fbpx

Tiedotteet

Hillitön Broadway-musikaali pistää uusiksi Hamletin synnyn

20.6.2021

Something Rotten!

Christoffer Strandberg (kesk.) esittää superstara William Shakespearea. Bardipoikina Pyry Smolander (vas.) ja Jyri Numminen. Kuva: Jukka Kontkanen

Törnävän kesäteatterissa Seinäjoella halutaan esittää jotakin Suomessa ennennäkemätöntä ja sitä totisesti on tämän kesän Something Rotten! – Jotain mätää! –musikaalikomedia. Suomen kantaesityksen nähtyään pääsee pohtimaan, kumpi olikaan ensin: Hamlet vai Omlet? 

Something Rotten! – Jotain mätää! on nauruhermoja kutitteleva tarina musikaaligenren syntyyn johtavista tapahtumista. Sen menevä musiikki, huikeat koreografiat, nokkela dialogi ja hervoton hahmogalleria vievät katsojansa komiikkaa pursuavalle matkalle lähes puolen vuosituhannen taakse, Lontoon teatterimaailman armottomaan valtataisteluun, jossa kaikki keinot ovat sallittuja.

Christoffer Strandberg on musikaalin suuri stara, mestarirunoilija William Shakespeare. Hänen suosiostaan kateellinen, Jani Karvisen näyttelemä näytelmäkirjailija Retu Perä haluaa etumatkalle ja käy ennustajan pakeilla.

Absurdin äärelle päästään heti tarinan alussa ennustajan kertoessa musikaalien olevan seuraava suuri teatterihitti. Renessanssiväelle musikaali on jo sanana vieras, saati sen tyylilaji: ettäkö yleisö katsoisi ilman syytä laulamaan ja tanssimaan ryhtyviä näyttelijöitä.

Käy kuitenkin niin, että Shakespeare saa vihiä Retun ja tämän veljen, Antti LJ Pääkkösen näyttelemän Ruune Perän suunnitelmista ja koska mestarikin kärsii joskus kirjoituspaineista, päättää Shakespeare vohkia Perän veljesten idean. Tuloksena on kreisin hauska musiikkisekoilu, joka parodioi lukuisia tunnettuja musikaaleja ja Shakespearen klassikkoja.

Something Rotten! - Jotain mätää! Keskellä Marko Maunuksela ja Jani Karvinen. Elina Haikka (vas.), Julius Martikainen, Pyry Smolander, Katriina Sinisalo, Irina Isberg ja Jyri Numminen.

Something Rotten! kertoo musikaaligenren ja Shakespearen Hamletin synnystä kreisin hauskasti! Rooleissa mm. Marko Maunuksela (kesk.) ja Jani Karvinen sekä Elina Haikka (vas.), Julius Martikainen, Pyry Smolander, Katriina Sinisalo, Irina Isberg ja Jyri Numminen. Kuva: Jukka Kontkanen

Munakasmusikaali
soljuu suomeksi

Karey Kirkpatrickin, John O’Farrellin ja Wayne Kirkpatrickin kirjoittama ja säveltämä musikaali sai kantaesityksensä Broadwaylla 2015. Seinäjoen kaupunginteatterin kesänäyttämölle sen on nerokkaasti suomentanut Mikko Koivusalo. Käännöstyö vei Koivusalon Shakespearen tuotannon ja eri suomennosten äärelle. Hän pääsi kääntämään klassikkorunoilijaa itsekin.
– Tarvitaan hiukan lisärepliikkejä, että Omletista päästään kinkkumunakkaaseen, Koivusalo vihjaa.

Vauhdikkaan ja näyttävän musikaalin rooleissa loistavat Christoffer Strandberg, Jani Karvinen, Antti LJ Pääkkönen, Reeta Vestman, Marko Maunuksela, Irina Isberg (ent. Vartia) sekä Henrik Hammarberg, Jyri Numminen, Elina Haikka, Julius Martikainen, Katriina Sinisalo ja Pyry Smolander.

Musikaalin ohjaa Pekka Laasonen ja musiikin tuottaa kapellimestari Pekka Siistonen, koreografia on Jyri Nummisen. Lavastuksen on suunnittelut Jani Uljas, puvut Riikka Aurasmaa ja kampaukset ja maskeerauksen Petriina Suomela.

Something Rotten! – Jotain mätää! saa ensi-iltansa 10. heinäkuuta. Esitykset jatkuvat 21. elokuuta saakka. Loistelias ja hauska musikaali on luontevaa jatkoa toissakesäiselle musikaalihitille, Törnävän kesäteatterissa Suomen kantaesityksensä saaneelle Monty Pythonin Spamalotille.

Seinäjoen kaupunginteatterin lippumyymälä palvelee Alvar Aallon katu 12: ssa koko kesän. Lippuja voi ostaa myös Törnävän kesäteatterissa tuntia ennen esitysten alkua.

Katsojia ohjeistetaan käyttämään Törnävän kesäteatterissa kasvosuojaa. Teatterin katsomo on katettu.

Something Rotten! Keskellä Reeta Vestman (vas.), Henrik Hammarberg ja Antti LJ Pääkkönen. Ylhäällä Christoffer Strandberg (vas.), Irina Isberg, Julius Martikainen, Pyry Smolander, Marko Maunuksela ja Katriina Sinisalo.

Reeta Vestmanin (vas.) ja Antti LJ Pääkkösen (oik.) näyttelemien runosielujen rakkautta yrittää estää puritaani Henrik Hammarberg. Parvella Christoffer Strandberg (vas.), Irina Isberg, Julius Martikainen, Pyry Smolander, Marko Maunuksela ja Katriina Sinisalo. Kuva: Jukka Kontkanen


Ohjelmistossa

Something Rotten

Kommentit (2)

    Matti Saarakkala sanoo:

    Erittäin hieno esitys puvustosta lähtien

    Marjo Tamminen sanoo:

    Ihana kuulla! Kiitos kun kävit 🙂

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
18.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
19.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1300 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus

Katso aikataulut