fbpx

Tiedotteet

Agatha Christien Hiirenloukku-klassikko avaa Seinäjoen kaupunginteatterin syksyn

31.3.2021

Seinäjoen kaupunginteatteri tuo yleisölle kaksi rikostarinaa: Hiirenloukku on kiistatta maailman tunnetuin murhamysteeri, Seinäjoelle sijoitettu Tämä on ryöstö! puolestaan yksi hulvattomimmista koskaan nähdyistä komedioista. 

Agatha Christien Hiirenloukku sijoittuu vuosikymmenten takaiseen englantilaiskartanoon. Murhamysteerin ensi-ilta on syyskuussa 2021. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard, Seinäjoen kaupunginteatteri

Agatha Christien Hiirenloukku-näytelmää (The Mousetrap) on esitetty lontoolaisessa teatterissa yhtäjaksoisesti marraskuusta 1952. Kunnes tuli korona ja keskeytti pitkän perinteen, toistaiseksi.

Hiirenloukun voi nähdä vain teatterissa. Christie itse toivoi, ettei novellia julkaistaisi niin kauan kuin näytelmää esitetään ja toivetta on maailmalla noudatettu. Tarinaa ei ole myöskään koskaan filmatisoitu. Nyt tuo klassikkonäytelmä tulee Seinäjoen kaupunginteatteriin.

Tarina sijoittuu vuosikymmenten takaiselle Englannin maaseudulle. Monkswellin vanhaan kartanoon on hiljattain avattu hotelli, jonne kerääntyy salaperäisen oloisia vieraita samalla kun radiossa uutisoidaan Lontoossa tapahtuneesta murhasta. Hiirenloukun loppuratkaisu on yksi teatterimaailman varjelluimmista salaisuuksista ja perinteenä onkin, että esityksen nähnyttä yleisöä pyydetään olemaan kertomatta murhaajan henkilöllisyyttä kenellekään ulkopuoliselle.

Agatha Christie oli kiinnostunut ennen kaikkea rikosten motiivista ja ihmisluonnosta.
-. Keskiössä ovat ihmissuhteiden dynamiikka ja itse arvoituksen ratkaiseminen, ohjaaja Mikko Korsulainen sanoo.
Fakta ja fantasia yhdistyvät Hiirenloukussa koukuttavalla tavalla.
– Fantasiakontekstista huolimatta tieto siitä, että Hiirenloukku perustuu tosielämän rikokseen, tuo ylimääräisiä selkäpiitä kylmääviä väristyksiä, hän huokaa.

Dekkarirooleissa nähdään Heidi Ajanto, Jani Johansson, Ville Orttenvuori, Mari Pöytälaakso, Jukka Puronlahti, Henna Sormunen, Esa Ahonen ja Jussi Jätinvuori. Näytelmän lavastuksen ja puvut suunnittelee Riikka Aurasmaa, äänet Riku Metsä-Ketelä, valot Lauri Virkkala ja kampaukset ja maskeeraukset Johanna Uusitontti.

Hiirenloukun ensi-ilta on 18. syyskuuta Alvar-näyttämöllä. Liput tulevat myyntiin tänään.

Valtakunnallinen Taidetestaajat-hanke tuo kahdeksasluokkalaiset katsomaan Hiirenloukku-näytelmää.

Huima komedia uhmaa fysiikan lakeja

Tämä on ryöstö! on hiuksia nostattava komedia pankkiryöstöstä. Rooleissa nähdään muun muassa Henna Sormunen, Ville Orttenvuori ja Jussi Jätinvuori. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard, Seinäjoen kaupunginteatteri

Näytelmä joka menee pieleen! -komedian tekijät ovat poimineet parhaat ainekset ovifarssi-komedia-musikaali-pussista ja keitelleet niistä maailman hauskimmaksi komediaksi julistetun naurusopan: Tämä on ryöstö! -pankkiryöstökomedian.
– Kyseessä on täysin ainutlaatuinen esitys, joka on höystetty mykkäfilmien ja piirrosanimaatioiden slapstick-komiikalla ja toimintaelokuvista tutuilla takaa-ajokohtauksilla, komedian ohjaaja Pauliina Salonius kertoo.

