fbpx

Teatterin verkkolehti

Blogi

Veijo Meri

29.1.2016

Veijo Meri

Kirjailija, akateemikko Veijo Meri kuoli kesäkuussa 2015. Häin oli syntynyt joulukuun viimeisenä päivänä vuonna 1928 Viipurissa.

Meri oli suomalaisen modernismin huomattavin prosaisti ja yksi maailmalla parhaiten tunnetuista suomalaisista kirjailijoista. Meren erittäin laajaan tuotantoon kuuluu novellien ja romaanien lisäksi lyriikkaa, kuunnelmia, näytelmiä, esseitä, elämäkertoja ja tietokirjallisuutta sekä suomennoksia maailmankirjallisuudesta. Hänen tekstejään on käännetty 24 kielelle sekä dramatisoitu elokuviksi ja TV-elokuviksi.

Meri tunnetaan muun muassa sota-aiheiden kuvaajana ja sodan mielettömien tilanteiden vangitsijana. Ensisijaista hänen teoksissaan on kuitenkin ihmiskuvaus, jolle sota luo vain poikkeukselliset olosuhteet, toteaa hänen kustantamonsa Otava.

1970-luvulla Meri kiinnostui Aleksis Kivestä, josta hän kirjoitti ensin näytelmän ja sitten teoksen Aleksis Stenvallin elämä (1973). Teos aiheutti laajalti keskustelua, koska siinä erotisoitiin Aleksis Kiven ja hänen taloudellisena hyväntekijänään pidetyn Charlotta Lönnqvistin suhde.

Muun muassa Seinäjoen kaupunginteatterissa lähes tuoreeltaan vuonna 1975 esitetty Aleksis Kivi -näytelmä jakoi kriitikoiden mielipiteet. Yksi piti näytelmää vetoavana, toinen kiitti Kivi-roolia elämänhaluiseksi, riehakkaaksi ja epätoivoon yltäväksi, kolmas totesi: ”En tiedä varmasti, mistä johtuu, että nykyisin nuorehkot kirjailijat yrittävät kirjoitella näytelmiä edesmenneistä suurista persoonallisuuksista ja etenkin heidän yksityiselämästään. Onko heillä aiheiden puutetta tai onko heillä alitajunnallista, tiedostamatonta kateutta noita suuria miehiä ja naisia kohtaan, jonka vuoksi heitä riepotellaan kirjoissa ja näytelmissä?” (Seinäjoen kaupunginteatterin 40-vuotishistoriikki. Toim. Raimo Hautanen. 2003.)

Suomen kielen rakastajana ja harrastajana työteliäs ja moneen perehtymään ennättänyt Meri kirjoitti myös suomen kielen historiaa esittelevän hakuteoksen Sanojen synty vuonna 1982. Teosta kiitetään hauskasti ja kansantajuisesti laadituksi etymologiseksi sanakirjaksi. Meri paitsi esittelee keskeisten sanojen alkuperän, myös liittää ne kiehtovien kertomusten avulla osaksi suomalaisten jokapäiväistä elämää.

av

Lukusuositus

Kuuntelusuositus

Ohjelmistossa

Aleksis Kivi

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.