fbpx

Teatterin verkkolehti

Blogi

Lavastamon ja tekniikan mestariteos

16.10.2019

Näytelmä joka menee pieleen tapahtuu yhdessä tilassa. Siinä ei lavastaja Marjatta Kuivaston mukaan ole mitään ihmeellistä. Työlääksi lavastuksen teki siihen sijoitettavan tekniikan määrä.
– Lavastus on teknisesti haastava. Teksti sisältää tiettyjä tavaroita ja toimintoja, joiden varassa esitys etenee. Kävin Lontoossa katsomassa näytelmän.

Lontoosta ei tekniseen toteutukseen annettu ohjeita, vaan lavastajan ja valmistavan työryhmän oli suunniteltava toiminnallisuus itse. Kuivasto rakensi mahdollisimman yksityiskohtaisen pienoismallin.
– Viktoriaaniseen tapaan sisustettu huonetila kuvastaa englantilaista kartanoa. Erityispiirteen näytelmään tuo nimenomaan tekninen puoli: miten joku esine putoaa seinältä tai miten joku tavara kaatuu.

Näytelmän luonne vaati sen, että lavastus on valmiina, kun harjoitukset alkavat.
– Näytelmää ei voi harjoitella ilman lavastusta. Näyttämöratkaisu piti olla valmiina jo ensimmäisissä lukuharjoituksissa.

Kuivasto suunnitteli lavastuksen alunperin Tampereen teatteriin, jossa näytelmää esitettiin viime vuonna. Kokonaisuus siirrettiin Tampereelta Seinäjoen kaupunginteatteriin heti näytäntökauden päätyttyä keväällä 2019.
– Ensi kertaa minun urallani kokonainen lavastus siirretään toiseen teatteriin. Lavastussuunnittelun lähtökohtana on ollut näyttelijöiden työturvallisuus. Kaiken on mentävä pieleen hallitusti, mutta niin, että se näyttää vahingolta.

Kuivasto on käynyt Seinäjoella tarkastamassa, että kaikki on kuljetuksen jälkeen kunnossa. Samalla hän on tavannut vanhoja työkavereita, sillä hän on aiemmin työskennellyt Seinäjoen kaupunginteatterissa.
– Olin töissä Seinäjoen kaupunginteatterissa 20 vuotta, vuoteen 2000, jolloin siirryin lavastussuunnittelijaksi Tampereen teatteriin. Tänne on aina ollut mukava palata vieralevaksi suunnittelijaksi.

Paikalliset päivitykset tehty

Oman talon näyttämötekniikan ammattilaiset ovat tehneet töitä sen eteen, että lavastus on saatu toimimaan Seinäjoen kaupunginteatterin isolla näyttämöllä. Muun muassa Alvar-salin leveämmän näyttämöaukon vuoksi piti rakentaa lisää kulissia sivuille.

Teatterin tekninen henkilökunta on tehnyt muitakin päivityksiä.
– Lavastus on ollut kuitenkin Tampereella useissa näytöksissä. Siksi tiettyjä kuluvia osia on vaihdettu, esimerkiksi hissiin vaijereita, näyttämömestari Mika Laurila kertoo.

Tekniseltä henkilökunnalta vaaditaan jatkuvaa paikallaoloa. Jokaisella on oma roolinsa myös kulissien takana.
– Lavastus on poikkeuksellinen. Jokaisen, näyttelijöistä valo- ja äänitekniikkaan, on toimittava yhteen tarkasti. Tässä mennään työturvallisuus edellä.

Marjatta Kuivasto.Lavastussuunnittelija Marjatta Kuivasto ratkaisi Näytelmä joka menee pieleen -komedian tekniset haasteet oivallisesti.

Teksti ja kuva:
OUTI RANTALA

 

Ohjelmistossa

Näytelmä joka menee pieleen

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
07.03.2024 klo 1915 Kekkosen Tytär Elissa-katsomo Osta liput
08.03.2024 klo 1000 Ennen lintuja Alvar-sali Osta liput
08.03.2024 klo 1315 Kekkosen Tytär Elissa-katsomo Osta liput
08.03.2024 klo 1900 Ennen lintuja Alvar-sali Osta liput
09.03.2024 klo 1300 Ennen lintuja, tuoksuton esitys Alvar-sali Osta liput
09.03.2024 klo 1315 Ei kertonut katuvansa, tuoksuton esitys Elissa-katsomo Osta liput
09.03.2024 klo 1800 Ennen lintuja Alvar-sali Osta liput
09.03.2024 klo 1815 Ei kertonut katuvansa Elissa-katsomo Osta liput
13.03.2024 klo 1800 Ronja ryövärintytär, Ensi-ilta Alvar-sali Osta liput
14.03.2024 klo 1915 Kekkosen Tytär Elissa-katsomo Osta liput

Katso aikataulut