fbpx

Teatterin verkkolehti

Blogi

Sohvakriitikolta: Seinäjoen Peppi on villi ja vapaa   

30.4.2021

Peppi Pitkätossu. Henna Sormunen.

Näyttelijä Henna Sormunen on Seinäjoen kaupunginteatterin Peppi Pitkätossu. Kuva: Jukka Kontkanen

Ärsyttävyyteen asti energisestä mutta aseistariisuvan hellyttävästä ja ehdottoman oikeudenmukaisesta tytöstä kertova Peppi Pitkätossu on Seinäjoen kaupunginteatterin tämän kevään koko perheen esitys. Niin tuttu, nähty ja luettu, että oikein pelotti aloittaa katsominen. Että pitkästyykö sitä, kun tietää jo kaikki käänteet ennestään?  Hohhoijaa, tässäpä Peppi Pitkätossu, sulahopsulahei… Korvamato tuli valmiiksi kiusaamaan jo ennen alkua.

Esitys piti katsoa tietokoneen ruudulta, striimattuna. Tätä se korona teetättää.  Se ei ollut suoratoisto vaan nauhoite.  Eipähän tarvinnut laittautua sen kummemmin eikä lähteä teatterille, mutta eihän se samalta tunnu kuin aito esitystilanne, ei tokikaan. Näyttelijöiden läsnäolo puuttui, se vaaran tunne mikä live-esiintymiseen sisältyy. Ja tietenkin yleisön ja esiintyjien välinen vuorovaikutus puuttui. Toisaalta aluksi saatiin kaupan päälle erittäin kiva teatterin ja henkilökunnan esittely. Sinänsä esitys oli kuvattu erinomaisesti.  Mutta tv on tv, ja teatteri on teatteri. Onneksi, eläköön se ero!

Esitys alkoi vähän kuin varkain, teatterin esittely sujahti esitykseksi herra opettajan johdatellessa luokkansa paikalle. Eipä aikaakaan kun hengästyttävä vauhti-iloittelu alkoi. Kiltit ja kunnolliset Annika ja Tommi, Eeva Markkinen ja Jussi Jätinvuori, saivat hämmästyä ja ihmetellä kun uusi ystävä Peppi Pitkätossu, Henna Sormunen, ilmestyi ja shokeerasi vauhdillaan ja mielipiteillään. Ohjaaja Anu Hälvän Peppi on teräväkatseinen huomioija, anarkistinen ärsyttäjä, utelias, innokas, iloinen ja umpirehellinen.  Kaikki Pepin perusainekset siis, mutta niin pirteässä paketissa että huh.  Sormunen on näyttämöllä koko ajan läsnä, laulaa, tanssii, elehtii, räpättää.  Valloittava veto Sormuselta! Sormusen Pepistä ei lopu veto. 

Aikuiset yrittävät suitsia Peppiä, turhaan. Värikkääseen kavalkadiin kuuluvat rouvat Mielonen ja Ryöppyvaara, pari poliisia ja muita aikuishenkilöitä. Heistä Peppi piittaa piut paut. Jani Johanssonin Mielonen ja Mia Vuorelan Ryöppyvaara varastavat riemukkaalla vedätyksellään välillä koko show’n.  Huimaa heittäytymistä!

Koko Peppi-esitys on karkkia silmille, lavastus ja puvustus ovat niin värikylläisiä.  Huvikumpu on rakennettu taustalle isoista palikoista, joita Peppi hyödyntää koko näyttämön täydeltä. Tilaa on, välillä kiivetään palikkakasan päällekin. Tietysti välillä lauletaan, Sormusen Peppi raikuu päällimmäisenä komeasti, Timo Ristilän johtama orkesteri takaa taas kerran sujuvat rytmit taustalle. 

Ei pitkästyttänyt. Pikemminkin hengästytti, vauhtia ja väriä riitti. Varmasti innokkain kohderyhmä löytyy kuitenkin lapsikatsojista. Omintakeinen yksineläjätyttö vinkeine letteineen on viihdyttänyt, villinnyt ja antanut erilaista tytön mallia jo 75 vuotta. Vahvoja, oikeudenmukaisia mielipiteitä, ja aikuisillekin voi sanoa vastaan. Ja voimaa on!  Mutta Pepin sanoin: jos on vahva, pitää olla myös kiltti. Siinäpä viisautta kaikille. 

Merikapteeni-isäkin käväisee näyttämöllä. Hänen ei tarvitse kantaa huolta yksinelävästä tyttärestä, kun Pepillä on ihan oma yhteisö ympärillään. Ja kotona seurana hevonen ja apina, hätäkös tässä. Eihän sitä Peppiä mihinkään kaavoihin saisi kangistettuakaan. Onnellisen hulvaton elämä Huvikummussa jatkuu, toivottavasti myös Seinäjoen kaupunginteatterissa.  Ja mielellään livenä paikan päällä, kiitos, jos korona suo. 

JUSSI UUSIMÄKI 
Keski-iän ylittänyt, kaavoihinsa kangistunut Seinäjoen sohvakriitikko 2020-2021. Omalla vaatimattomalla tavallaan myös villi ja vapaa. 


 

Sohvakriitikot ovat valikoitu joukko teatteritaiteen ystäviä, jotka katsovat Seinäjoen kaupunginteatterin esityksiä ja kirjoittavat niistä arvion teatterin blogiin.

Ohjelmistossa

Peppi Pitkätossu

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
01.02.2023 klo 1800 The Addams Family, teosesittely ja avoin harjoitus Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1200 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
02.02.2023 klo 1915 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1000 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
03.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1900 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1300 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1800 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
07.02.2023 klo 1800 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput

Katso aikataulut