fbpx

Tiedotteet

Humisevalla harjulla sataa taas

17.9.2021

Humiseva harju. Jussi Jätinvuori ja Heidi Ajanto.

Humisevan harjun Heathcliff ja Cathy (Jussi Jätinvuori ja Heidi Ajanto) karkaavat nummille saadakseen olla yhdessä. Näytelmä palaa Seinäjoen kaupunginteatterin suurelle näyttämölle syys- ja lokakuuksi.  Kuva: Jukka Kontkanen

Emily Brontën Humiseva harju -tragedia paljastaa ihmisluonnon hyvät ja pahat puolet. Näytelmä palaa syys-lokakuussa Seinäjoen kaupunginteatterin suurelle näyttämölle.

Viime keväänä ensi-iltansa saanut ja tuolloin koronarajoitusten vuoksi 20 hengen yleisöille esitetty Humiseva harju saa kaivattuja lisäesityksiä suurella näyttämöllä tänä syksynä. Uusintaensi-ilta on perjantaina 24. syyskuuta.

Kirjailija Emily Brontën kotiseudulle Yorkshiren syrjäisille nummille sijoittuva romaani Humiseva harju (Wuthering Heights) julkaistiin vuonna 1847. Ajallisesti tarina sijoittuu 1700-luvun loppupuolelle.
– Teoksen karu ja villi luonto vertautuu ihmisluontoon ja paljastaa hyvän ja pahan monet kasvot, väkivaltaisen ja julman maailman. Brontën aikalaiskriitikot kokivat romaanin kuvaavan niin syvää pahuutta, ettei sen katsottu voivan olla naisen kirjoittama, ohjaaja Pauliina Salonius kertoo.

Näytelmä kertoo kahden sieluntoverin, Cathyn ja tämän lapsuudenperheeseen otetun kasvattiveljen, Heathcliffin repivästä suhteesta. Elämän riepottama kaksikko (Heidi Ajanto ja Jussi Jätinvuori) hylkää oman luontonsa ja pettää toisensa.
– Näytelmä on kuvaus erään leikin lopusta, henkisestä ja aineellisesta rappiosta ja kasvamisesta maailmaan, joka ei ole oikeudenmukainen eikä tasavertainen.
Vaikka Cathy ja Heathcliff ovat tarinan päähenkilöitä, näkökulma on Nellyn, Earnshawn’n perheen taloudenhoitajan, jota näyttelee Mari Pöytälaakso.
– Selviytyäkseen ihminen tarvitsee toista ihmistä, rakkautta ja hyväksyntää. Näytelmän ihmislapset ovat jääneet vaille tuota perusturvaa ja yhteenkuuluvuutta, ja sen heijastumista tunne-elämään ei voi välttää.

Tragedian rooleissa nähdään myös Esa Ahonen, Jani Johansson, Mia Vuorela, Heikki Vainionpää, Ville Orttenvuori, Henna Sormunen ja Jukka Puronlahti. Lapsiroolissa vuorottelevat Viljami Käpyaho ja Konsta Niemelä.

Sateisille nummille, Humisevan harjun taloon ja Rastaslaakson kartanoon sijoittuvan lavastuksen on suunnitellut Juho Lindström, puvut Riikka Aurasmaa, valot Hannu Raja-aho, äänet Riku Metsä-Ketelä, kampaukset ja maskeerauksen Johanna Uusitontti, taistelukoreografian Ville Orttenvuori ja tarpeiston Airi Lakso. Seinäjoella nähdään brittiläisen Jo Cliffordin dramatisoima näytelmäversio. Sen on suomentanut Ville Koskivaara.

Lue lisää näytelmästä sekä sen saamia arvioita ja katsojapalautetta täältä.


Ohjelmistossa

Humiseva harju

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Teatterin verkkolehti