fbpx

Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Blogi

Ohjaajalta: Hukatun oman äänen voi saada palautettua

12.5.2021

Hyvinvointivalhe on Natalil Lintalan (oik.) kirjoittama uusi näytelmä, jonka roolin näyttelee Mia Vuorela. Ensi-ilta on 10. syyskuuta Seinäjoen kaupunginteatterin Elissa-näyttämöllä.

Hyvinvointivalhe on Natalil Lintalan (oik.) kirjoittama uusi näytelmä, jonka roolin näyttelee Mia Vuorela. Ensi-ilta on 10. syyskuuta Seinäjoen kaupunginteatterin Elissa-näyttämöllä.

Ihmisellä on kyky sopeutua erilaisiin ympäristöihin ja tilanteisiin. Periaatteessa tämä on hyvä asia, mutta joskus siitä voi muodostua itselle vahingollinen käyttäytymismalli, toimintahäiriö. Tällaisessa tilanteessa ihminen elää omaa elämäänsä ulkoisen ilmiön tai ihmisen hallitsemana. Tyypillinen esimerkki on alkoholistin läheiset, lapset sekä aikuiset, jotka suojelevat arjen sujuvuutta mahdollistaen juovan perheenjäsenen sairauden jatkumisen. Tutkimusten mukaan alkoholistin läheisen toipuminen kestää pidempään kuin alkoholistin oma toipuminen.

Näytelmän päähenkilö Saija on 52-vuotias sairaanhoitaja. Hänen unelmansa on aina ollut auttaa muita, koska se saa hänet tuntemaan itsensä tärkeäksi ja hänen omanarvontuntonsa rakentuu muiden käytöksen kautta. Olipa kyse työstä, perheestä tai naapurin kasvimaasta; kyllä Saija hoitaa! Saija on ihmeellinen nainen, oikea tehopakkaus, joka kaiken lisäksi ehtii jakaa hyvinvointivinkkejään sosiaaliseen mediaan. 

Mitä jää jäljelle, kun olemmekin yksin itsemme kanssa?

Elämme aikaa, joka on täynnä ulkoapäin tulevia ilmiöitä. Kuka olisi uskonut muutama vuosi sitten, että teatteriin on normaalia tulla maski kasvoilla, mikäli edes esitykset saavat olla käynnissä. Olemme keskellä absurdia näytelmää, joka valitettavasti onkin todellisuutta. Järjettömyyden keskellä ihminen kaipaa selityksiä, syy-seuraussuhteita ja faktatietoa, johon tukeutua.

Hyvinvointivalhe kysyy, mitä jää jäljelle, kun olemmekin yksin itsemme kanssa. Millainen on oma identiteettimme vai onko sellaista edes ehtinyt rakentua. Itse uskon, että voimme aina löytää hukatun oman äänemme takaisin, mutta se vaatii rohkeutta astua epämukavuusalueelle. Totuttujen toimintamallien kontrolloinnista on kyettävä irrottautumaan, vaikka se ensin tuntuisikin tuskalliselta.

Aidolla rakkaudella itseä ja muita kohtaan on parantava voima, mikäli me annamme sille mahdollisuuden.

NATALIL LINTALA
teatteritaiteilija
Hyvinvointivalheen käsikirjoittaja ja ohjaaja

Ohjelmistossa

Hyvinvointivalhe

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
18.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
19.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1300 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus

Katso aikataulut