fbpx

Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Blogi

Sohvakriitikolta: Voisit yhtä hyvin olla eteläpohjalainen, Wednesday

1.3.2023

The Addams Family. Sanni Lehto ja Antti LJ Pääkkönen.

Sanni Lehdon Wednesday Addams ja Antti LJ Pääkkösen Lucas Beineken. Kuva: Jukka Kontkanen

Seinäjoen kaupunginteatterissa juhlitaan 60-vuotisjuhlaa pitkin vuotta 2023. Vuoden ensi-iltarupeaman avaakin juhlavasti musikaalikomedia The Addams Family. Musikaali on todellista juhlaa niin korville kuin silmillekin. Upeat musiikkinumerot ja mahtavat tanssikoreografiat yhdistettynä näyttävään lavastukseen tekevät vaikutuksen. Lavastus ja puvustus sekä maskeeraus ovat vertaansa vailla. Addamsin perheelle kirkkaat värit ovat ruma sana, mutta sepä ei lavastuksen ja puvustuksen suunnittelusta vastannutta Riikka Aurasmaata pidätellyt, päinvastoin! Yksityiskohtia riittää ihasteltavaksi. Valot, äänet ja videot nivovat musikaalin eheäksi kokonaisuudeksi. Näistä kiitämme Hannu Raja-ahoa, Riku Metsä-Ketelää ja Toni Haarasta.

Hahmot ovat hirmuisen karmaisevan ihania, jokainen omalla tavallaan. En voi olla ajattelematta, että kivikasvoinen, suorasukainen, mutta niin sydämellinen ja vieraanvarainen Wednesday Addams voisi yhtä hyvin olla newyorkilaisen sijaan eteläpohjalainen. Pientä häjyn vikaakin hahmosta löytyy. Puukko tai varsijousi, onko sen niin väliä? Tunteita voi meikäläistenkin olla joskus vaikeaa näyttää, mutta eihän se tarkoita, etteikö niitä silti olisi. Sanni Lehto tekee hienon roolisuorituksen upeasti laulaen Wednesdayna. Voi olla, että Wednesdayn hahmoon tuo lisäodotuksia nyt pinnalla oleva samanniminen suoratoistosarja sekä hänen ”käsitanssinsa”, jonka lähes jokainen Tiktokia tai Instagramia käyttävä jo osaa. Ehkä se pitää nyt opetella itsekin.

Wednesdayn äiti Morticia eli Mia Vuorela kiitää lavalla hulmuavan pitkän tukkansa kanssa niin sutjakkaasti, että aviomieskin päätyy hämmästelemään ääneen ”sinullahan on jalat!”. Tuo aviomies on Gomez eli Esa Ahonen. Morticia ja Gomez ovat kuin kuka tahansa pitkään yhdessä ollut aviopari, paitsi että eivät kuitenkaan ole. Tuttuja kiistan aiheita ja teemoja heidän keskusteluistaan kuitenkin löytyy. Heidän lauluaan on ilo kuunnella.

Näiden kahden hahmon välinen dynamiikka toimii mainiosti.

Addamsin perheen kuopus, Pugsley eli Jussi Jätinvuori, on hauska ja ilkikurinen pikkupoika. Pugsleyn ja isosiskon Wednesdayn leikit saattavat olla hieman keskivertosisarusten leikkejä rajumpia, mutta sisarusrakkaus kukoistaa silti. Pugsley on liikuttavan mustasukkainen siskostaan, kun siskon uusi sulho esitellään perheelle. Fester-setä eli Jani Johansson on kertakaikkisen sympaattinen. On hauska seurata, miten vähin elein hahmoon saadaan syvyyttä. Mumman hahmo on juuri sopivan sekopäinen. Mummalla eli Mari Pöytälaaksolla on hulvattomia eleitä ja ilmeitä. Jos minun pitäisi joskus tehdä itsestäni täysin tunnistamattoman näköinen, tavoittelisin varmasti jotakin Mumman habituksen suuntaista. Sen verran tunnistamattomaksi hahmo on nimittäin saatu. Lurch eli Jukka Puronlahti naurattaa ja sanoo paljon ilman sanojakin. Lurch on Addamin perheen uskollinen hovimestari, joka järjestää milloin viemärireissua Pariisiin ja milloin vävykokelaan ensimmäistä vierailua.

Perheen pasmat menevät vähemmästäkin sekaisin, mutta annapa olla, kun esikoistyttären poikaystävä on tulossa vanhempineen ensimmäistä kertaa näytille. Wednesdayn poikaystävä ja tavallisen perheen poika Lucas Beineken eli Antti LJ Pääkkönen on rauhallinen ja mukava kaveri, aikamoinen vastapaino suorasukaiselle Wednesdaylle. Näiden kahden hahmon välinen dynamiikka toimii kuitenkin mainiosti. Lucasin vanhemmilla Mal ja Alice Beinekenillä eli Heikki Vainionpäällä ja Hanna Kailalla meinaa sietokyky ylittyä uusien tuttavuuksiensa luona, mutta ehkä vierailu opettaa heille jotakin suurempaa kuin he odottavatkaan.

Ensemble täydentää kokonaisuutta hienolla ja mielenkiintoisella tavalla. Laulava ja tanssiva esiäitien joukko on viihdyttävää katseltavaa. Ilmeet ja intensiiviset tuijotukset saavat vilunväreet kohoamaan selkää pitkin.

Ohjaaja Jermo Grundström tekee klassikkoteokselle kunniaa yhdessä koreografi Jyri Nummisen kanssa. Mustaa huumoria, tanssia ja laulua, mikä sen parempaa. Synkästä ulkomuodostaan huolimatta Addamsien perheestä kertova musikaali on samastuttava ja lämminhenkinen. Ja kuten Etelä-Pohjanmaalla sanottaisiin, komia.

MOONA HAAPOJA 
Seinäjoen kaupunginteatterin sohvakriitikko v. 2022–2023


 

Sohvakriitikot ovat valikoitu joukko teatteritaiteen ystäviä, jotka katsovat Seinäjoen kaupunginteatterin esityksiä ja kirjoittavat niistä arvion teatterin blogiin.

 

Ohjelmistossa

The Addams Family

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
19.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1300 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
26.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus

Katso aikataulut