fbpx

Tiedotteet

Mittasuhteilla leikittelevä komedia on herkkua niin katsojille kuin näyttelijöillekin

3.11.2022

Groan Ups. Antti LJ Pääkkönen (vas.), Katriina Sinisalo, Mari Pöytälaakso, Mika Piispa ja Jani Johansson. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard

Groan Ups – Komedia kypsymisestä -näytelmässä tavataan samat hahmot eri ikäisinä. Heitä esittävät Antti LJ Pääkkönen (vas.), Katriina Sinisalo, Mari Pöytälaakso, Mika Piispa ja Jani Johansson. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard

Riehakas näytelmä aikuiseksi kasvamisesta pohtii koskettavasti mitä aikuisuus oikein on? Lontoon uusin komediahitti Groan Ups – Komedia kypsymisestä saa Suomen kantaesityksensä ensi viikolla Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

Näytelmä, joka menee pieleen ja Tämä on ryöstö! –komedioiden tekijät, Henry Lewis, Jonathan Sayer ja Henry Shields ovat brittiläinen koomiikkokolmikko, joiden kirjoittamat näytelmät hurmaavat maailmanlaajuisesti. Vuonna 2019 Lontoon West Endissä kantaesitetty, Mikko Koivusalon suomentama Groan Ups – Komedia kypsymisestä seuraa viittä luokkakaverusta ja sitä, miten näiden väliset suhteet muuttuvat vuosien mittaan.

Suomen ensiesityksen Seinäjoen kaupunginteatteriin ohjaava Olka Horila ylistää kirjoittajakolmikkoa.
– En ole ennen ohjannut heidän näytelmiään, mutta olen nähnyt muun muassa Näytelmä, joka menee pieleen -komedian alkuperäiskokoonpanon esittämänä Lontoossa. Minulla oli mieletöntä tuuria matkassa. Tutkin, mitä esityksiä olisi tarjolla, näin heidän videonsa Youtubessa ja päättelin, että tämä voisi olla hyvä. Silloin ryhmän salit olivat vielä pieniä, katsojia vähän ja liputkin olivat halpoja.
Kirjoittajat ovat itsekin näyttelijöitä.
– Se näkyy heidän näytelmissään. Komedioissa on paljon näyteltävää – ne ovat suorastaan karkkia näyttelijöille, ja siten myös katsojille, kuvailee Horila, itsekin Teatterikorkeakoulusta valmistunut näyttelijä.

Tarinan päähenkilöt nähdään sekä 7, 15 että 40-vuotiaina. Ovatko he tunnistettavia eri-ikäisinä?
– Näytelmä on rakennettu niin, että toisiinsa vertautuvia kohtauksia eri ikävaiheissa on paljon. On hauskaa havaita, miten seitsemävuotiaan tunnistaa nelikymppisenäkin samaksi ihmiseksi.
Roolihenkilöiden logiikka on Horilalle ohjaajana tärkeää.
– Vaikka kyseessä on komedia, jossa reagoidaan isosti, on oltava jokin logiikka, miten hahmot reagoivat, että katsojat ymmärtäisivät, miksi kukin toimii, kuten toimii. 
Karikatyyriset hahmot ovat hyvin tunnistettavia.
– 9-luokkalaisille ne ovat ainakin auenneet. ”Tiedän vastaavia henkilöitä”, ovat koekatsojat todenneet.
Riehakkaassa näytelmässä on myös pohtiva, koskettava puolensa.
– Näytelmä käsittelee tärkeitä aiheita identiteetin rakentumisesta ja pohtii, mitä aikuisuus oikein on?

Kasari- ja
ysärikarkkia

Seinäjoen kaupunginteatterissa nähtävä komedia sijoittuu vuosiin 1989, 1997 ja 2022.
– Muutimme hieman alkuperäisiä vuosilukuja näyttelijöidemme ikää mukailemaan. Harjoitusaikana on ollut hauskaa muistella lapsuutta, nuoruutta ja aikakauden ilmaisuja, sitä sukupolvea kun olemme. Paitsi vuonna -95 syntynyt Katriina Sinisalo, joka tuntuu näyttelevän epookissa ”Miten ennen elettiin?”, Horila nauraa.

Eri ikävaiheissaan nähtävät hahmot ovat tietysti myös eri kokoisia näytelmän tiimellyksessä. Miten se oikein toteutetaan näyttämöllä?
– Komedialavastuksen mittakaava ja variaatiot ovat huikea. Ne on suunnitellut Juho Lindström. Myös puvut ja kampaukset ilmentävät ihmisten ikää, ne on suunnitellut Riikka Aurasmaa ja Johanna Uusitontti.
Komedian musiikki tihkuu pieteetillä toteutettua nostalgiaa, joka lämmittänee erityisesti kasarilapsia ja ysärinuoria.
Antti LJ Pääkkönen on suunnitellut huikean ysäripotpurin, jonka hän ja Sanni Lehto ovat harjoittaneet näyttelijöiden kanssa.

Rooleissa nähdään Mari Pöytälaakso, Jani Johansson, Katriina Sinisalo, Mika Piispa ja Antti LJ Pääkkönen sekä Henrik Hammarberg ja Sanni Lehto. 

Komedian valot suunnittelee Hannu Raja-aho ja äänet Tomi Rintamäenpää.

Groan Ups – Komedia kypsymisestä ensi-ilta ja Suomen kantaesitys on 12. marraskuuta 2022 Alvar-näyttämöllä. Näytelmä on ohjelmistossa huhtikuulle 2023.


Ohjelmistossa

Groan Ups

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
22.03.2023 klo 1100 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
22.03.2023 klo 1900 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
23.03.2023 klo 1900 Patruunatehdas (tuoksuton näytös) Alvar-sali Osta liput
24.03.2023 klo 1800 The Addams Family Alvar-sali Osta liput
25.03.2023 klo 1300 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
25.03.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
25.03.2023 klo 1800 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
25.03.2023 klo 1815 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
28.03.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
29.03.2023 klo 1000 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut