fbpx

Teatterin verkkolehti

Blogi

Kuka oli Agatha Christie?

10.9.2021

Agatha Christie. Image by Giordano Panini from Pixabay.

Kirjailija Agatha Christie. Kuva: Giordano Panini, Pixabay.

Syyskuun 15. päivänä vuonna 1890 Lounais-Englannin Torquayssa Clara ja Frederick Millerille syntyi kolmas lapsi, Agatha Mary Clarissa Miller. Hänen sisaruksensa Margaret Frary ja Louis Montant olivat pikkusiskoaan reilut kymmenen vuotta vanhempia. Toisin kuin siskonsa ja veljensä, Agatha ei käynyt lainkaan muodollista koulua, vaan äiti huolehti tyttärensä opetuksesta. Agathan lapsuus oli hyvin suojattua Millerien omistamalla Ashfieldin tilalla.

Perhe oli yläkeskiluokkainen ja isä niin kutsuttu koroillaeläjä: hän ei koskaan tehnyt palkkatyötä. Taloudellisten vaikeuksien kasaannuttua vuonna 1896 perhe muutti vuodeksi Ranskaan ja asui hotelleissa, mikä tuolloin oli edullisempaa kuin suuren englantilaismaalaistalon ylläpito. Rahahuolet kuitenkin heikensivät Agathan isän terveyttä ja hän kuoli sydänkohtaukseen marraskuussa 1901.

Köyhtyneet Millerit asettuivat asumaan Ashfieldiin, minne äiti ja Agatha jäivät kahdestaan Margaret-isosiskon avioiduttua 1902. Isän kuoleman myötä Agathan eristäytynyt lapsuus loppui ja sosiaaliset kontaktit lisääntyivät. Hän kävi kodin ulkopuolella tanssitunneilla, kahtena päivänä viikossa koulussa ja harrasti kirjallisuutta. Jo 11-vuotiaana, vuonna 1901, hän kirjoitti ensimmäiset kirjalliset tuotoksensa.

Vuodet 1905–1907 teini-ikäinen Agatha vietti Pariisissa, jossa hän opiskeli pianonsoittoa ja laulua. 

Agatha tapasi tulevan puolisonsa, kuninkaallisten ilmavoimien upseeri Archibald Christien 1912 ja he menivät naimisiin kaksi vuotta myöhemmin Agathan ollessa 24-vuotias.

Ensimmäisen maailmansodan sytyttyä vuonna 1914 Agatha ryhtyi työskentelemään sairaanhoitajana. Suojattua elämää eläneelle Agathalle alkuajat sairaalassa olivat järkyttävä kokemus. Pari vuotta myöhemmin hän pääsi työskentelemään sairaalaan apteekkiin, missä työaika oli lyhyempi ja palkka parempi. Tuolloin tuleva kirjailija oppi paljon myrkyistä, joilla tulisi olemaan merkittävä rooli monissa hänen romaaneissaan.

Dame Agatha Christie esiintyi viimeisen kerran julkisuudessa
Hiirenloukun jokavuotisessa juhlassa loppuvuodesta 1974.

Avioelämä alkoi kunnolla vasta syksyllä 1918 kun Archie Christie sai siirron Lontooseen. Heidän tyttärensä Rosalind syntyi vuonna 1919. Agatha keskittyi vaimona ja äitinä olemiseen eikä ajatellut vakavasti kirjailijanuraa, vaikka Hiirenloukku: Oppimateriaalipaketti — 5 — hänen vuonna 1916 kirjoittamansa salapoliisiromaani The Mysterious Affair at Styles olikin löytänyt kustantajan ja julkaistiin hänen ensimmäisenä romaaninaan vuonna 1920. Romaanissa Christie hyödynsi sairaala-apteekissa omaksumaansa tietoa.

Vuoden 1922 Christiet viettivät kiertämällä Britannian siirtomaita, sillä Archie oli saanut työpaikan vuoden 1924 British Empire Exhibitionin mainoskiertueella. Matka johdatti heidät maailman ympäri: Afrikkaan, Aasiaan, Australiaan ja lopuksi Pohjois-Amerikkaan.

Paluu arkeen maailmanmatkan jälkeen oli ankea: Archie oli menettänyt Lontoon työpaikkansa ja hänen terveytensä oli kärsinyt matkan aikana. Matkan ajaksi kotiin jätetty Rosalind-tytär ei tunnistanut vanhempiaan ja perheellä oli rahavaikeuksia. Tilanne parani vähitellen, kun Agathan kirjoittaminen alkoi tuottaa ja Archie löysi työtä.

Vuosi 1926 oli hyvässä ja pahassa merkittävä Agathan elämässä. Christien pariskunta ansaitsi nyt niin hyvin, että he pystyivät ostamaan oman talon. Mutta pian sen jälkeen Agathalle läheinen äiti kuoli ja toinen kova isku koitti, kun Archie pyysi avioeroa rakastuttuaan toiseen naiseen.

Epätoivoisena tekona — saadakseen aviomiehensä takaisin — Agatha katosi kotoaan 3. joulukuuta 1926. Sitä ennen hän oli jättänyt kolme kirjettä: Archielle, langolleen ja palvelijattarelleen, joissa hän oli kertonut olevansa eräässä hotellissa. Tutkimuksia johtanut poliisi ei kuitenkaan uskonut kirjeisiin, sillä hän oli vakuuttunut, että Agatha oli kuollut — ja mahdollisesti jopa aviomiehensä murhaamana.

Sanomalehdet tarttuivat tulkintaan ja tapauksen myllytys lehdissä alkoi. Yksityisestä avio-ongelmasta tuli valtakunnan ykkösuutinen. Etsintä huipentui 12. joulukuuta järjestettyyn Agatha Christien ruumiin etsintään, johon osallistui eri sanomalehtien arvioiden mukaan jopa yli 10 000 ihmistä. Agatha löydettiin lopulta vihjeen perusteella 14. joulukuuta hotellista Pohjois-Englannista.

Tuo vuosi jätti Agathaan syvät jäljet. Siitä lähtien hän suojeli yksityiselämäänsä lähes maanisella vimmalla. Julkisuuteen hän päästi vain kaksi kirjailijaminäänsä: taidokkaita salapoliisiromaaneja sommittelevan Agatha Christien ja rakkauden mysteerejä tutkiskelevan Mary Westmacott’n, joka oli salanimi.

Vuonna 1928 Agatha matkusti ensimmäisen kerran Lähi-itään. Siellä hän osallistui brittiläisen arkeologi Leonard Woolleyn kaivauksiin Urissa. Pari vuotta myöhemmin samaisilla kaivauksilla hän tapasi myös tulevan aviomiehensä, Lähi-idän muinaiseen historiaan erikoistuneen arkeologi Max Mallowanin. Vuonna 1930 solmittu avioliitto kesti Agathan kuolemaan saakka.

Ennen toisen maailmansodan syttymistä Agatha vieraili säännöllisesti aviomiehensä kaivauksilla Irakissa ja Syyriassa. Agathalle nämä vierailut lienevät olleen keino paeta kotimaan julkisuuden paineita – kaivauksilla hän ei ollut Agatha Christie vaan pelkkä rouva Mallowan.

1950-luvulta alkaen Agatha Christien kuuluisuus oli kasvanut ennennäkemättömiin mittasuhteisiin. Hän esiintyi harvoin julkisuudessa ja antoi haastatteluja vielä harvemmin.

Agathan terveys alkoi heiketä 1960-luvun alkuvuosina. Vuonna 1971, Agathan ollessa 81-vuotias kuningatar Elisabeth II aateloi hänet Dame-arvonimellä. Hän esiintyi viimeisen kerran julkisuudessa Hiirenloukun jokavuotisessa juhlassa loppuvuodesta 1974.

Dame Agatha Christie kuoli kotonaan 12. tammikuuta 1976.

JELENA JOKELIN-MUILU
teatterikuraattori

Lähteet:
Thompson, Laura: Agatha Christie. An English Mystery. Lontoo: Headline Publishing Group, 2008.
Baylac, Marie-Hélène: Agatha Christie: Arvoituksellinen elämä. Suomentanut Niemelä, Noora. Helsinki: Minerva, 2020.

Ohjelmistossa

Hiirenloukku

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
01.02.2023 klo 1800 The Addams Family, teosesittely ja avoin harjoitus Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1200 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
02.02.2023 klo 1915 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1000 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
03.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1900 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1300 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1800 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
07.02.2023 klo 1800 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput

Katso aikataulut