fbpx

Tiedotteet

Törnävän kesäteatterissa Seinäjoella jo neljäs Broadway-musikaalin Suomen ensiesitys

16.6.2023

Xanadu, kuva harjoituksesta. Jyri Numminen (vas.), Natalil Lintala, Eeva Markkinen, Mikael Saari, Katriina Sinisalo, Antti Reini, Annina Rubinstein, Hely Nylund ja Jyri Numminen. Kuva: Anna Valtari

Xanadu-musikaalin avoimen harjoituksen päätteeksi näyttelijät ottivat vastaan yleisön suosionosoituksia. Jyri Numminen (vas.), Natalil Lintala, Eeva Markkinen, Mikael Saari, Katriina Sinisalo, Antti Reini, Annina Rubinstein, Hely Nylund ja Ville Mäkinen. Kuva: Anna Valtari

Seinäjoen kaupunginteatterin kesänäyttämöllä Törnävänsaaressa esitetään jo neljättä kesää ”jotain ihan muuta”. 80-luvun Kaliforniaan sijoittuvassa Xanadu-musikaalissa nuoripari rakastuu nostalgisen diskomusiikin ja myyttisten jumalhahmojen siivittämänä.

Törnävän kesäteatteri siirtyi Seinäjoen kaupunginteatterin hallintaan kuutisen vuotta sitten. Nopean siirtymän vuoksi ensimmäisinä kesinä amfiteatterissa ja paviljongissa nähtiin vierailuesityksiä. Päätavoite oli vuodessa 2019, jolloin näyttämöllä nähtiin ensimmäinen oma tuotanto, Monty Pythonin Spamalot –musikaalikomedia.

Perusajatuksena oli tuoda näyttämölle “jotain ihan muuta”. Ensimmäisenä neljänä vuonna näyttämöllä onkin nähty Broadwaylla ensiesityksensä saaneiden musikaalikomedioiden Suomen kantaesityksiä panostuksesta ja laadusta tinkimättä.

Huippusuositun Spamalotin jälkeen kesäteatterissakin vietettiin koronasulkujen pakottamana välivuotta. Vuonna 2021 Törnävällä nähtiin William Shakespearen uratarinalla ja näytelmillä hupaisasti leikitellyt Something Rotten! – Jotain mätää! Viime kesänä, 2022, vuorossa oli Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille (Gentleman’s Guide To Love And Murder).

Nyt, 8. heinäkuuta ensi-iltansa Törnävän kesäteatterissa saa Douglas Carter Beanen, Jeff Lynnen ja John Farrarin Xanadu-musikaali. Se sai 2010 ensiesityksensä Broadwaylla, hurmaantuneet arviot ja neljä Tony-ehdokkuutta. Musikaali perustuu 80-luvun samannimiseen elokuvaan, jota tunnetumpi on sen tunnusbiisi, Olivia Newton-Johnin laulamana hitiksi kohonnut Xanadu.

Musikaali kertoo mystisen muusan matkasta Olympos-vuorelta kalifornialaiseen rantakaupunkiin. Ihmishahmoksi muuntautuneena hän tutustuu ja rakastuu nuoreen taiteilijaan, tavalliseen kuolevaiseen, ja se on jumalattarilta kielletty. Pian rakastavaiset ovat keskellä kaaosta, jossa ei säästellä kreikkalaisia taruolentojakaan: pelissä ovat Zeusta myöten myös jumalatar Afrodite ja muusat – sekä yksi kiinteistövälittäjä.

Niin ja perustetaanhan musikaalissa myös Xanadu-niminen rullaluistindisko.
– Tätä musikaalia tehdessä uskaltauduimme hetkeksi tarkastelemaan maailmaa vaaleanpunaisten lasien läpi. Niinpä näyttämöllä nähdään lentävä Pegasos ja rullaamme legendaarisen Electric Light Orchestra -bändin poprock-hittien tahdissa. Xanadu parodioi omaa genreään niin hurmaavasti, ettei siihen voi kuin ihastua. Unelmat toteutuvat, kun vaan uskallamme tavoitella niitä, ohjaaja Pauliina Salonius kuvailee.

Rooleissa nähdään huippukokenut musikaalijengi sekä yksi “ensikertalainen”. Nimittäin leffoista ja tv-sarjoista tuttu näyttelijä Antti Reini astuu nyt ensimmäisen kerran paitsi musikaalirooliin myös kesäteatterinäyttämölle. Reini esittää sekä Zeusta että kiinteistövälittäjä Dannya. 80-luvun elokuvassa Dannya esitti itse Gene Kelly.
– Hommaa on riittänyt yllin kyllin. Teatterin tekeminen ja ohjaajan vision ymmärtäminen on tärkeintä. Joo, ehkä kuljen Kellyn jalanjäjissä, mutta omin saappain, Reini sanoo.

Katutaiteilija Sonnyn roolissa laulaa ja tanssii Mikael Saari ja Kira-Kleion roolissa Natalil Lintala. Kiinteistövälittäjä Dannya sekä ylijumala Zeusta näyttelee Antti Reini. Kalliopea esittää Annina Rubinstein ja Melpomenea Eeva Markkinen. Muissa rooleissa esiintyvät Ville Mäkinen, Katriina Sinisalo, Hely Nylund ja Jyri Numminen, joka on myös musikaalin koreografi.

Myös edelliskesien musikaalit suomentanut Mikko Koivusalo on kääntänyt Xanadun. Esityksen ohjaa Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Pauliina Salonius ja koreografi on Jyri Numminen. Musiikin on tuottanut Pekka Siistonen. Lavastuksen on suunnitellut Juho Lindström, puvut Timjami Varamäki, naamioinnin Aliina Ilonen ja äänet Sami Lust.

Törnävän kesäteatterissa on katettu katsomo. Teatterissa toimii kesäkahvila, jossa myös lippumyymälä palvelee heinäkuun ajan

Xanadu saa ensi-iltansa lauantaina 8. heinäkuuta. Esitykset jatkuvat 18. elokuuta saakka.

Törnävän kesäteatteri sijaitsee kauniissa kartano- ja tapahtumapuistossa, noin neljän kilometrin päässä rautatieasemalta osoitteessa Törnävänsaarentie 1.


Ohjelmistossa

Xanadu

Kommentit (1)

    Aki Alanko sanoo:

    Hienoa meininkiä Seinäjoen kaupunginteatterilta! Viime vuosina on panostettu Broadway-musikaalikomedioiden käännettyihin kantaesityksiin ja se on kyllä näkynyt tarjonnan laadukkuudessa. Pitäkää sama linja jatkossa! On ollut ilo käydä kesäteatterissa.

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
21.05.2024 klo 1200 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
22.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
23.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
23.05.2024 klo 1800 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
24.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
26.05.2024 klo 1300 Miloff Tanssiopisto: Liisa Ihmemaassa / Alice in Wonderland Alvar-sali Osta liput
26.05.2024 klo 1700 Miloff Tanssiopisto: Liisa Ihmemaassa / Alice in Wonderland Alvar-sali Osta liput
11.06.2024 klo 1815 TOOTSIE, Teosesittely ja avoin harjoitus Törnävän kesäteatteri Osta liput
06.07.2024 klo 1800 TOOTSIE, Ensi-ilta Törnävän kesäteatteri Osta liput
06.07.2024 klo 1800 Tootsie, tarjoilut väliajalle Törnävän kesäteatteri Osta liput

Katso aikataulut