fbpx

Teatterin verkkolehti

Blogi

Sohvakriitikolta: Miten se taas tehtiin?

29.11.2022

Groan Ups. Jani Johansson, Mika Piispa, Antti LJ Pääkkönen, Katriina Sinisalo ja Mari Pöytälaakso.

Groan Ups -potpurissa kuullaan nostalgisia biittejä. Jani Johansson (vas.), Mika Piispa, Antti LJ Pääkkönen, Katriina Sinisalo ja Mari Pöytälaakso. Kuva: Jukka Kontkanen

Mutanttininjakilpikonnan potku ilmaan (Jani Johansson), kympin tytön rullautuva hameen helma (Mari Pöytälaakso), ekaluokkalaisen erinomaisuudella diivailu (Katriina Sinisalo), aina perävaununa kulkeva paras kaveri (Mika Piispa) ja se tyyppi, joka haluaa vain olla kaikkien kaveri (Antti LJ Pääkkönen).

Ekaluokkalaisten luokkahuoneeseen mahtuu monta helposti tunnistettavaa hahmoa, joiden tragikoomisuus vangitsee katsojan seuraamaan herpaantumatta herkullisia yksityiskohtia ja loppuun saakka hiottua komediaa Groan Upsin Suomen ensiesityksessä. Nauruhermoja ravistellaan edelleen tauotta hahmojen siirtyessä ensimmäisestä kouluvuodesta teini-ikään ja kuten usein sanotaan, perimmäiset luonteenpiirteet vain vahvistuvat ihmisen vanhetessa… mikä ei kuitenkaan tarkoita samaa kuin ihmisenä kasvaminen.

Esitykseen aletaan kuitenkin leipoa vaivihkaa lisää syvyyttä ja tarina huipentuu nelikymppisten aikuisten maailmaan sekä luokkakokoukseen, joka monien vauhdikkaiden juonenkäänteiden jälkeen johdattelee meitä kurkkaamaan ainakin pienesti peiliin. Elänkö minä itseni näköistä elämää, vai mitä sipulin sisimmistä kerroksista saattaisi löytyä, jos minun pitäisi puolustaa omaa paikkaani tässä kovassa maailmassa? Teatterin tehdessä viimeisissä kohtauksissa taikojaan hiljeni ääneen nauranut yleisö lähes hiiskumattomaksi todistaessaan näytelmän huomaamatonta siirtymistä kohti elämän suuria kysymyksiä:
Voiko ihmistä korjata?
Jos elää puolikkaana ihmisenä, voiko silloin elää kokonaista elämää?
Entä jos on aina vain halunnut olla yksi muista?

Groan Ups muistuttaa meitä siitä, että ei ole olemassa vain yhdenlaista rakkautta ja jokaisella meistä on omat keinomme selviytyä haasteista, joita elämä eteemme heittää. Näissä haasteissa me tarvitsemme toisiamme ja usein myös huumoria kuljettamaan yli karikoiden.

Ai niin – ja mikä musiikkipläjäys! Lämmitti entistä kasarinuorta kovasti ja palautti hetkeksi niihin nuorisoseuratunnelmiin, jossa tuoksui mopojen bensiini ja nahkatakit.

SARI LAHTI
Seinäjoen kaupunginteatterin kauden 2022–2023 sohvakriitikko, joka jostain syystä rakastaa marraskuuta

 


 

Sohvakriitikot ovat valikoitu joukko teatteritaiteen ystäviä, jotka katsovat Seinäjoen kaupunginteatterin esityksiä ja kirjoittavat niistä arvion teatterin blogiin.

Ohjelmistossa

Groan Ups

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
21.05.2024 klo 1200 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
22.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
23.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
23.05.2024 klo 1800 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
24.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
26.05.2024 klo 1300 Miloff Tanssiopisto: Liisa Ihmemaassa / Alice in Wonderland Alvar-sali Osta liput
26.05.2024 klo 1700 Miloff Tanssiopisto: Liisa Ihmemaassa / Alice in Wonderland Alvar-sali Osta liput
11.06.2024 klo 1815 TOOTSIE, Teosesittely ja avoin harjoitus Törnävän kesäteatteri Osta liput
06.07.2024 klo 1800 TOOTSIE, Ensi-ilta Törnävän kesäteatteri Osta liput
06.07.2024 klo 1800 Tootsie, tarjoilut väliajalle Törnävän kesäteatteri Osta liput

Katso aikataulut