fbpx

Tiedotteet

Monty Pythonin Spamalot -musikaalin ritarit kopsuttelevat Törnävän kesäteatteriin

19.10.2018

Spamalot-julkistus. Rooleissa mm. Aku Hirvniniemi (vas.), Anna Victoria Eriksson, Olli Rahkonen ja Henrik Hammarberg.

Monty Pythonin Spamalot-musikaalin rooleissa nähdään mm. Aku Hirviniemi (vas.), Anna Victoria Eriksson, Olli Rahkonen ja Henrik Hammarberg. Kuva: Sami Kilpiö

Jo musikaalin avauslaulussa ylistetään Suomea, tuota ponivaellusten ja kalalla läiskinnän maata. Vai? No, joka tapauksessa legendaarisen Monty Python -koomikkoryhmän tuotos nähdään nyt ensimmäistä kertaa ikinä suomeksi. Se tapahtuu heinäkuussa 2019 Seinäjoen kaupunginteatterin suvinäyttämöllä.

Monty Pythonin Spamalot -musikaali on kookos – siis kookas tuotanto ja iso panostus Seinäjoen kaupunginteatterilta. Teoksessa lavalla laulaa ja tanssii toistakymmentä esiintyjää.
– Nyt ei pelata varman päälle, vaan otetaan riski pähkähullulla musikaalilla! On aina kiehtovaa tehdä jotain uutta, iloitsee Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Christian Lindroos.

Musikaalissa ollaan sekä keskiajan Englannissa että nyt, täällä. Spamalot parodioi mytologista tarinaa kuningas Arthurista ja pyöreän pöydän ritareista, jotka jumala pistää etsimään Graalin maljaa. Tehtävä vie kuninkaan ja hänen ritaripoppoonsa erikoisiin paikkoihin ja hullunkurisen outoon seuraan. Päät on pidettävä joko pystyssä tai kohdattava hirvittävän kummallinen kuolema.

Rooleissa nähdään mm. Olli Rahkonen, Anna Victoria Eriksson, Aku Hirviniemi, Henrik Hammarberg, Pihla Pohjolainen, Lauri Ketonen ja Annina Rubinstein. Kuningas Arthurin näyttelijä julkistetaan koivun siitepölyn jo kutitellessa nenää, eli keväällä.

Kreisi ja vaativa musikaali

Spamalot perustuu Monty Pythonin hullu maailma -elokuvaan vuodelta 1975. Broadway-ensi-iltansa musikaali sai 2005 ja Tony-palkittiin vuolaasti. Se oli kantaesitetty vuotta aiemmin Chicagossa. Musikaalin on elokuvakäsikirjoituksen pohjalta kirjoittanut kuusipäisen Monty Python -ryhmän jäsen Eric Idle. Hän on myös säveltänyt pääosan lauluista. Näyttämömusiikki ja orkesterisovitukset ovat John DuPrez’n käsialaa. Komediaryhmän tutuista lauluista musikaalissa kuullaan muun muassa Life of Brian -elokuvan Always Look On The Bright Side Of Life sekä vuodelta 1980 Finland, Finland, Finland.

Miten tuo laulu kääntyy, musikaalin suomentaja Mikko Koivusalo vai kääntyykökään se?
– Heti ensi töikseni mietin juuri Finland-kappaletta, että onko sitä mitenkään mahdollista suomentaa. Kun siihen kaiken lisäksi pitäisi päästä väärin kuullun England/Finland-sanaparin tuloksena. Mutta kyllä siihenkin ratkaisu on löytynyt. Heh heh, sittenpä kuulette!, vastaa Koivusalo puhelimeen käännöspöytänsä äärestä Turun linnan kupeesta.

Spamalotin ohjaa Törnävän kesäteatteriin Monty Python -faniksi tunnustautuva, koomikko ja komediaohjaaja Mika Eirtovaara.
– Olen Monty Python -herännäinen ajalta, jolloin Suomessa oli komediatyhjiö. Kasariteinin pelastukseksi tuli kaapeli-TV, Filmnet ja muun muassa Monty Python -sarja. Minulla ja pienellä kaveriporukalla oli tunne, että muut ei tiedä tätä ja että tää on meidän juttu. Herännäisyys oli väkevää ja opettelimme sketsejä ulkoa.

Spamalot. Mikko Koivusalo ja Mika Eirtovaara.

Mikko Koivusalo suomentaa ja Mika Eirtovaara ohjaa Monty Python -musikaalin Törnävän kesäteatteriin Seinäjoelle. Kuva: Sami Kilpiö

Eirtovaara haluaa tavoittaa kesäesityksessä Pythonien hengen. Hän on ollut roolittamassa musikaalia.
– Ulkonäyttämölle tuotava musikaali tulee olemaan huikea ritariseikkailu niin katsojille kuin tekijöillekin. Näyttelijöiltä vaaditaan paitsi suurta lauluosaamista myös pienieleistä komediatajua, hän viittaa tyytyväisenä jo kiinnitettyihin tekijöihin.

Musikaalin lavastuksen suunnittelee Juho Lindström ja puvut Riikka Aurasmaa. Koreografi on Jyri Numminen, musiikin sovittaa Pekka Siistonen.

Pythonit täyttää 50 vee

Spamalot-musikaalin Suomen ensiesitys kesällä 2019 juhlistaa samalla brittiläisen komediaryhmän 50. merkkivuotta. Eric Idle on Seinäjoen esityksestä innoissaan.

Monty Python’s Flying Circus -sarjaa tehtiin vuosina 1969-1974. Sitä alettiin esittää Suomessa 1972, mutta hyllytettiin pian 20 vuodeksi. Monty Python and the Holy Grail -elokuva (1975) nähtiin suomeksi 1982. Lisäksi Monty Python on tehnyt muun muassa elokuvat Life of Brian (1979) ja The Meaning of Life (1983).

Monty Pythonin muodostivat Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones ja Michael Palin.

Törnävän kesäteatteri

Törnävänsaari on Seinäjoen keskustan tuntumassa oleva suosittu tapahtuma-, museo- ja ulkoilualue. Provinssirock-festivaalia on järjestetty alueella 40 vuotta ja kesäteatteria siellä on esitetty jo 60-luvulta lähtien. Törnävän kesäteatterissa on katettu katsomo ja reilut 690 katsomopaikkaa. Kesäravintola palvelee teatteriasiakkaita.   

Monty Pythonin Spamalot saa kantaesityksensä 6. heinäkuuta 2019. Musikaaliesitykset yltävät elokuun loppuun saakka. Kesäteatterissa nähdään ensi suvena myös Stand Upia ja lastenteatteria.


Ohjelmistossa

Spamalot

Kommentit (1)

    Lirsti sanoo:

    Mikä on esityksen kesto?

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
17.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
18.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
19.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
19.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1300 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus

Katso aikataulut