fbpx

Tiedotteet

Humiseva harju -tragedia tuo tuhoon tuomitun rakkauden suurelle näyttämölle

19.8.2020

Humiseva harju. Kuva: Emilia Boulevard

Humiseva harju on luonnonvoimainen tragedia rakkaudesta ja kostosta. 

Seinäjoen kaupunginteatterin kevätkauden 2021 avaa Emily Brontën mestariteokseen perustuva, luonnonvoimainen Humiseva harju. Tragedia on uuden taiteellisen johtajan, Pauliina Saloniuksen ensiohjaus Seinäjoen kaupunginteatteriin.

Murhenäytelmät ovat tekemässä paluun teatterilavoille. Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellinen johtaja, Pauliina Salonius on siitä mielissään.
– Olemme teatterin synnyn ja merkitysten alkulähteillä. Aristoteles määritteli tragedian tärkeimmäksi tehtäväksi katharsiksen ja tunteiden tuulettamista jos jotakin kaivataan tässä meidän ajassamme. Tragedia on yksi lempilajeistani ja on hienoa päästä aloittamaan näytelmällä, jossa on mukana koko talon näyttelijäkaarti.

Emily Brontën ainoaksi jäänyt romaani on yksi merkittävimpiä teoksia länsimaisessa kirjallisuudessa. Ilmestyessään vuonna 1847 Humiseva harju (Wuthering Heights) aiheutti pahennusta ja sai ristiriitaisen vastaanoton. Brontë kirjoitti romaaninsa salanimellä Ellis Bell välttääkseen naiskirjailijoita koskevia ennakkoluuloja.
– Aikalaiskriitikot epäilivät, ettei näin julma ja realistinen teos voisi olla naisen kirjoittama.  Romaanin maailma on synkkä ja henkilöt rujoja ja kompleksisia.

Onnen tavoittelu
johtaa harvoin onneen

1700-luvun lopulle sijoittuvan tarinan myrskyisä ydin piilee tuhoon tuomitussa rakkaudessa. Päähenkilöiden, eri yhteiskuntaluokista tulevien Cathyn ja Heathcliffin rakkaus on kaiken alulle paneva ja samalla kaiken tuhoava voima.
– Rakastuneet pettävät toisensa ja samalla myös itsensä, ja valinnoillaan hylkäävät oman luontonsa: Cathy tekee tuon ajan naiselle varsin sovinnaisen ratkaisun valitsemalla helpon ja turvatun elämän avioliiton kautta. Heathcliff taasen tarinan antisankarina rakentaa elämänsä kostolle.

Brontën aikana naisen ja lapsen asema oli heikko. Naisen paikka oli kotona ja oli harvinaista, että naisella oli omaisuutta. Naisten oletettiin olevan lempeitä ja velvollisuudentuntoisia.
– Cathy on villi ja vapaa, tasa-arvoinen – täysin epäsovinnainen tuon ajan naiskuvaan. Juuri vahvan naiskuvansa johdosta Humiseva harju onkin sittemmin innoittanut erityisesti populaarikulttuurin tekijöitä. Romaanista on tehty lukuisia näyttämösovituksia ja filmatisointeja, ja Kate Bushin kappale Wuthering Heights nousi aikanaan kansainväliseksi suurmenestykseksi.

Ihminen ei ole muuttunut tarinan ajoista, yhteiskunta kylläkin.
– Ihmisellä on ikuinen kompleksi. Meillä on tarve tavoitella onnea, ja onnellisuuden tavoittelu johtaa hyvin harvoin onnellisuuteen. Onnesta on tullut jonkinlainen kultainen vasikka, jonka eteen ollaan valmiita tekemään uhrauksia. Entä kun se uhraus onkin onni itse?

Syvään päätyyn

Tarinassa on havaittavissa teollinen vallankumous, joka oli tuohon aikaan käynnissä Britanniassa.
– Kun aiemmin oli pitänyt syntyä ylemmän luokan perheeseen voidakseen tulla herrasmieheksi, nyt ihminen pystyi nostamaan sosiaalista asemaansa hankkimalla varallisuutta, kuten näytelmän päähenkilö Heathcliff tekee.

Humiseva harju toteutetaan Seinäjoella fyysisen väkevästi.
– Tarinan hahmot kulkevat ison kaaren, jossa noustaan ryysyistä rikkauksiin ja toisaalla rikkauksista syöksytään syvälle, kertoo pukusuunnittelija Riikka Aurasmaa.

Näytelmän lavastuksen suunnittelee Juho Lindström, äänet Riku Metsä-Ketelä ja valot Hannu Raja-aho. Kampaukset ja maskeerauksen suunnittelee Johanna Uusitontti. Näytelmän suomennos on Ville Koskivaaran. Romaanin on näytelmäksi sovittanut Jo Clifford.

Cathyn roolin näyttelee Heidi Ajanto, Heathcliff on Jussi Jätinvuori. Muissa rooleissa nähdään Esa Ahonen, Jani Johansson, Mia Vuorela, Mari Pöytälaakso, Heikki Vainionpää, Ville Orttenvuori, Henna Sormunen ja Jukka Puronlahti.

Näytelmän ensi-ilta on 6. helmikuuta 2021 suurella näyttämöllä.

Humiseva harju. Jussi Jätinvuori ja Heidi Ajanto.

Seinäjoen kaupunginteatterin uudet näyttelijät Jussi Jätinvuori ja Heidi Ajanto ovat Humisevan harjun Heathcliff ja Cathy. 

 

Pauliina Salonius.

Taiteellinen johtaja Pauliina Salonius ohjaa Humisevan harjun.

Humiseva harju. Riikka Aurasmaa.

Riikka Aurasmaa suunnittelee Humisevan harjun puvut. 

Humiseva harju. Juho Lindström.

Humisevan harjun lavastussuunnittelu on Juho Lindströmin. 


Ohjelmistossa

Humiseva harju

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
22.03.2023 klo 1100 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
22.03.2023 klo 1900 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
23.03.2023 klo 1900 Patruunatehdas (tuoksuton näytös) Alvar-sali Osta liput
24.03.2023 klo 1800 The Addams Family Alvar-sali Osta liput
25.03.2023 klo 1300 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
25.03.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
25.03.2023 klo 1800 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
25.03.2023 klo 1815 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
28.03.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
29.03.2023 klo 1000 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut