fbpx

Tiedotteet

Huima komedia uhmaa fysiikan lakeja

31.3.2021

Seinäjoen kaupunginteatteri tuo syyskaudella 2021 yleisölle kaksi rikostarinaa: Seinäjoelle sijoitettu Tämä on ryöstö! on yksi hulvattomimmista koskaan nähdyistä komedioista. Hiirenloukku puolestaan on kiistatta maailman tunnetuin murhamysteeri.

 

Tämä on ryöstö! on hiuksia nostattava komedia pankkiryöstöstä. Rooleissa nähdään muun muassa Henna Sormunen, Ville Orttenvuori ja Jussi Jätinvuori. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard, Seinäjoen kaupunginteatteri

Näytelmä joka menee pieleen! -komedian tekijät ovat poimineet parhaat ainekset ovifarssi-komedia-musikaali-pussista ja keitelleet niistä maailman hauskimmaksi komediaksi julistetun naurusopan: Tämä on ryöstö! -pankkiryöstökomedian.
– Kyseessä on täysin ainutlaatuinen esitys, joka on höystetty mykkäfilmien ja piirrosanimaatioiden slapstick-komiikalla ja toimintaelokuvista tutuilla takaa-ajokohtauksilla, komedian ohjaaja Pauliina Salonius kertoo.

Tämä on ryöstö! sijoittuu Seinäjoelle vuonna 1958. Kauppa- ja Koulukadun kulmassa seisova ”Lakeuden Yhdyspankki” saa kunnian säilyttää pankkiholvissaan mittaamattoman arvokasta timanttia. Paikalliset rosvot suunnittelevat kuumeisesti sen nappaamista ja karkaavat Vaasan vankilasta.
– Hurja takaa-ajo johtaa Vaasasta Seinäjoelle ja paikallistuntemusta omaavat katsojat pääsevät nauttimaan tutuista seuduista. Suomennoksen tehneen ja päivittäneen, Seinäjoelta lähtöisin olevan Mikko Koivusalon nerokkuudelle on ollut jälleen käyttöä.

Komediassa leikitellään paitsi sanallisesti myös perspektiiviharhalla. Tekijöille Tämä on ryöstö! on kuin monituhantisen palapelin kokoaminen ennätysaikaa jahdaten.
– Se on ajoituksen taidetta, kun kaikki osat pistetään loksahtamaan yhteen sadasosasekunnin tarkkuudella. Yleisö katsoo näytelmää välillä lintuperspektiivistä ja näkee, miten vaijereista roikkuvat, kaikkensa komedialle antavat näyttelijät uhmaavat fysiikan lakeja. Ja se on todella hupaisaa!

Talon erinomaista komediakaartia täydentää kaksi vierailevaa komediataituria. Rooleissa nähdään Jussi Jätinvuori, Henna Sormunen, Ville Orttenvuori, Esa Ahonen, Jani Johansson, Heikki Vainionpää, Mari Pöytälaakso, Mia Vuorela, Heidi Ajanto ja Liisu Aurasmaa sekä Tom Petäjä ja Antti LJ Pääkkönen.

Teatteritekniikan ulottuvuuksia venyttävän lavastuksen suunnittelee Juho Lindström, puvut Leena Rintala, valot Hannu Raja-aho sekä kampaukset ja maskeerauksen Petriina Suomela. Stunt-koordinaattorina toimii Ville Orttenvuori.

Henry Lewis, Jonathan Sayer ja Henry Shields -kolmikon kirjoittama The Comedy About A Bank Robbery ensiesitettiin Lontoon West Endissä vuonna 2016.

Tämä on ryöstö! – Komedia pankkiryöstöstä saa ensi-iltansa 13. marraskuuta Alvar-näyttämöllä. Liput tulevat myyntiin tänään.

 

Agatha Christien Hiirenloukku-klassikko
avaa Seinäjoen kaupunginteatterin syksyn

Agatha Christien Hiirenloukku sijoittuu vuosikymmenten takaiseen englantilaiskartanoon. Murhamysteerin ensi-ilta on syyskuussa 2021. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard, Seinäjoen kaupunginteatteri

Agatha Christien Hiirenloukku-näytelmää (The Mousetrap) on esitetty lontoolaisessa teatterissa yhtäjaksoisesti marraskuusta 1952. Kunnes tuli korona ja keskeytti pitkän perinteen, toistaiseksi.

Hiirenloukun voi nähdä vain teatterissa. Christie itse toivoi, ettei novellia julkaistaisi niin kauan kuin näytelmää esitetään ja toivetta on maailmalla noudatettu. Tarinaa ei ole myöskään koskaan filmatisoitu. Nyt tuo klassikkonäytelmä tulee Seinäjoen kaupunginteatteriin.

Tarina sijoittuu vuosikymmenten takaiselle Englannin maaseudulle. Monkswellin vanhaan kartanoon on hiljattain avattu hotelli, jonne kerääntyy salaperäisen oloisia vieraita samalla kun radiossa uutisoidaan Lontoossa tapahtuneesta murhasta. Hiirenloukun loppuratkaisu on yksi teatterimaailman varjelluimmista salaisuuksista ja perinteenä onkin, että esityksen nähnyttä yleisöä pyydetään olemaan kertomatta murhaajan henkilöllisyyttä kenellekään ulkopuoliselle.

Agatha Christie oli kiinnostunut ennen kaikkea rikosten motiivista ja ihmisluonnosta.
– Keskiössä ovat ihmissuhteiden dynamiikka ja itse arvoituksen ratkaiseminen, ohjaaja Mikko Korsulainen sanoo.
Fakta ja fantasia yhdistyvät Hiirenloukussa koukuttavalla tavalla.
– Fantasiakontekstista huolimatta tieto siitä, että Hiirenloukku perustuu tosielämän rikokseen, tuo ylimääräisiä selkäpiitä kylmääviä väristyksiä, hän huokaa.

Dekkarirooleissa nähdään Heidi Ajanto, Jani Johansson, Ville Orttenvuori, Mari Pöytälaakso, Jukka Puronlahti, Henna Sormunen, Esa Ahonen ja Jussi Jätinvuori. Näytelmän lavastuksen ja puvut suunnittelee Riikka Aurasmaa, äänet Riku Metsä-Ketelä, valot Lauri Virkkala ja kampaukset ja maskeeraukset Johanna Uusitontti.

Hiirenloukun ensi-ilta on 18. syyskuuta Alvar-näyttämöllä. Liput tulevat myyntiin tänään.

Valtakunnallinen Taidetestaajat-hanke tuo kahdeksasluokkalaiset katsomaan Hiirenloukku-näytelmää.

Osana koronarajoitustoimia paikat syksyn esityksiin myydään kahden metrin turvavälein. Tilanteen ja rajoitusten mahdollisesti muuttuessa paikkoja tulee lisää myyntiin. 


Ohjelmistossa

Tämä on ryöstö

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
21.05.2024 klo 1200 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
22.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
23.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
23.05.2024 klo 1800 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
24.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
26.05.2024 klo 1300 Miloff Tanssiopisto: Liisa Ihmemaassa / Alice in Wonderland Alvar-sali Osta liput
26.05.2024 klo 1700 Miloff Tanssiopisto: Liisa Ihmemaassa / Alice in Wonderland Alvar-sali Osta liput
11.06.2024 klo 1815 TOOTSIE, Teosesittely ja avoin harjoitus Törnävän kesäteatteri Osta liput
06.07.2024 klo 1800 TOOTSIE, Ensi-ilta Törnävän kesäteatteri Osta liput
06.07.2024 klo 1800 Tootsie, tarjoilut väliajalle Törnävän kesäteatteri Osta liput

Katso aikataulut