas näytäntökausi tulee vakiinnuttamaan paikkansa Seinäjoella.

Spamalot-ohjaaja Mika Eirtovaara on innoissaan.
– Järjettömän hyvä fiilis! Nämä ovat aivan tajuttoman taitavaa porukkaa, hän hehkuttaa Spamalot-musikaalin tekijöitä ja viittoo näyttämön suuntaan.

Siellä arvokkaasti laukka-askeltaa kuningas Arthuria näyttelevä laulaja Juha Hostikka perässään hevosensa Patsy eli Lauri Ketonen kookospähkinöiden puolikkaita yhteen kopsuttaen. Törnävän kesäteatterin harjoituksissa ollaan todellakin Monty Pythonin ytimessä: alansa huippuammattilaiset tekevät jotain hyvin hupaisan nurinkurista.
– Hauskuutta ei saa koskaan näytellä, koomisuus tulee juuri siitä tosissaan olosta. Sehän pelkästään on jo farssi, kun meikäläinen tanssii, nauraa Hostikka

Spamalot. Lauri Ketonen (vas.) ja Juha Hostikka.

Juha Hostikka (oik.) on kuningas Arthur ja Lauri Ketosen Patsy hänen uskollinen hevosensa. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Kyseessä on suurmusikaali, joka parodioi – musikaaleja!
– Ja tekee sen syvällä rakkaudella. Spamalotin runsaudella ei ole rajoja! Se kommentoi kaikkia mahdollisia musikaaleja ja tyylilajeja, sanoo esitykseen 110 upeaa ja yllätyksellistä pukua suunnitellut Riikka Aurasmaa.

Suurta ja mahtavaa voi
tehdä ulkonäyttämöllekin

Törnävän kesäteatterissa katsojat istuvat katoksen alla, näyttämö ja näyttelijät puolestaan ovat taivasalla. Siitä huolimatta Spamalotia ei ole tehty mitenkään vähemmin, päinvastoin:
– Tämä on suurin musikaalimme pitkään aikaan, sanoo toimitusjohtaja Markko Heinonen.

Suunnittelijoiden luovuutta musikaalin ulosvieminen ei rajoittanut.
– Tosin materiaaliratkaisuihin se on vaikuttanut. Näyttävyydessä ja kimalteessa ei ole pukujen osalta säästelty, onhan niiden loistettava kilpaa isona valospottina taivaalla porottavan auringon kanssa. Kosteampaan keliin on varauduttu valmistamalla esimerkiksi tanssityttöjen höyhenhelmat ja -puuhkat muovisuikaleista, kertoo Aurasmaa.

Juho Lindström suunnitteli lavastukseksi kookkaan ja toiminnallisen puulinnan torneineen. Broadway-musikaalin tuominen ulos teatteritalosta edellytti monen asian ratkaisemista.
– Lavastuksen tuli soveltua Törnävänsaaren kauniiseen puistomaisemaan, mikä toimii myös osana näyttämökuvaa.

Spamalot.

Ranskalaiset solvaajavartijat ovat ihmeissään pyöreän pöydän ritarien yllätyksen äärellä. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri.

Musikaalissa onnistutaan myös seikkailemaan monessa lokaatiossa, vaikka linna pysyykin paikallaan eikä suuren näyttämön teatteritekniikkaa ole ulkona käytettävissä.
– Halusin  pitää kiinni siitä, että maailmoja luodaan visuaalisesti. Sitä osaltaan mahdollisti I-Printissä toteutetut lavastuksen printtipinnat, jotka ovat isosta koostaan huolimatta kevyitä ja kestävät säätä.

Suomen ensiesitys

Kuningas Arthurin ja pyöreän pöydän ritareiden seikkailuista ammentava Spamalot saa Suomen kantaesityksensä 6. heinäkuuta. Näytökset Törnävän kesäteatterissa jatkuvat 24. elokuuta saakka.

Musikaalikomediassa näyttelevät, laulavat ja tanssivat Juha Hostikka, Anna Victoria Eriksson, Olli Rahkonen, Aku Hirviniemi, Henrik Hammarberg, Lauri Ketonen, Ville Orttenvuori, Pihla Pohjolainen, Annina Rubinstein, Eeva Markkinen ja Jyri Numminen, joka on myös musikaalin koreografi.

Musiikin tuottaa Pekka Siistonen, maskeerauksen on suunnitellut Karoliina Mäki ja äänet Sami Lust. Koko komeuden ja Monty Pythonin brittikomiikan on Suomeen sovittanut ja sujuvaksi suomentanut Mikko Koivusalo.

Musikaalin on käsikirjoittanut Eric Idle ja hänen kanssaan säveltänyt John Du Prez. Vuonna 2005 Broadway-avauksensa saanut Spamalot pohjaa Monty Pythonin Holy Grail -elokuvaan, jonka koomikkoryhmä loi yhdessä. Lokakuussa 50 vuotta täyttävän MP-kuusikon muodostivat Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones ja Michael Palin.

Spamalot.

Spamalot-musikaalikomedia tarjoaa jotain aivan uutta suomalaiselle kesäteatteriyleisölle. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Kolmas teatterikausi kesällä

Seinäjoen kaupunginteatteri on yksi harvoista Suomen ammattiteattereista, joilla on oma kesänäyttämö. Tavoitteena on vakiinnuttaa kolmas esityskausi teatterikalenteriin.
– Aiomme ottaa oman paikkamme kotimaan kesäteatterikentältä näyttävillä musiikkiteatterituotannoilla. Seinäjoki on tunnettu kesätapahtumien kaupunki, jonne on kätevä matkustaa joka Suomen suunnasta, sanoo toimitusjohtaja Heinonen.

Tänä kesänä Törnävän Paviljongissa esitetään Herra Hakkaraisen seitsemän ihmettä -lastennäytelmä. Lisäksi ohjelmistossa on perinteiset lavatanssit sunnuntaisin alkaen 14. heinäkuuta sekä musikaalinäyttämöllä 7. elokuuta stand up -show, jossa esiintyvät Niko Kivelä, Mika Eirtovaara, Ali Jahangiri ja Ilari Johansson.

Edellisen kerran Seinäjoen kaupunginteatterilla oli esityksiä Törnävän kesäteatterissa 60-luvulla. Kesien 2017 ja 2018 ohjelmistot koostuivat Seinäjoen kaupunginteatterin kumppaniryhmien sekä vierailijoiden esityksistä. Vuonna 2020 Törnävän kesäteatterissa nähdään kotimainen, musiikintäyteinen kantaesitys.

Törnävänsaaren alueen kehittämistyöhön Seinäjoen kaupunginteatterin kanssa osallistuu mm. Seinäjoen kaupunki, Provinssi-festivaali ja hotelli Sorsanpesä.

Katso esityskuvia täällä!

Tutustu Törnävän kesäteatterin koko ohjelmistoon täällä!


Ohjelmistossa

Spamalot

Kommentit (3)

  Hanna Ahonen sanoo:

  Upea esitys!

  Marjo Tamminen sanoo:

  Hei Hanna! Mahtavaa että nautit Spamalotista! 🙂 Aurinkoista kesän jatkoa sulle. – Sanna, Seinäjoen kaupunginteatteri

  Ullariikka sanoo:

  Täysi kymppi!

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
08.02.2023 klo 1200 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput
08.02.2023 klo 1800 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput
10.02.2023 klo 1730 PARRASVALOISSA Ylälämpiö Osta liput
10.02.2023 klo 1900 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
10.02.2023 klo 1915 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
11.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
11.02.2023 klo 1815 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
17.02.2023 klo 1200 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
17.02.2023 klo 1215 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
17.02.2023 klo 1900 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut