Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Oppimateriaali

Oppimateriaali: Seili

1.8.2024

Taidetestaajat

 

Tervetuloa koululaisryhmät! Olette tulossa katsomaan Seinäjoen kaupunginteatteriin Seili-musikaalia. Ihanaa, että saamme tutustuttaa teidät teatterin ihmeelliseen maailmaan. Toivomme, että teatterivierailustanne tulee ikimuistoinen!

Käsissänne on nyt näytelmän oppimateriaalipaketti, joka sisältää näytelmän etukäteis- ja jatkotehtäviä. Etkotehtävät on tarkoitus tehdä ennen teatterivierailua. Niiden tavoitteena on tehdä tutuksi teatteriympäristöä ja valmistella teitä tulevaa teatterivierailua varten. Jatkotehtävät on tarkoitettu tehtäväksi teatterivierailun jälkeen. Niiden avulla voi purkaa esityksen jälkeisiä tunnelmia ja ajatuksia. Jatkotehtävät auttavat myös syventämään katsomiskokemusta.

Lämpimästi tervetuloa Seinäjoen kaupunginteatteriin!

JELENA JOKELIN
teatterikuraattori

 

Ohjaajalta

Eletään vuotta 1910. Sofia pakenee järjestettyä pakkoavioliittoa omista häistään ja törmää kiertävään kaupparatsuun, Johannekseen. Pari rakastuu toisiinsa palavasti, mutta lähtökohdat rakkaudelle siinä ajassa ja paikassa ovat mahdottomia. Monien epäonnisten sattumien kautta ja ilman edusmiestä, Sofiaa odottaa menolippu Seilin suljetulle saarelle, jonne matkaa tehdään vain omat arkkulaudat mukana.

Seili on koskettavan kaunis ja riipaiseva tarina yhteiskunnan ulkopuolelle eristetyistä naisista, jotka ovat menettäneet elämässään kaiken, ja joiden ainoa toivoa ylläpitävä liekki löytyy omasta pienestä yhteisöstä. Samalla se on kuvaus mahdottomasta rakkaudesta ja kipeästä rakkauden kaipuusta. Se on myös tarina legendaarisesta Seilin saaresta, jolle kerran joutuneet eivät koskaan palanneet.

Musikaali kertoo ajasta vain muutama sukupolvi sitten. Sen tapahtumat sijoittuvat Saaristomerelle, Seilin saarelle, jossa toimi Suomen ensimmäinen mielisairaala vuodesta 1689 aina vuoteen 1962. Viimeiset 70 toimintavuottaan Seili toimi naisten suljettuna mielisairaalana.

Mitä saarelle suljetut naiset ovat ajatelleet katsoessaan aavalle merelle? Mistä he ovat haaveilleet? Vapaudesta? Että joku tulisi noutamaan? Joku rakastaisi?

PAULIINA SALONIUS
Seilin ohjaaja

 

Etkotehtävät

Tehtäväpaketit1. Seilin naiset

Katso video ja keskustele

Katsokaa yhdessä dokumentti Seilin naiset Yle Areenasta. Pohtikaa mm. seuraavia asioita:

  1. Millainen oli naisen asema 1900-luvun alussa?
  2. Kuinka naisten asema yhteiskunnassa on muuttunut 1910-luvulta tähän päivään?
  3. Seilin sairaalassa yksi hoitomuodoista oli työn tekeminen. Saarella toimi muun muassa maalaistalo, jonka töihin potilaat osallistuivat. Sairaalalla oli myös oma pesula ja sikala. Lisäksi potilaat kutoivat kankaita. Potilaat jakautuivat ulkotöiden, taloustöiden ja käsitöiden tekijöiksi omien diagnoosiensa mukaan. Mitä arvelette työn tekemisen merkinneen saaressa oleville naisille?
  4. Jokaisella naisella tuli olla edusmies, joka päätti hänen asioistaan yhteiskunnassa. Jos edusmiestä ei ollut, oli nainen yhteiskunnan ”hylkiö” tai ”irtolainen”, eikä hänellä juurikaan ollut päätösvaltaa omista asioistaan. Tämä laki on poistunut Suomessa käytöstä vasta 1930-luvulla. Mitä ajatuksia tämä teissä herättää?
  5. Seiliin joutuneet naiset saivat vain menolipun saareen, eikä mukaansa saanut ottaa mitään henkilökohtaisia tavaroita. Lippu kädessä vain veneeseen toisten, saman kohtalon kärsineiden naisten kanssa. Minkälainen merkitys mielestänne yhteisöllisyydelle muodostui noiden naisten elämässä?

