fbpx

Tiedotteet

Uusi yhteistyössä tehty teatteritulkinta kotimaisesta romaanista

7.2.2023

Ei kertonut katuvansa. Mari Turunen (vas.), Liisa Peltonen, Mari Pöytälaakso, Tiina Winter ja Ulla Koivuranta. Kuva: Moe Mustafa

Ei kertonut katuvansa -näytelmässä näyttelevät Mari Pöytälaakso Seinäjoen kaupunginteatterista (kesk.), Mari Turunen Tampereen Teatterista (vas.), Liisa Peltonen Hämeenlinnan Teatterista, Tiina Winter Kouvolan Teatterista ja Ulla Koivuranta Turun Kaupunginteatterista sekä Lahden Kaupunginteatterin Jari-Pekka Rautiainen, joka ei ole kuvassa. Kuva: Moe Mustafa

Taiteilijaprofessori Mikko Roiha dramatisoi ja ohjaa Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa -romaanin seitsemän teatterin yhteistyönä.  

Keväällä 1945 sota Lapissa on ohi.

Viisi naista kävelee poltetun maan halki. Heidän ainoa päämääränsä on säilyä hengissä ja palata takaisin elämään jonka he luulivat jättäneensä taakseen.
Ei kertonut katuvansa on kuvaus elämänjaksosta josta ei koskaan enää puhuttu.
– Koteihinsa käveleviä naisia yhdistää vain häpeä ja tieto vastassa olevasta vihasta, Mikko Roiha kuvaa.

Esitys pohjautuu Tommi Kinnusen vuonna 2020 julkaistuun samannimiseen romaaniin, joka kertoo saksalaisarmeijalle työskennelleiden suomalaisnaisten paluusta Norjasta Suomeen.

Kinnusta aihe kiinnosti, sillä hän kuuli Kuusamossa tarinoita näistä vankileirin välttääkseen kotiinsa karanneista naisista. Virallista tietoa heistä löytyy kuitenkin niukasti. Kinnusen teos oli ilmestyessään Finlandia-ehdokkaana.

Seinäjoen ensi-ilta
tammikuussa 2024

Mukana produktiossa ovat Kouvolan Teatteri, Turun kaupunginteatteri, Lahden Kaupunginteatteri, Tampereen Teatteri, Seinäjoen kaupunginteatteri, Hämeenlinnan Teatteri sekä suomalais-berliiniläinen Vapaa Teatteri.

Näytelmä harjoitellaan Berliinissä, jossa se saa myös ensi-iltansa 1. heinäkuuta 2023 Heimathafen Neukölln-teatterin Pier 9 -näyttämöllä. Tämän jälkeen produktio siirtyy Suomeen, missä ensimmäinen ensi-ilta nähdään 15. syyskuuta Kouvolan Teatterissa. Seuraavat ensi-illat ovat 20. syyskuuta Turun Kaupunginteatterissa ja 28. syyskuuta Lahden Kaupunginteatterissa.

Keväällä 2024 esitys saa ensi-iltansa 18. tammikuuta Tampereen Teatterissa ja 1. helmikuuta Hämeenlinnan Kaupunginteatterissa.

Siinä välissä, 25. tammikuuta, on ensi-illan vuoro Seinäjoen kaupunginteatterin Elissa-näyttämöllä.

Näiden lisäksi produktio nähdään heti Berliinin jälkeen ennakkoesityksenä Eino Leinon päivänä 6.7.2023 Kajaanin Runoviikoilla.

Näyttelijät kiertävät
joka talossa

Teatterit antavat produktioon yhden näyttelijänsä vuoden ajaksi. Esityksiä kussakin kaupungissa on 20, yhteensä näytöksiä produktiolle kertyy siis yli 120.

Produktiossa mukana ovat näyttelijät Mari Pöytälaakso Seinäjoen kaupunginteatterista, Tiina Winter Kouvolan Teatterista, Ulla Koivuranta Turun Kaupunginteatterista, Jari-Pekka Rautiainen Lahden Kaupunginteatterista, Mari Turunen Tampereen Teatterista ja Liisa Peltonen Hämeenlinnan Teatterista.

Ei kertonut katuvansa -näytelmä kuljettaa näyttelijä Mari Pöytälaaksoa ensi vuonna kuuden suomalaisteatterin näyttämöille. Kuva: Moe Mustafa

Ei kertonut katuvansa -näytelmä kuljettaa näyttelijä Mari Pöytälaaksoa ensi vuonna kuuden suomalaisteatterin näyttämöille. Kuva: Moe Mustafa

Naisten vaiettua
historiaa

Mari Pöytälaakso odottaa mielenkiinnolla uudenlaista työvuotta.
– Olen äärimmäisen iloinen tällaisesta mahdollisuudesta tässä vaiheessa työuraani. Pääsen harjoittelemaan uusissa maisemissa, uusien ihmisten kanssa ja oppimaan uutta itsestänikin. Edessä on antoisa mutta rankka reissu, sillä harjoitusaikana mikään ei tule valmiina toisin kuin normaalisti teatterissa, Pöytälaakso viittaa esimerkiksi näyttämötekniikkaan.

Seuraavalla teatterikaudella Pöytälaakso esiintyy vain tässä näytelmässä mutta viidessä eri teatterissa.
– Esityksiä on yhden viikonlopun aikana parissakin kaupungissa. On mahtavaa päästä näkemään sekä kollegoita eri puolilla Suomea että miten toisissa teattereissa toimitaan. Saan myös ylpeästi esitellä muualta tuleville näyttelijöille, millaista meillä täällä Seinäjoen kaupunginteatterissa on.

Tommi Kinnusen teos puhuttelee Pöytälaaksoa.
– Se on hurja tarina, vaiettua historiaa. Sodassa naisten kohtalo on ollut kova. Tarinan naiset eivät olisi lyöttäytyneet yhteen tavallisemmissa olosuhteissa, hän pohtii.

Ei kertonut katuvansa -teoksen dramatisoinnista, lavastuksesta ja ohjauksesta vastaa Mikko Roiha, pukusuunnittelusta Taina Sivonen, ääni- ja videosuunnittelusta sekä graafisesta suunnittelusta Moe Mustafa.

Seinäjoen kaupunginteatteri on aiemmin ollut mukana Mikko Roihan ohjaamassa yhteistuotannossa vuonna 2010, jolloin esitettiin tanssillinen sovitus Juhani Ahon Juhasta
– Yhteistyöproduktiot ovat nykypäivää. Ne lisäävät kaivattua vuorovaikutusta teatteritalojen välillä ja tarjoavat mahdollisuuden tarkastella taiteen tekemistä laajemmin, taiteellinen johtaja Pauliina Salonius sanoo.


Ohjelmistossa

Ei kertonut katuvansa

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
18.05.2024 klo 1315 Kekkosen Tytär Elissa-katsomo Osta liput
18.05.2024 klo 1815 Kekkosen Tytär Elissa-katsomo Osta liput
19.05.2024 klo 1200 Päivälippu, molemmat esitykset Alvar-sali Osta liput
19.05.2024 klo 1200 Nuori näyttämö: Meistä kärpäsistä Alvar-sali Osta liput
19.05.2024 klo 1500 Nuori näyttämö: Kakkua jaettavaksi - kuusi viipaletta oikeudenmukaisuudesta Alvar-sali Osta liput
21.05.2024 klo 1200 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
22.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
23.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
23.05.2024 klo 1800 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
24.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut