fbpx

Teatterin verkkolehti

Blogi

Blogiarvio: Kata Kekkonen on ykkönen!

7.11.2023

Kekkosen tytär. Mia Vuorela ja Jani Johansson.

Kekkosen tytär -komedian Kata ja Sutinen, näyttelijät Mia Vuorela ja Jani Johansson. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Pitkästä aikaa Seinäjoen kaupunginteatterissa päästään nautiskelemaan tupakulissin ääreen. Pohjalainen tupainteriööri kaappikelloineen ja keinutuoleineen avautuu katsojan eteen. Taustalla soi haikea tango.

Näky on pettävän rauhallinen. Kekkosen valokuvista koottu alttari antaa aavistuksen siitä, että jossain mättää.

Keinutuolissa torkkuva Vähä-Peltolan Maija-mumma havahtuu ja alkaa muistella Kekkosta. Paikalle tuiskahtaa hänen vanhempi tyttärensä Katariina. Tupaan lappavat myös Lapuan keskustalaisten soppaluut Jarkko Sutinen ja Pertti Herrala. Unelias tunnelma on tiessään, ja suhmurointi alkaa.

Lapualaislähtöinen Taina Latvala on kirjoittanut mainion Kekkosen tytär -näytelmän kieli poskessa ja terävästi oivaltaen. Pienenkin paikkakunnan politiikassa oma etu on tärkein. Pahimmat selkään puukottajat löytyvät omasta puolueesta.

Tarinan kantavia voimia ovat viha, rakkaus ja terve kateus. Näytelmän konnia ovat Herrala ja Sutinen. Pohjalaisilla naisillakin on heikkoutensa, mutta loppujen lopuksi niin Maija, Katariina kuin Vähä-Peltolan nuorempi tytär Leenakin sanovat viimeisen sanan.

Ohjaaja Ismo Sajakorpi on tehnyt loistavaa työtä. Traagisen komedian rakenne säilyi tiukasti koko esityksen ajan. Henkilöohjaus oli vahvaa, mutta antoi silti näyttelijälle tilaa löytää oman näköisensä ilmaisu.

Viekö Kekkonen Lapuan
maailmankartalle?

Maija Vähä-Peltola paljastaa vanhoilla päivillään, että hänellä oli suhde Urho Kekkosen kanssa. Suhteesta syntyi Katariina-tytär. Kekkosen kirje on tästä todisteena.

Katan paljastuttua Kekkoseksi Lapualla alkaa hurja vaali-innostus. Kata Kekkosesta pitää tehdä maan presidentti. Iskulauseeksi otetaan kaksimielinen: Kata Kekkonen panee Suomen kuntoon.

Vaalitaistelu kääntyy törkyiseksi. Kolmikko Kata, Herrala ja Sutinen setvivät sekalaista suhdeviidakkoaan ja käyvät rumaa mediapeliä. Suomi ei ehkä saakaan uutta Kekkosta valtaistuimelle. Katsoja pääsee seuraamaan lapualaista versiota Kauniista ja rohkeista.

Mia Vuorela on jämäkän vakuuttava elämän riepoma Kata. Hän saa uutta ryhtiä vaalikampanjasta.

Esa Ahonen tekee Pertti Herralasta ilkeän kähmijän. Jani Johansson käyttää hurjan ilmaisurekisterinsä Jarkko Sutisen monisärmäisessä roolissa. Ilmeillä, eleillä ja pienillä asennon muutoksilla Johansson ilmaisee roolihahmonsa mielenliikkeet.

Herttaisen höpsön Maija-mumman osan tekee uskottavasti Marjut Sariola. Maija on osittain omissa maailmoissaan, mutta silti hieno ja tyylikäs vanha rouva. 

Kekkosen tytär. Natalil Lintala, Marjut Sariola ja Jussi Lukács.

Kekkosen tytär -komedian Leena, Maija ja Börje eli näyttelijät Natalil Lintala, Marjut Sariola ja Jussi Lukács. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Elämän runnomat 
ottavat tilansa

Vähä-Peltolan nuorempi tytär Leena työskentelee Kokoomus-virkailijana. Hän on joutunut työssään kokemaan ahdistelua ja turvautunut rauhoittaviin lääkkeisiin. Natalil Lintala tulkitsee Leenan roolin täyteläisen vahvasti. Hän on näyttämöllä tiukasti läsnä. Raivokohtauksia saavasta Leenasta löytyy myös herkkyyttä ja hempeyttä.

Vanhuksia hoitava Börje Suckman on toinen elämän kolhima. Jussi Lukács tekee Börjestä vahvan selviytyjän, joka säteilee lämpöä ympärilleen.

Lavastus- ja pukusuunnittelija Riikka Aurasmaa on jälleen onnistunut löytämään oikean ilmapiirin. Hurjimmillaan ollaan tilanteessa, jossa näyttämölle kannetaan yhä vain lisää Katan vaalimainostelineitä. Enemmän on enemmän, pohtinee lavastaja. Kauniisti taustalla soiva musiikki kehystää ajankuvaa.

Kekkosen tytär on kutkuttavan hauska ja jännittäväkin. Aihe istuu presidentinvaalien alle kuin porkkana lumiukolle. 

RAIMO HAUTANEN
taidekriitikko

Ohjelmistossa

Kekkosen tytär

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
17.04.2024 klo 1900 Luolamies Alvar-sali Osta liput
18.04.2024 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
18.04.2024 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
19.04.2024 klo 1800 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
19.04.2024 klo 1915 Ei kertonut katuvansa Elissa-katsomo Osta liput
20.04.2024 klo 1300 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
20.04.2024 klo 1315 Ei kertonut katuvansa Elissa-katsomo Osta liput
20.04.2024 klo 1800 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
20.04.2024 klo 1815 Ei kertonut katuvansa Elissa-katsomo Osta liput
23.04.2024 klo 1900 Rosa Liksom Napakymppi Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut

Tiedotteet

Lue tiedotteita