Tehtäväpaketit2. Historiaa ja naiskohtaloita

Lue ja keskustele

Tutustukaa Ylen sivuilla olevaan artikkeliin Seilin saarella on arvoituksellinen hauta, jonka tarina on nyt paljastunut – taustalla äidin ja pojan traaginen kohtalo, joka kertoo erään tositarinan Seilin saarelle joutuneesta naisesta. Tehtävä auttaa syventämään ymmärrystä Seilin saaren historiasta ja naiskohtaloista.

Artikkelin on julkaissut Ylen toimittaja Harri Alanne vuonna 2021.

→ Minkälaisia ajatuksia artikkeli sinussa herätti? Keskustelkaa pareittain.

Tehtäväpaketit3. Seilin saari

Tutustu materiaaliin ja pohdi

Tutustukaa Seilin saaren luontoon Visit Seili -sivuston kautta. Sen jälkeen pohtikaa seuraavaa kysymystä:

→ Seilin saari sijaitsee Paraisten kaupungissa saaristomerellä Airiston eteläosassa, noin 30 kilometriä Turusta etelään. Mitkä kaikki asiat tekevät saaren luonnosta poikkeuksellisen?

Tehtäväpaketit4. Teatterivierailu käytännössä ja kurkistus kulisseihin

Katso video

Katsokaa yhdessä video teatterin käytännöistä ja tutustukaa Seinäjoen kaupunginteatterin teatterietikettiin.

→ Mitä odotuksia sinulla on teatterivierailulta teatterietiketin perusteella?

→ Mikä sinulle jäi erityisesti mieleen kulissikierroksesta? Mistä olisit halunnut kenties kuulla lisää?

 

Tehtäväpaketit5. Lähde kulissikierrokselle

Katso video

Lähde yhdessä Pipsan ja Jalmarin kanssa virtuaaliselle kulissikierrokselle Seinäjoen kaupunginteatteriin!

→ Mikä sinulle jäi erityisesti mieleen kulissikierroksesta?

→ Mistä olisit halunnut kenties kuulla lisää?

 

Seilin saari

Seili tänään

Seilin mielisairaala lakkautettiin vuonna 1962 ja mielisairaalan rakennukset siirtyivät Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen käyttöön. Tutkimus keskittyy Saaristomeren ja Itämeren alueen monitieteelliseen tutkimukseen.

Seilin entinen sairaala-alue kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Sekä museokirkko että sairaalan rakennuskanta ovat suojeltu rakennussuojeluasetuksella.

Vuonna 2017 vierailijoille avautui uusia palveluja. Opastetut kierrokset syventyivät entistä laajemmin saaren historiaan ja saarella tehtävään tutkimustoimintaan. Lisäksi majoitustoiminta ja ravintolapalvelut avautuivat vierailijoille.

Vuonna 2018 saarelle rakennettiin oma vierasvenesatama, joka mahdollistaa vierailut saarella myös omalla veneellä.

Tänä päivänä yhteysalukset kuljettavat vierailijoita saarelle monta kertaa päivässä ja matkailu sinne onkin erittäin suosittua.

Kesäisin saarella järjestetään paljon erilaisia tapahtumia, opastettuja kierroksia ja majoitus- ja ravintolatoimintakin on vuosien aikana laajentunut entisestään.

