Tiedotteet

Veljeni Leijonamieli jatkaa Astrid Lindgrenin rakastettujen klassikkoseikkailujen sarjaa

29.5.2024

Veljeni Leijonamieli. © Design Ilon Wikland AB, The Brothers Lionheart: TM and © The Astrid Lindgren Company

Koko perheen näytelmä Veljeni Leijonamieli nähdään keväällä 2025 Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Kuva: © Design Ilon Wikland AB, The Brothers Lionheart: TM and © The Astrid Lindgren Company

Veljeni Leijonamieli on lämminsydäminen tarina veljeksistä, jotka toisiaan tukien voittavat pelkonsa ja kasvavat rohkeiksi. ”Oikeudenmukaista maailmaa puolustavat tarinat ovat aina ajankohtaisia”, ohjaaja Iiris Rannio sanoo.

Myös ensi keväänä Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nähdään kirjailija Astrid Lindgrenin klassikkoseikkailu. Helmikuussa 2025 ensi-iltansa saa jännittävä ja kaunis kokoperheen näytelmä Veljeni Leijonamieli.

Luvassa on tämänkeväisen Ronja ryövärintytär -fantasiaseikkailun tapaan näyttävä ja ennen kaikkea lämminsydäminen esitys, jossa on huumoriakin.
– Tärkeintä on, että esitys tulee ihmistä lähelle, ohjaaja Iiris Rannio kertoo.

Rannion mukaan se on elävän teatterin tärkein taika.
– Katsojat saavat eläytyä näytelmän veljesten, Korpun ja Joonatanin seikkailuun, jonka tuoksinassa he selättävät surun, yksinäisyyden, pelon ja epäoikeudenmukaisuuden ongelmia.

Vaikka näytelmä kertoo kuoleman kohtaamisesta ja pelon voittamisesta, se on kaikessa jännittävyydessään toiveikas. Veljeyden ajatus on keskeinen.
– Tarina nostaa esiin kysymykset, keneen voi luottaa ja miten maailman pitäisi järjestyä, että ei tarvitsisi pelätä? On hirveän lohdullista, että ne kysymykset ratkeavat. Se, että ihmiset uskaltavat puolustaa oikeudenmukaista maailmaa on aina ajankohtainen.

Lappeenrannan, Rauman sekä lasten ja nuorten Ahaa Teatteriakin johtanut ja monessa talossa ohjannut Iiris Rannio pitää lastenteatterin ja klassikkosatujen tekemisestä. Astrid Lindgrenin teokset ovat hänelle tuttuja ja rakkaita. Lapsuudessa joululahjaksi saatu Veljeni Leijonamieli on niin hartaasti luettu, että se hädin tuskin pysyy enää kasassa.
– On sydämellistä, miten Lindgrenin monissa tarinoissa suhtaudutaan lasten murheeseen ja lohdutetaan. Kirjailija puolustaa aina lapsia, mutta koska tarinoissa on monta tasoa, niistä saavat voimaa myös aikuiset.

Veljeni Leijonamieli
vie mystiseen maahan

Tarinan vanhempi veli, Joonatan, lohduttaa vakavasti sairasta Korppua kertomalla hänelle Nangijalasta, mystisestä maasta tähtien tuolla puolen, missä edelleen eletään nuotiotulten ja satujen aikaa. Paikasta, jossa saa seikkailla aamusta iltaan.

Kun Joonatan yllättäen kuolee tulipalossa ja Korppukin menehtyy pian sen jälkeen, päätyvät veljekset yhdessä Nangijalaan. Siellä he taistelevat pahoja voimia vastaan ja matkalla halki kauniiden laaksojen ja vuorien tulee Korpustakin lopulta rohkea Leijonamieli.

– Tämä päivä kaipaa lisää Veljeni Leijonamielen kaltaisia tarinoita, koska maailmaan tarvitaan lisää empatiaa ja kykyä asettua toisen ihmisen asemaan. Kiltteys ja oikeudenmukaisuus vaativat viisautta ja rohkeutta ja niitä näytelmän veljeksiltä löytyy. Näytelmän teemat veljeys, ystävyys, pelkojen voittaminen ja oikeudenmukaisuuden puolesta taisteleminen ovat universaaleja ja aina ajankohtaisia, taiteellinen johtaja Pauliina Salonius summaa.

Veljeni Leijonamieli. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Kaupinmäki

Veljeni Leijonamieli -seikkailussa Korppua näyttelee Jussi Jätinvuori ja isoveli-Joonatania Julius Suominen. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Kaupinmäki

Korpun roolissa nähdään Jussi Jätinvuori ja Joonatanin roolissa Julius Suominen. Muita rooleja näyttelevät Natalil LintalaJani JohanssonTomi TurunenMia VuorelaMari PöytälaaksoEsa AhonenKristiina Karhu ja Henrik Hammarberg.

Näytelmän koreografi on Iiro Heikkilä, lavastuksen suunnittelee Juho Lindström, puvut Marjo Haapasalo, videot Matti Pekkanen, valot Hannu Raja-aho, naamioinnin Aliina Ilonen ja äänet Sami Lust ja Tomppa Rintamäenpää.

Vuonna 1973 ilmestyneen romaanin on näytelmäksi sovittaneet Mats Huddén ja Marie Lalander ja suomentanut Kaarina Helakisa. Musiikin on säveltänyt Janne Lindstedt.

Veljeni Leijonamieli saa ensi-iltansa 19. helmikuuta 2025 suurella näyttämöllä. Liput tulevat myyntiin 4. syyskuuta 2024. 

Näytelmän suositusikä on 7+.

Veljeni Leijonamieli. Ohjaaja Iiris Rannio.

Ohjaaja Iiris Rannio toukokuussa 2024 Seinäjoella. Kuva: Elisa Lahdenmaa


Ohjelmistossa

Veljeni Leijonamieli

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
28.03.2025 klo 1200 SEILI Alvar-sali Osta liput
28.03.2025 klo 1800 SEILI Alvar-sali Osta liput
28.03.2025 klo 2100 Piina, K-18 Elissa-Studio Osta liput
29.03.2025 klo 1300 Eikä yksikään pelastunut Alvar-sali Osta liput
29.03.2025 klo 1800 Eikä yksikään pelastunut Alvar-sali Osta liput
29.03.2025 klo 1815 Piina Elissa-Studio Osta liput
02.04.2025 klo 1200 SEILI Alvar-sali Osta liput
02.04.2025 klo 1800 SEILI Alvar-sali Osta liput
03.04.2025 klo 1815 Piina Elissa-Studio Osta liput
04.04.2025 klo 1800 Veljeni Leijonamieli Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut