fbpx

Teatterin verkkolehti

Blogi

Blogiarvio: Törnävä sukelsi Shakespearen aikaan

12.7.2021

Rehevä englantilainen renessanssi värikylläisine asuineen ja kalukukkaroineen hytkyy täydellä voimalla Törnävän kesäteatterissa.

Something Rotten.

Something Rotten! – Jotain mätää! Kuva: Jukka Kontkanen.

Musikaali Something Rotten eli Jotain mätää tempaa katsojat seuraamaan 1500-luvun lopun raadollista teatteritaistelua. Lontoossa vaikuttaa taikurimaisen taitava näytelmäkirjailija, varsinainen bardi William Shakespeare. Jopa kuningatar Elisabet I on ihastunut Shakespearen nokkeliin teksteihin ja sukkeliin sonaatteihin.

Bottom brothers Nick ja Nigel eli suomennettuna Perän veljekset Retu ja Ruune ovat teatterilaisia, jotka koettavat elää muruilla, joita tippuu Shakespearen notkuvalta pöydältä. Ruune rustaa vuorosanoja ja Retu koettaa ideoida ja hankkia tuotannolleen rahoitusta.

Retulla on onneksi nokkela ja ahkera vaimo Bea, joka koettaa vetää taivaanrantoja maalailevan puolisonsa maan pinnalle. Ruune rakastuu kohtalokkaasti kaunotar Portiaan, joka valitettavasti sattuu olemaan tiukan puritaanin veli Jeremiaan tytär.

Tarinan kertojana ja taustavaikuttajana on ennustaja Nostradamus. Kaupungin palvotuin ykkösjulkkis on tietenkin runoniekka William Shakespeare.

Ruune (Antti LJ Pääkkönen) ja Retu (Jani Karvinen) mietteissään. Kuva: Jukka Kontkanen

Musikaalin ohjaaja Pekka Laasonen on pysytellyt uskollisena alkuperäistekstille. Vahva ohjaus ottaa jokaisesta näyttelijästä tehot irti. Lähes kolmituntinen esitys vyöryttää tapahtumat nokkelin sanakääntein, tarttuvin lauluin ja tanssien välityksellä.

Jani Uljaksen suunnittelema selkeä ja toimiva lavastus vie ajatukset Shakespearen ajan avoimelle näyttämölle keskiaikaiseen Lontooseen.

Pukusuunnittelija Riikka Aurasmaa se vasta velho on. Musikaalissa on hurjasti asuvaihtoja. Aurasmaa on rakentanut keskiaikaisten pukujen pohjalle värikylläisen ja kaleidoskoopin lailla vaihtuvan vaatetykittelyn. Hupsista vaan ja taas tulee lavalle erilaista ruutua, raitaa ja riemukasta silmänruokaa. Myös kampausten ja maskien suunnittelija Petriina Suomela tarjoaa monta hauskaa yllätystä katsojille.

Suomentaja Mikko Koivusalon hersyvän nokkelat ja iskevät sanaleikit kutkuttavat kuulijaa. Alkuperäistekstissä iloitellaan Shakespearen näytelmillä ja niihin liitetään viittauksia nykyajan musikaaleihin ja irvaillaan tämän ajan tähtikulttia. Foliohattuyhdistyskin toimi jo keskiajalla ja pääsi tarinaan mukaan.

Something Rotten. Jyri Numminen (vas. alh.), Irina Isberg, Reeta Vestman, Katriina Sinisalo, Pyry Smolander, Marko Maunuksela, Henrik Hammarberg, Elina Haikka ja Julius Martikainen.

Something Rotten sukeltaa keskiajan syövereihin. Jyri Numminen (vas. alh.), Irina Isberg ja Reeta Vestman. Katriina Sinsalo (vas.), Pyry Smolander, Marko Maunuksela, Henrik Hammarberg, Elina Haikka ja Julius Martikainen. Kuva: Jukka Kontkanen.

Tarinassa oli tusina etevää kertojaa ja tulkitsijaa. Marko Maunuksela kohahdutti katsomoa Nostradamuksen roolissa laulaen ja elehtien. Christoffer Strandberg kekkaloi idoli Shakespearen osassa. Hänen lavakarismansa innoitti yleisön yltäkylläisiin suosionosoituksiin, vaikka Shakespearehan oli tarinan konna.

Reeta Vestman keimaili suloisen Portian osassa. Irina Isberg teki Bea Perän osassa moni-ilmeisen ja erittäin vivahteikkaan roolityön. Jani Karvinen oli rosoisen lumoava Retu Perä. Retua vietiin ja viekoiteltiin, vaikka mies halusi vain hoitaa hommansa.

Sokerina pohjalla on Antti LJ Pääkkösen vimmalla tulkitsema Ruune Perä. Pääkkönen eli, oli ja hikoili intohimoisesti Ruunen nahoissa. Viimeistään nyt tähti on syttynyt!

RAIMO HAUTANEN
taidekriitikko

Ohjelmistossa

Something Rotten

Kommentit (4)

  Marja-Terttu Kosonen sanoo:

  Antti ja Marko;hyvä pohojammaan poijat! Puvustus ihan huikea🌹
  Nautittavaa katsottavaa kautta linjan👍

  Marjo Tamminen sanoo:

  Kiitos ihanasta palautteesta ja hienoa että olitte katsomassa!🙂

  Jussi Uusimäki sanoo:

  Aivan superia!

  Marjo Tamminen sanoo:

  Kiitos palautteesta! <3

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tulevat tapahtumat

Teatteriliput yli kahden hengen seurueille myydään poikkeusaikana ainoastaan teatterin lippumyymälästä. Samassa taloudessa asuvat tai päivittäin toistensa kanssa tekemisissä olevat henkilöt voivat ostaa vierekkäiset paikat.

PvmKloNäyttämöNäytösLiput
To 02.12.19:00AlvarTämä on ryöstö! - komedia pankkiryöstöstäTilaa »
Pe 03.12.19:00AlvarHiirenloukkuTilaa »
La 04.12.13:00AlvarTämä on ryöstö! - komedia pankkiryöstöstäTilaa »
La 04.12.18:00AlvarTämä on ryöstö! - komedia pankkiryöstöstäTilaa »
To 09.12.19:00AlvarHiirenloukkuTilaa »
Pe 10.12.19:00AlvarHiirenloukkuTilaa »
La 11.12.13:00AlvarTämä on ryöstö! - komedia pankkiryöstöstäTilaa »
La 11.12.18:00AlvarTämä on ryöstö! - komedia pankkiryöstöstäTilaa »
Su 12.12.12:00AlvarMiloff Tanssiopisto esittää: TuhkimoTilaa »
Su 12.12.16:00AlvarMiloff Tanssiopisto esittää: TuhkimoTilaa »
Ke 15.12.19:00AlvarAnssi Kela: Mun täytyy kävellä näinTilaa »
To 16.12.19:00AlvarERJA LYYTINEN & FRIENDS: BLUE CHRISTMAS 2021Tilaa »
Pe 17.12.19:00AlvarHiirenloukkuTilaa »
La 18.12.13:00AlvarTämä on ryöstö! - komedia pankkiryöstöstäTilaa »
Pe 07.01.19:00AlvarTämä on ryöstö! - komedia pankkiryöstöstäTilaa »

Katso aikataulut

Tiedotteet