fbpx

Teatterin verkkolehti

Blogi

Sohvakriitikolta: Kutkuttavaa eteläpohjalaista elämänmenoa

14.11.2023

Olipa kerrassaan viihdyttävä ilta Kekkosen tyttären parissa! Niin monikerroksinen, leviällä pohojanmaan murteella uskottavasti kerrottu tarina, että en osaa päätellä, onko kyseessä puhtaasti komedia, farssi vai peräti draama, ainakin jokaisen tyylilajin elementtejä näytelmässä oli. Päällimmäisenä tunteena näytelmästä jäi kupliva ilo ja naurusta kipeät vatsalihakset, joten päädyn komedian määritelmään.

Kiteytettynä tarina kertoo vahvoista ja periksi antamattomista pohjalaisista naisista ja miehistä, jotka yrittävät sopeutua muutoksiin. Pääosassa on kotiseudulleen paluumuuttanut Kata, joka monien sattumusten kautta päätyy kotitalonsa sohvalta presidenttiehdokkaaksi. Tarinassa on mukana Katan höpsähtänyt, mutta niin rakastettavan suloinen, äiti Maija, helsinkiläistynyt vauhdikas sisar Leena, hulvattoman hauska serkkupoika Sutinen ja Lapuan kaupunginjohtajan titteliä ja ehkä vähän muutakin havitteleva Pertti. Lisäksi ihastuttava Börje, kodinhoitaja, jolla on paljon ajateltua suurempi rooli tarinassa ja hänen läsnäolonsa tuntuu kiusaavan eri syistä useampaakin henkilöä.

Kekkonen, naistenmies

Viimeistään tämän tarinan nähtyään vahvistuu käsitys, että saattoi se Urho Kekkonen ollakin melkoinen naistenmies tai sellaisena häntä ainakin pidettiin. Tarina asettuu nykyaikaan, mutta edelleen Vähä-Peltolan tuvassa Kekkosen henki ja arvostus suurena valtion johtajana on mukana kaikessa. Käsikirjoittaja Taina Latvala on saanut varsin hupaisalla tavalla sen näkymään läsnä Maija-äidin elämässä, jopa siinä määrin, että aikuiset lapset olivat jo täysin kyllästyneitä koko Kekkoseen, kunnes…

Maija-äitee paljastaa rivien välissä jotain, mikä vaikuttaa lähipiiriin kerrasta ja Kekkonen alkaakin kiinnostaa. Maijan muistelemien Kekkoselle “paikkojen näyttämisen” seurauksena on hyvinkin todennäköistä, että Kata onkin Kekkosen tytär. Siinä muistellaan Kekkosta ja esitetään todisteeksi Kekkosen kirjeitä ja jopa presidentin sukka, jota Maija on piilotellut piironginlaatikossa kaikki nämä vuodet. Vai olikohan se Kekkosen?

Vaietun salaisuuden paljastuttua alkaa jännittävä tapahtumaketju, joka tekee Katasta, työttömästä maisterista presidenttiehdokkaan. Katsoja saa elää kutkuttavassa jännityksessä loppuun asti, onko Kata oikeasti Kekkosen tytär vai ei?

Ei niin kevyttä, ettei jotain vakavampaakin

Itseäni näytelmässä puhuttelivat jälleen myös vakavammat aiheet, sivusihan tarina myös maahanmuuttoa, erilaisuuden hyväksymistä, riippuvuuksia ja omien rajojen asettamista sekä tärkeinä moraalikysymyksinä myös pettämisen sekä valheen vai totuuden kertomisen vaikeuden. Vielä lopussakin jäi kysymyksiä ilmaan, että mitenkähän ne asiat todellisuudessa olivatkaan?

Näytelmä, joka jokaisen teatterin ystävän pitää nähdä!   

VIRPI VÄÄNÄNEN 
Seinäjoen kaupunginteatterin sohvakriitikko 2023−2024 


 

Sohvakriitikot ovat valikoitu joukko teatteritaiteen ystäviä, jotka katsovat Seinäjoen kaupunginteatterin esityksiä ja kirjoittavat niistä arvion teatterin blogiin.

Ohjelmistossa

Kekkosen tytär

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
07.03.2024 klo 1915 Kekkosen Tytär Elissa-katsomo Osta liput
08.03.2024 klo 1000 Ennen lintuja Alvar-sali Osta liput
08.03.2024 klo 1315 Kekkosen Tytär Elissa-katsomo Osta liput
08.03.2024 klo 1900 Ennen lintuja Alvar-sali Osta liput
09.03.2024 klo 1300 Ennen lintuja, tuoksuton esitys Alvar-sali Osta liput
09.03.2024 klo 1315 Ei kertonut katuvansa, tuoksuton esitys Elissa-katsomo Osta liput
09.03.2024 klo 1800 Ennen lintuja Alvar-sali Osta liput
09.03.2024 klo 1815 Ei kertonut katuvansa Elissa-katsomo Osta liput
13.03.2024 klo 1800 Ronja ryövärintytär, Ensi-ilta Alvar-sali Osta liput
14.03.2024 klo 1915 Kekkosen Tytär Elissa-katsomo Osta liput

Katso aikataulut