fbpx

Tiedotteet

Vuokko Hovatta ja Merja Mäki esittävät evakkotarinoita Seinäjoen kaupunginteatterissa

6.9.2023

Karjalasta Seinäjoelle -tarinailta. Merja Mäki ja Vuokko Hovatta. Kuva: Vappu Nalbantoglu

Kirjailija Merja Mäki ja laulaja-näyttelijä Vuokko Hovatta kertovat kuvitteellisia evakkotarinoita taiteen keinoin. Kuva: Vappu Nalbantoglu

Karjalasta Seinäjoelle -tarinaillassa eläydytään evakkojen kokemuksiin musiikin ja kertomusten avulla. Esitystä varten kerätään siirtokarjalaisten ja heidän jälkeläistensä tosikertomuksia.

Laulaja-näyttelijä Vuokko Hovatta, kirjailija Merja Mäki ja näyttelijä Mia Vuorela herättelevät muistoja karjalaisten evakkomatkasta Seinäjoelle 1940-luvulla. 
– Evakkokokemuksen jäljet koskettavat yhä monia eteläpohjalaisia niin yksilöinä kuin yhteisönäkin. Tahdomme tarjota tilaisuuden kokoontua muistelemaan yhdessä, Merja Mäki sanoo.

Maanantaina 11. joulukuuta järjestettävässä tarinaillassa Mäki kertoo palkitun Ennen lintuja -romaaninsa päähenkilön, Allin, vaiheista evakkotiellä ja Seinäjoella. Vuokko Hovatta esittää sota-aiheisia lauluja ja runoja.
– Lukiessani Ennen lintuja äänikirjaksi kyyneleet nousivat monesti silmiini, ja puhuin isäni kanssa useaan otteeseen sukumme historiasta. Mummo ja ukki, Martta ja Vilho oli otettu hyvin vastaan Keski-Suomessa, jossa he elivät aktiivisimman elämänsä Salmista evakuoitumisen jälkeen. Kun Merja kutsui minut laulamaan tarinailtaan, olin hyvin otettu, Hovatta kertoo.

Seinäjoen kaupunginteatterin näyttelijä Mia Vuorela puolestaan antaa äänen siirtokarjalaisille ja heidän jälkeläisilleen lukemalla ennakkoon valittuja evakkokertomuksia.

Karjalasta Seinäjoelle -tarinaillan liput tulevat myyntiin perjantaina 8. syyskuuta. Kahden tunnin mittainen tilaisuus on maanantaina 11. joulukuuta kello 18 alkaen Seinäjoen kaupunginteatterin päänäyttämöllä. Tarinaillan väliajalla kahvitarjoilu.

Tarinoita otetaan vastaan

Kuka hyvänsä voi kirjoittaa tosikertomuksia perheensä ja sukunsa evakkovaiheista ja lähettää niitä Tarinaillan verkkosivulle (os. seinajoenkaupunginteatteri.fi/karjalasta-seinajoelle) tahi Pointti.fi-sivustolle. Pointti.fi julkaisee muisteloja ja niitä on esillä Ennen lintuja -esityksen yhteydessä Seinäjoen kaupunginteatterin aulatiloissa.  Karjalasta Seinäjoelle -tarinaillan esitykseen valittujen kertomusten kirjoittajiin otetaan yhteyttä 20. marraskuuta mennessä. 

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Merja Mäki ja Seinäjoen kaupunginteatteri. Tapahtumaa on tukenut Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelut sekä Kordelinin säätiö.

Romaaniin perustuva, Iira Halttusen dramatisoima Ennen lintuja –näytelmä kantaesitetään 11. marraskuuta Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Näytelmän ohjaa Hanna Ojala.

 

 

 

 


Ohjelmistossa

Ennen lintuja

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
22.09.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
23.09.2023 klo 1800 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
29.09.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
30.09.2023 klo 1800 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
06.10.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
07.10.2023 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
07.10.2023 klo 1800 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
12.10.2023 klo 1815 Kekkosen Tytär, teosesittely Elissa-katsomo Osta liput
13.10.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
14.10.2023 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut