fbpx

Teatterin verkkolehti

Blogi

Blogiarvio: Verevä balladi vahvasta naisesta

20.11.2020

Rouva C. Mari Pöytälaakso ja Heidi Ajanto (oik.).

Rouva C. Mari Pöytälaakso ja Heidi Ajanto (oik.). Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Tuleva kirjailija Minna Canth oli nuoresta lähtien päättäväinen nainen. Minnan perhe tuki tyttären pyrkimyksiä ja koetti tasoittaa ailahtelevan neitosen tietä. Kauppiaan tytär ei halunnut jatkaa isänsä ammattia, vaan halusi mennä Jyväskylän kansakoulunopettajaseminaariin. Siellä Minna tapasi tulevan puolisonsa seminaarinlehtori Ferdinand Canthin.

Minna Rytisalo on kirjoittanut tiiviin tarinan nuoren Minnan elämästä. Heini Tolan näytelmäversio Rouva C. keskittyy tulevan kirjailijan Jyväskylän-aikaan. Näytelmä on ehyt ja kaunis kokonaisuus.

Maia Häklin sovittamana ja ohjaamana esitys tiivistyy vereväksi balladiksi vahvasta naisesta, joka uskoo näkyynsä ja ravistelee aikakautensa kivettyneitä roolimalleja.

Lavastussuunnittelija Maija Louhio on piirtänyt Elissa-näyttämölle niukat puitteet. Tuore puu tuoksuu nuoruuden intoa ja uuden rakentamista. Harmaa maalinroiskeinen lattia korostaa muutaman huonekalun värikkyyttä. Pelkistetty näyttämökuva antaa kirjoitetulle sanalle tilaa elää ja tehota.

Pukusuunnittelija Riikka Aurasmaa on valinnut rooliasujen tyyliksi epookin. 1860-70-luvun asut alleviivaavat kuvattavaa aikakautta ja sen arvoja. Valkoisilla lenkkareilla isketään hienovireinen särö hallittuun kokonaisuuteen.

Minna hehkuu tulenkirjavassa oranssissa, ystävätär Flora on hillitty violetissaan ja kansa kulkee ruskean maaläheisissä sävyissä. Lehtori Canthin asun siniset sävyt ovat miehekkäitä mutta myös henkistyneen herkkiä.

Koreografi Sari Palmgren on tuonut liikkeen vahvasti mukaan esitykseen. Alussa naiset kulkevat keinuen paikallaan kuin etsien ja kasvaen, eteenpäin elämässä mennen. Riehakkaat opiskelijaneidot kieppuvat vallattomasti puurakenteissa kuin rekkitangolla. Kehärummun kuminan tahdissa voimistellaan ja häitä tanssahdellaan kepeästi. Liikkeen avulla näyttämökuva elää ja hengittää.

Rouva C.:n nimiroolin tekee Heidi Ajanto.  Hän leiskuu liekinvartena ja toteuttaa jääräpäisesti kutsumustaan. Kirjailija Rytisalon fiktiivinen tarina noudattaa Minna Canthin kirjailijanuran painotuksia. Ensin syntyvät viattomuuskauden novellit. Sitten on vuorossa taistelujen aika, jolloin kirjoitetaan rankat työläiskuvaukset. Kirjailijauran loppuosa on seesteinen ja sovinnollinen, kuten esityksenkin viimeiset metrit.

Henna Sormusella on työstettävänään Minnan ystävättären Floran monivivahteinen rooli. Sormusen Flora syttyy ja ihastuu, mutta tyytyy kuitenkin säätyläisrouvan osaan. Sinne hän haluaisi Minnankin seurakseen.

Joonas Snellman tekee Ferdinandista herkän tulkinnan. Katsoja säälii kilttiä lehtoria päättäväisen rouvan pyörityksessä. Mari Pöytälaakson Riika-palvelijatar on hiljaisesti yhtä topakka kuin emäntänsä. Pöytälaakso tekee myös vaikuttavan tulkinnan opiskelijakaveri Emman mykässä roolissa.

Katri Rintala on uskottava piiasta kauppiaanrouvaksi ylenneen Minnan äidin osassa. Hän on perheen hiljainen puurtaja.

Esa Ahonen muuntuu tarinassa moneksi. Ensin hän on Minnan yllättävän moderni isä. Kauppias Johnson tukee tytärtään tämän ratkaisuissa vaikka olisi eri mieltäkin.

Jyväskylän seminaarissa Esa Ahonen muuntuu särmikkääksi suurmieheksi eli rehtori Uno Cygnaeukseksi. Tuosta monet mäet laskeneesta papista tuli Suomen kansakoululaitoksen isä.

Lopuksi Ahonen häilähtää näyttämölle rakennusmies Niemen surullisessa roolissa. Mies on poimittu suoraan Minna Canthin kirjojen työläiskuvauksista.

Valosuunnittelija Sanna Alasaari alleviivasi oivallisesti tarinan kirjallisuutta. Minna Canthin tekstiä ilmestyi vanhalla kaunokirjoituksella kirjoitettuna näyttämön taustalle ja rakennelmien lankkuihin.

RAIMO HAUTANEN 
taidekriitikko

 

Ohjelmistossa

Rouva C.

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
01.02.2023 klo 1800 The Addams Family, teosesittely ja avoin harjoitus Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
02.02.2023 klo 1915 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1000 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
03.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1900 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1300 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1800 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
07.02.2023 klo 1800 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput
08.02.2023 klo 1200 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput

Katso aikataulut

Tiedotteet

Lue tiedotteita