fbpx

Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Blogi

Blogiarvio: Hassuttelun alla vakavia vireitä

22.11.2022

Groan Ups. Antti LJ Pääkkönen, Katriina Sinisalo ja Mari Pöytälaakso.

Groan Ups -komedia ui pintaa syvemmälle. Kuvassa Antti LJ Pääkkönen, Katriina Sinisalo ja Mari Pöytälaakso. Kuva: Jukka Kontkanen

Groan Ups vie katsojan aikamatkalle, jossa seurataan viiden henkilön kuulumisia alakoulusta yläkoulun päättäjäisiin ja viimein nelikymppisten luokkakokousta. Hahmot muuttuvat ulkoisesti mutta tyypin perusluonne säilyy.

Tuuli (Katriina Sinisalo) on luokan kaunotar ja rikas tyttö, joka vaatii kaikilta ihailua. Hän on itsekäs ja pettää jokaisen luottamuksen.
Krista (Mari Pöytälaakso) on tunnollinen suorittaja, kympin tyttö. Hänellä riittää ymmärrystä jokaiselle. 
Severi (Jani Johansson) on luokan pelle ja säheltäjä. Hänelle sattuu ja tapahtuu. Pelleilyllään Severi kerää ihailua. Koulussa Severi tarvitsisi aikuisen vahvaa tukea ja paikan pienryhmästä. 
Simo (Antti LJ Pääkkönen) on syrjitty ja kiusattu. Hän yrittää pysyä porukan mukana, mutta joutuu toisten säälimättömän pilkan kohteeksi. 
Arttu (Mika Piispa) on vakaa koulupoika, jota riivaa ihastuminen Severiin. Arttu ei osaa käsitellä tunteitaan, vaan koettaa peittää ne.

Kutkuttavan hauska kasaripotpuri

Tyypit ovat tunnistettavia vaikkakin vahvasti karrikoituja. Komiikkaa revitään irti esimerkiksi lasten valmistamista esityksistä, joissa he kertovat viikonlopunvietostaan. Vanhempien tekemiset ja sanomiset kerrotaan lasten ymmärryksen kautta.

Esityksen hauskimpiin kuuluu Antti LJ Pääkkösen suunnittelema potpuri, jossa kuullaan hengästyttävä määrä 80–90-lukujen hittibiisejä, lastenohjelmien tunnusmusiikkia ja mainoksia. Tulkinta on hauskaa irrottelua.

Reilun pelin säännöt pitäisi opetella jo kotona.

Yläkoulun viimeisen luokan päättäjäisissä jatkuu sama meno. Mukaan on tullut seksuaalisuus ja parinmuodostus. Koko kouluajan muodostuneet roolit jatkuvat. Simoa syrjitään. Arttu tuskailee tuntemustensa kanssa. Krista jatkaa vakaata etenemistä ja suorittamista. Tuuli ihailee edelleen itseään.  Ja Severi sössii ja säheltää.

Groan Upsin näyttelijäntyö on huikeaa repeilyä ja revittelyä. Nokkelat vitsit keventävät vakavia pohjavireitä. Juho Lindströmin suunnittelemat näppärät lavasteet ja Riikka Aurasmaan suunnittelemat värikylläiset puvut tarjoavat silmänruokaa.

Ikä kypsyttää ja pehmentää

Parinkymmenen vuoden päästä samat tyypit kerääntyvät luokkakokoukseen. Artusta on tullut pukumies ja lakimies. Krista on hänen menestynyt vaimonsa. Tuuli elää oudossa avioliitossa ja koettaa kehittää itseään hömppäkursseilla.

Severi elää seestyneenä kotipaikkakunnalla ja on töissä eläinkaupassa. Syrjitty Simo purjehtii sisälle upeissa vaatteissa ja käsipuolessaan kaunotar, ranskalaiseksi mainittu Chemise (Sanni Lehto).

Juhlissa pyörii outo Maukka (Henrik Hammarberg). Hän on tuon tarinan Gettomasa, jolta läppä irtoaa, mutta jota kukaan ei tunne.

Tarinan lopussa valheet paljastuvat ja kuvitelmien kuplat poksahtelevat. Jokainen tuntuu hiukan kypsyneen.

Groan Ups tarjoaa kohelluksen alta pohdittavaa. Lapsena saadut ja otetut roolit säilyvät valitettavasti loppuiän. Reilun pelin säännöt pitäisi opetella jo kotona. Kiusaaminen jättää jälkensä.

RAIMO HAUTANEN 
taidekriitikko

Ohjelmistossa

Groan Ups

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
18.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
19.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1300 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus

Katso aikataulut