Tämä on ryöstö! sijoittuu Seinäjoelle vuonna 1958. Kauppa- ja Koulukadun kulmassa seisova ”Lakeuden Yhdyspankki” saa kunnian säilyttää pankkiholvissaan mittaamattoman arvokasta timanttia. Paikalliset rosvot suunnittelevat kuumeisesti sen nappaamista ja karkaavat Vaasan vankilasta.
– Hurja takaa-ajo johtaa Vaasasta Seinäjoelle ja paikallistuntemusta omaavat katsojat pääsevät nauttimaan tutuista seuduista. Suomennoksen tehneen ja päivittäneen, Seinäjoelta lähtöisin olevan Mikko Koivusalon nerokkuudelle on ollut jälleen käyttöä.

Komediassa leikitellään paitsi sanallisesti myös perspektiiviharhalla. Tekijöille Tämä on ryöstö! on kuin monituhantisen palapelin kokoaminen ennätysaikaa jahdaten.
– Se on ajoituksen taidetta, kun kaikki osat pistetään loksahtamaan yhteen sadasosasekunnin tarkkuudella. Yleisö katsoo näytelmää välillä lintuperspektiivistä ja näkee, miten vaijereista roikkuvat, kaikkensa komedialle antavat näyttelijät uhmaavat fysiikan lakeja. Ja se on todella hupaisaa!

Talon erinomaista komediakaartia täydentää kaksi vierailevaa komediataituria. Rooleissa nähdään Jussi Jätinvuori, Henna Sormunen, Ville Orttenvuori, Esa Ahonen, Jani Johansson, Heikki Vainionpää, Mari Pöytälaakso, Mia Vuorela, Heidi Ajanto ja Liisu Aurasmaa sekä Tom Petäjä ja Antti LJ Pääkkönen.

Teatteritekniikan ulottuvuuksia venyttävän lavastuksen suunnittelee Juho Lindström, puvut Leena Rintala, valot Hannu Raja-aho sekä kampaukset ja maskeerauksen Petriina Suomela. Stunt-koordinaattorina toimii Ville Orttenvuori.

Henry Lewis, Jonathan Sayer ja Henry Shields -kolmikon kirjoittama The Comedy About A Bank Robbery ensiesitettiin Lontoon West Endissä vuonna 2016.

Tämä on ryöstö! – Komedia pankkiryöstöstä saa ensi-iltansa 13. marraskuuta Alvar-näyttämöllä. Liput tulevat myyntiin tänään.

Osana koronarajoitustoimia paikat syksyn esityksiin myydään kahden metrin turvavälein. Tilanteen ja rajoitusten mahdollisesti muuttuessa paikkoja tulee lisää myyntiin. 


Ohjelmistossa

Hiirenloukku

Tämä on ryöstö

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Teatterin verkkolehti

Tulevat tapahtumat

Teatteriliput yli kahden hengen seurueille myydään poikkeusaikana ainoastaan teatterin lippumyymälästä. Samassa taloudessa asuvat tai päivittäin toistensa kanssa tekemisissä olevat henkilöt voivat ostaa vierekkäiset paikat.

PvmKloNäyttämöNäytösLiput
La 10.07.18:00Törnävän kesäteatteriSomething Rotten! - jotain mätääTilaa »
Ke 14.07.18:00Törnävän kesäteatteriSomething Rotten! - jotain mätääTilaa »
To 15.07.18:00Törnävän kesäteatteriSomething Rotten! - jotain mätääTilaa »
Pe 16.07.18:00Törnävän kesäteatteriSomething Rotten! - jotain mätääTilaa »
La 17.07.13:00Törnävän kesäteatteriSomething Rotten! - jotain mätääTilaa »
La 17.07.18:00Törnävän kesäteatteriSomething Rotten! - jotain mätääTilaa »
Ke 21.07.18:00Törnävän kesäteatteriSomething Rotten! - jotain mätääTilaa »
To 22.07.18:00Törnävän kesäteatteriSomething Rotten! - jotain mätääTilaa »
Pe 23.07.18:00Törnävän kesäteatteriSomething Rotten! - jotain mätääTilaa »
La 24.07.13:00Törnävän kesäteatteriSomething Rotten! - jotain mätääTilaa »
La 24.07.18:00Törnävän kesäteatteriSomething Rotten! - jotain mätääTilaa »
Ke 28.07.18:00Törnävän kesäteatteriSomething Rotten! - jotain mätääTilaa »
To 29.07.18:00Törnävän kesäteatteriSomething Rotten! - jotain mätääTilaa »
Pe 30.07.18:00Törnävän kesäteatteriSomething Rotten! - jotain mätääTilaa »
La 31.07.13:00Törnävän kesäteatteriSomething Rotten! - jotain mätääTilaa »

Katso aikataulut

Tiedotteet