fbpx

Teatterin verkkolehti

Blogi

Sohvakriitikolta: Normaalius on yliarvostettua

29.11.2022

Groan Ups. Mika Piispa (vas.), Antti LJ Pääkkönen, Sanni Lehto, Katriina Sinisalo, Mari Pöytälaakso ja Jani Johansson.

Lewis, Sayer & Shields -käsikirjoittajakolmikon Groan Ups on komedia kypsymisestä. Se on Olka Horilan onnistuneesti ohjaama aikamatka, joka tehdään yhden pysähdyksen taktiikalla vuodesta 1989 reilut kolmekymmentä vuotta eteenpäin. Komedian nerokas rakenne pitää mielenkiinnon herkeämättä yllä loppuun saakka. Sen lisäksi, että kukin ikävaihe on itsessään kiinnostava, on hienoa seurata viiden luokkakaverin kasvutarinaa. Muuttuuko ihminen kasvaessaan lapsesta aikuiseksi vai onko eroa lopulta vain leikkikalujen hinnassa?

Komedian ehdottomasti ansioitunein osa on lapsuus, joka kertoo ekaluokkalaisista. Puvustuksen ja lavastuksen avulla syntyy täysin uskottava mielikuva oppilaista, jotka jäävät keskenään luokkaan ilman opettajan valvontaa. Lasten esittämä esitys viikonlopusta on aito ja estoton, kun aikuinen ei ole jarrumiehenä. Heidän tarinansa eivät edes ole mitenkään ylimitoitettuja, ja siksi niille saakin nauraa kyynelten läpi. Ihan parasta on ekaluokkalaisten musiikkipotpuri, jossa käy ilmi, että jokainen heistä uskoo vielä kerran olevansa tähti. Nämä laulut menivät läpi suojauksen ja toivat mieleen välähdyksiä samankaltaisista lasten esityksistä.

Luokalla on Tuuli, jota esittää Katriina Sinisalo. Hän on oman elämänsä prinsessa. Tuulia palvoo Simo, jota esittää Antti LJ Pääkkönen. Simo joutuu kiusatuksi.  Luokan näkyvin henkilö on Severi, jota esittää Jani Johansson. Severin supervoima saattaa olla ADHD. Arttu, jota esittää Mika Piispa, on pikkuvanha. Hänen paras kaverinsa on Severi. Krista, jota esittää Mari Pöytälaakso, on kympin tyttö. Hänen on vaikea valita Artun ja Severin väliltä.

Yläaste oli ja yläkoulu vaikuttaa edelleen olevan ylivoimaisesti haastavin vaihe ihmisen elämässä. Komedia on ainut siedettävä tapa kohdata niitä traumoja, joita katsojilla varmasti riittää. Jos tämä ajanjakso on ollut jollekin elämän parasta aikaa, niin olen pahoillani siitä, ettei myöhempi elämä ole tuottanut enempää iloa. Teoksen ansiona pidän sitä, että 15-vuotiaat nuoret kuvattiin juuri niin epävarmoina ja hyväksyntää kaipaavina kuin he ovat. Askelia aikuisuuteen otetaan toisista mallia katsoen, mutta isojen tunteiden todellinen sisältö on vielä avautumatta.

Luokan oppilaat ovat edelleen tunnistettavissa, vaikka pukeutuminen on muuttunut teini-iän paineissa yhtenäisemmäksi. Tuuli hakee huomiota ja arvioi aktiivisesti omaa markkina-arvoaan. Simo jätetään edelleen joukon ulkokehälle, jossa hän ei kuulu joukkoon, mutta häntä voidaan härnätä. Kristalla on paineita koulun vuoksi, koska hän haluaa olla menestyjä ja luoda uraa. Arttu kamppailee edelleen vanhempiensa odotusten ja omien toiveidensa välillä. Severi pelkää jäävänsä luokalle ja eroon muista. Hän ei jaksa uskoa omiin kykyihinsä.

Komedian loppuhuipennus tapahtuu luokkakokouksessa. Luokkakokous voi olla pahimmillaan yläaste toiseen potenssiin, mutta se kestää onneksi vain yhden illan. Onneksi paikalla on myös Henrik Hammarbergin esittämä Maukka, joka on vielä oudompi kuin muut oppilaat. Kuvioita sotkee myös Sanni Lehdon esittämä Chemise, joka osaa ottaa tilan haltuunsa.

Yllättävän vähän ihmiset ovat lopulta noin kolmessakymmenessä vuodessa muuttuneet. Ainakin heidän tapansa peittää mokia on yhtä paljon niitä alleviivaava kuin ennenkin. Se tapa, millä ihmistä on aiemmin kohdeltu, määrittää hänen kykyään solmia suhteita ja luottaa saamaansa hyväksyntään. Vaikuttaa siltä, että ihmisen nais- tai miesmaku muuttuu yllättävän vähän. Huumorintaju ja kyky nauraa yhdessä yhdistävät lopulta enemmän kuin samankaltainen urakehitys. Luokkakavereiden aikuistumisesta kertoo se, että vihdoinkin he uskaltavat puhua suoraan toisilleen. He ovat ehkä huomanneet, että normaalius on yliarvostettua.

Groan Ups -komedia pitää sisällään monipuolista huumoria, hassuja kömmähdyksiä ja noloja videoita, joten jokaiselle riittää naurun aiheita. Teatterimatkalle suosittelen hankkimaan povitaskuun pussillisen Kettukarkkeja. Kiikari voisi olla kätevä, jos haluaa nähdä kunnolla poikien askartelun tuotokset teippirullan äärellä. Väliaikatarjoilu kannattaa myös varata teatteriravintolasta ennen esityksen alkua, että ehtii nauttia Groan Ups -nimikkoleivoksen.

HELMI TUOMINEN 
Seinäjoen kaupunginteatterin sohvakriitikko v. 2022–2023


 

Sohvakriitikot ovat valikoitu joukko teatteritaiteen ystäviä, jotka katsovat Seinäjoen kaupunginteatterin esityksiä ja kirjoittavat niistä arvion teatterin blogiin.

 

Ohjelmistossa

Groan Ups

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
07.02.2023 klo 1800 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput
08.02.2023 klo 1200 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput
08.02.2023 klo 1800 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput
10.02.2023 klo 1730 PARRASVALOISSA Ylälämpiö Osta liput
10.02.2023 klo 1900 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
10.02.2023 klo 1915 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
11.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
11.02.2023 klo 1815 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
17.02.2023 klo 1200 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
17.02.2023 klo 1215 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput

Katso aikataulut

Tiedotteet

Lue tiedotteita