fbpx

Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Blogi

Piparkakuista haarniskoiksi?

15.3.2019

Kesäteatterin puvut valmistetaan kierrätettävistä materiaaleista. Lue miten valmistuu teatterihaarniska ja katso myös artikkelin lopussa oleva video!

Tarpeistonvalmistaja Minna Nortunen tohottaa kuumailmapuhaltimella levyä, joka muistuttaa hätkähdyttävän paljon piparkakkutaikinaa. Tämän jälkeen hän ottaa levyn käteensä ja muotoilee kaarevaksi käyttäen muottina omaa säärtään. Työpöydällä on kuumailmapuhallin, sakset ja erikokoisia paloja tuota ”piparitaikinaa”.
– Worbla on kevyt ja helposti muotoiltava materiaali, sitä käytetään paljon cosplay-pukujen rakennusmateriaalina, Minna opastaa ennen kuin ehdin haukata maistiaisen levyn kulmasta.

Worbla on lämpömuovautuvaa ja kevyttä materiaalia, josta voidaan valmistaa melkein mitä vain pienoismalleista fantasia-asuihin. Lisäksi materiaali on myrkytöntä ja voidaan kierrättää. Minnan käsittelyssä oleva kappale päätyy sääripanssariksi, joka tulee osaksi Spamalot-musikaalihahmon haarniskaa. Muhkea rintapanssari ja kurvikkaat muodot antavat vihiä siitä, ettei kyseessä kuitenkaan taida olla perinteinen pyöreän pöydän ritarin haarniska.
– Tästä tulee strippaava ritari, tokaisee Minna ja osoittaa pukusuunnittelija Riikka Aurasmaan pukuluonnosta.

Haarniskan on oltava puettavissa ja riisuttavissa sekunneissa, joten se rakennetaan kolmesta osasta.  Musikaalikohtausten väliset pukujen vaihtoajat ovat tiukkoja. Näyttelijä saattaa joutua juoksemaan kohtauksesta pukuvaihtoon ja siitä takaisin näyttämölle. Tämä tuo omia haasteita rooliasujen ja tarpeiston suunnitteluun. Haarniskan on paitsi näytettävä aidolta, myös oltava kevyitä ja käytännöllisiä.

Minna leikkaa Worblasta kaksi samankokoista palaa ja asettelee väliin solumuovia. Kuumailmapuhallin kuumentaa levyt 80-asteisiksi, jonka jälkeen levyt voidaan painaa yhteen, leikata ja muovailla. Materiaali kuumenee, muttei kuitenkaan polta ammattilaisen käsiä. Kun valmiiksi muotoiltu kappale jäähtyy, siitä poistetaan ilmakuplat ja asetellaan mallinuken päälle. Vaikka Worbla on suhteellisen helposti työstettävä materiaali, haarniskan valmiiksi saattaminen vie aikaa. Työvaiheet kaavojen teosta itse valmistukseen ja sen jälkeen koristeluun ja maalaamiseen työllistävät tarpeistonvalmistajaa pariksi viikoksi.  Työvaiheiden välissä tehdään toki muitakin töitä.

Haarniska nähdään tositoimissa kesällä 2019 Törnävän kesäteatterissa, kun kuningas Arthur johdattaa hullunkurisen ritarijoukkionsa lakeuksille tarkoituksenaan löytää Graalin malja. Pähkähullussa Monty Pythonin SPAMALOT  -musikaalin rooleissa viihdyttävät muun muassa Aku Hirviniemi, Juha Hostikka, Olli Rahkonen ja Anna Victoria Eriksson. Haarniskat kolisevat heinäkuun 6. päivästä elokuun loppuun.

Liput Spamalot-musikaaliin voit ostaa vaikka heti verkkokaupasta!

Törnävän kesäteatterin (Törnäväntie 1, Seinäjoki) näyttämöt sijaitsevat Törnävänsaaren vehreissä puistomaisemissa. Perinteikäs Paviljonki ja katettu, numeroiduilla istumapaikoilla varustettu Amfiteatteri tarjoavat puitteet ikimuistoiseen kesäteatterielämykseen.

SANNA ROININEN
myynti-, markkinointi- ja tuotantosihteeri

 

Ohjelmistossa

Spamalot

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
19.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1300 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
26.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus

Katso aikataulut