fbpx

Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Blogi

Törnävä vai Broadway? Katso ja vertaa miten SPAMALOT-tuotannot eroavat toisistaan

17.7.2019

Juha Hostikka (vasemmalla) ottaa yleisön haltuun kuninkaallisin ottein ja kantaa Spamalotin käänteikkään juonen komeasti alusta loppuun. Kuva: Jukka Kontkanen. Hostikan kuningaskollega Tim Curry (oikealla) latasi tunnuksenomaisen laulunsa Spamalot-musiikkinumeroihin täysin palkein.

 

Vuonna 1975 brittikoomikkoryhmä Monty Python teki henkilökohtaista elokuvahistoriaa. Porukka kuvasi ensimmäisen kokopitkän elokuvansa Monty Python and the Holy Grail Skotlannissa. Kulttimaineeseen noussut leffa sovitettiin musikaalimuotoon vuonna 2005 ja on sen jälkeen naurattanut menestyksekkäästi ympäri maailman.

Finland, Finland, Finland -rallatuksella sisään asteleva musikaalipläjäys Monty Pythonin SPAMALOT naurattaa tänä kesänä Törnävän kesäteatterissa. Musikaalia on esitetty ympäri maailman esimerkiksi Broadwaylla, West Endillä, Hollywood Bowlilla ja tänäkin vuonna Suomen lisäksi Spamalotin voi kokea muun muassa Australiassa ja Englanninkiertueella. Mutta miten Spamalot-tuotannot ja näyttelijät eroavat toisistaan meillä ja maailmalla?

Spamalot open air

Suomen Spamalot erottautuu vertaisistaan merkittävästi ulkoilmanäyttämönsä ansiosta. Perinteisiin, tummanpuhuviin näyttämöihin verrattuna kesäisessä auringonpaisteessa kylpevä Törnävän kesäteatteri tarjoaa jo miljöönä täysin poikkeavan musikaalikokemuksen. Esityksen valmistelussa on myös saatu ja jouduttu ottamaan huomioon valo, mahdollisesti poikkeavat sääolosuhteet sekä Törnävänsaaren ympäristölliset elementit. Koska valaistuksella ei voi tehdä tehosteita, kimallusta ja lisäefektejä on lisätty pukuihin, kampauksiin ja maskeihin rutkasti. Riikka Aurasmaan suunnittelemassa puvustuksessa on useita asukokonaisuuksia, jotka on kuorrutettu paljetein. Myös Karoliina Mäen luomat kampaukset ja maskit hohtavat kilpaa auringon kanssa. Yhtenä mainintana Järven neitojen maskissa käytetyt hohtavat värit, jotka loistavat helposti yleisöön asti.

Suomen kesää kutsutaan lyhyeksi ja vähälumiseksi, mutta myös sateen mahdollisuus on otettu Törnävän kesäteatterissa huomioon. Yleisö tietenkin istuu mukavasti täysin katetussa katsomossa, mutta sateen sattuessa näyttämön ammattilaisten työskentely jatkuu kosteissa merkeissä. Tähän on suunnittelun ja tekniikan puolesta varauduttu esimerkiksi tarpeiston materiaalivalinnoissa. Tarpeistonvalmistajat Minna Nortunen sekä Airi Lakso ovat suosineet säävaihteluita kestäviä materiaaleja. Lavastaja Juho Lindströmin suunnittelema, sarjakuvamaisen leikkisä linnalavastus kätkee kaikki näyttämökuvat sisäänsä ja varmistaa osaltaan esityksen visuaalisen mielenkiinnon yllä pysymisen, ja samalla sulautuu mukavasti Törnävänsaaren vehreään ympäristöön. Tällaista kokonaisuutta ei sisäteatterissa pystyttäisi luomaan.

Broadwayn Spamalot-työryhmässä viihdytti 18 esiintyjää. Kuva: Joan Marcus.

 

Spamalot-musikaali toteutetaan Suomessa 11 näyttelijän voimin. Kuva: Jukka Kontkanen.

Tim Curry ja Juha Hostikka kuningaskollegoina

Maailman kantaesityksessä Spamalotin kuningas Arthurin roolissa kookospähkinäratsuineen kuljeskeli tv- ja elokuvalegenda Tim Curry. Muun muassa It-elokuvan klovnina ja The Rocky Horror Picture ShownFrank-n-Further-päähenkilönä näytellyt Curry teki kuninkaan roolin myös Lontoon West Endin ensimmäisessä Spamalotissa.

Suomen kuningas Arthurin roolille tekee kunniaa oopperalaulaja ja Euroopan vanhimman tanssiorkesteri Dallapén solisti Juha Hostikka. Hän antaa upean äänensä soida, kun kuningas Arthur matkallaan koettaa laulun keinoin selvittää, missä Graalin malja sijaitsee. Katso kuvista myös muiden Suomen Spamalot-esiintyjien kollegat maailmalta.

Törnävällä kuningas Arthur ritareineen pistää päivänvalossa jalalla koreasti. Kuva: Jukka Kontkanen.

 

North Shore Music Theatren Spamalot-lavastus oli pyöreä ja linnaa ilmensi näyttämön kuvioitu lattia. Kuva: Paul Lyden.

 

Sir Galahad ja Järvenneito saapuvat aallokosta näyttämölle upeasti koristellulla leväveneellä. Järvenneidon asu kimmeltää kilpaa auringon kanssa. Kuva: Jukka Kontkanen.

 

Hollywoodissa Sir Galahadin ja Järvenneidon balladia tunnelmoitti hämyinen usva. Kuva: Barbara Davidson / Los Angeles Times.

 

Monty Pythonin ikoniset Ni-ritarit säikäyttivät kuningas Arthurin ja Patsyn perinpohjaisesti. Ni-ritarin sauvassa tähystää tunturipöllö. Kuva: Jukka Kontkanen.

 

Broadwayn Ni-ritarille on juuri toimitettu pensaikko. Huuhkaja huhuilee kohti yleisöä. Kuva: Ken Huth.

 

Törnävän Camelot rakentuu upeista I-Printin toteuttamista lavafondeista ja liikkuvasta rulettipöydästä. Järvenneito kutsuu kuningas Arthurin scattaamaan. Kuva: Jukka Kontkanen.

 

Al Bundonis ja Haley Swindal tunnelmoivat North Shore Music Thearten korokkeella värivalojen loisteessa.

 

Sir Robinin roolissa ihastuttavassa Henrik Hammarbergissä on huomattu hämmentävän paljon samaa näköä Game of Thronesin näyttelijä Pilou Asbækin kanssa. Vasemmapuoleinen kuva: Juho Lindström.

Ohjelmistossa

Spamalot

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
06.07.2024 klo 1800 TOOTSIE, Ensi-ilta Törnävän kesäteatteri Osta liput
10.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
11.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
11.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
12.07.2024 klo 1600 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
13.07.2024 klo 1600 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
17.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
18.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
19.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
20.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput

Katso aikataulut