fbpx

Teatterin verkkolehti

Blogi

Sohvakriitikolta: Peppi Pitkätossu – pieni, mutta sitäkin pippurisempi!

30.4.2021

Peppi Pitkätossu. Henna Sormunen, Jani Johansson, Ville Orttenvuori ja Mari Pöytälaakso.

Peppi Pitkätossu sirkuksessa. Henna Sormunen, Jani Johansson, Ville Orttenvuori ja Mari Pöytälaakso. Kuva: Jukka Kontkanen

Koronan jatkaessa arjen seuralaisenamme avautui SohvaKriitikoillekin mahdollisuus päästä katsastamaan kotisohvilta käsin Seinäjoen kaupunginteatterin Peppi Pitkätossu -esitys. Eri teattereiden tarjoamat striimiesitykset ovat tulleet näin korona-aikana jo hyvinkin tutuiksi, joten odotukset olivat korkeat ja odottavat Seinäjoen kaupunginteatterin ilmoittaessa Peppi Pitkätossun striimauksesta.

Odotukset myös toden teolla palkittiin! Teatteri on tehnyt upeaa monikameratuotantoa ja laadukasta jälkeä koostaessaan ja editoidessaan tätä Peppi Pitkätossusta kotisohville saakka tarjoiltavaa esitystä. Riittävän suuren TV:n kautta tai parhaimmassa tapauksessa videotykin kautta katsottuna striimattuun esitykseen saa parhaimman otteen. Eihän striimiesitys tietenkään tunnelmaltaan vedä vertoja live-esitykselle, mutta erittäin hyvin se silti toimii, etenkin näin, kun editointi on onnistuttu tekemään laadukkaasti. Erittäin hyvä lisä teatterin tarjontaan, varsinkin näin korona-aikaan.

Ennen varsinaisen näytöksen alkua päästiin kameran mukana tekemään Seinäjoen kaupunginteatterin näyttelijättärien Heidi Ajannon ja Mari Pöytälaakson kanssa humoristinen kierros teatterin kulisseissa. Pyörähdyksen jälkeen esitys alkoikin ovelasti vähän kuin huomaamatta. Esityksen väliajalla tätä kulissiteemaa jatkettiin ja bonuksena väliajalla päästiin kurkkaamaan esityksessä ”vierailleen” sirkuksen kulisseihin, jolloin tanssijatar Carmencitan ja sirkustirehtöörin kanssa päästiin kirjaimellisesti harjoittelemaan nauramista yhteisvoimin.

Peppi Pitkätossu on Astrid Lindgrenin 1940-luvulla luoma hurmaava tarina vahvasta ja rohkeasta tytöstä, jolta ei rohkeutta, itsenäisyyttä ja sanavalmiutta puutu. Tarina pienestä merellä kasvaneesta uhmakkaasta tytöstä, jolta löytyy vahvan kuoren ja olemuksen alta myös herkkä ja ikävöivä puoli. Tytöstä, jonka isä on merillä äidin vilkuttaessa pilven reunalta. Tarina on toden teolla raikas tuulahdus suoraan omasta lapsuudesta. Kukapa meistä ei tätä lähes jokaisen tuntemaa pientä, mutta sitäkin pippurisempaa Peppiä tuntisi.

Jos on oikein vahva, täytyy olla myös oikein kiltti.

Tarinassa pääsemme seuraamaan hauskasti mutta ajoittain myös herkästi sitä, kuinka tämä pikkukaupunkiin Huvikummun huvilalle saapunut lapsi, Peppilotta ”Peppi” Sikuriina Rullakartiina Kissanminttu Efraimintytär Pitkätossu, yhdessä lemmikkiapinansa Herra Tossavaisen ja hevosensa kanssa aiheuttaa hämmennystä koko kaupungissa. Sosiaalityöntekijä, opettaja ja poliisit ovat äimänkäkenä tämän tyttösen pyöritellessä heitä käsissänsä, ajoittain jopa ihan kirjaimellisestikin. Myös sirkuksen voimamies saa kokea tämän pienen tytön vahvuuden kädestä pitäen. Eikä uhmakkaalle tytölle vertoja pääse lyömään edes kaupungin pahamaineinen rosvokaksikkokaan.

Kaupunkilaisten hämmentämisen lisäksi tarinassa päästään seuraamaan lämmittävällä tavalla Pepin ystävystymistä lähellä asuvien Tommin ja Annikan kanssa. Sekä eri arvomaailmoja lasten ja aikuisten ajatuksen juoksun välillä. Pepin ystävyys Tommin ja Annikan kanssa syvenee.

Onko Peppi kuitenkaan tullut jäädäkseen? Kuinka pieni tyttö pärjää isolla huvilalla yksinään lemmikkiensä kanssa? Pitääkö yksinäinen tyttö ottaa huostaan? Missä isä on? Vastaukset näihin kysymyksiin ja paljon muuta vauhdikasta pääset näkemään, kun tulet katsomaan Peppi Pitkätossun joko paikanpäälle Seinäjoen kaupunginteatteriin tai katsot esityksen kotisohvalta käsin laadukkaasti striimattuna!

Anu Hälvä on saanut ohjattua Astrid Lindgrenin luomasta, Staffan Götestamin dramatisoimasta ja Liisa Ryömän suomentamasta menestystarinasta laadukkaan tuotoksen, jossa dynaamiset kohtaukset siivittävät esitystä eteenpäin. Hauskuutta ja naurua riittää niin nuoremmalle kuin vanhemmallekin katsojalle. Meno on vauhdikasta ja hauskaa! Unohdettu ei ole myöskään tarinan herkempää puolta. Kaiken kruunaa Timo Ristilän kipparoiman livebändin säestämät tuttuakin tutummat laulut.
Omalaatuiset, mielikuvitukselliset, hyvin muuntuvat ja peppimäistä henkeä luovat lavasteet ja tarpeisto sekä näyttävät eläinhahmojen toteutukset käsinukkeapinasta kolmirenkaisen pyörän päälle rakennettuun hevoseen, luovat esityksestä nautinnollisen katseluelämyksen. Vaikka lavasteet ovat osaltaan melko pelkistettyjä, ne ovat täynnä kekseliäitä ja lapsenomaisia yksityiskohtia ja tässä näytelmässä se toimii. Olo on kuin ajoittain olisi paikan päällä, siellä mielikuvituksen tuottamassa Huvikummussa ja sen ympäristössä. Erikoismaininta pitää antaa kohtaukselle, jossa Pepin isä ”ilmestyy” laivapulloon. Lavasteiden koolla, väritystä pursuavilla puvuilla ja näyttelijöiden todella omautuvilla ja ilmeikkäillä roolisuorituksilla sekä Jyri Nummisen laatimilla koreografioilla on lisäksi onnistuttu erinomaisesti luomaan illuusio lapsiin viittaavista roolituksista.

Henna Sormunen on kuin ilmetty Peppi energisyydellään ja paikasta toiseen säntäilyllään. Todella energinen ja niin peppimäinen roolisuoritus kuin vain olla voi. Jussi Jätinvuoren Tommin rooli ja Eeva Markkisen Annikan rooli ovat Hennan tekemän pääroolisuorituksen tukipilareita. Tämän kaksikon herkät ja hauskuuttavat roolisuoritukset tuovat tarinaan lisää sitä jotain.

Heikki Vainionpää ja Esa Ahonen usean eri roolin ohessa jäävät mieleen sähläävänä rosvokaksikkona. Oikein oivallinen parivaljakko näytöksen ”pahisten” rooliin. Heikki saa vielä kukoistaa eritoten Pepin isän Kapteeni Pitkätossun roolissakin varsin mallikkaasti! Useamman roolisuorituksen tekevän Mari Pöytälaakson ja voimamies Adolfinakin tarinassa pullistelevan Ville Orttenvuoren muodostama poliisiparikaksikko hauskuuttaa hyvänä, joskin myös sähläävänä työparina läpi näytelmän. Jani Johansson pääsee muiden näyttelijöiden tapaan loistamaan myöskin useammassa roolissa, joista eniten jäävät mieleen hauskuuttava sirkustirehtööri sekä herra opettaja, unohtamatta tietenkään loistavasti vedettyä roolia Rouva Mielosena! Hatun nosto Janille! Väliajalla Janin yhdessä Mia Vuorelan luotsaaman Carmencitan kanssa vetämä nauruhermoja herkistävä suoritus ansaitsee myös ison peukun. Sen verta hauskaa viihdettä väliajalle! Tuollaista väliaikaohjelmaa, kun saisi livenäytäntöjen väliajalle ravintolapalveluiden puolelle niin siinä naurunremakassa olisi yhdellä jos toisellakin tekemistä saada teatterin tarjoamia herkkuja pysymään suussa. Mia pääsee näytöksessä myös luotsaamaan sosiaalityöntekijän roolia tiukkana tätinä.

Tämän lapsenmielisen tarinan mukana lapsikatsojat pääsevät kunnon jännitysseikkailulle ja meille lapsuusiän jo ainakin kirjaimellisesti ylittäneille tarina tarjoaa muisteluja ja nostalgiaa lapsuuteen. Tarinan tiimellyksessä on osattu oivallisesti heittää sekaan myös ajankohtaisia hauskoja hittikappaleisiin perustuvia letkautuksia.

Erityismaininnan vielä ansaitsee se, että Seinäjoen kaupunginteatteri on huomioinut tässä lastennäytelmässään hyvin kohdeyleisön, alakouluikäiset lapset, luodessaan näytelmään liittyvän tieto- ja tehtäväpaketin. Tätä pakettia luodessa on pyritty saamaan sisällöstä sellainen, että tehtävät liittyisivät oppiaineisiin ja sitä voitaisiin näin ollen käyttää hyödyksi myös äidinkielen, kuvaamataidon, käsitöiden ja ilmaisutaidon tunneilla. Sisältö tarjoaa myös tietoiskuja teatteriin liittyvistä toimista ja tärkeistä henkilöistä sekä teatteriammateista.

MIKKO VALKEINEN 
Teatteritaiteen suurkuluttaja ja Seinäjoen kaupunginteatterin sohvakriitikko 2020–2021.

 


 

Sohvakriitikot ovat valikoitu joukko teatteritaiteen ystäviä, jotka katsovat Seinäjoen kaupunginteatterin esityksiä ja kirjoittavat niistä arvion teatterin blogiin.

Ohjelmistossa

Peppi Pitkätossu

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
01.02.2023 klo 1800 The Addams Family, teosesittely ja avoin harjoitus Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1200 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
02.02.2023 klo 1915 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1000 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
03.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1900 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1300 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1800 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
07.02.2023 klo 1800 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput

Katso aikataulut