fbpx

Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Blogi

Sohvakriitikolta: Äitiä ikävä on vahva, vähäeleinen ja vaikuttava

7.11.2022

 

Äitiä ikävä. Mia Vuorela ja Inka Reyes.

Äitiä ikävä. Mia Vuorela (vas.) ja Inka Reyes. Kuva: Jukka Kontkanen

Helsingin emerituspiispa Eero Huovisen Äitiä ikävä -nimiseen teokseen perustava samanniminen näytelmä Pauliina Saloniuksen dramatisoimana ja ohjaamana on ainutlaatuinen ja voimakas kokemus. Teksti itsessään on äärimmäisen liikuttava ja kaunis ja näyteltynä se tulee vielä lähemmäs katsojaa. Nenäliinoja kannattaa varata mukaan ihan kunnolla. Kaikessa haikeudessa ja surullisuudessa on onneksi mukana myös hauskuutta ja pieniä pilkkeitä silmäkulmissa. On kiitettävä Pauliina Saloniusta, joka näki tekstissä mahdollisuuden näytelmään ja toteutti sen, vieläpä harvinaisen liikuttavalla ja onnistuneella tavalla.

Lavastus, valo- ja äänisuunnittelu on toteutettu hienovaraisesti ja taitavasti. Eri aikatasoja on saatu hienosti aikaiseksi valaistuksen, äänen ja videon avulla. Lavastussuunnittelusta vastaa Riku Suvitie, valosuunnittelusta Lauri Virkkala ja äänestä Riku Metsä-Ketelä. Lavastuksessa on sopivan vähän elementtejä, mutta kaikesta loistaa nokkela ja oivaltava työskentely. Puvustuksella, maskeerauksella ja kampauksilla on saatu aikaan uskottava ajan henki. Näistä kiittäminen on Taija Jokilehtoa ja Aliina Ilosta.

Eero Huovisen roolin hoitaa Esa Ahonen uskottavasti ja koskettavasti. Sen verran suuria tunteita käydään läpi, että on nostettava hattua Esalle, joka säilyttää tyyneytensä joka tilanteessa. Aili Huovisen eli äidin, jota Eero ikävöi, roolissa on Inka Reyes. Hahmo on surullinen, mutta toivorikas ja sydämellinen. Moni äitinsä tai läheisensä menettänyt saa Ailin hahmosta varmasti lohtua. Lauri Huovisen eli Eeron isän roolin hoitaa Jussi Jätinvuori. Laurin hahmo kokee näytelmän aikana melkoisen kehityskaaren vastarakastuneesta nuoresta miehestä surevaksi ja vaikenevaksi leskeksi, joka lopulta löytää uuden elämänkumppanin. Ailin äidin Helgan, sairaanhoitajan sekä Laurin uuden puolison Eiran, roolin hoitaa Mia Vuorela. Huovisen veljeksiä, Eeroa, Mattia ja Sakaria lapsina näyttelevät videolla suloiset ja taitavat Konsta Niemelä, Ilari Niemelä ja Viggo Anttonen.

Näytelmä on monenlaisia tunteita herättävä. Se saa toivomaan, että jokaisella ihmisellä olisi elämässään äiti tai joku muu henkilö, jota kaivata yhtä paljon kuin Eero Huovinen kaipaa äitiään vielä melkein 80-vuotiaanakin. Että jokaisella ihmisellä olisi joku, jolta saa lämpöä ja lempeyttä sekä huolenpitoa. Näytelmä kuvaa hienolla tavalla sitä, että vaikka Huovisen perheessä äidistä ei tämän kuoleman jälkeen enää puhuttu, siitä ei silti ole jäänyt pojille katkeruutta. Niinkin voisi helposti käydä, kun lapsen mieli ei ymmärrä, miksi isä ei enää puhu taivaaseen menneestä äidistä. Sen sijaan Eero Huovinen on vielä aikamiehenäkin mielellään ”äidin oma poika”, miten liikuttavaa! Äidillä ja pojalla on lämmin suhde, vaikka äitiä ei enää olekaan. Ailin ja Laurin rakkaustarinakin on kuvattu kauniisti. Suhde tuntuu olleen erityisen lämmin ja kiintymys vahvaa vielä vuosien avioliiton aikana ja sen jälkeenkin. Jopa niin vahvaa, että Ailin kuoleman jälkeen Lauri sulki muistot vain omaan mieleensä eikä pystynyt jakamaan niitä lastensa kanssa. Epäreilua sinänsä, mutta samalla ymmärrettävää. Mikä onni, että Ailin ja Laurin kirjeet ovat säilyneet ja niistä on ollut mahdollista herättää henkiin vuosien kuluessa haalennut äidin muisto.

Näytelmä on yksi hienoimmista ja ennen kaikkea koskettavimmista näytelmistä, jonka olen nähnyt. Suru, haikeus ja kaipaus ovat suuria teemoja. Rakkaus ja toiveikkuus vähintään yhtä suuria. Mutta suurin niistä on – no, jokainen saa itse päättää.

MOONA HAAPOJA
Seinäjoen kaupunginteatterin sohvakriitikko v. 2022–2023


 

Sohvakriitikot ovat valikoitu joukko teatteritaiteen ystäviä, jotka katsovat Seinäjoen kaupunginteatterin esityksiä ja kirjoittavat niistä arvion teatterin blogiin.

Ohjelmistossa

Äitiä ikävä

Kommentit (1)

    Raija Takala sanoo:

    koskettava

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
18.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
19.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1300 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus

Katso aikataulut