fbpx

Teatterin verkkolehti

Blogi

Poika on hellä ja samalla julma draama

29.9.2021

Seinäjoen kaupunginteatterissa on luvassa suurien tunteiden ja värikkään mielikuvituksen kevät. Teatteriyleisön nautittavaksi katetaan nykykirjailijoiden huipputeoksia lastenmusikaalista historialliseen draamaan ja kansainväliseen perhetragediaan.

Kevätkaudella 2022 Alvar-näyttämöllä nähdään kaksi tuoretta kotimaista tekstiä: Laura Ruohosen koko perheen musikaali Tippukivitapaus (2017) ja Enni Mustosen rakastettuun Järjen ja tunteen tarinoita -romaanisarjaan perustuva historiallinen draama Järjen ja tunteen tyttäret (2019). Elissa-näyttämön kevään avaa aikamme yhden kiinnostavimman näytelmäkirjailijan, ranskalaisen Florian Zellerin tragedia Poika (2018).

Heti tammikuussa Elissa-näyttämölle tuodaan Florian Zellerin Poika. Näytelmä on koskettava kuvaus perheistä, hajonneesta ja uudesta, rakkaudesta, uusista aluista ja lopullisista ratkaisuista.
Tarina käynnistyy eronneen pariskunnan kohtaamisesta. Parin lukioikäinen poika ei ole vanhempien eron jälkeen ollut entisellään, ja pojan ahdistuksen edessä kaikki ovat neuvottomia.
Näytelmän Seinäjoelle ohjaavan Juha Siltasen mukaan kyseessä on petollisesti yksinkertaiselta vaikuttava draama.
– Poika on tavattoman hellä ja tavattoman julma näytelmä. En tunne kirjailijan yksityiselämää, mutta hänen on täytynyt seurata läheltä vastaavanlaisia tapahtumia. Minä olen. Henkilö, jolla ei ole tällaisista kokemusta, raportoi niistä helposti sentimentaalisesti ja imelästi. Pintansa alla Poika on myös monikerroksinen teos ja avautuu yhä uudelleen eri vinkkeleistä: kannattaa esimerkiksi muistaa, että myös isät ovat poikia.

Poika-näytelmä ja sen toteutus haluavat antaa katsojalle mahdollisuuden katsoa uudesta näkökulmasta ongelmallisia elämäntilanteita, joihin lähimmäinen – tai itse – saattaa joutua. Se on yksi syy toteuttaa tämä näytelmä juuri nyt.
– Kutsun psykopornoksi sitä, että lavalla esitetään kauheita ihmiskohtaloita, jotta ne voitaisiin kauhistelemalla ohittaa ja unohtaa. Tämä ”päivittelyn taide” on tv:n ja elokuvan peruskauraa. Pojan kuvaamat tapahtumat eivät ole ole sarjatuotantoa ja mahoa sentimentalisointia varten, ne ovat hurjia kosketuksia, Siltanen sanoo.
– Missään tapauksessa en halua tehdä esitystä, joka vain säikähdyttää ja lukitsee. Sen pitää avata ja antaa ilmaa.

Vuonna 2018 kirjoitettu Poika (Le fils) on osa Zellerin perhetrilogiaa, johon kuuluvat myös vielä suomentamaton La mère (Äiti, 2010) ja vuonna 2012 kirjoitettu Le père (Isä), joka juuri nyt niittää maailmalla menestystä Zellerin itsensä ohjaamana elokuvana.

Poika saa ensi-iltansa 22. tammikuuta 2022. Rooleissa nähdään Konsta LaaksoJani JohanssonMari PöytälaaksoHeidi AjantoLiisu Aurasmaa ja Jukka-Pekka Ahinko

Florian Zellerin näytelmän on suomentanut Reita Lounatvuori. Lavastuksen suunnittelee Jyrki Pylväs, puvut Leena Rintala, äänet Riku Metsä-Ketelä, valot Hannu Raja-aho ja kampaukset ja maskeerauksen Petriina Suomela. 

Lue koko tiedote kevään 2022 ohjelmistosta täällä

Ohjelmistossa

Poika

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

    Samasta aiheesta

    Lue myös nämä

Selaa artikkeleita

Tulevat tapahtumat

Teatteriliput yli kahden hengen seurueille myydään poikkeusaikana ainoastaan teatterin lippumyymälästä. Samassa taloudessa asuvat tai päivittäin toistensa kanssa tekemisissä olevat henkilöt voivat ostaa vierekkäiset paikat.

PvmKloNäyttämöNäytösLiput
La 23.10.19:00AlvarKaikki äitini, kaikki tyttäreniTäynnä
Pe 29.10.19:00AlvarHumiseva harjuTilaa »
La 30.10.18:00AlvarHiirenloukkuTilaa »
La 30.10.18:15ElissaHyvinvointivalheTilaa »
Ma 01.11.18:00AlvarTämä on ryöstö! - teosesittely ja avoin harjoitusTilaa »
Pe 05.11.19:00AlvarHiirenloukkuTilaa »
Pe 05.11.19:15ElissaHyvinvointivalheTilaa »
La 06.11.19:00AlvarAalloilla-yhteiskonserttiTilaa »
La 13.11.18:00AlvarTämä on ryöstö! - komedia pankkiryöstöstäTilaa »
Ti 16.11.19:00AlvarSaikkua, kiitos! Osa 3Tilaa »
Ke 17.11.19:00AlvarSaikkua, kiitos! Osa 3Tilaa »
Ke 17.11.19:15ElissaHyvinvointivalheTilaa »
To 18.11.12:00AlvarHiirenloukkuTilaa »
To 18.11.19:00AlvarHiirenloukkuTilaa »
To 18.11.19:15ElissaHyvinvointivalheTilaa »

Katso aikataulut

Tiedotteet