fbpx

Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Blogi

Pähkähulluuden rajoilla ja lopulta yli

27.9.2019

Jos brittihuumori pudotti kesäteatterin katsojat penkiltä Spamalotin avulla, sen tekee luultavimmin myös Näytelmä joka menee pieleen. Molemmat suomentanut Mikko Koivusalo on varma siitä, että myös tämä lokakuussa ensi-iltaan tuleva hulluttelu naurattaa laajaa yleisöä.

– On vaikea kuvitella ihmistä, joka ei yhtään kertaa naurahtaisi.
Suurempi huoli minulla oli Monty Pythonin huumorin kanssa. Oma vaimoni oli sopiva mittari, sillä hän oli Monty Python -ummikko.

Spamalotiin verrattuna Näytelmä joka menee pieleen oli kääntäjälle hieman helpompi tehtävä, vaikka yhtäläisyyttä löytyy.

– Monty Python on 90-prosenttisesti kaiken brittihuumorin isä, ja monen muunkin huumorin lajityypin. Spamalotin tapaan Näytelmä joka menee pieleen on paljon enemmän kuin farssi. Se viedään pähkähulluuden rajoille ja lopulta yli.

Näytelmä joka menee pieleen on kirjoitettu alun perin pienelle näyttämölle. Näytelmän taustalla on englantilaiseen pubikulttuuriin sopiva pienimuotoinen hupikomedia. Koivusalo hämmästelee, miten Henry Lewisin, Jonathan Sayerin ja Henry Shieldsin käsikirjoittama esitys on kyennyt tekemään niin notkean harppauksen isoille näyttämöille.

– Esitys on lähtenyt liikkeelle todella pienestä. Hienoa, että niin pienistä pelimerkeistä voi sukeutua maailmanlaajuinen hitti. Ja miten pitkälle se sieltä pubin nurkasta on päässyt.

Koivusalo on sai tekstin eteensä muutama vuosi sitten.

– Näytelmä tekee pilaa peribrittiläisestä murhamysteeristä à la Agatha Christie – ihmiset kuluttavat aikaa murhaamalla. Tekstistä löytyvät kaikki mahdolliset kliseet, joita tähän näyttämötaiteen lajiin kuuluu.

Kyseessä on teksti, joka on täynnä nimenomaan brittejä naurattavia kliseitä.

– Jouduin aika monessa kohdassa suoran käännöksen sijaan miettimään, mikä on suomalaisille tuttua. Piti ajatella teksti uusiksi. Lisäksi teatteriryhmäläisten nimet ovat käännöstekstissä tavallisia suomalaisia nimiä, ja eräällä henkilöistä on voimakas Turun murre, joka välillä häneltä tahattomasti lipsahtelee.

Koivusalo on nähnyt näytelmän kahden eri yleisön kanssa, Tampereella ja Turussa.

– Suurin osa katsojista on katsellut brittikomediaa televisiosta.
Näytelmä joka menee pieleen -esityksissä on lopuksi täydellinen hulabaloo. Lavastussuunnittelija ja lavastuksen toteuttajat ovat ehdottomasti yksi päähenkilö. Esitykset ovat lähes aina päättyneet huutonauruun.

Ohjelmistossa

Näytelmä joka menee pieleen

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
06.07.2024 klo 1800 TOOTSIE, Ensi-ilta Törnävän kesäteatteri Osta liput
10.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
11.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
11.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
12.07.2024 klo 1600 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
13.07.2024 klo 1600 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
17.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
18.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
19.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
20.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput

Katso aikataulut