fbpx

Tiedotteet

Rakastetusta Ennen lintuja -romaanista dramatisoitu kantaesitys Seinäjoen kaupunginteatterissa

12.4.2023

Ennen lintuja. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard

Näyttelijä Aija Pahkala on Ennen lintuja -evakkotarinan Alli. Kuva: Jukka Kontkanen, Emilia Boulevard

Pohjalaiskirjailija Merja Mäen palkittu teos Ennen lintuja nousee näyttämölle marraskuussa. Näytelmän liput tulevat myyntiin tänään.

Ennen lintuja kertoo luovutetusta Sortavalasta evakkotaipaleelle lähtevästä, Seinäjoelle päätyvästä kaksikymppisestä Allista ja tämän perheestä talvisodan päättymisen pyörteissä.

Raskas, jalan kuljettu taival Laatokalta lakeuksille johtaa toisten nurkkiin ja outojen tapojen äärelle. Ennen lintuja kertoo vieraan kohtaamisesta ja ihmisen kamppailusta itsekkyyttään vastaan. Allin tarina on koskettava kuvaus selviytymisestä ja sankaruuden mitat saavuttavasta elinvoimasta. Taakse jää menetetyn Karjalan lisäksi lapsuus.
— Onhan kasvaminen myös sopeutumista ja luopumista, uskallusta astua tuntemattomaan, ohjaaja Hanna Ojala kuvailee.

Luvassa on itsenäinen, visuaalinen ja intensiivinen teatteriteos, jota säestää Riku Metsä-Ketelän säveltämä musiikki. Näytelmän on Seinäjoen kaupunginteatterille dramatisoinut Iira Halttunen.

Ennen lintuja -romaani ilmestyi viime vuonna. Joulukuussa 2022 Merja Mäki palkittiin romaanistaan Tulenkantaja-palkinnolla. Teoksen käännösoikeudet on myyty Ukrainaan, Ruotsiin ja Ranskaan. 
Mäestä tuntuu oikealta, että tarina tuodaan ensi kertaa näyttämölle juuri Seinäjoella.
— Alli on varttunut Laatokan rannalla, mutta Pohjanmaan peltojen yllä linnuilla on aivan erityisen kevyt tapa lentää, ja sitä hän tahtoo jäädä katselemaan. Kun kirjoitin romaanini historiallista viitekehystä, ajattelin pystyttäväni kulisseja. Nyt näyttämösovituksessa Allin ympärille nousevat uudenlaiset kulissit usean taiteilijan mielikuvituksen voimalla.

Seinäjoella 1983 syntynyt, Kauhavalla asuva Mäki on äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, joka on tutkinut sotaa viiden vuoden ajan romaania työstäessään. Hänellä on karjalaisia sukujuuria Käkisalmessa.
Evakkotaustaa on myös ohjaaja Hanna Ojalalla.
— Olen kolme neljäsosaa karjalainen. Tämän produktion yhteydessä olen haastatellut muun muassa isotätiäni, joka 13-vuotiaana kuljetti kolme lehmää Valkjärveltä Hankasalmelle, ohjaaja kertoo.

Allin roolissa nähdään näyttelijä Aija Pahkala. Seinäjokelaista talollisen poikaa näyttelee Teemu Koskinen. Muissa rooleissa nähdään Lotta Lindroos, Jukka Puronlahti, Jussi Jätinvuori, Sanni Lehto, Kaisla Ollilla, Jenna Varismäki, Sari Jokelin, Heikki Vainionpää ja Heidi Kirves sekä Siiri Hautakorpi ja Annu Valtasaari.

Näytelmän sovittaa Hanna Ojala, lavastuksen ja puvut suunnittelee Aili Ojalo, koreografian Jyri Numminen, valot ja videot Lauri Virkkala sekä naamioinnin Johanna Uusitontti.

Ennen lintuja -näytelmä on hyväksytty Taidetestaajat-kohteeksi lukuvuodeksi 2023–2024, joten sen tulee näkemään sadat kahdeksasluokkalaiset.

11. marraskuuta suurella näyttämöllä kantaesitettävä Ennen lintuja on ohjelmistossa huhtikuulle 2024 saakka. Näytelmän liput tulevat myyntiin tänään 12. huhtikuuta.

Ennen lintuja -näyttelijät Teemu Koskinen ja Aija Pahkala. Kuva: Jukka Kontkanen

Vierailevat näyttelijät Aija Pahkala ja Teemu Koskinen nähdään Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä ensi kaudella. Kuva: Jukka Kontkanen


Ohjelmistossa

Ennen lintuja

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
18.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
19.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1300 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus

Katso aikataulut