fbpx

Teatterin verkkolehti

Blogi

BLOGIARVIO: Kaikki menee pieleen mutta yleisö nauttii

24.10.2019

Näytelmä joka menee pieleen sai alkunsa brittiläisten näyttelijäopiskelijoitten pubiin tekemästä hupikomediasta. Idea oli niin hyvä, että esityksestä kehkeytyi kansainvälinen hitti.

Seinäjoella esityksen keskiössä on Etelä-Pohjanmaan Polytekninen Draamaseura, harrastajaryhmä, joka koettaa saada kasaan näytelmää Murha Havershamin kartanossa. Ammattinäyttelijöiden on siis esitettävä harrastajia maneereineen, törmäilyineen ja kömmähdyksineen.

Seinäjoen kaupunginteatteri hankki näytelmän lavasterakennelman Tampereen Teatterista. Sinne ne suunnitteli lavastaja Marjatta Kuivasto, Seinäjoellakin pitkään työskennellyt taituri. Lavasteiden osto teatterista toiseen on juuri oikeanlaista kierrätystä. Miksi keksiä pyörää toista kertaa?

Lavasteet nappaavat esityksen pääroolin. Juonta ja yllätyksiä paljastamatta on todettava, että kulissirakenteet ovat vähintään yhtä lujilla kuin esityksen näyttelijät.

Farssi on ajoituksen taidetta. Murha Havershamin kartanossa -näytelmää esittävät harrastajat tekevät taidetta siitäkin, että ilmaantuvat näyttämölle väärään aikaan ja väärästä paikasta. Lunttilappuja kirjoitellut hovimestari aiheuttaa hämmennystä lukemalla väärin kirjoittamiaan sanoja. Joonas Snellman on kutkuttavan hauska puisevana hovina.

Pihla Pohjolaisen ja Eino Heiskasen tulkitsemat hahmot rakastavat esilläoloa. Tunnetilan hakeminen unohtuu, kun pitää koko ajan flirttailla yleisön kanssa.

Jani Johansson tulkitsee teatteriryhmän johtajan roolin. Murhanäytelmässä hänellä on rikostarkastajan osa. Johanssonin mimiikka venyy äärimmilleen, kun viskinjuontikohtaus junnaa paikallaan.

Taiturimaisella liikeilmaisulla, jopa akrobatialla, on keskeinen osa tulkinnassa. Näyttämöteknisistä syistä Seinäjoen kaupunginteatterin näyttelijät joutuvat sanan mukaisesti venymään työssään.

Mia Vuorela pääsee käyttämään Turun seudun murretta, joka on hänen kotimurteensa. Joka paikkaan ehtivästä teatterin järjestäjästä tupsahtaakin yllättäen yksi pääosan esittäjistä. Ja puhe soljuu taatulla Turun murteella.

Heikki Vainionpää kuittaa palkkaansa pääasiassa makuullaan. Onhan hän murhamysteerin ensimmäinen ruumis. Pekka Hänninen häärää murhatun veljenä. Jarmo Pukkilalla on kiirettä toimiessaan murhamysteerin valomiehenä ja kuiskaajana.

Ohjaaja Kalle Lamberg vetelee tarkasti toteutetun ja täsmällisesti toimivan esityksen naruja. Riikka Aurasmaa on jälleen ilmeikkäiden pukujen suunnittelijana. Johanna Uusitontin kampaukset ja maskeeraus korostavat hassujen harrastajien roolipersoonia.

Näytelmä on alusta loppuun hauska ja yllätyksellinen. Väliajalta tullessaan katsoja ahmii näyttämön näkymiä silmillään ja odottaa, mikä seuraavaksi menee pieleen.

RAIMO HAUTANEN
taidekriitikko

 

 

 

Ohjelmistossa

Näytelmä joka menee pieleen

Kommentit (2)

    Matias. H sanoo:

    En malta odottaa huomista näytöstä!

    teatterin tiedotus sanoo:

    Tervetuloa!

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
21.05.2024 klo 1200 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
22.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
23.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
23.05.2024 klo 1800 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
24.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
26.05.2024 klo 1300 Miloff Tanssiopisto: Liisa Ihmemaassa / Alice in Wonderland Alvar-sali Osta liput
26.05.2024 klo 1700 Miloff Tanssiopisto: Liisa Ihmemaassa / Alice in Wonderland Alvar-sali Osta liput
11.06.2024 klo 1815 TOOTSIE, Teosesittely ja avoin harjoitus Törnävän kesäteatteri Osta liput
06.07.2024 klo 1800 TOOTSIE, Ensi-ilta Törnävän kesäteatteri Osta liput
06.07.2024 klo 1800 Tootsie, tarjoilut väliajalle Törnävän kesäteatteri Osta liput

Katso aikataulut