fbpx

Teatterin verkkolehti

Blogi

Sohvakriitikolta: Maailma tarvitsee naurua!

13.11.2023

Taina Latvalan Lea-palkittu näytelmä lapualaisesta Katasta on huumorintäyteinen murrepläjäys, jossa todella saa nauraa. Ja mikä onkaan lapualaisille nauraessa. Ismo Sajakorven ohjaus on hauska, vähän nostalginenkin ja täynnä napakymppiin osuvia repliikkejä. Vatsalihakset ovat kovilla koko esityksen ajan.

Tätä maailma juuri nyt – lumimyrskyjen ja maailmansotien ja joulun painaessa päälle – tarvitsee. Sajakorpi on saanut pienen ryhmän toimimaan kellontarkasti, iskut osuen. Kohtausten välissä soivat musiikkikappaleet menevät jalan alle ja jäävät korvamadoiksi. Pieni (tai ei aina aivan pienikään) liioittelu konhotuksessa saa koko katsomon nauramaan ja hykerrellen odottamaan seuraavaa kohtausta. Vakavatkin repliikit sanotaan niin uskottavan lapualaisittain (tai pohojalaasittaan), jotta nekin kuulostavat koomisilta. Lavastuksen räsymatot saavat kyllä pelkäämään, että jossain vaiheessa joku näyttelijöistä kompastuu vaikkei sitä olisi käsikirjoitukseen kirjoitettukaan.

Esitys sopii pikkujouluhauskaksi ja keväällä se kannattaa käydä katsomassa uudelleen.

Murre on olennainen osa lapualaisuutta ja tässä on kyllä annettava täydet pisteet Marjut Sariolan Maijalle ja Mia Vuorelan Katalle. Nuotti on kohdallaan. Sanoja on paljon ja varmasti tekstin kanssa on saanut tehdä töitä hartiavoimin. Luonteva replikointi antaa katsojalle rauhan viihtyä, kun ei tarvitse pelätä murteen ja sanojen kuulostavan teennäisiltä. Kirjailija Taina Latvala tuntee lapualaiset ja taitaa murteen. Tekstiin on oivallisesti päivitetty tämän päivän politiikan kärkinimiä mukaan.

Elissa-näyttämöllä katsojat ovat hyvin lähellä lavan tapahtumia ja tätä on hyödynnetty täysimääräisesti ilmeiden ja eleiden näkyessä takariville saakka. Nautittavaa katsottavaa on Mia Vuorelan Katan alkupuolen kaikkeen kyllästyneet ja elämään pettyneet kasvot ja miten siitä sitten noustaankaan kansakunnan kaapin päälle. Esityksen edetessä yksi jos toinenkin saa selville muiden salaisuuksia, antaa vastaiskuja ja joutuu korjaamaan omia kantojaan. Nopeat käänteet seuraavat toisiaan ihan viime hetkiin saakka. Tekstissä hyödynnetään kaikki mahdolliset kohdat, jossa sanat voidaan ymmärtää väärin tai ainakin kahdella eri tavalla. Verbaali-ilottelua parhaimmillaan!

Show’n melkein varastaa niin peruslapualainen hahmo kuin olla ja voi – rännikauppiasta ja serkkupoikaa esittävä Jani Johansson Jarkko Sutisena. Voi sitä tunteiden välkkymistä ja silmien pyörittelyä. Kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiin tilaisuuksiin tarttuvalla yrittäjähenkisyyden perikuvalla on oikeat tunteetkin pelissä. Sutisen hahmoon voisi vaikka rakastua – vaikka vastarakkaus lienee toivotonta.

Kekkosen tytär -näytelmä kestää useammankin katselukerran, jotta kaikki sen sisältämä huumori ja sanoma tulisi nähdyksi ja kuulluksi. Loppusyksyn esitys sopii pikkujouluhauskaksi ja keväällä se kannattaa käydä katsomassa uudelleen.

ELINA JÄRVI
Seinäjoen kaupunginteatterin sohvakriitikko 2023−2024


 

Sohvakriitikot ovat valikoitu joukko teatteritaiteen ystäviä, jotka katsovat Seinäjoen kaupunginteatterin esityksiä ja kirjoittavat niistä arvion teatterin blogiin.

Ohjelmistossa

Kekkosen tytär

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
07.03.2024 klo 1915 Kekkosen Tytär Elissa-katsomo Osta liput
08.03.2024 klo 1000 Ennen lintuja Alvar-sali Osta liput
08.03.2024 klo 1315 Kekkosen Tytär Elissa-katsomo Osta liput
08.03.2024 klo 1900 Ennen lintuja Alvar-sali Osta liput
09.03.2024 klo 1300 Ennen lintuja, tuoksuton esitys Alvar-sali Osta liput
09.03.2024 klo 1315 Ei kertonut katuvansa, tuoksuton esitys Elissa-katsomo Osta liput
09.03.2024 klo 1800 Ennen lintuja Alvar-sali Osta liput
09.03.2024 klo 1815 Ei kertonut katuvansa Elissa-katsomo Osta liput
13.03.2024 klo 1800 Ronja ryövärintytär, Ensi-ilta Alvar-sali Osta liput
14.03.2024 klo 1915 Kekkosen Tytär Elissa-katsomo Osta liput

Katso aikataulut