Seilin saari

 

 

Jatkotehtävät

Tehtäväpaketit1. Kysymyksiä nähdystä esityksestä ja teatterivierailusta

Pohdi

  1. Mistä tunnistit rakennuksen juuri Seinäjoen kaupunginteatteriksi?

  2. Keitä ammattiryhmän edustajia kohtasit vierailusi aikana?

  3. Keitä ammattilaisia oli kulissien takana?

  4. Millainen oli esityksen lavastus? Miten lavastus muuttui esityksen aikana?

  5. Mitä rekvisiittaa esityksessä oli? Mitkä esineet olivat juonen kannalta tärkeimpiä?

  6. Millainen puvustus esityksessä oli? Mitä asut kertovat ajasta ja henkilöiden asemasta?

  7. Mitä tekniikkaa esitys hyödynsi? Miten keinot mielestäsi toimivat?

  8. Miten valoja käytettiin hyväksi esityksen kerronnassa?

  9. Miten äänillä ja musiikilla pystyttiin vaikuttamaan katsojan kokemukseen?

  10. Kuka hahmoista oli mieleenpainuvin ja miksi?

  11. Mikä teatterikäynnillä yllätti sinut?

  12. Tulisitko kokemuksesi perusteella uudestaan Seinäjoen kaupunginteatteriin?

  13. Minkälaisen näytelmän sinä haluaisit nähdä?

 

Tehtäväpaketit2. Tunnista tunteet

Ryhmätehtävä

Pohtikaa ryhmissä näytelmän henkilöhahmoja ja heidän kokemiaan tunteita. Leikatkaa alla olevat tunnesanat sanalapuiksi, nostaa vuorotellen yksi lappu ja miettikää, kuka hahmoista koki kyseistä tunnetta, missä kohdassa ja miksi. 

Lisää tunteita löytyy esim. Opetushallituksen Tunteesta tunteeseen -sivulta.

Kaipaus Avuttomuus Yksinäisyys Riittämättömyys
Ylpeys Syyllisyys Rohkeus Välinpitämättömyys
Uupumus Suru Toivo Viha
  Epätoivo Rakkaus  

 

Törnävän
piirimielisairaalan
historiaa

Vuonna 1840 annettiin keisarillinen asetus ”heikkomielisten holhouksesta ja paremmista laitoksista heidän parantamiseksensa”, jonka mukaan jokaisen lääninlasaretin yhteyteen on perustettava mielisairaiden vastaanottolaitos. Tuohon aikaan Suomessa oli vain seitsemän lääninlasarettia, joissa hoidettiin mielisairaita. Vuoden 1840 asetuksen myötä voidaan katsoa lääketieteellisen mielisairaanhoidon alkaneen Suomessa.

Ennen asetuksen voimaantuloa mielisairaita sijoitettiin hoitoon Seilin saarella sijaitsevaan entiseen spitaalisairaalaan. Siellä ei kuitenkaan ollut lääkäriä, vaan potilaiden hoidosta vastasivat pappi ja renki.

Vuonna 1841 perustettiin Helsinkiin Lapinlahden keskuslaitos, jossa oli 53 potilaspaikkaa. Lapinlahti oli useita vuosikymmeniä maan ainoa varsinainen mielisairaala. 1870-luvulla lääkintähallitus arvioi Suomessa olevan noin 4 000 mielisairasta, mutta hoitopaikkoja oli ainoastaan 178. Tarvittiin uusi keisarillinen asetus, joka oikeutti myös kuntainliitot perustamaan sairaaloita, mutta tiukkojen ehtojen vuoksi vasta vuonna 1903 pystyttiin perustamaan ensimmäinen kuntainliiton mielisairaala Harjavaltaan.

1900-luvun alussa havahduttiin Etelä-Pohjanmaalla siihen, että alueella oli tarve paremmalle mielisairaanhoidolle. Valtion mielisairaalat olivat täynnä ja kunnalliskotien mielisairasosastoja oli liian vähän ja niissä lähinnä piiloteltiin mielisairaita pois yhteiskunnan silmistä. Pääasiallisesti mielisairaita säilytettiinkin epäinhimillisiin oloihin suljettuna, jopa kahlittuna kotona tai sijoituspaikoissa.

Lopulta 1920 edustajainkokouksessa saatiin aikaan päätös 100-paikkaisen sairaalan rakentamisesta.

