fbpx

Teatterin verkkolehti

Blogi

Ohjaaja teoksen takana

2.9.2019

Me tiedämme hänen nimensä, työhistoriansa ja sukupuolensa. Mutta, mitkä seikat tekevät hänestä niin erityislaatuisen, että kerta toisensa jälkeen me kutsumme hänet takaisin meille?

Lapualaisoopperan ensi-illan alla mielessäni on tämän suurteoksen ohjaaja, Juha Luukkonen.

Minulla on ollut ilo ja kunnia oppia tuntemaan Juhaa näiden vuosien aikana, alkaen Pohjantähdestä, sen jälkeen Saarnaajan aikana ja nyt Lapualaisoopperan myötä.

Ja kunnioitus tätä persoonaa kohtaan minulla on aivan valtava.
Nimittäin se intohimo, panostus ja omistautuminen tätä työtä, sekä omia ohjauksiaan kohtaan on niin suuri, etten minä muista, että olisin koskaan aikaisemmin sellaista nähnyt. 

Juha on hyvin vaativa ohjaaja.

Mutta, hän ei ole vaativa pelkästään työryhmäänsä kohtaan, hän on yhtä vaativa, jollei enemmänkin, myös itseään kohtaan. Hän tekee työtä 110 lasissa ihan joka hetki ja esimerkillään saa kaikki muutkin painamaan töitä ihan yhtä suurella intensiteetillä.

Kutsumme Juhan ohjauksia prosesseiksi.

Tämä tarkoittaa sitä, että siitä hetkestä, kun Juhan työ täällä meillä alkaa, tulee se etenemään täydellisessä prosessissa aina ensi-iltaan asti. Eli, pientenkin yksityiskohtien hiomiset, muutokset, ja alati elävät tilanteet jatkuvat aina siihen asti, kun ensi-ilta yleisö saapuu saliin. Ja tämä koskee ihan kaikkia osastojamme, ei vain näyttelijäntyöllisiä asioita.

Aluksi siihen oli totuttelemista ja joku saattoi kauhistellakin, että valmistuuko tämä teos ajoissa, mutta juuri tämän prosessin tuloksena lopputulokset ovat olleet juuri niin huikeita, kuin mitä olemme jo tottuneet näkemään.

Kun jokainen pienikin yksityiskohta on niin millilleen hiottu,
vasta silloin Juha on tyytyväinen. Hän on ohjaaja, joka tietää tasan tarkkaan mitä haluaa, kuitenkin koko ajan kuunnellen ja kunnioittaen työryhmäänsä.

Hän hyväksyy uudet ideat, jos ne ovat parempia kuin hänen omansa ja hyvin perusteltuja.  Luotto häneen meillä jokaisella on ihan täysin. Jos teos ei ole täydellinen, se ei tule ensi-iltaan. Ja tuleehan se, koska ohjaajana on Juha Luukkonen.

Työryhmä on Juhalle tärkeämpi kuin mikään muu.

Teoksiin valikoituu ihmiset, joihin Juhan täytyy voida luottaa 100 prosenttisesti. Ihmiset, jotka sietävät keskeneräisyyttä ja nopeatempoista ja vaativaa ohjaajaa.  Ja sen Juha aina muistaa myös sanoa ääneen, kuinka suuresti hän luottaa ja kunnioittaa työryhmäänsä ja kuinka huippuammattilaisia heistä jokainen on.

Koskaan aikaisemmin en ole tavannut ohjaajaa, joka osaa teoksensa sanasta sanaan ulkoa ennen harjoitusperiodin alkamista.

 

Ensi-illan tunnelmissa ja odotuksissa

JELENA JOKELIN-MUILU
teatterikuraattori

Ohjelmistossa

Lapualaisooppera

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
07.02.2023 klo 1800 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput
08.02.2023 klo 1200 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput
08.02.2023 klo 1800 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput
10.02.2023 klo 1730 PARRASVALOISSA Ylälämpiö Osta liput
10.02.2023 klo 1900 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
10.02.2023 klo 1915 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
11.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
11.02.2023 klo 1815 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
17.02.2023 klo 1200 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
17.02.2023 klo 1215 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput

Katso aikataulut

Tiedotteet

Lue tiedotteita