fbpx

Tiedotteet

Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa palaa Tampereen Kellariteatteriin

3.5.2016

Seinäjoen kaupunginteatterin Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa on kutsuttu Tampereen Teatterikesään. Komedia saa elokuussa kolme esitystä näyttämöllä, jolla aikanaan sai alkunsakin.

Uuden tulemisen kahdenkymmenen vuoden jälkeen kokenut Jouko Turkan ja Juha Turkan Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa on yksi niistä kotimaisista näytelmistä, jotka on valittu suomalaisen ja kansainvälisen teatterin parhaimmistoa vuosittain esittelevälle teatterifestivaalille Tampereella.

Näytelmä sai ensi-iltansa Seinäjoen kaupunginteatterin Elissa-studionäyttämöllä maaliskuussa. Jo näytelmää itseään pidetään klassikkona, mutta päivitettynä sen koetaan kommentoivan osuvasti sekä tätä aikaa että nykypäivän näköalattomuutta.

Seinäjoelle näytelmän on sovittanut ja ohjannut Antti Mikkola. Rooleissa nähdään näyttelijät Jukka Puronlahti (vääpeli Erkki Erkkilä), Topi Kohonen (Suomen nuorin filosofi Himanen), Anna Ackerman (Kati Herukka) sekä Mia Vuorela (Madame).

Tiiti Hynnisen valo-ja videosuunnittelu on tiivis osa kerrontaa. Näytelmän äänet on suunnitellut Sami Silén ja puvut Leena Rintala.

Pääkallopaikalle

Teatterille ja tekijöille festivaalikutsu merkitsee aina paljon.
– Koemme sen kiitoksena hyvin tehdystä taiteesta, rohkeudesta ja laadusta, sanoo teatterinjohtaja Christian Lindroos. Edellisen kerran teatteri vieraili Myötätunto– ja Peer Gynt -näytelmillä Tampereen teatterikesässä sekä Korjaamon Stage-festivaalilla Helsingissä vuonna 2013.

Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa on Turkan rakkaus-trilogian keskimmäinen osa. Mia Vuorela näytteli myös päätösosassa, Porin teatteriin vuonna 1997 tehdyssä Täysin tyydytetty nainen -näytelmässä. Sekin esitettiin tuolloin Tampereen Teatterikesässä.

Vuorela näki alkuperäisen Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa -näytelmän Tampereen työväen teatterin Kellariteatterissa, jossa Madamen roolin teki Eila Roine, jolle rooli oli kirjoitettukin.
– Enpä olisi silloin uskonut pääseväni tekemään saman roolin itse. On aivan mahtavaa viedä tämä näytelmä pääkallopaikalle, niiden punaisten tiiliseinien ääreen, joita mekin esityksessä tavoittelemme, sanoo Vuorela.

”Näytelmä, joka ansaitsee palata näyttämölle”

Vuonna 1996 kantaesitetty näytelmä varasti päähenkilökseen 21-vuotiaan Pekka Himasen, Suomen nuorimman filosofian tohtorin ja kysyi: Miten voi olla filosofian tohtori, jos ei vielä tiedä rakkaudestakaan mitään? Näytelmässä nuori Himanen joutuukin kovaan elämänkouluun, kun häntä rakastamaan ja kouluttamaan laitetaan Aamulehden entinen päätoimittaja Madame, tämän nuori tytär Heru sekä eläkkeelle jäänyt vääpeli.

Näytelmä on päätön komedia täynnä vimmaa, ajatusta ja tarkoitusta. Se on ylitsevuotava runsaudensarvi, joka pakottaa uusiin havaintoihin ja tulkintoihin. Turkka kirjoitti usein myös itsensä teksteihinsä, niin myös tähän näytelmään. Mikkola näki sen hienona mahdollisuutena käsitellä samalla Turkkaa itseään. Kuka on tuo ristiriitainen, kultasormeksikin sanottu nero, jota toiset palvovat ja toiset sylkevät?

20 vuodessa Himanen on kasvanut valtakunnan filosofiksi. Jyrki Kataisen taannoin tilaama tulevaisuusraportti herätti mediassa suurta kohua ja jopa raivoa. Sinisessä kirjassa Himanen lanseeraa termin henkinen kestävyysvaje.

”Pekka Himanen on se hahmo, joka on elänyt myös oikean elämän näiden kahdenkymmenen vuoden aikana, kun näytelmä on odottanut uutta tulemistaan. Hänen tarinaansa ainakin katsoo nyt uudesta kulmasta”, pohti teatterinjohtaja Juha Vuorinen kirjoituksessaan Näytelmä, joka ansaitsee palata näyttämölle -kirjoituksessaan Seinäjoen kaupunginteatterin blogissa.

Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa saa viimeiset näytöksensä Seinäjoen kaupunginteatterin Elissa-studiossa 7., 13. ja 14. toukokuuta.

Tampereen Teatterikesä
on yksi Euroopan merkittävimmistä ammattiteatterifestivaaleista, joka toimii näyteikkunana sekä suomalaisen että kansainvälisen teatterin parhaimmistoon. Teatterikesän korkealaatuinen ohjelmisto esittelee uutta draamaa, modernisoituja klassikkoja, tanssiteatteria, nykysirkusta ja katuteatteria. Tapahtuma on järjestetty 1960-luvun lopulta lähtien.

Blogissa taustoittavia artikkeleita!

Lue Tampereen Teatterikesän tiedote täältä!

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
19.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1300 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
26.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus

Katso aikataulut