Työhön palkattiin arkkitehti Axel Mörne, ostettiin maat ja saatiin rakennusurakoitsija ja lopulta eri vaiheiden jälkeen Törnävän piirimielisairaala avasi ovensa vuonna 1923 Seinäjolla.

Sairaalan henkilökunta asui sairaalarakennuksissa, koska sen katsottiin edistävän hoitotyötä ja alue muodostikin oman, suljetun yhteisönsä aina 1960-70-luvulle saakka, jolloin asuinolojen vaatimustason muututtua henkilökunta alkoi muuttaa pois alueelta.

1940- ja 1950-lukujen vaihteessa valmistuivat omat asunnot ylilääkäreille, alalääkäreille sekä osastonlääkäreille. Asunnot sijaitsivat kauempana sairaala-alueelta, mikä omalta osaltaan vaikutti yhteisöllisyyden muuttumiseen.

Piirin alue ja Sairaalamuseo tänään

Sairaalakäytön päätyttyä vuonna 2021 alueelle on muotoutunut yritysten, asukkaiden, vapaa-ajan ja hyvinvoinnin keskittymä.

Toimijoita on alueella tänä päivänä jo yli 200, joiden joukossa on muun muassa teatteri, kirkko, koulu ja leipomo.

Ja löytyy alueelta Sairaalamuseokin. Museo on perustettu jo vuonna 1991 ja sen perusti Törnävän sairaalan perinneyhdistys. Näyttelyhuoneiden esineitä on saatu lahjoituksina, kuolinpesiltä sekä niitä on tullut keskussairaalan ja Törnävän sairaalan remonttien, osastojen sulkemisen ja välineuudistusten myötä. Sairaalamuseossa on yhteensä 44 näyttelyhuonetta.

Kolmekerroksisen museon keskimmäinen kerros keskittyy psykiatriaan. Kerroksen rakentamiseen ovat osallistuneet psykiatrisen kuntoutusosastojen ryhmään kuuluvat potilaat. Myös eristyshuone on nähtävissä sekä potilashuone.

Yhtenäinen Piiri puistoineen lähellä kaupungin palveluita tarjoaa uniikkeja mahdollisuuksia, joissa alueen tulevaisuutta rakennetaan uutta luoden, historiaa kunnioittaen ja yhteisöllisyyttä rakentaen.

Visiona tulevaisuudessa on luoda alueesta kylämäinen yhteisö vastapainona modernille hektisyydelle.

 

Lähteet

Harri Alanne; Seilin saarella on arvoituksellinen hauta, jonka tarina on nyt paljastunut -artikkeli 2021, Ylen arkisto
Rasila-Kouki; Seili -näytelmän käsikirjoitus
VisitSeili.fi-sivusto
Seilin naiset -dokumentti, Yle Areena
Olli Joukio; Seinäjoen entisen Piirisairaalan alueen rakennusinvestointi -raportti 2020
Piirin Sairaalamuseon arkistomateriaalia
Seilin naiset -podcast, Storytel
Piirille.fi-sivusto

 

Lataa oppimateriaali

Voit ladata Seilin oppimateriaalipaketin tulostettavana PDF-tiedostona.

Lataa PDF

2,4 Mt

Ohjelmistossa

Seili

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
12.10.2024 klo 1300 SEILI, (tuoksuton näytös) Alvar-sali Osta liput
12.10.2024 klo 1800 SEILI Alvar-sali Osta liput
18.10.2024 klo 1900 SEILI Alvar-sali Osta liput
19.10.2024 klo 1300 SEILI Alvar-sali Osta liput
19.10.2024 klo 1800 SEILI Alvar-sali Osta liput
25.10.2024 klo 1700 Teetä ja lämpiöelämää Elissa-katsomo, numeroimaton Osta liput
25.10.2024 klo 1900 SEILI, (tuoksuton näytös) Alvar-sali Osta liput
26.10.2024 klo 1300 SEILI Alvar-sali Osta liput
26.10.2024 klo 1800 SEILI Alvar-sali Osta liput
29.10.2024 klo 1815 Eikä yksikään pelastunut, teosesittely ja avoin harjoitus Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut