fbpx

Teatterin verkkolehti

Blogi

Kun tarvitset tukea läheisen sairastuessa

14.2.2022

FinFami Etelä-Pohjanmaa ry on mielenterveysomaisten yhdistys, joka tarjoaa tukea, vertaisuuden kokemuksia ja tietoa henkilöille, joiden läheinen oireilee psyykkisesti.
Toiminnanjohtaja Marjo Takkunen esittelee yhdistyksen toimintaa:

Tavoitteemme on, että palvelujärjestelmä ja yhteisö tunnistavat mielenterveysongelmien ja psyykkisen oireilun koskettavan oikeastaan jokaista, joskus kauempaa ja joskus hyvinkin läheltä. Yhteistyö Seinäjoen kaupunginteatterin mahdollistaa tärkeästä asiasta tiedon jakamisen ja näkyvyyden lisäämisen. 

Ohjaaja Juha Siltanen on kuvaillut, että Florian Zellerin Poika on tavattoman hellä ja tavattoman julma näytelmä. Myös elämä voi olla joskus tätä, tulvillaan rakkautta ja epätoivoa yhtä aikaa. Joskus se tarjoaa ilon ja onnistumisen hetkiä. On myös ookoo, että elämä on perusarkea eikä aina tarjoa suuria tunnedraamoja suuntaan tai toiseen.

On tärkeää sanoittaa sitä, miten erilaisia omaistilanteet voivat olla ja auttaa hälventämään ennakkoluuloja mielenterveysongelmien ympärillä. On paljon onnistumistarinoita ja esimerkkejä siitä, miten haasteista noustaan entistä vahvempana. 

Niin kuin näytelmän yhteydessäkin todetaan, ovat isät itse myös poikia. Meillä kaikilla on elämässä useita läheisrooleja. 

Poika tuo hienosti esiin näitä erilaisia rooleja ympärillämme ja saa pohtimaan sitä moninaisuutta, mistä käsin lähestymme vastaantulevia asioita. Joku hermostuu huolestuessaan, toinen sulkeutuu. Joku taas tarjoaa henkistä läsnäoloa, toinen konkreettisia tekoja.

Vaikka reaktio huolestumiseen on erilainen, jokainen yrittää varmasti parhaansa.

 

Kuormittava tilanne lisää omaisen riskiä sairastua itse. Oireet voivat näkyä esimerkiksi

  • fyysisinä oireina, kuten päänsärkynä, mahavaivoina ja iho-oireina
  • psyykkisinä oireina, kuten väsymyksenä, ahdistuksena ja unettomuutena
  • sosiaalisessa käyttäytymisessä vetäytymisenä ihmissuhteista sekä kanssakäymisestä muiden kanssa.

Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kuuluu psyykkinen, fyysinen, sosiaalinen ja henkinen ulottuvuus – mielen hyvinvointi on osa meistä jokaista.

Läheisestä huolehtiminen on arvokasta ja se ottaa omat voimavaransa. Usein emme tunnista, mitkä asiat kuormittavat ja väsyessämme suoritamme yhä enemmän. Oma hyvinvointi voi unohtua ja jokapäiväisestä arjesta tulla selviytymistaistelua. Kyvyssä vastaanottaa ja käsitellä tunteita olemme tehokkaimmillamme levänneinä. Näemme ratkaisuja selvemmin ja osaamme kohdentaa energiaamme oikein kun perustarpeemme ovat tyydytettyinä.

 

FinFamin toiminnassa näkyy kaksi keskeistä käsitettä

  • positiivinen mielenterveys tarkoittaa mielenterveyden tarkastelua voimavarojen näkökulmasta, keskittyen asioihin, jotka omassa ajattelussa ja asenteissa tukevat hyvinvointia
  • toipumisorientaatio eli toipuminen tarkoittaa, että ei keskitytä sairauden tai haastavan elämäntilanteen poistamiseen, vaan etsitään keinoja voimautua sen kanssa. Unelmointi ja tulevaisuuteen suuntaaminen sujuvat helpommin kun pohjana on tämä hetki ja sen hyväksyminen.

Mitä meistä jokainen voi tehdä oman mielenhyvinvointinsa tukemiseksi?

On hyvä ylläpitää mielen joustavuutta keskustelemalla ja tarkastelemalla asioita eri näkökulmista. Jaksamisen haasteet ja kuormitus vievät voimavaroja ja tällöin kykymme mukautua tilanteeseen voi vähentyä, minkä seurauksena tilanteet tuntuvat entistäkin vaikeammalta.

On hyvä tunnistaa asiat, joihin voi vaikuttaa ja tehdä niihin liittyen aktiivisia päätöksiä. Tee tietoinen päätös itsesi hyväksi. Tietoinen päätös voi tuntua merkittävältä silloinkin, kun tekisit sen joka tapauksessa.

Haaveile, ole toiveikas. Elämäntilanteesta riippuen toiveemme ja haaveemme voivat olla todella pieniä tai erittäin suuria. Omat unelmat luovat pohjaa ratkaisuille ja valinnoille, joita teet elämässäsi. 

Voit ylläpitää merkittäviä suhteita, varata aikaa läheisillesi. Mutta käytä vähemmän energiaa tai luo rajoja vuorovaikutukselle, joka ei tue hyvinvointiasi. 

Vahvista itsetuntemustasi miettimällä ja tunnistamalla vahvuuksiasi. Tunnistamalla ominaisuuksiasi ja piirteitäsi voit hyödyntää niitä vahvemmin hyvinvoinnin tukena.

 

Läheisen hyvinvointia lisääviä tekijöitä ovat esimerkiksi

  • tiedon saaminen psyykkisesti oireilevan läheisen tilanteesta
  • kohtaaminen ja puheeksi ottaminen, eli avoin keskustelu ja aito kuuleminen
  • omaistilanteen tunnistaminen, jolloin omien voimavarojen tärkeyden näkökulma saa tilaa
  • vertaistuki tarjoaa monelle mahdollisuuden nähdä, että hän ei ole tilanteessa yksin, ja jakaa kokemuksia.

Pienetkin onnistumiset ja vahvuuksien tunnistaminen luovat toiveikkuutta ja hallinnan tunnetta elämään. Vertaisuus ja avoin keskustelu auttavat näkemään tilanteita uudessa valossa, saamaan ymmärrystä sekä kokemuksen, että emme ole asioiden kanssa yksin.

FinFami tarjoaa psyykkisesti oireilevan läheisille keskustelutukea sekä toiminnallisia ja keskustelevia vertaistukiryhmiä. Osallistuminen toimintaan on maksutonta eikä vaadi lähetettä, diagnoosia tai henkilötunnustakaan. Lisäksi FinFami tiedottaa sekä järjestää kursseja ja luentoja eri kohderyhmille.

Meillä jokaisella on oikeus haaveilla ja unelmoida, nähdä toiveita ja tavoitteita tulevaisuudessamme. Silloin tällöin tämä tarkoittaa pysähtymistä, itsensä lämmintä ja hyväksyvää kohtaamista. Omasta hyvinvoinnista huolehtimalla jaksamme tukea myös läheisiämme.

Hyväksynnän siemen itää vaalimalla. Kuori sen ympärillä voi olla joustava kilpi oman jaksamisen ja rajojen tunnistamisessa. 

Avoin keskustelu ja uskallus tuoda esiin erilaisia elämäntilanteita luo ymmärrystä. On silmiä avartavaa nähdä arvostavasti toisen tilanne ja tunnistaa omia ennakkoluuloja. Mieli voi välillä hyvin, välillä huonosti, horjuminen on luonnollista. Pidetään huolta itsestämme ja läheisistämme.

 

MARJO TAKKUNEN
FinFami Etelä-Pohjanmaa ry:n toiminnanjohtaja

Ohjelmistossa

Poika

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
29.09.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
06.10.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
07.10.2023 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
07.10.2023 klo 1800 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
12.10.2023 klo 1815 Kekkosen Tytär, teosesittely Elissa-katsomo Osta liput
13.10.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
14.10.2023 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
14.10.2023 klo 1800 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
21.10.2023 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
21.10.2023 klo 1800 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut